Media

Presentaties '3D-printen in de bouw: evolutie of revolutie?'

  1. 220512_Tim De Schryver_PERI COBOD_3D.pdf

  2. 220512_Wouter_Axel-Antonie TH en Beneens_3D.pdf

  3. 220512_Wouter_Jolien_Witteveen+Bos_ResourceFull_3D.pdf

  4. 220512_Gieljan Vantyghem_UGent_3D.pdf

  5. 220512_Marijke Aerts_Kamp C_3D.pdf

  6. 220512_Alex Van Olmen_ETIB Concrete House_3D.pdf

  7. 220512_Eric Winnepenninckx_WTCB_3D.pdf

Foto's en video persconferentie: 3D-geprint huis / Pictures and video press conference: 3D printed house

Foto's mogen gebruikt worden mits vermelding van © Kamp C & Jasmien Smets/ 

Photos can be used for publication mentioning © Kamp C & Jasmien Smets

PERSFOTO1.jpg PERSFOTO 2_C3PO_webresolutie.jpg
persfoto 3_C3PO_webresolutie.jpg exterieur_C3PO_webresolutie.jpg
interieur_C3PO_webresolutie.jpg unboxing 1.JPG
C3PO_1_webresolutie.jpg C3PO_2_webresolutie.jpg
C3PO_3_webresolutie.jpg C3PO_4_webresolutie.jpg
C3PO_5_webresolutie.jpg C3PO_6_printresolutie.jpg
C3PO_7_webresolutie.jpg detailprinter_C3PO_webresolutie.jpg
persfoto 3 afgewerkt huis copyright Kamp C.JPG Pixasolargevel copyright Kamp C.JPG

#KIEM & #3Dprintenkampc

Geen tweets beschikbaar

Project partners 3D

Over projecten

  1. Lees verder...

    30 november 2021 om 14:43

    3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

    In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  2. Lees verder...

    2 maart 2021 om 02:03

    KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

    Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  3. Lees verder...

    8 september 2020 om 11:56

    Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend

    Kamp C maakt vandaag de winnaars van de 3D Print Awards bekend. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De laureaten zullen hun inzendingen later echt geprint zien worden door een immense 3D-betonprinter op Kamp C in Westerlo.

  4. Lees verder...

    3 september 2020 om 12:12

    Dit zijn de laatste finalisten van de 3D Print Awards

    Aanstaande dinsdag maken we de winnaars van de 3D Print Awards bekend! Welke studenten behalen de eerste plaats? Ontdek alvast de laatste ontwerpen.

  5. Lees verder...

    27 augustus 2020 om 09:55

    Ontdek de eerste drie studenten van de 3D Print Awards!

    In totaal stootten vijf studenten door naar de shortlist in de 3D Print Awards. Het publiek kon online stemmen op zijn favoriete ontwerpen. De eerste drie ontwerpen vind je hieronder.

  6. Lees verder...

    20 augustus 2020 om 13:50

    De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

    Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  7. Lees verder...

    13 augustus 2020 om 09:38

    Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

    Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  8. Lees verder...

    15 april 2020 om 10:46

    Stem mee voor de 3D Print Awards

    Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

  9. Lees verder...

    30 oktober 2019 om 09:04

    3D-geprint huis in aantocht op Kamp C

    Binnenkort wordt een huis geprint op Kamp C. Achter de schermen wordt alles grondig voorbereid en stijgt het enthousiasme bij de partners van het project C3PO. De partners werken al geruime tijd samen. We spraken met de laatste drie projectpartners TRiAS architecten, groep van Roey en ViCre.

  10. Lees verder...

    22 oktober 2019 om 15:19

    Win de eerste 3D Print Award van Kamp C

    Kamp C daagt architecten, ontwerpers en studenten uit om 3D-betonprinten in de bouwsector te integreren. Kamp C gaat met een wedstrijd op zoek naar creatieve ontwerpen die 3D-printbaar zijn. De beste inzendingen maken kans op een 3D Print Award!

  11. Lees verder...

    16 oktober 2019 om 13:49

    Gezocht: circulaire innovatieve producten!

    3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterkin opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Met het project C3PO, “Cocreatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, gaat Kamp C samen met haar partners een gebouw printen. Om dit gebouw mee vorm te geven zijn we nog op zoek naar innovatieve spelers die circulaire producten willen komen testen. Het gebouw zelf zal naast een showcase van 3D printen zo ook een demo worden van een circulaire gebouw dat een duurzaam verhaal vertelt naar de buitenwereld. Het gebouw zal een centrale plaats krijgen op onze site te Westerlo, die druk wordt bezocht door bouwprofessionelen, scholen, particulieren en overheden.
  12. Lees verder...

    18 juli 2019 om 11:53

    “Zelfs in onze vrije tijd zijn we bezig met C3PO”

    3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Sinds februari experimenteren enthousiaste studenten van Thomas More Bouw met de 3D-betonprinter op Kamp C, dit is uniek in Europa. De printer is een onderdeel van het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”. Met C3PO willen Kamp C en de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. We strikten een gehaaste Siebe en Seppe voor een interview. Ze blikken graag terug op hun ervaringen.

  13. Lees verder...

    17 mei 2019 om 14:28

    3D-pioniers van Thomas More Bouw printen op Kamp C

    Een groep gemotiveerde studenten van Thomas More Bouw zijn al enkele maanden aan het experimenteren met de 3D-betonprinter op de site van Kamp C in Westerlo, in het kader van het project C3PO. Ze willen een rijtjeshuis met twee verdiepingen printen. Momenteel onderzoeken de studenten welke materialen en structuren optimaal passen. Het schooljaar loopt bijna af en in september gaan de studenten naar hun derde Bachelor. We spraken Joost en Antonie, één van de 3D-pioniers van Thomas More Bouw.

  14. Lees verder...

    21 juni 2018 om 11:04

    Kamp C koopt supersnelle 3D-printer aan van Deense pionier 3D Printhuset

    Vlaamse bouwbedrijven zullen binnenkort aan het experimenteren kunnen slaan met 3D-printen. Kamp C ging voor de aankoop van de technologie in zee met het Deense 3D Printhuset. De state-of-the-art-printtechniek zal vanaf eind 2018 beschikbaar zijn.

  15. Lees verder...

    29 maart 2018 om 16:38

    3D-printen: heilige graal of fata morgana?

    Zet 3D-printen de bouwsector binnenkort volledig op zijn kop? Of blijft het bij enkele experimenten in de marge? “Alleen door 3D-printen onvermoeibaar uit te testen, kan de techniek doorbreken in de Belgische bouwsector”, zegt ontwerppionier Jan Leyssens.

  16. Lees verder...

    15 maart 2018 om 16:46

    Een huis uit de printer. Straks ook in Vlaanderen?

    3D-printen in de bouw is wereldwijd in opmars. Maar Vlaanderen kan nog een duwtje in de rug gebruiken. Daarom verwelkomt Kamp C later dit jaar een 3D-printer waarmee bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen eigenhandig kunnen experimenteren.

  17. Lees verder...

    15 februari 2018 om 14:14

    XtreeE: Architecten die inzetten op 3D-betonprinten

    XtreeE is een start-up die samen met een handvol andere koplopers het verst staat in het ontdekken van alle geheimen en mogelijkheden van 3D-betonprinten. XtreeE werd opgericht in 2015 en is een spin-off van een universiteitsproject. Het team bestaat voornamelijk uit architecten waarvan een heel deel samen heeft gestudeerd. Dit maakt ze uniek in de wereld van het 3D-betonprinten. Op 10 januari brachten we samen met het C3PO-partnerschap een bezoek aan het bedrijf in Frankrijk. We werden er ontvangen door Alban Mallet, één van de oprichters.

     

  18. Lees verder...

    8 februari 2018 om 16:40

    Sika: de multinational die inzet op 3D-betonprinten

    Sika is een wereldspeler die chemische producten aan de bouw en autosector levert. Ze zijn gevestigd in 98 landen en hebben 17.000 werknemers in dienst. Ze zetten sterk in op innovatie en hebben diverse innovatieve bouwproducten in hun arsenaal. Eén van de laatste ontwikkeling waar ze zich op gefocust hebben is 3D-betonprinten. Zij voorspellen dat de komende jaren de snelheid en precisie van de techniek alleen maar zal toenemen terwijl de kost blijft dalen. Dat maakt dat de techniek voor hun een potentiële afzetmarkt is voor nieuw materiaal.

  19. Lees verder...

    2 februari 2018 om 09:26

    Zal 3D printen de bouwsector overnemen?

    Industrie 4.0, de doorgedreven digitale evolutie op wereldvlak. Hieronder valt uiteraard ook 3D printen, één van de snelst groeiende technologieën. En ook in de bouwindustrie wint 3D printen aan populariteit. Deze techniek zal onze traditionele bouwmethodes drastisch veranderen. Algemene bevindingen uit het ING rapport  (3D printing: a threat to global trade, 2017) stellen dat 3D printen voornamelijk in niet massaproductie gerichte bedrijven zijn ingang zal vinden. Een markt gericht op complexe vormen die het assembleren van verschillende onderdelen vereisen, gepaard gaan met hoog materiaalverbruik (en verspilling!) en hoge kosten op vlak van arbeid, transport en opslag.

  20. Lees verder...

    29 januari 2018 om 11:48

    Behrokh Khoshnevis, de Graham Bell van de 21ste eeuw

    Graham Bell vond de telefoon uit in het telegramtijdperk, op dat moment waren vele gebouwen nog niet voorzien van elektriciteit. Het duurde maar liefst 20 jaar voordat mensen inzagen dat zijn techniek efficiënter en sneller was dan telegram. Behrokh  Khoshnevis  is de Graham Bell van de 21ste eeuw, hij begon zijn onderzoek naar het 3D-printen van beton in 1996. Het duurde maar liefst 8 jaar tot er een 2de speler (WINSUN) bijkwam. Anno 2017 zien we de eerste pogingen om de techniek te commercialiseren.  Eind vorig jaar op de 3D Printet Byggeri conferentie in Kopenhagen deelde de ‘uitvinder’ van 3D-betonprinten zijn visie op de toekomst van de techniek.

  21. Lees verder...

    15 juni 2017 om 12:03

    Vlaamse bouwsector kan komende jaren experimenteren met 3D-printen op Kamp C

    3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars.  Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd.  Met het project C3PO , “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, wil de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. Met een bijkomende financiële steun vanuit Europa zal er de komende jaren 1,6 mio euro geïnvesteerd worden om onder meer de nodige printinfrastructuur te plaatsen op Kamp C in Westerlo. Hiermee zal de bouwsector volop kunnen experimenteren, prototypes uittesten en 0series maken.

  22. Lees verder...

    9 februari 2016 om 11:42

    3D-printen in de Kempen?

    Op Kamp C zien we dagelijks inspirerende voorbeelden van nieuwe technieken op het vlak van 3D-printen passeren. 3D-printen is misschien wel de toekomst van de bouwsector en die toekomst wordt op dit moment bepaald. Daarom zetten we met het project C3PO alles op alles om van de Kempen een topregio te maken op het vlak van de 3D-technologie voor de bouwsector en alle daaraan verbonden toepassingen.

Nieuws

  1. Lees verder...

    22 april 2024 om 11:46

    VACATURE: Administratief medewerker Kamp C

    Ben jij ijzersterk in administratie? Krijg jij energie van structuur en overzicht? Ben jij een georganiseerde duizendpoot? Dan ben jij misschien wel onze nieuwe administratieve kracht bij Kamp C!

  2. Lees verder...

    22 april 2024 om 11:38

    VACATURE: Horeca-assistent (halftijds)

    We zijn op zoek naar een energieke en gemotiveerde horeca-assistent om mee met ons team de werking van het congrescentrum draaiende te houden en een warme en gastvrije sfeer te creëren voor al onze bezoekers. 

    Je zal werken in avonduren. Dit is voornamelijk van 16 tot 20 uur, maar kan ook wisselen in functie van de werking van Kamp C

  3. Lees verder...

    19 februari 2024 om 15:14

    Kamp C zoekt vrijwillige gidsen / storytellers

    Vind je duurzaamheid en circulariteit ook belangrijk in het toekomstige wonen? Ben je nieuwsgierig naar hoe we biobased en circulaire materialen in de bouw kunnen gebruiken? Is duurzaam en/of circulair bouwen je passie of prikkelt dit onderwerp je? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken!

  4. Lees verder...

    31 januari 2024 om 09:00

    Podcast: circulair bouwen voor lokale besturen

    In deze vijfdelige podcastreeks gaan we samen met website Architectura dieper in op circulair bouwen. Het onderwerp van deze tweede aflevering: hoe kunnen lokale besturen circulair bouwen (faciliteren)?

  5. Lees verder...

    16 januari 2024 om 11:35

    Levendig Kamp C: het verhaal van RSK

    Er zit leven in Kamp C. Heel wat start-ups, scale-ups en ondernemingen vinden hun thuis op onze terreinen. We stellen jullie graag voor aan RSK Benelux en RSK Energy & Climate. Wat ooit begon als een bodemonderzoeksbureau is nu een veelzijdig bedrijf met heel wat functies. Baué Boonen en Thessa Van Limbergen vertellen ons er alles over. 

  6. Lees verder...

    6 november 2023 om 16:00

    Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

    De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

  7. Lees verder...

    25 september 2023 om 16:43

    Partner in de kijker: Sidati

    Hout is van nature een prima bouwmateriaal om energiezuinig mee te bouwen. Het wordt dan ook uitgebreid gebruikt in The Exploded View: Beyond Building. Aannemersbedrijf Sidati was verantwoordelijk voor de opbouw van het demohuis op de site van Kamp C: “Als ecologische houtbouwer vinden we het belangrijk om aan dit soort projecten mee te werken.”

  8. Lees verder...

    5 september 2023 om 20:30

    Partner in de kijker: Circular Matters

    Elke liefhebber van interior design weet dat de afwerking van een keukenkastje een keuken kan maken of kraken. In The Exploded View: Beyond Building zorgde Circular Matters daarom voor de plantaardige panelen. “Met ons innovatieve materiaal bieden we een antwoord op de gezondheids- en milieuproblemen die gelinkt zijn aan de toxische harsen in klassiek plaatmateriaal en de microplastics die in fossiele kunststoffen zitten”, stelt oprichter Pieter Dondeyne.

  9. Lees verder...

    28 augustus 2023 om 10:49

    Partner in de kijker: Eurabo

    In The Exploded View komen heel wat vernieuwende materialen en technieken voorbij. Voor de isolatietechnieken staat onder andere Eurabo in. Het bedrijf uit Ronse startte als schaverij, maar is intussen uitgegroeid tot een groothandel in ecologische bouw-, hout- en isolatiematerialen voor vakmensen en consumenten.

    “The Exploded View inspireert en motiveert bezoekers”, zegt Dries Hubrechts, de verantwoordelijke voor inkoop en advies bij Eurabo. “Ook wij willen ons ‘boompje’ bijdragen om de lineaire manier van bouwen om te buigen naar circulaire bouwsystemen met biogebaseerde materialen.”

  10. Lees verder...

    21 augustus 2023 om 09:30

    Partner in de kijker: RURANT

    RURANT zet in op ruraal ondernemerschap, streekontwikkeling en participatie in de provincie Antwerpen. Als vzw brengt RURANT organisaties, ondernemers, burgers en beleidsmakers samen om de plattelandsuitdagingen van de toekomst aan te gaan. Projectcoördinator Joris Matthé legt uit hoe nieuwe ontwikkelingen in de bouwsector ook landbouwers ten goede komen en vice versa.

    “De bouw en de landbouw zijn twee sectoren die tot op heden weinig mosterd bij elkaar vonden”, zegt Joris. “De opkomende markt van biogebaseerde bouwmaterialen brengt daar verandering in. Niet alleen zit er veel potentieel in de samenwerking, ze is zelfs broodnodig. Zonder landbouwers worden er geen vezels geteeld en zonder de bouwsector kan er met die vezels geen hoogwaardig eindproduct gemaakt worden. Als plattelandsvereniging heeft RURANT echter geen gemakkelijke toegang tot de bouwsector. Een partner zoals Kamp C hebben we dan ook hard nodig.”

  11. Lees verder...

    16 augustus 2023 om 10:50

    Partner in de kijker: Acoustix

    Dat duurzaam bouwen ook mooi kan klinken, bewijst Acoustix Pan-Terre. Met zijn isolatiepanelen gemaakt van cellulose en vlas zorgt het Luikse bedrijf voor de akoestiek van The Exploded View: Beyond Building. Volgens David Rammant, Acoustic Advisor bij Acoustix, was de beslissing om mee te werken aan het expohuis snel genomen: “We willen samen met andere producenten met onze duurzame materialen een voorbeeld zijn voor de bouwsector.”

