Eco-build Kempen
Eco-build Kempen investeert in een mobiele belevingsruimte voor de werving en sensibilisering van (toekomstige) bouwprofessionals voor de groene bouwtransitie en in state-of-the-art demo- en opleidingsinfrastructuur ter versterking van vaardigheden voor de circulaire materialentransitie in de gebouwde omgeving.


Arbeidsmarktkrapte bouw- en installatiesector bij uitstek een Kempense uitdaging
Met een tewerkstellingsgroei van 2,7% tegen 2030 duiden Vlaamse arbeidsmarktprognoses de bouw aan als de sector met de grootste impact van de groene transitie. Gezien het belangrijk aandeel in de regionale economie en het feit dat de Kempen met 8,44 % het hoogste aandeel werkenden in de bouwsector telt, is de reeds bestaande arbeidsmarktkrapte in de bouw- en installatiesector bij uitstek een Kempense uitdaging. Naast kwantitatieve tekorten waarschuwen de prognoses ook voor knelpunten door een gebrek aan aangepaste vaardigheden. De groene transitie verhoogt dan ook de hoeveelheid en complexiteit van gevraagde vaardigheden in de bouw- en installatiesector, waardoor de nood aan om- en bijscholing bij vakmensen groeit.
Investeren in gedeelde opleidingsinfrastructuur in een Kempens leerecosysteem
Met Europese steun en steun vanuit VLAIO investeren Kamp C en Thomas More daarom in toekomstgerichte opleidingsinfrastructuur, demonstratie- en belevingsruimtes voor de werving en versterking van groene vaardigheden bij vakmensen in de bouw- en installatiesector. Twee investeringsprojecten bouwen hierbij voort op de uitgebreide expertise bij twee kennis- en innovatiehubs uit de Kempen – m.n. het provinciaal centrum voor duurzaam bouwen Kamp C en het Expertisecentrum Energie van Thomas More. Het betreft het versterken van vaardigheden van de centrale thema’s in de groene bouwtransitie:
- Materialentransitie: circulaire en biogebaseerde bouwmaterialen en -technieken
- Energietransitie: hernieuwbare energietechnieken voor de bebouwde omgeving
De investeringen worden gerealiseerd binnen een breder gemeenschappelijk leerecosysteem, genaamd Eco-build Kempen. Met deze gebiedsgerichte investeringen in gedeelde expertise en gedeeld gebruik van innovatieve opleidingsinfrastructuur versterken de partners in het leerecosysteem de competitiviteit van de vele (Kempense) KMO’s in de bouw- en installatiesector.
Nieuwe infrastructuur voor het versterken van toekomstgerichte groene vaardigheden
Concreet investeert Kamp C 1.608.023,00 euro in een mobiele belevingsruimte voor de werving en sensibilisering van (toekomstige) bouwprofessionals voor de groene bouwtransitie en in state-of-the-art demo- en opleidingsinfrastructuur ter versterking van vaardigheden voor de circulaire materialentransitie in de gebouwde omgeving. Hiervan wordt 40% gefinancierd door Europa en 10% door VLAIO. Met deze middelen realiseren Kamp C en provincie Antwerpen:
- Een vernieuwde Techno Trailer, een mobiele STEM-demonstratieruimte voor jonge tieners.
- Opleidingsfaciliteiten bij Kamp C, gericht op circulaire en biogebaseerde bouwtechnieken.
Doelgroepen
Jonge tieners
Sensibilisering en werving van jonge tieners voor STEM en duurzame bouw.
Onderwijs
Versterking vaardigheden via het secundair, volwassenen- en hoger onderwijs.
Vakmensen
Om-/bijscholing, met steun van sectorfederaties en opleidingsfondsen.
Brede maatschappelijke steun voor leerecosysteem Eco-build Kempen
Bij de indiening kon leerecosysteem Eco-build Kempen rekenen op steunbrieven van belanghebbenden uit diverse maatschappelijke domeinen. Het gaat o.a. over Embuild Vlaanderen, Techlink, Frixis, Constructiv, Volta, RTC Antwerpen, Vlaamse speerpuntcluster energie Flux50, het Vlaams Departement Onderwijs & Vorming, Vlaanderen Circulair en het Vlaams Energie- & Klimaatagentschap.