Kamp C motiveert samenwerken met maatwerkbedrijven voor de toekomst van de bouw

15 mei 2023 door Sarah Verbeeck

Sociale economie.jpg

In het kader van de klimaatdoelstellingen staat de bouwwereld vandaag voor de gigantische uitdaging om haar verbruik en uitstoot terug te dringen. Om hierin te slagen, zullen biogebaseerde materialen en circulair bouwen steeds meer aan belang winnen. Er zijn echter veel niet-automatiseerbare handelingen - en dus veel werkkrachten - nodig om het hergebruik van materialen mogelijk te maken. Hier kunnen maatwerkbedrijven een sterke rol opnemen, want zij blinken uit in repetitief, niet-automatiseerbaar werk. Kamp C wil deze mogelijke samenwerkingen in de bouwsector stimuleren en bracht daarvoor een nieuwe brochure uit vol tips en voorbeelden.

Uitdagingen voor de bouwsector

De bouwsector is verantwoordelijk voor 40% van de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2, voor de helft van het energieverbruik en de materiaalstromen en voor een derde van het waterverbruik. De EU-klimaatdoelstellingen schrijven echter voor om tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 40% en het energiegebruik met 32,5% te reduceren. “We staan dus voor een enorme uitdaging,” vertelt projectverantwoordelijke Kelly Penen van Kamp C. “Om naar deze doelstellingen toe te werken, zullen we meer moeten inzetten op biobased materialen en circulair bouwen.” Bij circulair bouwen blijven producten en materialen in de bouwketen, in plaats van afval te worden. Ze worden zo efficiënt mogelijk ingezet zodat ze zo lang mogelijk in de kringloop worden gehouden, terwijl ze hun waarde behouden. Zo vermindert de globale CO2-uitstoot.

Maar dat is niet de enige uitdaging waar de bouwsector vandaag op botst. Bouwbedrijven kampen met een tekort aan personeel, met 7 op de 10 aannemers die hun openstaande vacatures niet ingevuld krijgen.

De meerwaarde van maatwerkbedrijven

Maatwerkbedrijven zijn sociale ondernemingen waarvan de hoofdtaak de inschakeling van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt is. De werknemers in deze bedrijven ervaren drempels of problemen waardoor een job in het reguliere circuit niet of niet meer mogelijk is.

Maatwerkbedrijven blinken uit in repetitief, niet-automatiseerbaar werk. Daarom zijn ze ontzettend waardevol in de overgang van de bouwsector zoals we die vandaag kennen naar meer circulariteit. Om hergebruik van materialen mogelijk te maken, zijn er namelijk veel niet-automatiseerbare en arbeidsintensieve handelingen nodig, zoals het ontmantelen, herwerken of assembleren van materialen en producten. Deze taken zijn uitermate geschikt voor sociale tewerkstelling.

Duurzaamheid, dat is ook kiezen voor lokaal ondernemerschap. Dankzij de 53 sociale economiebedrijven in de provincie Antwerpen hebben onze bedrijven een ruime keuze. Bovendien is een samenwerking met bedrijven uit de sociale economie een grote meerwaarde voor de bouwsector. Ze staan bekend als lokale en betrouwbare partners, die bovendien marktconforme prijzen aanbieden. Het resultaat is kwalitatief en de samenwerking zorgt voor een positieve en sociale impact, waarbij de bedrijven en de medewerkers hun trots halen uit tevreden klanten.

Brochure vol tips en informatie

Om de rol van maatwerkbedrijven in de kijker te zetten, ontwikkelde Kamp C in samenwerking met verschillende partners een brochure. In deze brochure staan heel wat inspirerende voorbeelden voor aannemers, ontwerpbureaus en materiaalproducenten, en concrete situaties van hoe de samenwerking tussen bouw en sociale economie er vandaag in de praktijk al aan toegaat. Daarnaast wordt er een antwoord gegeven op de vaakst voorkomende vragen en bezorgdheden in verband met sociale economie. De brochure bevat ook heel wat tips, tools en handige websites om als bouwbedrijf zelf de handen in elkaar te slaan met een maatwerkbedrijf. “De rol van maatwerkbedrijven in de circulaire bouw” vind je terug op onze downloadpagina of ter plekke bij Kamp C en alle partners.

Labels:

 • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

  De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

  Lees meer
 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Kamp C blikt terug op projecten

  Kamp C werkte mee aan heel wat projecten. We blikken terug op de belangrijkste verwezenlijkingen uit 2022.

  Lees meer
 • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

  Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

  Lees meer
 • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

  Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Sarah kijkt uit naar de komst van The Exploded View Beyond Building op Kamp C

  Binnenkort verhuist de tentoonstelling The Exploded View Beyond Building van Floriade Expo in Almere naar Kamp C. Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke, licht toe.

  Lees meer
 • Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

  Lees meer
 • Kamp C zet circulair Vlaanderen op de kaart

  Wat is er zo uniek aan circulair bouwen? En hoe slaagt ’t Centrum erin om als eerste circulair gebouw van Vlaanderen de bakens te verzetten? Vijf experts lichten toe.

  Lees meer
Sluiten