    “The Exploded View: Beyond Building is een showcase om circulaire, nieuwe en ecologische oplossingen aan te bieden. Daar passen onze akoestische panelen perfect bij”, stelt David. “Ze zijn namelijk volledig gemaakt met gerecycleerde materialen.”

  12. Lees verder...

    11 augustus 2023 om 15:03

    “Bouwpartners in plaats van bouwhandels”, voor biogebaseerde bouwmaterialen als toekomstmodel

    Biogebaseerde materialen zullen in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Dat zal niet alleen voor eindgebruikers, architecten en bouwheren een rol spelen. Bouwhandels evolueren ook steeds meer mee richting biogebaseerde bouwmaterialen. Eurabo, een verdeler van ecologische bouwmaterialen, is al erg ver gevorderd in die evolutie, horen we in de podcast die Circubuild samen met Kamp C opnam.

  13. Lees verder...

    11 augustus 2023 om 15:01

    Hoe landbouw een rol speelt in biogebaseerde bouwmaterialen

    Biogebaseerde bouwmaterialen – de naam zegt het al zelf – zijn bouwmaterialen die op een biologische wijze ontstaan. Met andere woorden: ze groeien. Zonder chemische processen. Bij dat groeien spelen landbouwers een rol, blijkt ook uit de podcast die Circubuild en Kamp C opnamen over biogebaseerde bouwmaterialen. Mathieu Hendrickx, oprichter van EXIE NV, legt namelijk in de podcast uit hoe de productie van biogebaseerde bouwmaterialen verloopt. EXIE NV produceert natuurlijke bouwmaterialen op basis van hennep en stro.

  14. Lees verder...

    11 augustus 2023 om 14:57

    “Biogebaseerde bouwmaterialen gaan verder dan een prijsvraagstuk”

    In de podcast die Circubuild samen met Kamp C maakte over biogebaseerde bouwmaterialen worden verschillende vragen rond die materialen ontrafeld. Zo ook verschillende vragen over de implementatie ervan in de bouwsector, waarbij de prijsvraag natuurlijk een grote rol speelt. Claire Dewispelaere, zaakvoerder van Sidati, gaf een inkijk in haar visie op biogebaseerde bouwmaterialen.

  15. Lees verder...

    24 juli 2023 om 09:25

    Partner in de kijker: VIBE

    VIBE werkt maar al te graag samen met Kamp C om The Exploded View Beyond Building en circulair bouwen een duwtje in de rug te geven. De missie van VIBE? Ontwerpen en bouwen met een positieve impact op mens en natuur. Communicatieverantwoordelijke Laurens Marysse vertelt er meer over.

    “Omdat The Exploded View stilaan een gevestigde waarde is binnen de bouwsector, willen we de kans niet missen om een actieve en zinvolle bijdrage te leveren”, zegt Laurens. “De demowoning toont treffend hoe de gebouwen van de toekomst er moeten uitzien. Het paviljoen biedt ook een echte meerwaarde: bezoekers kunnen de bouwmaterialen erváren. Dat heeft veel meer effect dan het zoveelste verkooppraatje of promoblad.”

  16. Lees verder...

    12 juli 2023 om 15:20

    Partner in de kijker: Design Museum Gent

    In het paviljoen van The Exploded View Beyond Building stellen ook partners van Kamp C hun biogebaseerde bouwmaterialen en circulaire bouwmethodes voor. Zo ook het Design Museum Gent, dat een circulaire gevelsteen ontwikkelde. Bie Luyssaert, hoofd publiekswerking en communicatie bij het museum, geeft een woordje uitleg.

  17. Lees verder...

    16 mei 2023 om 20:40

    Scholieren vanaf 10 jaar ontdekken de bouwsector met doe-het-zelf bouwpakket en online game

    Bijna één op de vijf knelpuntberoepen komt uit de bouwsector. Om scholieren op cruciale momenten te laten kennismaken met de bouwsector, lanceert provincie Antwerpen een nieuwe leeromgeving: Hylas, onderwijs buiten de school. Momenteel testen 300 leerlingen van zeven scholen Hylas uit in Kamp C. Vanaf september kunnen alle scholen zich inschrijven.

  18. Lees verder...

    15 mei 2023 om 14:15

    Kamp C motiveert samenwerken met maatwerkbedrijven voor de toekomst van de bouw

    In het kader van de klimaatdoelstellingen staat de bouwwereld vandaag voor de gigantische uitdaging om haar verbruik en uitstoot terug te dringen. Om hierin te slagen, zullen biogebaseerde materialen en circulair bouwen steeds meer aan belang winnen. Er zijn echter veel niet-automatiseerbare handelingen - en dus veel werkkrachten - nodig om het hergebruik van materialen mogelijk te maken. Hier kunnen maatwerkbedrijven een sterke rol opnemen, want zij blinken uit in repetitief, niet-automatiseerbaar werk. Kamp C wil deze mogelijke samenwerkingen in de bouwsector stimuleren en bracht daarvoor een nieuwe brochure uit vol tips en voorbeelden.

  19. Lees verder...

    12 april 2023 om 15:00

    The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  20. Lees verder...

    15 maart 2023 om 08:36

    Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

    Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

  21. Lees verder...

    14 februari 2023 om 12:39

    Kamp C bouwt samen met partners aan The Exploded View Beyond Building

    Kamp C is volop bezig met de voorbereidingen voor de opbouw van The Exploded View Beyond Building. Van april tot oktober zal je dit huis bestaande uit duurzame, biobased materialen kunnen bezoeken op onze site in Westerlo. Voor de realisatie werkt Kamp C samen met een heleboel partners.

  22. Lees verder...

    14 februari 2023 om 11:59

    Kamp C blikt terug op projecten

    Kamp C werkte mee aan heel wat projecten. We blikken terug op de belangrijkste verwezenlijkingen uit 2022.

  23. Lees verder...

    13 februari 2023 om 16:04

    Alexander en Rob vormen het nieuwe managersduo van Kamp C

    Sinds januari versterkt Rob Cornelissen het team van Kamp C als manager innovatie en strategie. Samen met operationeel manager Alexander Van Haesbroeck vormen ze de tandem die Kamp C zal besturen.

  24. Lees verder...

    8 februari 2023 om 14:04

    Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

    Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

  25. Lees verder...

    7 februari 2023 om 15:37

    Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

    Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

  26. Lees verder...

    31 januari 2023 om 11:37

    Kamp C organiseert leertraject circulair bouwen voor publieke organisaties

    Dit voorjaar dompelen Kamp C en de provincie Antwerpen jullie graag onder in het thema ‘circulair bouwen’. Welke tools helpen je om te evolueren naar een circulair patrimonium? Benieuwd naar ’t Centrum, het eerste volledig circulair kantoorgebouw in Vlaanderen, en andere voorbeeldprojecten? Hoe kan je circulariteit verankeren in je beleid? 

  27. Lees verder...

    24 januari 2023 om 12:13

    Burgers vinden de weg van Kamp C naar energiehuizen voor digitaal advies

    Kamp C heeft vorig jaar welgeteld 853 keer een digitaal bouwadvies verleend. Dit zijn er 122 minder dan in 2021. Burgers vinden meer en meer de weg naar de lokale energiehuizen, en dat was ook de bedoeling.

  28. Lees verder...

    19 januari 2023 om 09:56

    Sluit je aan bij het netwerk van Kamp C: word gids / storyteller

    Ben jij gebeten door biobased en circulair bouwen? Sluit je dan aan bij het netwerk van Kamp C. Word gids/storyteller bij Kamp C en vertel het verhaal aan onze bezoekers. Onze duurzaamheidsexperten ontvangen je met open armen en delen graag hun kennis en contacten met jou. Zo sta jij al een stap dichter bij biobased en circulair bouwen.

  29. Lees verder...

    22 december 2022 om 13:10

    Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

    Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  30. Lees verder...

    22 november 2022 om 11:14

    Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  31. Lees verder...

    19 oktober 2022 om 15:42

    Sarah kijkt uit naar de komst van The Exploded View Beyond Building op Kamp C

    Binnenkort verhuist de tentoonstelling The Exploded View Beyond Building van Floriade Expo in Almere naar Kamp C. Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke, licht toe.

  32. Lees verder...

    18 oktober 2022 om 11:33

    Bouwen aan een digitale toekomst

    Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

  33. Lees verder...

    12 oktober 2022 om 15:54

    Kamp C zet circulair Vlaanderen op de kaart

    Wat is er zo uniek aan circulair bouwen? En hoe slaagt ’t Centrum erin om als eerste circulair gebouw van Vlaanderen de bakens te verzetten? Vijf experts lichten toe.

  34. Lees verder...

    27 september 2022 om 10:27

    Koelen van gebouwen: een hot item (deel 2)

    De voorbije zomer kende warme tot tropische periodes. Volgens klimaatwetenschappers zal dat steeds frequenter voorkomen. Hoe zorgen we voor koeling van onze gebouwen? Na de passieve ingrepen in deel 1, kijken we nu naar technische oplossingen. Actieve koeling (airco) is een end-of-pipe oplossing. Een laatste redmiddel dus, en geen definitieve oplossing. In de eerste plaats omdat die toestellen ook energie vragen. En dan zijn er al een aantal andere dingen verwaarloosd, zoveel is wel duidelijk. Gelukkig hebben we in onze installatietechnieken andere koelmogelijkheden die meer energiezuinig zijn.

  35. Lees verder...

    26 september 2022 om 16:31

    Koelen van gebouwen: een hot item (deel 1)

    Dit jaar waren er al enkele warme tot tropische periodes. Volgens klimaatwetenschappers zal dat ook niet de laatste keer zijn. Dat maakt dat er hoe langer hoe meer vraag komt naar koeling van onze gebouwen.

    In twee bijdragen kijken we naar de passieve en technische oplossingen om gebouwen koel te houden. Eerst bekijken we de passieve ingrepen. Het klinkt misschien wat simplistisch, maar zaak is natuurlijk om de zomerwarmte zoveel mogelijk buiten te houden. Daar bestaan meerdere manieren voor.

  36. Lees verder...

    22 september 2022 om 09:46

    Win jij de WOAW 2022?

    De WOAW? Jawel, een gloednieuw initiatief van de provincie Antwerpen: de Woonidee-award. Goed voor een budget van 5.000 euro. Daar maak jij kans op. Als je tenminste een vernieuwend idee hebt dat een oplossing kan bieden voor een actuele woonuitdaging.

  37. Lees verder...

    19 september 2022 om 15:54

    Exploded View Beyond Building verhuist van Floriade Expo naar Kamp C

    Kamp C bezocht de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 in het Nederlandse Almere. Het was een inspirerende uitstap voor organisaties met interesse in duurzaam en biobased bouwen.

  38. Lees verder...

    16 september 2022 om 12:40

    De technologische innovaties van drie jaar 3D-betonprinten

    Sinds 2019 onderzoeken en experimenteren enkele bouwbedrijven (Etib/Concrete House, Beneens en Van Roey) en studenten van Thomas More met een 3D-betonprinter op Kamp C. In 2020 printten ze een demowoning in het kader van het project C3PO. Nu, drie jaar later, is 3D-printen een vast onderdeel geworden in de bacheloropleiding Bouw. Het printproces en de software ondergingen heel wat innovatieve transformaties. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Axel Boons, 3D manager bij Etib/Concrete House en Wetenschappelijk Onderzoeker bij Thomas More en Wouter Bourgeois, BIM-manager bij Beneens bouw en interieur lichten de evoluties in het printproces toe.

  39. Lees verder...

    8 september 2022 om 15:01

    Tips om te besparen op je waterverbruik

    Wist je dat een Belg gemiddeld 95 liter water per dag verbruikt? Door de droogte moeten we allemaal zuiniger omspringen met water. Maar hoe doe je dat? Door enkele eenvoudige tips kun je besparen op je waterverbruik.

  40. Lees verder...

    19 augustus 2022 om 14:22

    Zilvermeer bestelt reuzegrote 3D-geprinte zonnebril bij Kamp C

    Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer heeft een nieuwe blikvanger, op het strand prijkt een reuzegrote zonnebril. Deze bril is 1,8 meter hoog en werd op vraag van het Zilvermeer geconstrueerd met de 3D-betonprinter van Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw. Studenten aan de bouwopleiding van de Thomas More Hogeschool deden op die manier kostbare praktijkervaring op.

  41. Lees verder...

    18 augustus 2022 om 16:41

    Werken in ’t Centrum: ervaringen van kantoorhouders

    Vier maanden geleden namen de kantoorhouders hun intrek in ’t Centrum. Tijd om even stil te staan: Is het echt anders werken in een circulair kantoorgebouw? Wat zijn de voordelen en zijn er ook nadelen? En heeft werken in een houten gebouw een effect op je gezondheid? We spraken met aannemer Joeri Beneens van Beneens Bouw en Interieur, Stefan Belmans van Streng-th, architecte Sarah Theeuws van West Architectuur, Sofie Torfs van Kamp C en Tijs Proost van Ismart.

  42. Lees verder...

    14 juli 2022 om 13:21

    Wat betekent condens aan de buitenzijden van je ramen?

    Wist je dat condens aan de buitenkant van je ramen een goed teken is? Dit wil zeggen dat het glas goed geïsoleerd is en dat de warmte binnen blijft. Architect Dirk Verbeeck van Kamp C legt uit.

  43. Lees verder...

    30 juni 2022 om 15:54

    WTCB biedt gratis onlineopleiding “Vocht in gebouwen en de impact op renovatie”

    Vocht is een van de belangrijkste oorzaken van de aantasting van gebouwen en kan een negatieve invloed hebben op het energieverbruik, maar ook op het comfort en de gezondheid van de bewoners. Vochtproblemen staan dan ook nog steeds met stip op één bij de vragen die bij de dienst Technisch Advies (ATA) van het WTCB binnenkomen. Bij een renovatieproject is het essentieel om eerst een diagnose van eventuele vochtproblemen vast te stellen en om het vochtprobleem vervolgens doeltreffend te behandelen. Om een beter zicht te krijgen op de problematiek van vocht in gebouwen, biedt het WTCB bouwprofessionals een gratis onlineopleiding in het kader van het project BE REEL!

  44. Lees verder...

    7 juni 2022 om 16:14

    Zo voorkom je oververhitting van je woning

    Ken je dit fenomeen? Een prachtige, warme, zonnige dag: gaan fietsen, buiten spelen, buiten eten … uiteindelijk kom je moe maar voldaan terug naar binnen en kun je lekker gaan slapen. En dan komt de domper op de feestvreugde van de dag: binnen is het een ‘sauna’, zelfs een koude douche helpt maar tijdelijk en ’s nachts kan je de slaap niet vatten omdat je die warmte maar niet buiten krijgt. Dit fenomeen noemen we oververhitting. Net zoals een lichaam oververhit kan geraken door bijvoorbeeld te lang in de zon te zitten, kan dit ook gebeuren met onze gebouwen, waaronder dus ook onze woningen. Echter zijn er heel wat zaken waar we rekening mee kunnen houden om deze oververhitting zoveel mogelijk te vermijden en als het echt niet anders kan op zijn minst toch kunnen “genezen”… .

    Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Maar iedere persoon is anders, dus voor sommigen kan 22 °C of 23°C al genoeg zijn om het oncomfortabel warm te hebben. Met de zomer in het vooruitzicht geeft onze adviseur An enkele tips.

  45. Lees verder...

    7 juni 2022 om 14:09

    't Centrum verwelkomt groepen voor rondleidingen

    Sinds 2021 bouwen we aan het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux: ’t Centrum. Dit innovatief gebouw is de katalysator voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. Het gebouw is sinds kort klaar om getoond te worden aan het publiek! Vanaf nu kun je dus online een rondleiding reserveren.

  46. Lees verder...

    12 mei 2022 om 14:00

    Het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux staat op Kamp C

    Kamp C en een eerder geselecteerd consortium van zeven bedrijven bouwden ’t Centrum in Westerlo. Dit is het eerste volledig circulair kantoorgebouw in Vlaanderen. Het gebouw telt drie bouwlagen en heeft een totale oppervlakte van 2.400 m². De hoge mate van circulariteit van het gebouw is opmerkelijk, het bestaat uit herbruikbare materialen en kan volledig gedemonteerd worden en elders heropgebouwd. In het gebouw worden innovatieve materialen, toepassingen, technieken en nieuwe bedrijfsmodellen gebruikt.

  47. Lees verder...

    26 april 2022 om 15:30

    Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

    Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  48. Lees verder...

