12 juli 2023

In het paviljoen van The Exploded View Beyond Building stellen ook partners van Kamp C hun biogebaseerde bouwmaterialen en circulaire bouwmethodes voor. Zo ook het Design Museum Gent, dat een circulaire gevelsteen ontwikkelde. Bie Luyssaert, hoofd publiekswerking en communicatie bij het museum, geeft een woordje uitleg.
“We waren al bekend met het biohuis van de Exploded View”, aldus Bie. “Zelf haalden we de miniatuurversie al twee keer naar Gent. De eerste keer was in 2021 in volle coronaperiode. Individuele bezoekers kregen de maquette te zien, maar voorstellingen voor groepen konden niet doorgaan. Dat maakten we in 2022 goed, tijdens Design Fest Gent. Storytellers namen de bezoekers mee en vertelden aan de hand van de maquette over manieren om materialen met weinig meerwaarde in te zetten als bouwmateriaal. Het gaat bijvoorbeeld over rioolwater, eierschalen, zeewier, schimmels …”
Afval als bouwmateriaal
Het Design Museum stelt in het demohuis het DING-traject voor, waarvoor ze hun eigen circulaire gevelsteen ontwikkelden. “DING is de naam van de nieuwe vleugel van ons museum”, vertelt Bie. “We mikken op een opening in 2026. Een futureproof gebouw ontwerpen was ons belangrijkste uitgangspunt. Daarom ontwikkelden we onze nieuwe gevelsteen in samenwerking met BC materials en Vlaanderen Circulair.”
Via Vlaanderen Circulair en de OVAM kon de bouwheer sogent een materiaal-technisch en juridisch onderzoekstraject aanvatten. Ze onderzochten onder meer hoe ze afval in de gevelsteen konden verwerken. Een extra vereiste: het moest een lichtkleurige steen worden. Een hele uitdaging, omdat afval doorgaans donker van kleur is.
“Daar slaagde BC materials wonderwel in”, gaat Bie verder. “Ze persen de stenen, anders dan het gangbare bakken. De materialen zijn voornamelijk kalk, zand en bouwafval van Gentenaars, zoals betongruis en glas. Daardoor ligt de CO2-uitstoot tijdens het productieproces gevoelig lager, net als tijdens de volledige levenscyclus van de stenen. Een onafhankelijke certificatie-instelling leverde de geschiktheidsverklaring voor de bouwsector. Het resultaat: de Gent Waste Brick for Ding wordt vanaf het voorjaar van 2024 in Gent geproduceerd.”
“Hoe meer het productiemodel van onze circulaire gevelsteen verspreid raakt, hoe meer afvalstromen zullen verkleinen”
- Bie Luyssaert
Voorlopig is er nog geen bedrijf dat de gevelsteen op de markt aanbiedt. Hij zal dus alleen aan het museum te bewonderen zijn. “Wel hopen we op een verdere opschaling van het productieproces. Daarom presenteren we de steen in The Exploded View. Want hoe meer het model verspreid raakt, hoe meer afvalstromen zullen verkleinen dankzij hergebruik van bouwmaterialen.”
Bouwtoepassingen op basis van reststromen
Design Museum Gent en Kamp C geven samen ook de kans aan Orineo, Onbetaalbaar, Circular Matters en Studio Plastique om hun innovatieve bouwmaterialen en -technieken een plaats te geven in het biopaviljoen.
Bie: “Bovendien werken we samen met Colruyt Group om de rol van reststromen in de bouwsector te bestuderen. De vele reststromen binnen Colruyt Group zijn goed gedocumenteerd. De groep zet namelijk al heel sterk in op de recyclage van materialen en grondstoffen. Nu brengen we hen in contact met ontwerpers die onderzoeken hoe de winkelketen die reststromen op nieuwe manieren circulair kan inzetten.”