Ga verder naar de inhoud

Jouw klas in actie

Binnen 10 jaar gaan we onze gebouwen op een heel andere manier bouwen. Wij op Kamp C, denken daarbij aan toekomstgerichte bouwmethoden zoals circulair, modulair en bio-based bouwen. Dit gaat veel verder dan het traditionele metselen en stenen stapelen.  

Onze circulaire bouwkit is een levensechte simulatie en bouwkit om jongeren van de eerste graad secundair onderwijs warm te maken voor circulair en biobased bouwen. De simulatie bestaat uit twee fysieke ruimtes bij Kamp C (een prefablab en een werfzone), een digitaal bouwpakket en een circulaire bouwkit met biobased materialen.

Hoe gaat de bouwkit in zijn werk?

Eens je bent ingeschreven voor dit gratis project, krijg je van ons alle nodige info. Denk maar aan een volledig uitgewerkt lessenpakket om alles optimaal voor te bereiden in de klas, een portfolio voor je leerlingen én een digitale spelomgeving, waarbij leerlingen kennis kunnen maken met alle bouwprofielen.

Jouw leerlingen leren op voorhand de hele circulaire biogebaseerde bouwsector kennen, ze maken op school een digitaal ontwerp (of een ontwerp op papier, als ze dat prettiger vinden), waarna ze hun project effectief op Kamp C komen realiseren. 

Omdat wij weten dat de bouwsector van morgen veel te bieden heeft, willen wij leerlingen dankzij deze bouwkit helpen met een bewuste studiekeuze voor de bouw.

Digitaal leerplatform

Naast de praktische ervaring biedt ons platform toegang tot een scala aan digitale leermiddelen en een kant-en-klaar lessenpakket.

Fysieke bouwplaats

Leerlingen werken op een gesimuleerde bouwplaats bij Kamp C, waar ze hands-on ervaring opdoen met biogebaseerde bouwmaterialen.

Interactieve lessen

Met het lessenpakket kunnen leerlingen theoretische kennis omzetten in praktische vaardigheden. Ze maken digitale bouwplannen, ontdekken bio-based materialen en spelen een online game om de vele bouwprofielen in de bouwsector te verkennen.

Waarom moet je deelnemen?

Ondanks de gecontroleerde omgeving willen we jongeren toch het gevoel geven dat ze met een reëel bouwproject bezig zijn. Hiervoor ontwikkelden we een eigen bouwsysteem met een modulair montagesysteem. We maken maximaal gebruik van gerecupereerd hout en een minimum aan verschillende componenten. 

Deze authentieke manier van leren helpt leerlingen een bewust keuze te maken over een mogelijke toekomst in de bouwsector. Bovendien krijg jij als leerkracht handige tools en materialen aangereikt om jouw lessen nog boeiender en effectiever te maken. Onze aanpak past perfect bij de verschillende leerstijlen en interesses van jouw leerlingen én maakt de leerervaring zowel interactief als betekenisvol.

Eindtermen en ontwikkelingsdoelen

Door met je klas een bezoekje aan onze bouwkit te brengen, behaal je heel wat eindtermen en ontwikkelingsdoelen. Wij zetten ze graag per onderwijskoepel, stroom en richting voor je op een rijtje.

Praktische afspraken

Helemaal klaar om je klas onder te dompelen in de wereld van duurzaam bouwen? Perfect! Wij helpen je graag op gang met enkele praktische afspraken. 

  • De workshops gaan elke dinsdag en donderdag door, met uitzondering van de schoolvakanties. 
  • Er kunnen maximaal 15 leerlingen per dagdeel (voor- of namiddag) deelnemen aan de workshop. 
  • Een bezoekje aan Kamp C is combineerbaar met een bezoek aan Hidrodoe. Meer informatie hierover vind je onderaan deze pagina.
  • Volledige daginvulling: Kom je met een groep die groter is? Daarvoor bieden we verschillende oplossingen. 
    • Je kan ervoor kiezen om de leerlingen in 2 groepen op te delen en de volledige dag op Kamp C door te brengen. Beide groepen wisselen elkaar dan 's middags af om de workshop tot een succesvol einde te brengen. Tijdens het andere dagdeel houden de leerlingen zich bezig met het creëren van bioplastics onder begeleiding van een leerkracht.
    • Je kan er ook voor kiezen om de leerlingen in 2 groepen op te delen en onze workshop te combineren met een bezoekje aan Hidrodoe. Meer informatie hierover vind je onderaan deze pagina.
  • Via de inschrijvingslink kan je de beschikbare dagen bekijken.
  • De workshops zijn volledig gratis, inclusief het voorbereidingstraject en de praktische sessies op Kamp C. Deze hoef je niet apart te boeken. 
  • Neem een eigen lunchpakket mee en maak gebruik van onze cafetaria.

Als leerling krijg je een directe en geslaagde praktijkervaring aan de hand van bouwtechnieken en -materialen die goed zijn voor de planeet.

Jury Henri Van de Velde-award

Ontdek tegelijkertijd een wereld van water bij Hidrodoe!

Bij Kamp C en Hidrodoe geloven we allebei in de kracht van praktijkgericht en interactief leren. Daarom zijn we trots om onze nieuwe samenwerking aan te kondigen die jouw leerlingen een extra leerervaring biedt. Op een kwartier rijden van de toekomst van de bouw maken jij en je leerlingen kennis met de wereld van het water. Vanaf nu kunnen scholen een unieke dag boeken, waarbij ze een halve dag bij Kamp C en een halve dag bij Hidrodoe spenderen. 

Praktische informatie 

  • Duur van het bezoek: De workshops op Kamp C zijn mogelijk op dinsdag en donderdag van 9u30 tot 12 uur of van 13 tot 15u30. 
  • Transport: Wij raden aan om eigen vervoer te regelen tussen de twee locaties, die op ongeveer 15 minuten rijden van elkaar liggen. 
  • Lunch: Er is een pauze voorzien voor de lunch. Leerlingen kunnen hun eigen lunchpakket meenemen en gebruik maken van de picknickfaciliteiten op beide locaties. Gelieve dit even te vermelden bij reservering waar jullie graag lunchen. 
  • Prijs: Het bezoek aan Kamp C is gratis. 

Wil jij jouw leerlingen een dag vol ontdekkingen en leerplezier bieden? Boek dan nu de gecombineerde dag bij Kamp C en Hidrodoe! Aan de activiteit op Kamp C kunnen maximaal 15 leerlingen per dagdeel deelnemen. 
 
Reserveer eenvoudig via onze websites en geef als opmerking mee dat je beide locaties wilt combineren. 

Wij werken samen met onze partners

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor scholen

Op de hoogte blijven van de nieuwste opleidingen, workshops of ondersteuning voor het onderwijs? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief voor scholen en mis niets.