    25 april 2022 om 14:15

    Vlaanderen schakelt 6 versnellingen hoger met de circulaire economie: “We moeten meer en beter recycleren"

    Vlaamse ministers Hilde Crevits (voormalig minister van Werk, Economie en Landbouw) en Zuhal Demir, bedrijfsorganisaties, het middenveld en de kenniswereld nemen samen actie om van Vlaanderen een regio zonder afval te maken en extra initiatieven te nemen op vlak van circulaire economie. 100 Vlaamse partners, waaronder Kamp C, tekenden vandaag een engagementsverklaring waarbij eenieder per domein zich officieel engageert om de circulaire transitie van de Vlaamse economie waar te maken. Het gaat over 6 concrete domeinen: circulair bouwen, innovatie via de bio-economie, circulaire chemie en kunststoffen, meer recyclage en hergebruik in de maakindustrie en minder verspilling in onze voedselketen en waterkringlopen.

  49. Lees verder...

    21 april 2022 om 11:23

    Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

    Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

  50. Lees verder...

    13 april 2022 om 14:45

    Expo ‘renovatiepakketten voor woningen’ te bezoeken op Kamp C

    Bestaande woningen energieneutraal maken is geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomsbestendig te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een blauwdruk voor een fabriek heeft ontworpen om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  51. Lees verder...

    4 april 2022 om 11:53

    Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

    Verluchten is heel belangrijk. Hoe verlucht je best je woning of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C legt uit.

  52. Lees verder...

    1 april 2022 om 11:23

    Boek vanaf nu zelf je bouwadvies online met de reserveringstool van Kamp C

    Kamp C biedt al jaren gratis onafhankelijk duurzaam bouwadvies aan particulieren. Sinds de coronacrisis gaan de bouwadviezen digitaal door. Vanaf nu hoef je Kamp C niet meer te bellen of te mailen om een afspraak te maken voor een bouwadvies maar kun je zelf online een afspraak maken via de online reserveringstool.

  53. Lees verder...

    31 maart 2022 om 16:22

    Hove pakt gemeentelijk patrimonium strategisch aan voor klimaatdoelstellingen 2050

    Gemeente Hove is een van de Vlaamse gemeenten die het traject SURE2050 heeft gevolgd. Het resultaat ervan is een vastgoedstrategie richting 2050. De komende jaren wordt deze strategie in de praktijk omgezet.

  54. Lees verder...

    18 maart 2022 om 15:34

    Besparen op energie dankzij Energiehuis Antwerpen

    Sinds het najaar van 2021 swingen de prijzen voor energie de pan uit. Om energie te besparen, en zo jouw factuur toch een beetje binnen de perken te houden, kan je bij het Energiehuis Antwerpen gratis terecht met al jouw vragen over energiezuinig wonen.

  55. Lees verder...

    17 maart 2022 om 12:22

    Innovatief bouwconcept op Technologiecampus Gent

    Een rijwoning bouwen die zowel energiezuinig is in productie als in gebruik, en met bouwprincipes die dan ook nog eens gemakkelijk demonteerbaar en herbruikbaar zijn. Die uitdaging ging de onderzoekscel sociaal-ecologisch bouwen op Technologiecampus Gent het voorbije jaar aan. Op woensdag 16 maart bracht Vlaams minister Matthias Diependaele, bevoegd voor wonen, een bezoek aan dit innovatieve bouwconcept. 

  56. Lees verder...

    15 maart 2022 om 19:22

    Ken je het Energiehuis al?

    Heb jij vragen over je energiefactuur of wil je je woning energiezuiniger maken? Of heb je vragen over subsidies en renteloze renovatieleningen? Dan kun je terecht bij je energiehuis in jouw buurt.

  57. Lees verder...

    10 maart 2022 om 16:17

    Energie besparen in huis? Vraag raad aan de HUISdokter!

    Heb je renovatieplannen, maar weet je niet waar te beginnen? Wil je gaan voor een lagere energiefactuur en een hoger comfort? Of wil je energie besparen, maar weet je niet hoe? De HUISdokter van het Energiehuis Kempen (IOK) kan je gratis en onafhankelijk bijstaan gedurende het hele traject, aan huis en op jouw tempo.

  58. Lees verder...

    10 maart 2022 om 15:28

    Stekr: het aanspreekpunt voor woon- en energieadvies op maat binnen Rivierenland

    Iedereen heeft recht op een duurzame en kwalitatieve stek. Inwoners uit de regio Rivierenland (arrondissement Mechelen) kunnen daarom al een paar jaar bij Stekr terecht met al hun woon- en energievragen. Deze dienstverlening kost niets en gebeurt volledig onafhankelijk.

  59. Lees verder...

    28 februari 2022 om 11:13

    Calculus bouwt innovatief beheerplatform voor ’t Centrum

    ’t Centrum maakt gebruik van een innovatief gebouwenbeheersysteem. Voor het circulair kantoorgebouw ontwikkelde Calculus een flexibel circulair en remonteerbaar beheerplatform dat gebruikt wordt om water en energieverbruik te monitoren en te beperken.

  60. Lees verder...

    17 februari 2022 om 11:00

    Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

    Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

  61. Lees verder...

    9 februari 2022 om 15:51

    Creatief bouwen met beton

    Begin 2021 lanceerde ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. het innovatietraject Build. Create. Innovate. Bouwbedrijf ETIB schreef zich in om hun jongste idee leven in te blazen. Ontwerpbureau Bump bleek de ideale creatieve partner in dit traject. Steven Van Olmen van ETIB blikt samen met Arnoud Schoofs & Koen Huyghe van Bump terug op hun eerste samenwerking.

  62. Lees verder...

    9 februari 2022 om 15:26

    De markt niet klaar voor innovatie? Bedenk een nieuwe go-to-market-aanpak!

    Een klassieke markt veroveren met het product van de toekomst? Dat verliep minder vlot dan verwacht bij WOODinc, een producent van houtskeletbouw. Via Build. Create. Innovate. vond zaakvoerder Eric Van de Heyning een klankbord bij Simon de Smet van creatief agency Made. “Made heeft mijn visie scherper gesteld”, aldus Eric.

  63. Lees verder...

    18 januari 2022 om 14:59

    Plan Vandaag: het klimaatplan voor de provincie Antwerpen

    Ook de Provincie Antwerpen maakt zich klaar voor een leefbare en klimaatveilige toekomst. Meer dan 200 klimaatacties staan op stapel. Zowel eigen initiatieven als ondersteunende maatregelen voor lokale besturen of andere partners. Die acties samen vormen een ambitieus klimaatplan om onze klimaatdoelstellingen tegen 2030 te behalen: Plan Vandaag. Of ook: plan vandaag, voor het veilige klimaat van morgen. 

  64. Lees verder...

    18 januari 2022 om 12:44

    Provincie zoekt architect-adviseur voor Kamp C

    Provincie Antwerpen zoekt voor het Departement Economie, Streekbeleid en Europa - Kamp C in Westerlo, een architect-adviseur. Als architect-adviseur geef jij, maar ook jouw teamgenoten Dirk, Jet en An advies aan particulieren en organisaties hoe zij het beste duurzaam (ver)bouwen.

  65. Lees verder...

    10 januari 2022 om 17:24

    Digitale bouwadviezen van Kamp C gingen in 2021 vooral over verwarmingssystemen

    Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, heeft vorig jaar welgeteld 975 keer een digitaal bouwadvies verleend. Het digitale aanbod, dat in 2020 omwille van de coronacrisis in het leven werd geroepen, wordt dus duidelijk gesmaakt. Veel mensen willen weten hoe ze kunnen besparen op hun energiefactuur. De meeste vragen hadden te maken met verwarmingssystemen.

  66. Lees verder...

    20 december 2021 om 15:53

    De uitdagingen van een circulair studietraject

    Streng-th, een bouwkundig ingenieursbureau, verzorgde het studietraject voor het circulair kantoorgebouw ’t Centrum. De onderzoeksfase bleek een hele uitdaging en verschilt toch wel van een klassiek project. Ingenieurs Brecht Beirinckx en Stefan Belmans vertellen waarom.

  67. Lees verder...

    8 december 2021 om 11:36

    Hoe complexe bouwknopen ontwarren én productizen: Buildtechnics & Studio Dott blikken terug op Build. Create. Innovate.

    Hoe maak je van maatwerk een standaardproduct? Het was geen sinecure, maar met hulp van creatief agency Studio Dott is bouwbedrijf Buildtechnics er toch in geslaagd. Een succesvolle samenwerking die begon met Build. Create. Innovate., een innovatietraject voor bouwbedrijven geïnitieerd door ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Rudy Slingers van Buildtechnics en Pieter Lesage van Studio Dott blikken terug op hun match.

  68. Lees verder...

    30 november 2021 om 14:43

    3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

    In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  69. Lees verder...

    25 november 2021 om 09:44

    Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

    De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  70. Lees verder...

    24 november 2021 om 14:43

    Karen en Christophe bouwen een passiefwoning in het centrum van Mechelen

    Karen en Christophe zijn begonnen aan een ambitieus bouwproject in Mechelen. Ze ‘zochten het grootste krot dat ze konden vinden’ en sloopten dit met uitzondering van de voorgevel en fundering en verbouwen het nu tot een passiefhuis.

  71. Lees verder...

    17 november 2021 om 15:46

    Het belang van groenwanden in ’t Centrum

    In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  72. Lees verder...

    17 november 2021 om 15:25

    Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

    Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  73. Lees verder...

    17 november 2021 om 13:51

    Inspiratiefilmpjes CBCI Heule en Wondelgem

    Het Europees gesubsidieerde project Circular Bio-based Construction Industry (CBCI) onderzoekt hoe we biobased grondstoffen in de bouw efficiënter kunnen gebruiken, om daarmee de CO2-uitstoot te verminderen; niet alleen in de bouwfase, maar gedurende de hele levenscyclus van een gebouw. Voor de transitie naar een circulaire economie wordt een integrale aanpak voor circulair en biobased bouwen ontwikkeld, die de basis vormt voor de bouwsector.

  74. Lees verder...

    4 november 2021 om 12:45

    Nieuwe premie energiemanagementsysteem

    Dankzij de komst van de digitale meter, kunnen gezinnen op een efficiënte manier hun warmte- en elektriciteitsverbruik regelen aan hun noden. Heel wat gezinnen verwarmen elektrisch in de vorm van een warmtepomp, warmtepompboiler, elektrische boiler of een accumulatieverwarming. Door de installatie van een sturingsapparaat kan je je elektriciteits- en warmteverbruik zoveel mogelijk afstemmen op je eigen productie (bijvoorbeeld via zonnepanelen), en/of het vermijden van piekmomenten. Voor de aankoop en de plaatsing door je installateur van dat sturingsapparaat, heb je recht op een premie.

  75. Lees verder...

    3 november 2021 om 15:44

    Energiezuinig ingesteld, op het werk én thuis

    Energiezuinigheid is een ingesteldheid. Waar dat in het begin nog een constante aandacht vraagt, wordt dat uiteindelijk een automatisme. Het consequent doven van onnodig brandende lampen is zo’n typisch voorbeeld. En hoewel ledlampen uiterst zuinig zijn en al bij al niet zoveel verbruiken, blijft het een goede ingesteldheid. Het hele idee achter de Stroomomslag is om op alle provinciale domeinen naar een verminderd energieverbruik te gaan. Maar als je daar ook in je dagelijkse thuissituatie op gaat letten, zal je dat ook op je werkplek in de praktijk brengen.

  76. Lees verder...

    22 oktober 2021 om 15:43

    5 weetjes over vacuüm glas in ’t Centrum

    De beglazing in ’t Centrum bestaat deels uit vacuümglas. Dit isoleert zo goed als drievoudig glas maar is zo dik als enkel glas. We spraken met Stefan Lips, Sales Director bij FINEO Europe.

  77. Lees verder...

    22 oktober 2021 om 15:20

    Duurzaam Futura Festival zet in op energiebesparing

    Op zondag 10 oktober konden inwoners van de gemeente Zoersel hun licht opsteken aan de energieke infostands van het Futura Festival. Dit festival staat in het teken van ‘duurzaamheid’, ‘biodiversiteit ‘ en ‘energie besparen op jouw woning’.

  78. Lees verder...

    30 september 2021 om 13:32

    Cementloze dekvloer in ‘t Centrum

    In ’t Centrum werd cementloze chape gebruikt. Dit is een nieuwe circulaire dekvloer. De chape bestaat uit herwonnen zand van bouw- en sloopafval, stratenveegsel en zand uit rioleringen. Wouter Vermin, Manager Treatment & Valorisation bij Bioterra, geeft meer uitleg.

  79. Lees verder...

    27 september 2021 om 14:47

    Verwarm anders en betaal minder: extra steunmaatregelen voor Vlamingen met een exclusieve nachtmeter voor elektriciteit

    Wie nog gebruikmaakt van het uitsluitend nachttarief om zijn woning of sanitair water te verwarmen, kan naast verhoogde energiepremies voortaan ook tot 15.000 euro renteloos lenen via het Energiehuis om de woning energiezuiniger te maken. Met deze extra steunmaatregelen wilt Minister Demir de betrokken gezinnen aanzetten om hun woning en sanitair water anders te verwarmen en tegelijk de woning extra te isoleren en zo de verhoogde kosten als gevolg van de gefaseerde uitdoving van het uitsluitend nachttarief door de VREG te helpen verlagen. Hiermee anticipeert Minister Demir op het veranderende energielandschap in Vlaanderen.

  80. Lees verder...

    27 september 2021 om 13:21

    Meet jouw energieverbruik aan de hand van energierapporten

    De provincie Antwerpen brengt sinds dit jaar het energieverbruik van alle gebouwen in kaart aan de hand van energierapporten. Wim Van Acker, energie- en kwaliteitsverantwoordelijke bij het departement logistiek, legt uit hoe ze het aanpakken. Hans Vannuffelen, projectverantwoordelijke bij Kamp C, geeft tips hoe je dit als bedrijf, lokaal bestuur of particulier in de praktijk kunt omzetten in jouw organisatie of bij jouw thuis.

  81. Lees verder...

    20 september 2021 om 15:07

    Kamp C en Samenlevingsopbouw starten in Turnhout met een nieuw energiek project

    Kamp C en Samenlevingsopbouw gaan in Turnhout starten met een nieuw energiek project. Woon je in Turnhout en wil jij ook gezond en warm wonen voor minder geld? Meld je aan. We komen op bezoek bij je thuis, en we maken samen met jou een plan op om minder energie te verbruiken. We helpen je ook hierbij met tips en materiaal. Dat is allemaal gratis.

  82. Lees verder...

    3 september 2021 om 13:48

    Vacature: operationeel manager

    Ben jij de operationele manager mét people skills die KAMP C zoekt?

    Voor Kamp C in Westerlo zijn we op zoek naar een operationele manager die als rechterhand van de directeur de operationele leiding voor zijn rekening neemt. Iemand die de dagelijkse werking, de korte termijn planning en de afstemming tussen de teams ondersteunt. Concreet vertaal je de verschillende besluiten en keuzes naar dagelijkse planning en bewaak je de opvolging en uitvoering van deze beslissingen. Zowel binnen je eigen team (algemene en ondersteunende diensten) als met de collega projectverantwoordelijken zorg je voor een goede afstemming, werkverdeling en vang je concreet/praktische vragen rond projecten op. In je samenwerking met anderen heb je je ogen niet enkel op de taak gericht maar ook op de mensen.

    Maar genoeg over ons.

  83. Lees verder...

    30 augustus 2021 om 14:54

    BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit

    Voor ’t Centrum maakte de aannemer gebruik van digitale bouwmodellen: BIM. Dit Building Information Modelling systeem is veel meer dan 3D-tekenen en kent heel wat voordelen. Nauwkeuriger tekenwerk, overzicht bewaken en efficiëntie naar uitvoering zijn een greep uit de voordelen. Aannemer Joeri Beneens gaat er dieper op in.

  84. Lees verder...

    26 augustus 2021 om 10:38

    Cellulose houdt ’t Centrum warm

    Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

  85. Lees verder...

    25 augustus 2021 om 14:21

    Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

    Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  86. Lees verder...

    25 augustus 2021 om 13:50

    Energiedelen in Vlaanderen – de eerste stap

    Vanaf januari 2022 wordt energiedelen mogelijk voor bewoners van appartementsgebouwen en vanaf juli 2022 zullen eigenaars van zonnepanelen stroom kunnen ‘verkopen’ of gratis schenken aan bijvoorbeeld buren, vrienden of familie.

  87. Lees verder...

    18 augustus 2021 om 15:27

    Schelpenisolatie als vloerisolatie in ‘t Centrum

    Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.

  88. Lees verder...

    13 augustus 2021 om 13:00

    ’t Centrum kiest voor CLT

    Het circulair kantoorgebouw ’t Centrum is in volle opbouw op Kamp C. De draagconstructie bestaat uit CLT. Maar waarom kiest men juist voor CLT? Aannemer Joeri Beneens legt uit.

  89. Lees verder...

    5 augustus 2021 om 14:15

    Circulariteit in de bouw

    Als grootverbruiker van materialen, ruimte, water en energie heeft de bouwsector een kolossale impact op het milieu. Zeker met het huidige lineaire model van ontginnen, produceren, consumeren en elimineren als afval. Komt daar nog eens bovenop dat een deel van het materiaal in de bouw al als afval weggeworpen wordt zelfs zonder dat het ooit heeft gediend.

  90. Lees verder...

    8 juli 2021 om 13:32

    ’t Centrum: gebouwd met cementloze funderingen dankzij het Interreg NWE URBCON-project

    Recent zette Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw in Westerlo, de eerste stappen in de opbouw van ’t Centrum op haar site in Westerlo. Dit innovatief gebouw combineert verschillende pijlers van duurzaam bouwen tot het eerste circulaire kantoorgebouw van België. Een innovatief leerproces, waaruit heel de bouwsector inspiratie kan putten.

  91. Lees verder...

    5 juli 2021 om 13:57

    BEO-veld zorgt voor verwarming en koeling in ‘t Centrum

    ’t Centrum, het circulair kantoorgebouw op Kamp C, maakt gebruik van een BEO-veld. Tenerga, gespecialiseerd in toepassingen van hernieuwbare thermische energie, legde het BEO-veld aan. Jan Laga, CEO van Tenerga, legt uit waarom dit thermisch energiesysteem uiterst geschikt is in een circulair gebouw en licht de voordelen van ondiepe geothermie toe.

  92. Lees verder...

    2 juli 2021 om 10:33

    Uitgelicht: de visie achter ’t circulaire kantoorgebouw ‘t Centrum

    Samen met een consortium van 7 bedrijven realiseert Kamp C in Westerlo een flexibel aanpasbaar kantoorgebouw. Met zijn weldoordachte circulaire ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet dit gebouw, een katalysator zijn voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. We vroegen aan de bedrijfs-en projectleiders wat hun visie is op circulair bouwen en het circulair bouwconsortium.

  93. Lees verder...

    2 juli 2021 om 09:21

    “aha!”-Mobiel geeft advies over energiezuinige renovaties

    Bij de “aha!”-Mobiel kan iedereen terecht met vragen over energiezuinige renovaties en voor hulp bij zijn renovatietraject. In juni konden de inwoners van Kontich en Mortsel. er terecht. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  94. Lees verder...

    1 juli 2021 om 11:39

    Consortiumleden van ’t Centrum aan het woord

    Het zijn bijzondere tijden op Kamp C. De bouw van ’t Centrum, het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen is van start gegaan. De werken zijn volop aan de gang. De CLT-structuur staat er al en er wordt volop gewerkt aan het buitenschrijnwerk en het dak.

    ‘t Centrum is een realisatie van het bouwconsortium Kamp Circulair, bestaande uit zeven bedrijven en organisaties: aannemersbedrijf Beneens, engineeringbedrijf TEN, studiebureau Streng-th, fabrikant Muurtuin, architectenbureau West Architectuur, geothermisch adviesbureau Tenerga en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).

    We hadden een gesprek met de leden van het consortium over hun ervaringen in deze nieuwe samenwerkingsvorm.

  95. Lees verder...

    30 juni 2021 om 14:48

    Zo vermijd je oververhitting van je woning

    Ken je dit fenomeen? Een prachtige, warme, zonnige dag: gaan fietsen, buiten spelen, buiten eten … uiteindelijk kom je moe maar voldaan terug naar binnen en kun je lekker gaan slapen. En dan komt de domper op de feestvreugde van de dag: binnen is het een ‘sauna’, zelfs een koude douche helpt maar tijdelijk en ’s nachts kan je de slaap niet vatten omdat je die warmte maar niet buiten krijgt. Dit fenomeen noemen we oververhitting. Net zoals een lichaam oververhit kan geraken door bijvoorbeeld te lang in de zon te zitten, kan dit ook gebeuren met onze gebouwen, waaronder dus ook onze woningen. Echter zijn er heel wat zaken waar we rekening mee kunnen houden om deze oververhitting zoveel mogelijk te vermijden en als het echt niet anders kan op zijn minst toch kunnen “genezen”… .

    Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Maar iedere persoon is anders, dus voor sommigen kan 22 °C of 23°C al genoeg zijn om het oncomfortabel warm te hebben. Met de zomer in het vooruitzicht geeft onze adviseur An enkele tips.

  96. Lees verder...

    28 juni 2021 om 11:58

    Kamp C: meiboom op eerste circulair kantoorgebouw in Vlaanderen

    Op de site van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, in Westerlo verrijst het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen. Kamp C realiseert dit samen met een consortium van 7 bedrijven en organisaties. Met een weldoordacht circulair ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet het een katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. De nieuwbouw krijgt de naam ’t Centrum. De werken zijn volop aan de gang. Vandaag is bij Kamp C in Westerlo de meiboom geplant op de houtskeletstructuur.

  97. Lees verder...

    11 juni 2021 om 11:11

    “aha!”-Mobiel komt tot bij de burger in Kontich en Mortsel

    Vandaag werd de “aha!”-Mobiel voorgesteld in Kontich. Dit is een mobiel waar iedereen terecht kan met vragen over energiezuinige renovaties en voor wie hulp wil bij zijn renovatietraject. Volgende week staat de mobiel in Mortsel. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  98. Lees verder...

    27 mei 2021 om 12:01

    Tijdelijke vervanging directeur Peter-Paul van den Berg van Kamp C

    Chris Baert is aangesteld als directeur ad interim van Kamp C. Chris zal Peter-Paul van den Berg, directeur van Kamp C, vervangen tijdens zijn afwezigheid. De opdracht loopt voorlopig tot september en kan verlengd worden indien nodig. 

  99. Lees verder...

    21 mei 2021 om 12:07

    Zes nieuwe milieuvriendelijke en betaalbare woningen ingehuldigd in Huldenberg

    In het Vlaams-Brabantse Huldenberg werden zes kleine demowoningen gebouwd die zowel milieuvriendelijk als betaalbaar zijn. De provincie Vlaams-Brabant en Kamp C pionieren er, dankzij Europese steun, met woningen die koolstofarm en energiezuinig zijn en tegelijkertijd toegankelijk voor de brede en groeiende groep van één- tot driepersoonshuishoudens.

  100. Lees verder...

    20 mei 2021 om 16:51

    EnergieID: Dat scheelt ook in je portemonnee

    EnergieID helpt je bij het meten en opvolgen van het verbruik van energie, water, afval en transport. Individueel én collectief.

  101. Lees verder...

    18 mei 2021 om 13:38

    Europa Direct opent nieuwe afhaalpunten voor lesmateriaal

    Met nieuwe afhaalpunten in Kamp C in Westerlo en de onderwijsbibliotheek van de Thomas More hogeschool in Vorselaar kan Europa Direct Provincie Antwerpen leerkrachten die op zoek zijn naar lesmateriaal over de EU nog beter bedienen.

  102. Lees verder...

    28 april 2021 om 11:00

    Twee jaar Green Deal Circulair Bouwen, Kamp C bouwt mee!

    De bouwsector heeft een belangrijke impact op het totale materialengebruik in Vlaanderen: zo’n 30 tot 40% van ons afval komt uit de bouw. De wijze waarop we bouwen en wonen heeft bovendien een grote invloed op onze CO2-voetafdruk. Door de omvang van de sector en het totale volume aan materialen, maakt een gezamenlijke verandering richting circulaire economie echt het verschil.

  103. Lees verder...

    22 april 2021 om 14:54

    Energiezuiniger wonen? De Samen Duurzamer Wonen Tool adviseert en verbindt

    Energie besparen: het is goed voor je portemonnee én voor het milieu. De gloednieuwe Samen Duurzamer Wonen Tool helpt je op weg naar een energiezuiniger huis. Bovendien kan de tool je in contact brengen met mensen uit jouw buurt die dezelfde stap willen zetten.

  104. Lees verder...

    15 april 2021 om 10:28

    De evoluties van 3D-printen in de bouw in kaart

    Kamp C onderzoekt en experimenteert al enkele jaren met 3D-betonprinten in de bouw. Vorig jaar printten we samen met de projectpartners van C3PO een woning. Het huis is afgewerkt en ondertussen verhuisde de printer naar een andere locatie op het terrein van Kamp C. Hier experimenteren studenten van Thomas More Bouw met de winnende ontwerpen van de 3D Print Awards. Het leek ons interessant om de geschiedenis van het 3D-printen in de bouw te in kaart te brengen. Projectverantwoordelijken Emiel Ascione en Marijke Aerts onderzochten de evoluties.

  105. Lees verder...

    8 april 2021 om 14:08

    Kom voortaan je lesmateriaal over de Europese Unie afhalen bij Kamp C

    Voor leerkrachten van het basis- en secundair onderwijs en studenten van de lerarenopleiding uit de provincie Antwerpen heeft Europa Direct gratis lesmateriaal over de Europese Unie. En vanaf nu is Kamp C één van de afhaalpunten.

  106. Lees verder...

    7 april 2021 om 15:47

    Vinkenhof Berlaar gerenoveerd in co-creatie met bewoners

    Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen renoveerde op innovatieve wijze de gevel van een halfopen bebouwing in Vinkenhof in Berlaar. Om de aanpak van de renovatie te bepalen werd een beroep gedaan op de gebruikservaring van de huurders uit de wijk zelf. De renovatie paste in het project EnergieNeutraal Levensloopbestedig Bouwen (ENLEB) en werd gerealiseerd met steun van Europa en de provincie Antwerpen. Kamp C is hoofdpartner van dat project en begeleidde samen met Zonnige Kempen het co-creatietraject met de bewoners.

  107. Lees verder...

    25 maart 2021 om 11:26

    Neem deel aan webinars over renovatie

    Ben jij benieuwd hoe Zonnige Kempen de oude dokterswoning in Vorselaar, Het Huis Van Bockstal, omtoverde tot energiezuinige appartementen? Of wil je weten welke innovatieve technieken en co-creatietraject werden toegepast? Wil je binnenkort gebruik maken van de handige online tool om je woning te verduurzamen? Of ben je geïnteresseerd in de inzichten van het Europese project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB)? Neem dan zeker deel aan de webinars op 20 en 22 april.

  108. Lees verder...

    3 maart 2021 om 10:42

    Vacature Projectingenieur duurzame technieken

    De provincie Antwerpen zoekt voor het Departement Logistiek – Dienst Architectuur en Vastgoed in het Antwerps provinciehuis een expert in duurzame technische installaties.

  109. Lees verder...

    3 maart 2021 om 10:22

    Gratis renovatieplan voor de inwoners van Mortsel en Kontich

    Woon je in Kontich of Mortsel en droom jij ook van een nieuw jasje voor je woning of appartement, nieuwe energiezuinige huishoudtoestellen, zonnepanelen op je dak, besparen op je energie- en waterfactuur, … ? Maar ontbreekt het je momenteel aan vertrouwen, kennis, tijd of budget?

  110. Lees verder...

    2 maart 2021 om 02:03

    KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

    Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  111. Lees verder...

    24 februari 2021 om 13:36

    Kamp C geeft fakkel energiemeesterwerking door

    Kamp C zette in 2017 de energiemeesterwerking op dankzij het Interreg-project SHINE. Al vijf jaar lang komen vrijwilligers (energiemeesters) op bezoek bij Kempense gezinnen om hen te helpen besparen op hun energiefactuur. Door corona lag de werking even stil maar na de pandemie zullen de energiemeesters terug aan de slag gaan. IOK, de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen, en de stadsregio Turnhout zullen vanaf dan de werking overnemen.

  112. Lees verder...

    24 februari 2021 om 13:08

    Steven vertelt over de overdracht van de energiemeesterwerking

    IOK, de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen, zal de energiemeesterwerking, in samenwerking met de stadsregio Turnhout, overnemen van Kamp C na de coronacrisis. Vanaf dan zullen de energiemeesters terug op bezoek komen om je te tips te geven om je energiefactuur in te krimpen. Steven Hendrickx van IOK werpt een blik op de toekomst.

  113. Lees verder...

    22 februari 2021 om 15:50

    Bouwsector datet met creatieve ondernemers in uniek innovatietraject Build.Create.Innovate.

    Kamp C (het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw) en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (een verbindingsplatform voor de creatieve economie in provincie Antwerpen) starten samen een nieuw innovatietraject waarin de bouwsector wordt uitgenodigd om met creatieve ondernemers aan de slag te gaan. In maart gaat het traject van start met een matchmaking die deelnemers uit beide sectoren op maat aan elkaar koppelt om een optimaal resultaat te krijgen. Kandidaten hiervoor kunnen zich nog aanmelden.

  114. Lees verder...

    22 februari 2021 om 10:26

    Zestig energiemeesters hielpen Kempense gezinnen energie besparen

    Kamp C begeleidde tussen 2017 en 2020 een zestigtal enthousiaste energiemeesters. Deze vrijwilligers bezochten Kempense gezinnen om hen te helpen besparen op hun energiefactuur. We blikken terug op de verhalen van enkele energiemeesters.

  115. Lees verder...

    19 februari 2021 om 15:14

    Tien richtingaanwijzers voor een energetische renovatie

    Tussen 2017 en 2020 adviseerde Kamp C ruim 110 gezinnen in de regio Kempen met renovatieplannen op een intensere manier dan het bestaande bouwadvies in het kader van het SHINE-project. Ruim 60 daarvan hebben in deze periode één of meerdere ingrepen gedaan in hun ambities om de woning ingrijpend energetisch te renoveren. Zo’n renovatie is een lange weg die wordt afgelegd, waarbij de bouwheer duidelijk nood heeft aan een renovatiekompas.

  116. Lees verder...

    1 februari 2021 om 15:35

    Neem geen overhaaste beslissingen over zonnepanelen

    De terugdraaiende teller verdwijnt maar hoe laat je zonnepanelen nog het meest renderen? Hans, projectverantwoordelijke en expert in duurzame energie bij Kamp C, raadt af om halsoverkop beslissingen te nemen. “Over een tot twee jaar zal waarschijnlijk meer technologie en wetgeving voorhanden zijn, die toelaat om in alle comfort van groene stroom te genieten.”

  117. Lees verder...

    26 januari 2021 om 15:34

    Avans en projectpartners bundelen lessons learned uit co-creatie met bewoners

    Avans Hogeschool is één van de partners in het ENLEB project. Docentonderzoekers van het lectoraat Gebouwde Omgeving schenken bijzondere aandacht aan de rol van co-creatie in de energietransitie omdat het een cruciale factor is de transitie te laten slagen. De focus ligt daarbij op co-creatie met en tussen bewoners op wijkniveau, en ook specifiek op co-creatie met bedrijven.

  118. Lees verder...

    25 januari 2021 om 12:09

    Kamp C begeleidde Anna in haar renovatieverhaal

    Anna uit Zoersel contacteerde Kamp C met vragen over de renovatie van haar woning. Onze adviseur Dirk hielp haar met vragen over isolatie en zonnepanelen. “Door het advies van Kamp C kon ik eindelijk beslissingen nemen,” vertelt Anna.

  119. Lees verder...

    19 januari 2021 om 11:13

    Corona geeft boost aan digitale bouwadviezen bij Kamp C

    Kamp C gaf vorig jaar (2020) welgeteld 860 bouwadviezen aan particuliere burgers. In 90% van de gevallen verliep dat volledig digitaal. Het nieuwe aanbod, dat omwille van corona in het leven werd geroepen, wordt duidelijk gesmaakt. Deze online service blijft dan ook in het aanbod van Kamp C opgenomen, ook na de coronacrisis.

  120. Lees verder...

    6 januari 2021 om 16:02

    Ontdek energiebesparende maatregelen via Mijn Warm Huis

    Wil je weten hoe energiezuinig jouw woning is of heb je renovatieplannen? Met de online tool 'Mijn Warm Huis' krijg je zicht op energiebesparende maatregelen die je nog kunt uitvoeren om jouw energiefactuur te doen dalen. Je komt ook te weten hoeveel je bespaart en voor welke energiepremies je in aanmerking komt. Hans Vannuffelen, projectverantwoordelijke bij Kamp C, vertelt meer over de applicatie.

  121. Lees verder...

    6 januari 2021 om 10:00

    Bouw van Vlaamse Housing 4.0. Energy pilot nadert

    Hoe maak je nulenergiewoningen voor iedereen haalbaar? Kamp C en de provincie Vlaams-Brabant zijn met het Europees project ‘Housing 4.0. Energy’ de uitdaging aangegaan. Samen met 8 partners uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, onderzoeken we de mogelijkheden van innovatieve technieken en materialen om CO2-neutraal te bouwen. In het Vlaams-Brabantse Huldenberg en op een aantal sites in het buitenland worden energiezuinige 'piloothuizen' gebouwd. Hoe ver staan ze al?

  122. Lees verder...

    6 januari 2021 om 09:34

    Het SOLARISE project laat de zon schijnen voor alle burgers

    Kamp C vindt het belangrijk om bij nieuwbouw en renovatie energetisch performante constructies na te streven. Deze taak werd al opgenomen in de dagelijkse werking van Kamp C en via het Interreg-project SOLARISE zal dit nog verder uitgebouwd worden.

  123. Lees verder...

    22 december 2020 om 13:42

    Voormalig gedeputeerde Peter Bellens onverwacht overleden

    Op maandag 21 december is in Herentals Peter Bellens geheel onverwacht overleden. Dat nieuws heeft ons diep geraakt. Peter Bellens was gedeputeerde van de provincie Antwerpen en voorzitter van Kamp C tussen 2011 en 2018.

  124. Lees verder...

    9 december 2020 om 16:26

    URBCON lanceert aanbesteding voor Gentse pilot

    Het URBCON-project reduceert de CO2-uitstoot van betonconstructies door primaire grondstoffen te vervangen door bijproducten zoals metaalslakken en verbrandingsassen. De URBCON-partners ontwikkelen deze betonmixen en zullen ze testen en demonstreren in 3 pilots. De Stad Gent schreef een aanbesteding uit voor de bouw van haar pilootproject: een evacuatietrap in duurzaam beton voor de basisschool ‘De Zonnepoort’.

  125. Lees verder...

    26 november 2020 om 16:10

    Verbeter de EPC-score van jouw woning met de nieuwe online tool

    In Vlaanderen heeft een gemiddelde woning energielabel D, 390 kWh/(m² jaar). Het Vlaams Energieagentschap ontwikkelde een online tool waarmee je het energielabel van jouw woning kunt inschatten en vergelijken met andere woningen in Vlaanderen. Doe de test en ontdek hoe je jouw woning energetisch kunt verbeteren tot energielabel A, de Vlaamse doelstelling tegen 2050. Geert Flipts van het Vlaams Energieagentschap en Anne Goidts van Kamp C lichten toe.

  126. Lees verder...

    25 november 2020 om 14:00

    Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

    Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  127. Lees verder...

    23 november 2020 om 16:18

    CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

    Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  128. Lees verder...

    19 november 2020 om 15:58

    'Energieneutraal hoeft niet duur te zijn'

    Kost het een kapitaal om een energieneutrale woning of een passiefhuis te bouwen? Dat kan, maar hoeft niet zo te zijn. Architectenbureau Jan Stranger en Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw Kamp C verklappen hoe energieneutraal bouwen en renoveren financieel haalbaar wordt.

  129. Lees verder...

    17 november 2020 om 15:37

    Aangepaste energiepremies in 2021

    Wat verandert er aan de energiepremies in 2021? We zetten het op een rijtje.

  130. Lees verder...

    17 november 2020 om 15:18

    13 tips om te besparen op strijken

    Wist je dat je energiezuinig kunt strijken? De experten van Kamp C geven enkele creatieve tips waar je jaarlijks tientallen euro’s mee kunt besparen.

  131. Lees verder...

    16 november 2020 om 16:16

    Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

    Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  132. Lees verder...

    27 oktober 2020 om 13:58

    Zo ziet een duurzame koelkast eruit

    Hoe is de ideale koelkast georganiseerd? Welke voedingsmiddelen zet je het best bovenaan en onderaan? De algemene regel is: wat het snelst bederft, moet op de koudste plek. Deze plek is op de onderste plank boven de groentelade. En hoe bespaar je op koelen en vriezen?

  133. Lees verder...

    22 oktober 2020 om 12:02

    Regeerakkoord voorziet verlaging van btw-tarief voor sloop en heropbouw naar 6%

    Een huis slopen en heropbouwen zal binnenkort aan 6% btw kunnen gebeuren, dit voorziet het nieuwe regeerakkoord.

  134. Lees verder...

    21 oktober 2020 om 11:41

    Blog 25: De circulaire economie - aantrekkelijk en rendabel

    In blog 23 en 24 gaven we een kort overzicht van de circulaire economie die bestaat uit twee cirkels: een biologische en een technische cirkel. Vervolgens beschreven we kort de werking van beide cirkels. Mede dankzij moderne technieken werkt het model in theorie prima. Maar hoe zorg je ervoor dat de samenleving afstapt van de lineaire economie en de circulaire principes ook echt gaat toepassen? Anders gezegd hoe maak je de circulaire economie aantrekkelijk en rendabel voor alle partijen? Laten we in deze laatste blog kijken naar een viertal oplossingen.

  135. Lees verder...

    20 oktober 2020 om 11:43

    Onesto voelt zich thuis in de Basis

    In september vestigde Onesto, een kredietinstelling die leningen verstrekt voor het kopen, bouwen en verbouwen van bescheiden woningen, zich in de Basis op Kamp C. We spraken met Francis Stijnen, woonconsulent van het kantoor in Westerlo.

  136. Lees verder...

    19 oktober 2020 om 15:24

    VREG voert capaciteitstarief in vanaf 2022

    De energiefactuur van Vlaamse huishoudens zal er in 2022 anders uitzien. De VREG heeft een capaciteitstarief voor de netwerkkosten aangekondigd. Dit tarief varieert naargelang het moment van hun verbruik. Dit systeem zou dus de piek- en daltarieven moeten vervangen.

  137. Lees verder...

    1 oktober 2020 om 15:47

    Kamp C wint Europese Procura+ Award

    Kamp C wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

  138. Lees verder...

    30 september 2020 om 15:56

    CBCI onderzoekt bouwen met biobased en circulaire materialen

    Hoe kunnen we grondstoffen in de bouw efficiënter gebruiken? Kan dat met biobased en circulaire materialen? En hoe maken we de omschakeling naar een biobased, circulaire bouw?

  139. Lees verder...

    29 september 2020 om 11:43

    Bespaar de helft op energie door een zonneboiler

    Wist je dat je met een zonneboiler ongeveer de helft bespaart op je kosten voor warm water? Kamp C ontwikkelde een infofiche met alle informatie om je op weg te helpen. Download hier de infobrochure.  

  140. Lees verder...

    25 september 2020 om 14:54

    Blog 24: De circulaire economie - de technische cirkel

    In de vorige blog gaf ik een kort overzicht van de circulaire economie dat bestaat uit twee cirkels: een biologische en een technische cirkel. De natuur is van zichzelf al circulair, dus daar hoef je in principe niet veel aan te doen. Behalve dan dat wij als mens die cirkel hebben verbroken en nu weer moeten gaan herstellen. De technische cirkel is een stuk complexer en bestaat uit een aantal cirkels die van binnen naar buiten lopen. In deze blog illustreer ik de werking van de technische cirkel aan de hand van een voorbeeld.

  141. Lees verder...

    17 september 2020 om 14:29

    Besparen met een zonneboilercombi

    Heb je er ooit al eens aan gedacht om je water te verwarmen door zonnestraling? Met een zonneboilercombi bespaar je tot 225 euro per jaar. Kamp C ontwikkelde een infobrochure dat je op weg helpt. Download hier het infofiche.

  142. Lees verder...

    11 september 2020 om 09:39

    Je woning verduurzamen met de infofiches van Kamp C

    Wil je zelf aan de slag om je woning duurzamer te maken? Wil je meer weten over maatregelen die je kunt toepassen in je woning? Kamp C ontwikkelde infofiches die je op weg helpen om in één dag, één maand of in stappen je woning te verduurzamen. Je kunt ze makkelijk downloaden via de website of ophalen bij Kamp C in Westerlo.

  143. Lees verder...

    8 september 2020 om 11:56

    Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend

    Kamp C maakt vandaag de winnaars van de 3D Print Awards bekend. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De laureaten zullen hun inzendingen later echt geprint zien worden door een immense 3D-betonprinter op Kamp C in Westerlo.

  144. Lees verder...

    3 september 2020 om 12:12

    Dit zijn de laatste finalisten van de 3D Print Awards

    Aanstaande dinsdag maken we de winnaars van de 3D Print Awards bekend! Welke studenten behalen de eerste plaats? Ontdek alvast de laatste ontwerpen.

  145. Lees verder...

    28 augustus 2020 om 14:42

    Marketing - en communicatiebureau BuzzBone vestigt zich op Kamp C

    BuzzBone, een gloednieuw marketing - en communicatiebureau met focus op de bouw, vestigde zich een tijdje geleden in het bedrijven - en conferentiecentrum de Basis op Kamp C. “Het is een rustgevende en inspirerende locatie met een gemoedelijke, warme sfeer. De faciliteiten waarover we kunnen beschikken, ontzorgen ons waardoor we ons kunnen focussen op onze core-activiteiten”, vertelt zaakvoerder Catrin De Cuyper.

  146. Lees verder...

    28 augustus 2020 om 14:09

    Blog 23: De circulaire economie - een overzicht

    In de vorige blog gaf ik aan dat om onze planeet - en daarmee ook onszelf - te redden van de ondergang, het roer volledig om moet. Van een verspillende en vervuilende maatschappij  moeten we op weg naar een duurzame samenleving. Gelukkig zien we overal de tekenen verschijnen dat het roer inderdaad om aan het gaan is. Er zijn vele wegen die ons leiden naar die duurzame samenleving zoals de digitale transformatie, de deeleconomie en de energietransitie. Echter de belangrijkste weg is toch wel die van de circulaire economie. Maar wat is die circulaire economie nu eigenlijk?

  147. Lees verder...

    27 augustus 2020 om 09:55

    Ontdek de eerste drie studenten van de 3D Print Awards!

    In totaal stootten vijf studenten door naar de shortlist in de 3D Print Awards. Het publiek kon online stemmen op zijn favoriete ontwerpen. De eerste drie ontwerpen vind je hieronder.

  148. Lees verder...

    26 augustus 2020 om 15:56

    Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

    Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  149. Lees verder...

    26 augustus 2020 om 15:24

    Asbest verwijderen: kiezen voor subsidies en zelf aan de slag

    Asbest in een woning houdt heel wat gezondheidsrisico’s in. Asbest kan voorkomen in daken en gevels die bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten. Ga je asbest laten verwijderen? Dan kun je bij jouw stad of gemeente terecht voor informatie over welke initiatieven er lopen rond subsidies voor asbestafbouw. Wil je zelf aan de slag? Kamp C ontwikkelde een infofiche over asbest om je op weg te helpen.

  150. Lees verder...

    20 augustus 2020 om 13:50

    De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

    Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  151. Lees verder...

    13 augustus 2020 om 09:38

    Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

    Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  152. Lees verder...

    7 augustus 2020 om 14:57

    Blog 22: Deeleconomie - Het roer wordt omgegooid

    Foto: deelauto's uit Duitsland - copyright Self Drive Vehicle Hire

    Onze planeet is uitgeput, vervuild en verarmd. Dat komt vooral door onze verkeerde mindset van eeuwige groei – het moet altijd meer dan de vorige keer – en ons verspillende gedrag van take, make and dispose: we nemen grondstoffen, maken daar spullen van en gooien die na enige tijd weg. Willen we dit niet totaal uit de hand laten lopen, dan moet het roer radicaal om. En dat is gelukkig het proces dat overal gaande is. Dat gaat deels bewust en deels onbewust. Het begint allemaal met een geleidelijke verandering in ons denken.

  153. Lees verder...

    7 augustus 2020 om 10:20

    Een karrenspoor als oplossing voor infiltratie van regenwater

    Een leuke staycation en een hittegolf. Het doet ons denken aan een exotische vakantie in eigen land. Ons klimaat is aan het veranderen, zelfs de tuinarchitect voelt het. Sammy Deburggraeve licht de klimaatverandering toe en vertelt hoe je je oprit kunt veranderen in een karrespoor zodat het hemelwater vrij infiltreert in de bodem.

  154. Lees verder...

    5 augustus 2020 om 14:21

    Kamp C en Kamp Circulair bereiken nieuwe mijlpaal met indiening bouwaanvraag ’t Centrum

    Op 18 juni werd de bouwaanvraag voor ’t Centrum ingediend. Een nieuwe mijlpaal voor Kamp C en Kamp Circulair, het consortium dat het eerste circulaire kantoorgebouw van België zal bouwen. In dit artikel licht Sarah Theeuws (West Architectuur), architecte in het consortium, toe wat circulair bouwen voor haar betekent en hoe dat verschilt van een traditioneel bouwproces.

  155. Lees verder...

    10 juli 2020 om 09:33

    Tweede lichting 3D-pioniers printen huis op Kamp C

    Bram en Michiel maken deel uit van de tweede lichting studenten van Thomas More Bouw die meewerken aan het 3D-printproject C3PO. Op Kamp C printten ze de eerste woning uit één geheel met een vaststaande printer en vertellen hun verhaal.

  156. Lees verder...

    9 juli 2020 om 15:16

    Bezoek het geprint huis als particulier in juli en augustus

    Je hebt het waarschijnlijk al in de pers zien verschijnen: op Kamp C werd een huis geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. De woning is negentig vierkante meter groot en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer. Dit een wereldprimeur. In juli en augustus kun je als particulier de woning bezoeken op dinsdag.

  157. Lees verder...

    8 juli 2020 om 16:37

    Kamp C - project community-based Virtual Power Plant (cVPP) wint Europese Duurzame Energieprijs ”Citizens’ Award EUSEW 2020”

    Kamp C won met het cVPP-project tijdens de Europese Duurzaamheidsweek de prestigieuze “Citizens’ Award EUSEW 2020”.

  158. Lees verder...

    7 juli 2020 om 14:46

    Wereldprimeur: Kamp C print als eerste een gehele woning uit één stuk

    Op Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw, in Westerlo werd een huis geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. De woning is negentig vierkante meter groot en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer. Dit een wereldprimeur.

  159. Lees verder...

    26 juni 2020 om 11:43

    Blog 21: Duurzaamheid en innovatie - verder kijken

    Ik heb het in deze blogserie tot nog toe vooral over de noodzaak van duurzaamheid en innovatie in de bebouwde omgeving gehad en hoe het model van circulair bouwen daarbij een belangrijke rol speelt. Dat is ook logisch want Kamp C heeft de bebouwde omgeving als primair aandachtsgebied. Maar de noodzaak voor duurzaamheid en innovatie is overal nodig. In de komende blogs kijk ik naar ontwikkelingen buiten de bebouwde omgeving. Ik begin met het grote plaatje van waarom duurzaamheid en innovatie eigenlijk nodig zijn.

  160. Lees verder...

    25 juni 2020 om 15:13

    Werk voor iedereen … ook in de bouwsector!

    Provincie Antwerpen ondersteunt je

    Een inclusieve economie streeft ernaar om geen enkel talent verloren te laten gaan en aan iedereen kansen te geven op de werkvloer. Ook voor de bouwsector zijn er heel wat opportuniteiten om hieraan mee te werken. Denk maar aan een samenwerking met organisaties in de sociale economie.

    De provincie Antwerpen ondersteunt je graag (inhoudelijk én financieel) om vanuit de bouwsector zo’n duurzame samenwerking of zelf projecten te starten. De volgende jaren stellen we daarvoor projectsubsidies en renteloze leningen voor investeringen ter beschikking. In totaal voor meer dan 4 miljoen euro.

  161. Lees verder...

    23 juni 2020 om 09:58

    Tips om oververhitting van je woning tegen te gaan

    Ken je dit fenomeen? Een prachtige, warme, zonnige dag: gaan fietsen, buiten spelen, buiten eten … uiteindelijk kom je moe maar voldaan terug naar binnen en kun je lekker gaan slapen. En dan komt de domper op de feestvreugde van de dag: binnen is het een ‘sauna’, zelfs een koude douche helpt maar tijdelijk en ’s nachts kan je de slaap niet vatten omdat je die warmte maar niet buiten krijgt. Dit fenomeen noemen we oververhitting. Net zoals een lichaam oververhit kan geraken door bijvoorbeeld te lang in de zon te zitten, kan dit ook gebeuren met onze gebouwen, waaronder dus ook onze woningen. Echter zijn er heel wat zaken waar we rekening mee kunnen houden om deze oververhitting zoveel mogelijk te vermijden en als het echt niet anders kan op zijn minst toch kunnen “genezen”… .

    Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Maar iedere persoon is anders, dus voor sommigen kan 22 °C of 23°C al genoeg zijn om het oncomfortabel warm te hebben. Met de hittegolf in het vooruitzicht geeft onze adviseur An enkele tips.

  162. Lees verder...

    19 juni 2020 om 10:49

    Kamp C’s project is koploper in Europese wedstrijd

    Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum, dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van het circulair kantoorgebouw, werd genomineerd voor een Procura+ Award. In de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’ maakt Kamp C kans om tot laureaat gekozen te worden. In augustus worden de finalisten bekend gemaakt en in het najaar volgen de winnaars.

  163. Lees verder...

    12 juni 2020 om 12:06

    Klimaatneutrale woningen: duurzaam van binnen, aantrekkelijk van buiten

    In 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen in Nederland van het aardgas af. En in 2030 moeten de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Dit is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen van Parijs en de Green Deal te behalen. Naast de duurzaamheidsslag biedt het ook kansen voor een esthetische metamorfose. De aanblik van eentonige sociale woningbouw gaat de komende jaren meer variatie laten zien.

  164. Lees verder...

    28 mei 2020 om 15:18

    Blog 20: Leren van andere sectoren - deel 2

    In de vorige blog maakten we kennis met Jeroen Troost en hoe hij zich als bouwondernemer liet inspireren door andere sectoren. Hij startte in 2014 een bedrijf met het idee de woningmarkt radicaal te vernieuwen door het ontwerpen en industrieel produceren van betaalbare, modulaire huizen onder de merknaam KLIKhuizen. Het missiestatement daarbij was “huizen produceren als auto’s, verkopen als telefoons en recyclen als petflessen”. In de vorige blog gingen we in op het eerste aspect: “huizen produceren als auto’s”. In deze blog kijken we naar hoe de beide andere aspecten van de missie vertaald werden naar innovatieve bouwconcepten.

  165. Lees verder...

    27 mei 2020 om 15:21

    Minder water verbruiken? Zo doe je dat!

    Wist je dat een Belg gemiddeld 95 liter water per dag verbruikt? Door de droogte moeten we allemaal zuiniger omspringen met water. Maar hoe doe je dat? Door enkele eenvoudige tips kun je besparen op je waterverbruik.

  166. Lees verder...

    25 mei 2020 om 13:39

    Bespaar energie door sluipverbruik aan te pakken

    Verschillende elektrische apparaten verbruiken nog energie als je ze niet gebruikt. Als ze op stand-by of “uit” staan, kunnen ze toch nog stroom verbruiken. Denk aan de modem, de tv, laders van smartphones of elektrische tandenborstels die in het stopcontact blijven steken. Dit sluimerende stroomverbruik heet “sluipverbruik”. Elke watt sluipverbruik per uur kost je 2 euro per jaar. Door enkele praktische tips kun je heel wat euro’s besparen!

  167. Lees verder...

    15 mei 2020 om 10:44

    Kamp C wordt Vlaamse showcase van betaalbare renovatiepakketten voor woningen

    Bestaande woningen energieneutraal maken is een geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomstklaar te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een fabriek ontwerpt om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  168. Lees verder...

    30 april 2020 om 14:07

    Blog 19: Leren van andere sectoren

    Als we in de bouwsector willen innoveren dan zijn we gewend om vooral te kijken naar waar bouwsectoren in andere landen mee bezig zijn. Of als individueel bouwbedrijf kijk je primair naar waar je concurrenten mee bezig zijn. Maar je kunt juist heel veel leren door te kijken naar totaal andere sectoren. En dan kun je tot opzienbarende inzichten en innovaties komen. In deze en de volgende blog geef ik daarvan een prachtig voorbeeld.

  169. Lees verder...

    30 april 2020 om 13:48

    Het gebouwenpatrimonium in Beerse wordt nog duurzamer

    Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) organiseert interactieve opleidingen en coaching voor Vlaamse lokale overheden om het gebouwenpatrimonium te verduurzamen. Dries van de gemeente Beerse vertelt over zijn deelname aan de opleidingen.

  170. Lees verder...

    28 april 2020 om 10:58

    Greet renoveerde haar woning in 1 jaar

    Greet uit Herentals renoveerde haar woning in één jaar tijd. “Renoveren kan je ook stukje bij beetje maar wij kozen ervoor om, aangezien wij op dat ogenblik toch niet in de woning moesten wonen, er direct ’korte metten’ mee te maken en te gaan voor een totaalrenovatie.” Kamp C gaf tips tijdens renovatieproces.

  171. Lees verder...

    24 april 2020 om 23:30

    Zonnige Kempen toont circulaire kantoren

    Sociale Huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen nam vorige zomer zijn intrek in haar circulaire kantoren. Anneleen Eelen, de algemeen directeur, licht de het proces toe van a tot z.

  172. Lees verder...

    15 april 2020 om 18:04

    Kamp C test digitale bouwadviezen

    De digitale revolutie voelen we ook bij Kamp C. De coronacrisis zette de creatieve breinen van onze architecten aan het denken. Hoe kunnen we bouwadviezen blijven geven zonder de bouwaanvrager fysiek te ontmoeten? Onze architecten experimenteerden met verschillende digitale tools om de bouwadviezen toch te laten doorgaan. Architecte Jet vertelt hoe het verloopt.

  173. Lees verder...

    15 april 2020 om 10:46

    Stem mee voor de 3D Print Awards

    Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

  174. Lees verder...

    1 april 2020 om 12:12

    Steven kiest voor een ingrijpende energetische renovatie

    In 2017 gingen onze architecten An en Piet op bezoek bij Steven uit Mol. Hij contacteerde Kamp C met de vraag hoe hij de renovatie van zijn huis uit 1933 het best kon aanpakken om een laag E-peil te bereiken. Drie jaar later zijn er al werken uitgevoerd maar staan ook nog tal van verbouwingswerken gepland. We gingen een kijkje nemen.

  175. Lees verder...

    19 maart 2020 om 14:06

    Tips voor een gezond verlucht huis bij thuiswerken

    Met de verstrengde maatregelen om het coronavirus te bestrijden zijn we nu massaal aan het thuiswerken. Het is toch belangrijk om regelmatig te verluchten. We geven enkele tips.

  176. Lees verder...

    18 maart 2020 om 16:11

    Zonnige Kempen renoveert woning in co-creatie met bewoners

    Binnenkort start sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen met de werken aan de demowoning in Vinkenhof in Berlaar. De woning werd gebouwd in de jaren zeventig met beperkte isolatie en zonder ventilatie. Binnen het project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) zal deze woning met steun van Europa gerenoveerd worden tot een lage-energiewoning. De inwoners van de wijk werden nauw betrokken om de geplande renovatiewerken te optimaliseren en de klachten en hinder te beperken.

  177. Lees verder...

    10 maart 2020 om 15:54

    Stakeholderbevraging circulair aanbesteden

    Kamp C is partner in het Europese project 'Procirc'. Dit project gaat over circulair aanbesteden. Eén van de werkpakketten kijkt naar tools en beleid over circulair aanbesteden en heeft o.a. als doel om een toolbox te maken.
    Omdat we deze toolbox niet enkel maken voor onszelf, maar vooral om anderen te helpen om hun aanbestedingen circulair te maken, is het van belang dat we onze lokale stakeholders bevragen.

  178. Lees verder...

    10 maart 2020 om 13:50

    Blog 18: Circulaire gebiedsontwikkeling waar gebouwen en functies op elkaar afgestemd zijn

    De circulaire gebiedsontwikkeling is de zevende en laatste pijler van het circulair bouwen. Deze pijler overstijgt het niveau van het enkelvoudige gebouw en kijkt vooral naar de afstemming tussen gebouwen en hun functies op elkaar. Het doel is om een ecosysteem te maken dat de lokale circulaire economie bevordert. Er zijn twee belangrijke toepassingsgebieden. De vorige blog ging over het circulaire bedrijventerrein. In deze blog kijk ik naar de circulaire stad of beter gezegd: de circulaire stedelijke ontwikkeling.

  179. Lees verder...

    6 maart 2020 om 16:05

    Maarten van de gemeente Bornem getuigt over zijn deelname aan SURE2050

    Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) wil Vlaamse lokale overheden ondersteunen bij het realiseren van een energieneutraal, comfortabel en toekomstbestendig gebouwenpatrimonium aan de hand van opleidingen en coaching. De tweede opleiding is afgerond. We spraken met deelnemer Maarten Kegels, Deskundige Duurzaam Wonen bij de gemeente Bornem.

  180. Lees verder...

    10 februari 2020 om 10:31

    Eerste ontwerp van de INDU-ZERO blueprint is klaar

    Het INDU-ZERO-project is intussen halfweg. Dit is het ideale moment om mee te delen dat we intussen een grote mijlpaal bereikt hebben. Tijdens de INDU-ZERO partnermeeting in het Nederlandse Enschede begin januari, hebben enkele projectpartners het eerste ontwerp van de product-, fabrieks- en logistieke blueprint gepresenteerd. We hebben bovendien nog anderhalf jaar de tijd om de blueprint te finetunen en te finaliseren.

  181. Lees verder...

    24 januari 2020 om 13:57

    Leerlingen ontdekken de EU en duurzame energie

    Van 24 tot 31 januari trekt Europa Direct Provincie Antwerpen naar Kamp C, het centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw, met de reizende Europaweken. Tijdens een interactief rollenspel kruipen 212 leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar in de huid van een Europese minister van Energie. Daarna zetten ze de theorie om in de praktijk en proberen ze zelf elektriciteit op te wekken aan de hand van een duurzame energiebron.  

  182. Lees verder...

    21 januari 2020 om 16:51

    “Kamp Circulair” bouwt op Kamp C het eerste volledig circulair gebouwde bedrijfsgebouw van België

    Kamp C zal op zijn site in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen bouwen. Kamp C heeft het afgelopen jaar een circulaire aanbesteding opgezet om een geschikt bouwconsortium te kiezen om deze innovatieve opdracht uit te voeren. Het einde van de aanbesteding werd op 17/01/2020 afgerond en de keuze is gevallen op het consortium Kamp Circulair.

  183. Lees verder...

    10 januari 2020 om 15:17

    Bespaar op je energieverbruik dankzij deze tips

    Met de winter in het land stijgt ons energieverbruik automatisch. We zetten de verwarming aan en gebruiken al wat meer licht. Naast grote investeringen, zoals isolatie of nieuwe ramen, kan je in je dagelijkse verbruik besparen door kleine ingrepen of door je gewoonten aan te passen. Wij zetten enkele tips op een rijtje.

  184. Lees verder...

    10 januari 2020 om 11:33

    Stapt jouw bedrijf over naar een circulair bedrijfsmodel?

    Op 11 februari start het derde co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na twee geslaagde edities, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius een derde reeks. We bouwen verder op de ervaringen uit de twee vorige edities om zo de deelnemers nog beter te ondersteunen bij hun noden en vragen.

  185. Lees verder...

    9 januari 2020 om 09:32

    Wat zijn de 5 meest gestelde vragen bij bouwadviezen?

    Elk jaar krijgen honderden particulieren die duurzaam willen bouwen of verbouwen onafhankelijk advies van Kamp C. Vorig jaar gaven we 1100 bouwadviezen aan burgers. Maar wat zijn nu de meest gestelde vragen? Adviseur Dirk licht de 5 meest gestelde vragen toe. 

  186. Lees verder...

    18 december 2019 om 15:34

    Kamp C geeft 1000ste bouwadvies

    Georgette uit Mechelen is dit jaar de 1000ste burger die voor duurzaam bouwadvies aanklopt bij Kamp C in Westerlo. We zetten haar in de bloemetjes met een duurzaam cadeau. Elk jaar krijgen honderden particulieren die duurzaam willen bouwen of verbouwen onafhankelijk advies van Kamp C.

  187. Lees verder...

    11 december 2019 om 10:00

    Blog 17: Circulaire gebiedsontwikkeling: hoe ziet een circulair bedrijventerrein eruit?

    De zevende en laatste pijler van het circulair bouwen betreft de circulaire gebiedsontwikkeling. Daarbij gaat het om het afstemmen van gebouwen met hun functies op elkaar op een zodanige manier dat het de circulaire economie bevordert en het aantal transportbewegingen met daaraan gekoppeld het energieverbruik vermindert. Er zijn twee belangrijke toepassingsgebieden, namelijk het circulaire bedrijventerrein en de circulaire stad of wijk. In deze blog kijk ik allereerst naar het circulaire bedrijventerrein.

  188. Lees verder...

    5 december 2019 om 14:16

    Hans heeft een ventilatiesysteem D in huis

    Hans heeft een ventilatiesysteem D in zijn huis. Hij deelt graag zijn ervaringen.

  189. Lees verder...

    5 december 2019 om 12:07

    Hoe ventileer je je woning het beste in de winter?

    De winter is gearriveerd en we zitten steeds vaker binnen. Waarom zou je een raam openzetten? Veel te koud toch? Wist je dat de binnenlucht in huis tot vijf keer meer vervuild is dan de buitenlucht? Je huis regelmatig verluchten voorkomt vochtproblemen, de opstapeling van schadelijke stoffen en CO2. Volgende tips zorgen voor een gezond binnenklimaat en een betere gezondheid.

  190. Lees verder...

    22 november 2019 om 10:55

    Blog 16: Circulair werken, het "andere" kantoorgebouw

    In de vorige blog liet ik zien waarom het circulair werken een van de pijlers van het circulair bouwen is. We leven in hectische tijden waar grenzen niet meer tellen en de economie zeven dagen per week en 24 uur per dag doorgaat. Dat vraagt om andere werkwijzen en om een compleet andere manier van het ontwerpen en inrichten van kantoorgebouwen, maar ook op een andere manier van het afnemen (en aanbieden) van de fysieke werkomgeving.

  191. Lees verder...

    20 november 2019 om 11:50

    75 gemeenten en overheidsdiensten maken werk van klimaatneutraal patrimonium

    75 gemeenten en overheidsdiensten engageren zich binnen SURE2050. Dit project ondersteunt lokale besturen en centrale Vlaamse overheden bij het opmaken van een strategisch vastgoedplan, met klimaatneutraliteit tegen ten laatste 2050 als uitgangspunt. Het blijft ook niet bij planning. Deelnemende overheden krijgen ondersteuning voor effectieve investeringsprojecten, met onder andere advies over financiële oplossingen. SURE2050 neemt dus alle drempels voor actie weg.

  192. Lees verder...

    18 november 2019 om 14:05

    Het project cVPP bekroont drie energieburgerbewegingen

    Kamp C maakte drie winnende burgerinitiatieven bekend die zelf energie willen opwekken. Zij namen deel aan de Open Oproep ‘Dromen Durven Doen | Samen sterk voor de energietransitie’ van het cVPP-project. ZuidtrAnt cvba-so & Stalinsstraat uit Deurne, Burgerlijke Maatschap Gummaar uit Mechelen en Klimaan CV uit Bonheiden kregen een cheque van 2000 euro en begeleiding om hun project verder te zetten.

  193. Lees verder...

    30 oktober 2019 om 09:37

    Blog 15: Circulair werken, toelichting van de circulaire pijler

    Circulair werken is de zesde pijler van het circulair bouwen. Circulair werken heeft te maken met nieuwe werkwijzen in kantoorgebouwen, maar ook met verdienmodellen rondom exploitatie van kantoorgebouwen. Op het eerste gezicht lijkt het misschien wat vreemd dat het werken in een kantooromgeving als onderdeel van het circulair bouwen wordt gezien, dus ik wil in deze en de komende blog graag toelichten waarom ik dat toch als een belangrijke pijler zie.

  194. Lees verder...

    30 oktober 2019 om 09:04

    3D-geprint huis in aantocht op Kamp C

    Binnenkort wordt een huis geprint op Kamp C. Achter de schermen wordt alles grondig voorbereid en stijgt het enthousiasme bij de partners van het project C3PO. De partners werken al geruime tijd samen. We spraken met de laatste drie projectpartners TRiAS architecten, groep van Roey en ViCre.

  195. Lees verder...

    23 oktober 2019 om 16:03

    Tips om zuinig te verwarmen

    Wist je dat je verwarming 60% van je energieverbruik in beslag neemt? We geven je enkele tips om te besparen op verwarmen.

  196. Lees verder...

    23 oktober 2019 om 09:14

    Expertenteam start met uitvoering van ambitieuze Roadmap Leuven 2030

    In september startte, vanuit het sterke partnerschap Leuven 2030, een ploeg van 17 experten om via de realisatie van de 13 programma’s uit 'Roadmap 2025 · 2035 · 2050’ de Leuvense klimaatdoelen mee waar te maken. Eerder dit jaar stelde het ‘klimaatnetwerk’ Leuven 2030 haar Roadmap voor op de uitverkochte conferentie ‘Road to 2050’. Met dit unieke actieplan, opgebouwd rond 13 programma’s, wil de vzw de versnelling richting een klimaatneutrale toekomst inzetten. De Roadmap tekent de ambitieuze weg naar een klimaatneutraal Leuven uit en toont daarin de cruciale rol van iedere inwoner, ieder bedrijf, iedere kennisinstelling en iedere overheid. Dat deze uitdaging op véle schouders dient te worden gelegd, is meer dan ooit duidelijk.

    Projectverantwoordelijke Anne Goidts van Kamp C faciliteert samen met Drie Vleugels, Energieconsulent van de Stad Leuven, het programma Woningen Renoveren. Dit programma focust op het benaderen en ondersteunen van huurders en private woningeigenaars om hun woning energiezuiniger te maken. Samen met alle betrokken actoren wil Leuven 2030 elke Leuvenaar gericht advies en begeleiding op maat aanbieden om zijn of haar woning energiezuiniger te maken.

  197. Lees verder...

    22 oktober 2019 om 15:19

    Win de eerste 3D Print Award van Kamp C

    Kamp C daagt architecten, ontwerpers en studenten uit om 3D-betonprinten in de bouwsector te integreren. Kamp C gaat met een wedstrijd op zoek naar creatieve ontwerpen die 3D-printbaar zijn. De beste inzendingen maken kans op een 3D Print Award!

  198. Lees verder...

    22 oktober 2019 om 12:18

    Studente Josefien helpt op Kamp C tijdens de YOUCA-dag

    De enthousiaste studente Josefien kwam ons team versterken tijdens de Youth for Change and Action Day (YOUCA). Haar dagloon wordt aan het goede doel geschonken.

  199. Lees verder...

    8 oktober 2019 om 13:18

    UCLL en Kamp C lanceren unieke mobiele DC-unit

    Hogeschool UC Leuven Limburg (UCLL Research & Expertise) ontwikkelde een mobiele DC-Unit. Dit is uniek in België. Kamp C en UCLL R&E gaan burgers de komende maanden tonen wat de mogelijkheden zijn van gelijkstroom. De DC-unit past in een koffer van een gezinswagen en wekt energie op aan de hand van opvouwbare zonnepanelen. Li-ion-batterijen staan in voor de opslag van energieoverschotten. De samenbouw van deze nieuwe technologieën werd ontwikkeld als onderdeel van het Europees project ENLEB. Kamp C leidt dit project.

  200. Lees verder...

    8 oktober 2019 om 11:44

    Recordaantal bezoekers op Kamp C tijdens Open Bedrijvendag

    Kamp C  zette zijn deuren open voor het grote publiek tijdens Open Bedrijvendag. Tweeduizend geïnteresseerden in innovatie in de bouw bezochten Kamp C, dit is een record. Het grote publiek kon voor het eerst kennismaken met de 3D-betonprinter, waarmee binnenkort een gebouw geprint zal worden op het terrein van Kamp C.

  201. Lees verder...

    24 september 2019 om 15:29

    Bespaar op wassen, drogen, strijken en afwassen met deze 13 tips

    De herfst is aangebroken en het energieverbruik in huis stijgt. We drogen onze was vaker binnen, gebruiken de droogtrommel meer … Energie-expert Dirk van Kamp C geeft je 13 praktische tips om te besparen op wassen, drogen, strijken en afwassen.

  202. Lees verder...

    19 september 2019 om 15:27

    Blog 14: Circulaire financiering

    Met de circulaire financiering zijn we toe aan de vijfde pijler van het circulair bouwen. Ik zie twee verschillende vormen van circulaire financiering. De eerste vorm is een financiële constructie die producenten moet helpen om de omslag van het klassieke en lineaire verkoopmodel naar het circulaire ‘product als dienst’ model te maken. Ik schreef over het model van product als dienst in de vorige drie blogs (zie hier, hier en hier). Bij de tweede vorm van circulaire financiering gaat om andere manieren van financiering dan de klassieke financiering via banken. In deze blog introduceer ik beide vormen nader.

  203. Lees verder...

    19 september 2019 om 12:07

    3D-printen in de bouw is de toekomst volgens de academische wereld

    3D-printen en digitalisering zijn hot items op Kamp C. De spanning stijgt in aanloop naar Open Bedrijvendag  op 6 oktober en de bezoekdag voor bedrijven op 4 oktober. Bovendien is het nieuwe academiejaar begonnen. De redactie van Kamp C sprak met Thomas More Hogeschool en Universiteit Gent, twee academische projectpartners binnen C3PO die helpen met de experimenten met de 3D-betonprinter die binnenkort een demogebouw zal printen in Westerlo.

  204. Lees verder...

    17 september 2019 om 16:20

    Project SURE2050 stoomt overheidsgebouwen klaar voor 2050

    Het project SURE2050 ondersteunt lokale besturen en centrale Vlaamse overheden bij het opmaken van een strategisch vastgoedplan. Klimaatneutraliteit voor het publieke patrimonium tegen ten laatste 2050 is hierbij het uitgangspunt. Het blijft ook niet bij planning. Deelnemende overheden krijgen ondersteuning om te komen tot effectieve investeringsprojecten (onder andere advies over financiële oplossingen). SURE2050 neemt dus alle drempels voor actie weg.

  205. Lees verder...

    30 augustus 2019 om 15:01

    De definitie van externe warmtelevering is aangepast

    Lokale warmtenetten binnen de eigen site vallen niet meer onder de definitie van ‘externe warmtelevering’. Dat betekent dat je geen afwijkingsaanvraag voor externe warmte meer dient aan te vragen als op de eigen site meerdere gebouwen aan één opwekker worden gekoppeld. Voortaan kun je zo’n systeem rechtstreeks in de EPB-software ingeven als gemeenschappelijke stookplaats.

  206. Lees verder...

    28 augustus 2019 om 13:54

    “De eerste experimenten met de 3D-betonprinter hebben ervoor gezorgd dat we nog meer geloven in de toepasbaarheid van de techniek”

    Sinds januari bevindt de grootste 3D-betonprinter van Europa zich op het domein van Kamp C in Westerlo. Acht organisaties, zowel uit de wetenschaps- als bedrijfswereld, bundelen hun krachten om 3D-printen in de bouwsector te stimuleren. Onder leiding van Kamp C zetten Universiteit Gent, Thomas More Hogeschool, Van Roey, Beneens, Trias Architecten, ETIB/CONCRETE HOUSE en ViCre zich elke dag in om het bouwverhaal een nieuwe dimensie te geven. Met het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, wil de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. Vandaag vertellen Beneens, ETIB/CONCRETE HOUSE en Kamp C waarom ze deelnemen aan het project tijdens een diepte-interview.

  207. Lees verder...

    19 augustus 2019 om 15:24

    Josephine uit Westerlo verbruikt extreem weinig energie

    De 82-jarige Josephine uit Westerlo heeft een zeer laag energieverbruik. Elke dag noteert ze haar meterstanden van het water en maandelijks haar meterstanden van gas en elektriciteit. Energiemeester Karel ging op bezoek omdat Josephine wou weten of ze nog kon besparen. “Doordat Josephine zo bewust omgaat met energie, heeft ze zo’n laag verbruik.”, zegt Karel.

  208. Lees verder...

    19 augustus 2019 om 14:02

    Tweede co-creatietraject Bouwen aan een circulaire Kempen start op 27 augustus

    Op 27 augustus start het tweede co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na een geslaagde eerste editie, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius de tweede reeks. De reeks wordt afgetrapt met een open inspiratieontbijt, waarop ook niet-deelnemers van het co-creatietraject welkom zijn. Valérie Vermandel van Whitewood en Kurt Florus van NNOF komen hun ervaringen delen over circulaire bedrijfsmodellen. Tijdens het traject vergaar je inspiratie over succesvolle circulaire businessmodellen en identificeer je de eerste opportuniteiten voor je eigen bedrijf.

  209. Lees verder...

    9 augustus 2019 om 16:14

    Met deze zes tips bespaar je op warm waterverbruik

    Een Belg verbruikt gemiddeld 95 liter water per dag. Er is niets heerlijker dan een warm bad of douche. Door enkele eenvoudige tips kun je besparen. Kamp C geeft je enkele tips om te besparen op je warm waterverbruik.

  210. Lees verder...

    19 juli 2019 om 09:56

    Bouwprofessionals ontdekken de Kaseco-serrewoning

    Op 26 juni trokken we naar de Kaseco-serrewoning in Rekkem. Het was een interregionaal netwerkmoment voor bouwprofessionals in het kader van het SHINE-project. Deze bio-ecologische kaswoning is volledig autonoom en gebouwd volgens de principes van circulair bouwen. Enkele bouwprofessionals vertellen waarom het project hen verbaast.

  211. Lees verder...

    18 juli 2019 om 14:13

    Productie van het eerste groen gas in België is een feit

    De GFT-vergistingsinstallatie van IOK Afvalbeheer in Beerse/Merksplas is aangesloten op het aardgasnet van Eandis. Zo vindt het eerste groen gas in België zijn weg naar de aardgasverbruikers.

  212. Lees verder...

    18 juli 2019 om 11:53

    “Zelfs in onze vrije tijd zijn we bezig met C3PO”

    3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Sinds februari experimenteren enthousiaste studenten van Thomas More Bouw met de 3D-betonprinter op Kamp C, dit is uniek in Europa. De printer is een onderdeel van het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”. Met C3PO willen Kamp C en de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. We strikten een gehaaste Siebe en Seppe voor een interview. Ze blikken graag terug op hun ervaringen.

  213. Lees verder...

    15 juli 2019 om 15:38

    Acht energietips om te besparen op koelen en vriezen

    De zomer is volop bezig en met deze warme dagen brengt gekoeld voedsel verfrissing. Hoe kun je je koelkast of diepvriezer het best gebruiken? Met deze acht praktische tips bespaar je al gauw zes procent op je energiefactuur. Kamp C-adviseur Dirk geeft extra toelichting.

  214. Lees verder...

    27 juni 2019 om 12:03

    Van selectie naar gunning: interactie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer

    ’t Centrum zal het eerste circulaire kantoorgebouw van België worden op de site van Kamp C in Westerlo. Via een Design, Build, Maintain & Energy opdracht heeft Kamp C de werkzaamheden binnen ’t Centrum in één opdracht uitgevraagd. In maart dit jaar koos een zeskoppige jury drie consortia voor de circulaire aanbesteding van het project ’t Centrum. Na de bekendmaking van de drie geselecteerde consortia, volgt nu een proces waarin opdrachtgever- en nemer met elkaar in dialoog gaan.

  215. Lees verder...

    27 juni 2019 om 10:33

    Tweede co-creatietraject Bouwen aan een circulaire Kempen start in augustus

    Vorige week vond de laatste sessie van het co-creatietraject “Bouwen aan een circulaire Kempen” plaats. Met het project Bouwen aan een circulaire Kempen willen de projectpartners VITO, Möbius en Kamp C kmo’s in de bouwsector op weg helpen om innovatie in hun bedrijfsmodel te implementeren zodat ze naar een circulair businessmodel kunnen overstappen. Vaak hebben de kmo’s al de eerste ideeën over circulair bouwen maar weten ze nog niet goed hoe ze dat concreet kunnen omzetten in een uitgewerkt model. Gedurende drie sessies gingen de projectpartners dieper in op de opportuniteiten, de waardepropositie, de partners en de klanten, de inkomstenstromen die  gegenereerd kunnen worden met een circulair model, … De kmo’s gingen tijdens de workshop zelf aan de slag en werden hierbij begeleid door de projectpartners. Kon je niet bij het eerste traject zijn en wil je graag deelnemen aan het volgende traject dat start op 27 augustus? Schrijf je dan hier in.

    De redactie van Kamp C sprak met Bart Mantels van VITO, Helen Versluys van Möbius en Sofie Torfs, projectverantwoordelijke bij Kamp C.

  216. Lees verder...

    21 juni 2019 om 09:32

    Samen sterk voor energietransitie: van dromen en durven naar doen

    Kamp C was dit voorjaar de locatie voor de Droom-Durf-Doe-reeks van het community-based Virtual Power Plant-project (cVPP). Met deze reeks hoopt Kamp C iedereen aan boord te krijgen in de energietransitie. Dit project zoomt voornamelijk in op het inspireren, informeren en ondersteunen van burgers en burgerinitiatieven die hun rol in de energietransitie willen definiëren en toepassen. Hoe kunnen burgers, samen, collectief energie opwekken, consumeren en delen? Intussen vond de laatste Durfdag plaats op 4 juni.

  217. Lees verder...

    19 juni 2019 om 14:45

    Zonnige Kempen nodigt bewoners uit om samen renovatieoplossingen te zoeken

    In het voorjaar organiseerde sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen enkele bewonersavonden in de woonwijk Vinkenhof in Berlaar. Het doel is om zo goed mogelijk in kaart te brengen welke problemen op het gebied van energiegebruik als eerste aangepakt moeten worden. Door de bewoners uit te nodigen hoopte de organisatie meer zicht te krijgen op de pijnpunten van de woningen om zo samen tot een gedragen oplossing te komen voor toekomstige renovaties. De avonden vonden plaats in één van de woningen die momenteel leegstaat en later zal dienen als demowoning in project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB).

  218. Lees verder...

    19 juni 2019 om 13:57

    C3PO: Uniek 3D-printing project met studenten in België op Kamp C

    Johanna en Axel zitten in hun tweede bachelor Bouw aan de Thomas More Campus in Geel. Ze vormen de creatieve spil achter de 3D-betonprinter op Kamp C. Momenteel experimenteren ze nog met structuren en materialen maar binnenkort rolt er een rijtjeshuis uit de printer. De printer is een onderdeel van het project C3PO, een uniek 3D-printing project met studenten in België. Axel en Johanna vertellen wat hun drijft.

  219. Lees verder...

    27 mei 2019 om 16:15

    Premie voor thuisbatterij op komst

    De Vlaamse regering heeft een premie voor thuisbatterijen goedgekeurd. Een batterij kan opgewekte energie die niet onmiddellijk lokaal kan worden verbruikt, opslaan om later te gebruiken. Tegelijk zorgt energieopslag ervoor dat het distributienet op piekmomenten niet overbelast wordt. De premie zal ten vroegste op 1 augustus van kracht zijn en kan aangevraagd worden bij departement Omgeving. De subsidie bedraagt maximaal 3.200 euro en moet de aankoop van een thuisbatterij om stroom op te slaan aantrekkelijker maken.

  220. Lees verder...

    17 mei 2019 om 15:25

    De 5 duurzaamheidsuitdagingen voor woningcorporaties

    Als gevolg van de klimaatovereenkomsten staan woningcorporaties de komende jaren voor grote uitdagingen om hun woningvoorraad voor 2050 te verduurzamen. De huidige renovatie oplossingen zoals Nul op de Meter en andere initiatieven zijn veel te duur en kunnen de benodigde capaciteit niet aan. Dat maakt de overgang bijna onmogelijk. Toch moeten ze hun huurders goede en betaalbare huizen kunnen blijven aanbieden. Huizen die CO2-neutraal zijn. Wat zijn de uitdagingen waar woningcorporaties mee worstelen en wat zijn de oplossingen voor het probleem?

  221. Lees verder...

    17 mei 2019 om 14:48

    Circulaire businessmodellen: product als dienst

    Circulaire businessmodellen moeten ervoor zorgen dat het voor producenten financieel-economisch aantrekkelijk wordt om hun producten zo duurzaam en circulair als mogelijk te maken. In de vorige blog zagen we dat het traditionele verkoopmodel van de lineaire economie ertoe leidt dat de levensduur van producten bewust wordt verkort waardoor deze veel te snel op de afvalberg terecht komen. Dat moet anders. Maar kan dat ook?

  222. Lees verder...

    17 mei 2019 om 14:28

    3D-pioniers van Thomas More Bouw printen op Kamp C

    Een groep gemotiveerde studenten van Thomas More Bouw zijn al enkele maanden aan het experimenteren met de 3D-betonprinter op de site van Kamp C in Westerlo, in het kader van het project C3PO. Ze willen een rijtjeshuis met twee verdiepingen printen. Momenteel onderzoeken de studenten welke materialen en structuren optimaal passen. Het schooljaar loopt bijna af en in september gaan de studenten naar hun derde Bachelor. We spraken Joost en Antonie, één van de 3D-pioniers van Thomas More Bouw.

  223. Lees verder...

    26 april 2019 om 12:05

    Een terugblik op een geslaagde Link2Innovate

    Op 27 maart vond het slotevent plaats van het project Link2Innovate. Sinds 1 april 2016 ondersteunt het Link2Innovate, een initiatief van Interreg Vlaanderen-Nederland, jonge technologiebedrijven bij het opstarten van grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten in de grensregio Vlaanderen-Nederland.

  224. Lees verder...

    25 april 2019 om 16:41

    “Bouwen met aarde: lokaal, gezond en eindeloos circulair”

    Circulaire leembouw combineert traditionele technieken met moderne inzichten. De lokale materialen vinden dankzij eenvoudige processen hun toepassing in bouwwerken van vandaag. Daarbij wordt geen CO2 of afval geproduceerd. Het materiaal kan eindeloos opnieuw gebruikt worden zonder te vervuilen.

  225. Lees verder...

    25 april 2019 om 16:18

    Circulaire businessmodellen: geplande veroudering in het lineaire model

    In onze vorige blog hebben we het hoofdstuk over circulair aanbesteden afgerond. In de komende edities komen enkele circulaire businessmodellen aan bod. We beginnen met het leveren van producten als een dienst. Om dat innovatieve model te kaderen, bespreken we eerst een fundamentele constructiefout in het traditionele, lineaire businessmodel: de geplande veroudering.

  226. Lees verder...

    24 april 2019 om 15:16

    Dromen-durven-doen: samen sterk voor energietransitie

    Collectief energie opwekken en consumeren is in België (voorlopig) een behoorlijk moeilijke opgave. Er zijn tal van obstakels (technisch, juridisch sociaal, financieel en institutioneel) die de opzet van een eigen virtuele energiecentrale bemoeilijken. Om zicht te krijgen op wat er leeft bij burgers en gemeenschappen organiseert Kamp C de Droom-Durf-Doe-reeks in het project community-based Virtual Power Plant. Het blijft niet alleen bij informeren en inspireren, want het uiteindelijke doel is om drie gemeenschappen of projecten verder te begeleiden via een routekaart naar een eigen cVPP.

  227. Lees verder...

    23 april 2019 om 16:14

    Bouw jij mee gezond?

    Bij bouwen en verbouwen is aandacht voor gezondheid belangrijk. We brengen immers 85% van onze tijd in een binnenomgeving door. Zo zijn er heel wat aspecten zoals de bouwschil, ventilatie, gebruikte materialen enz. die een invloed kunnen hebben om tot een gezonde woning te komen. Om bouwprofessionelen, bouwers en verbouwers hierover te informeren, heeft het Vlaams Departement Omgeving de map 'Bouw Gezond' ontwikkeld.

  228. Lees verder...

    23 april 2019 om 15:40

    Subsidies voor het verwijderen van asbest

    Asbest in een woning houdt heel wat gezondheidsrisico’s in. Denk maar aan daken en gevels die bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten. Ga je asbest laten verwijderen? Dan kun je bij jouw stad of gemeente terecht voor informatie over welke initiatieven er lopen rond subsidies voor asbestafbouw. Kamp C helpt je op weg.

  229. Lees verder...

    26 maart 2019 om 14:29

    Kontichse gezinnen screenen huis met warmtecamera

    Op zaterdag 23 februari maakten de inwoners van de Altenawijk in Kontich een warmtewandeling in het kader van het project RHEDCOOP. De buurtbewoners ontdekten met een warmtecamera welke plekken in huis beter geïsoleerd kunnen worden.

  230. Lees verder...

    26 maart 2019 om 14:24

    Kamp C zet energiemeester Gust in de bloemetjes

    Gust uit Kasterlee helpt al twee jaar mensen te besparen op hun energiefactuur. In het kader van de week van de vrijwilliger ontving hij een mand vol lekkernijen.

  231. Lees verder...

    26 maart 2019 om 14:09

    Energiemeester Jan werd verrast in het kader van de week van de vrijwilliger

    Energiemeester Jan uit Turnhout werd in de bloemen gezet in het kader van de week van de vrijwilliger. Enkele gezinnen die hij advies gaf om te besparen op de energiefactuur, zonden een kaartje in om hem te bedanken. Wij gingen langs bij Jan om de verrassing te overhandigen.

  232. Lees verder...

    26 maart 2019 om 13:05

    Nieuwe technologieën voor duurzamer beton

    Het gebruik van circulaire technologieën voor beton kan helpen om de milieu-impact van de bouwsector drastisch terug te schroeven. Nu een duurzamer beton technisch stilaan op punt staat, is het tijd om de eerste toepassingen naar de werf te brengen.

  233. Lees verder...

    26 maart 2019 om 11:43

    Aanbesteden via ‘Rapid Circular Contracting’: meer innovatie en creativiteit

    In onze vorige blog zoomden we in op een eerste vorm van circulair aanbesteden, waarbij een Bouw Informatie Model (BIM) de rol van de hoofdaannemer overneemt. Deze keer komt de tweede variant aan bod: ‘Rapid Circular Contracting’ (RCC). Een circulair aanbestedingsmodel dat maximaal ruimte laat voor innovatie en creativiteit.

  234. Lees verder...

    20 maart 2019 om 15:18

    3D-printer bouwt huis met twee verdiepingen op Kamp C

    De grootste 3D-printer van de wereld staat klaar op de site van Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in Westerlo om een huis met twee verdiepingen te printen. Geïnteresseerde bedrijven zijn vanaf het najaar welkom in Westerlo om met de printer te experimenteren. Zo willen we de Vlaamse bouwsector met praktijkvoorbeelden overtuigen van deze innovatieve techniek.

  235. Lees verder...

    27 februari 2019 om 14:21

    Circulaire businessmodellen als basis

    Hoe breng je circulaire economie in de praktijk? Hoe kun je als bedrijf circulaire businessmodellen implementeren? Waar zitten de opportuniteiten binnen je bedrijfsvoering? Binnen het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ bundelen VITO, Möbius en Kamp C hun krachten om hierop een antwoord te geven en de Kempense en Vlaamse KMO’s te ondersteunen bij het realiseren van innovatieve circulaire businessmodellen. Ze willen belanghebbenden samenbrengen en inspireren. De focus ligt op het co-creëren van nieuwe bedrijfsmodellen en leerlessen delen met het brede werkveld. In april start een eerste reeks co-creatiesessies.

  236. Lees verder...

    27 februari 2019 om 11:31

    Circulaire woonwijk verrijst uit oude hoogbouwflats

    Uit leegstaande flatgebouwen een nieuwe woonwijk optrekken, voorzien van een gesloten waterkringloop? Het Nederlandse project SUPERLOCAL legt de circulaire lat hoog: “De lessen die we trekken uit dit project kunnen in heel Europa worden toegepast.”

  237. Lees verder...

    27 februari 2019 om 11:04

    Aanbesteden via een Bouw Informatie Model: minder kosten, meer kwaliteit

    Kamp C wil de bouwsector stap voor stap inwijden in alle zeven pijlers van het circulaire model. In onze vorige blogs bespraken we al het gebruik van circulaire materialen en de kunst van het circulair ontwerpen. Deze keer is het de beurt aan circulair aanbesteden: een vorm van aanbesteden die ambities centraal stelt, bijvoorbeeld via een Bouw Informatie Model (BIM).

  238. Lees verder...

    27 februari 2019 om 10:48

    BAMB maakt laatste stop op Kamp C

    Van december tot midden februari kon je de Reversible Experience Modules (REMs) bezoeken op Kamp C. De REMs zijn een pilot in het Europese “Buildings As Material Banks”(BAMB) project. We ontvingen heel wat kijklustigen. Op 19 februari vonden verschillende workshops plaats over circulair bouwen en materiaalpaspoorten. EPEA Nederland, de organisatie die de REMs lanceerde, gaf een toelichting over de toekomstvisie.

  239. Lees verder...

    26 februari 2019 om 12:12

    Kamp C ondertekent Verklaring van Davos op Batibouw

    Vorige week ondertekende Kamp C de Verklaring van Davos op de eerste dag van Batibouw. Hiermee engageren wij ons om acties te ondernemen om het beleid en de filosofie van de Verklaring van DAVOS te implementeren, voornamelijk op het vlak van ‘een kwaliteitsvolle Baukultur’.

  240. Lees verder...

    26 februari 2019 om 11:17

    Kamp C ondertekent Green Deal Circulair Bouwen

    Vorige week plaatste Kamp C-directeur Peter-Paul van den Berg op Batibouw zijn handtekening onder de Green Deal Circulair Bouwen. In de overeenkomst engageert Kamp C zich samen met tal van andere spelers om de transitie naar een circulair model in de bouwsector te versnellen.

  241. Lees verder...

    26 februari 2019 om 11:00

    Vraag vanaf 1 maart je sloop- en heropbouwpremie aan

    Vanaf 1 maart kun je de nieuwe sloop- en heropbouwpremie aanvragen. De premie zal 7500 euro bedragen, dit werd definitief goedgekeurd op 1 februari 2019.

  242. Lees verder...

    5 februari 2019 om 14:53

    “Prestatiecontracten zijn de beste manier om circulaire renovaties te realiseren”

    Nu circulair bouwen stilaan een vertrouwd begrip is in onze sector groeit de interesse voor een gelijkaardige innovatie: circulair renoveren. Het Antwerpse bouwadviesbureau Factor4, de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) sprongen alvast op de kar. Met het project CiRe (‘Circulair Renoveren’) mikken ze op de circulaire renovatie van publieke gebouwen.

  243. Lees verder...

    5 februari 2019 om 14:14

    Flexibel bouwen dankzij een circulair ontwerp

    Circulair bouwen zal grote veranderingen teweegbrengen in de bouwwereld. Om de sector alvast vertrouwd te maken met de nieuwe manier van bouwen, bespreekt Kamp C de zeven pijlers van het circulaire model. Zo ging onze vorige blog over het gebruik van circulaire materialen. In dit artikel komt de tweede pijler aan bod: circulair ontwerpen.

  244. Lees verder...

    25 januari 2019 om 12:52

    Ontdek hoe je een warm huis krijgt met lage energiekosten

    Heb je jezelf voorgenomen om dit jaar het energieverbruik van je woning te verminderen, maar weet je niet waar eerst beginnen? Ga dan aan de slag met Mijn Warm Huis.

  245. Lees verder...

    25 januari 2019 om 12:38

    Peter, energiemeester in opleiding uit Balen aan het woord

    Peter, een kwieke man uit Balen, volgt een opleiding om energiemeester te worden. Een energiemeester gaat bij mensen op bezoek en geeft tips en tricks om te besparen op je energiefactuur.

  246. Lees verder...

    25 januari 2019 om 12:26

    Wat verandert er op het vlak van bouwpremies?

    In 2019 verandert er heel wat op het vlak van bouwpremies. Kamp C geeft een overzicht.

  247. Lees verder...

    25 januari 2019 om 12:05

    Energiemeesters lichten goede voornemens toe

    De energiemeesters zijn er voor jou! Ze helpen je besparen op je energiefactuur. Ze startten het jaar met goede voornemens. Ook benieuwd?

  248. Lees verder...

    17 januari 2019 om 14:49

    Kamp C geeft duurzaam (ver)bouwadvies op de Woonbeurs

    (Ver)bouwkriebels? Wil je duurzaam bouwen of verbouwen? Kom dan zeker naar de Woonbeurs in Mechelen tussen 26/1 en 3/2. De adviseurs van Kamp C geven je er graag bouwadvies!

  249. Lees verder...

    17 januari 2019 om 10:44

    “Circulair bouwen creëert nieuwe financieringsmodellen”

    Circulair bouwen biedt niet alleen kansen voor de bouwsector, ook bankiers kunnen meestappen in het verhaal. Didier Léon, senior manager bij de duurzame Triodos Bank, kijkt voor ons naar de financiële kant van een circulair gebouw.

  250. Lees verder...

    17 januari 2019 om 10:28

    SDG’s vinden hun weg naar de Vlaamse bouwsector

    Volgens het World Green Building Council kan de bouwsector bijdragen aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Twee Vlaamse bedrijven uit de sector leggen uit hoe zij de doelen in hun werking integreren: “Je hebt vooral een andere mindset nodig.”

  251. Lees verder...

    17 januari 2019 om 10:19

    Circulaire materialen sluiten de kringloop in de bouw

    Kamp C wil de transitie naar circulair bouwen faciliteren door de bouwsector vertrouwd te maken met alle aspecten ervan. In onze vorige blog introduceerden we de zeven pijlers van circulair bouwen. Dit artikel gaat dieper in op de eerste pijler: het gebruik van circulaire materialen.

  252. Lees verder...

    17 januari 2019 om 10:09

    Netwerkevent Solarise op 12/2

    Op 12 februari gaat het netwerkevent van Solarise, met focus op zonne-energie, door met als thema business modellen en met verschillende sprekers over o.a. energiecoöperaties en circulaire economie in Gent. 

  253. Lees verder...

    17 januari 2019 om 10:06

    Samen maken we van 2019 het jaar van duurzame transitie

    Het Kamp C-team wenst je een inspiratievol nieuw jaar toe! Dankzij jullie innovatieve ideeën, duurzame samenwerkingen en interessante ontwikkelingen wordt 2019 het drukste jaar ooit voor Kamp C!

  254. Lees verder...

    17 januari 2019 om 09:57

    Kathleen Helsen, de kersverse gedeputeerde van Wonen en voorzitter van Kamp C, licht haar goede voornemens toe

    Kathleen Helsen, is sinds vorige maand de nieuwe gedeputeerde voor Wonen en voorzitter van Kamp C. Ze kent het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie al van vroeger. “In het verleden organiseerde ik een inforeeks voor Kempense gezinnen die bouwplannen hadden”.

     

  255. Lees verder...

    14 december 2018 om 11:25

    Volg energiemeesters Ludo en Carine op hun blog

    Ludo en Carine zijn twee vrijwillige energiemeesters. In de gemeente Retie hebben ze al verschillende gezinnen bijgestaan met tips om energie te sparen. 

  256. Lees verder...

    13 december 2018 om 15:55

    Reportagereeks huisbezoeken: Karen haar duurzaam gerenoveerd huis is binnenkort instapklaar

    Karen uit Leest is volop aan het verbouwen. Ze vroeg hulp aan Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie, om haar woning duurzaam te renoveren. Adviseur Dirk Verbeeck van Kamp C gaf duurzaam bouwadvies in het kader van het See2Do! project.

  257. Lees verder...

    13 december 2018 om 15:12

    Reportagereeks huisbezoeken: Anneleen staat te popelen om te renoveren na huisbezoek van Kamp C

    De enthousiaste verbouwster Anneleen uit Mechelen schreef zich in voor een huisbezoek van Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie, om advies in te winnen om haar woning te renoveren. Adviseur Dirk Verbeeck van Kamp C ging op bezoek en gaf duurzame renovatietips. Kamp C organiseert de huisbezoeken in het kader van het See2Do! project. Anderhalf jaar later interviewden we Anneleen om te kijken hoe het renovatieproces verloopt.

  258. Lees verder...

    13 december 2018 om 13:12

    Reportagereeks huisbezoeken: Energiebewust gezin gaat duurzaam verbouwen

    Kamp C ging op bezoek bij Bart en Bernadette in Sint-Katelijne-Waver. Een zeer energiebewust gezin met een laag energieverbruik. Jet Groen, adviseur van Kamp C, het provinciaal centrum duurzaamheid en innovatie, gaf enkele maanden geleden duurzaam bouwadvies in het kader van het See2Do! project. Bart en Bernadette aan het woord.

  259. Lees verder...

    13 december 2018 om 10:15

    “Gebroken kringlopen” door Ronald Rovers

    Ronald Rovers schreef onlangs het boek “Gebroken kringlopen”. De uitgangspunten van het boek zijn eenvoudig: we leven op een eindige aarde, wat grondstoffen betreft komt er niks bij en gaat er niets vanaf. De enige min of meer oneindige bron van energie is de zon. We zijn er inmiddels achter dat we volledig moeten overschakelen op hernieuwbare energie, met name zonne- en windenergie, en dat we tegelijkertijd de kringlopen van grondstoffen op aarde gesloten moeten houden. Circulair betekent dus niet alleen recycleren, maar ook grondstofvoorraden herstellen. Anders raken ze op en zijn we veroordeeld tot uitsluitend recycleren.

  260. Lees verder...

    13 december 2018 om 10:12

    CHARM-project goedgekeurd

    Onlangs werd het CHARM-project goedgekeurd. CHARM staat voor ‘Circular housing Asset Renovation & Management’.

  261. Lees verder...

    13 december 2018 om 10:08

    Stad Genk maakt duurzaam wonen betaalbaar met erfpacht

    In de Genkse Bresserstraat en Loofstraat worden in 2019 dertien stadsgronden verpacht. Met het woonproject ‘In de Bres’ maakt Genk wonen opnieuw betaalbaar voor jongeren.

  262. Lees verder...

    13 december 2018 om 10:04

    Circulair werken vraagt nieuw soort kantoor

    Hoe vertalen we circulair werken naar het ontwerp en de inrichting van ons kantoorgebouw en onze werkomgeving? Kamp C-directeur Peter-Paul van den Berg legt uit hoe bedrijven circulair werken in de praktijk kunnen brengen.

  263. Lees verder...

    13 december 2018 om 10:01

    Hoe moet het verder na BEN?

    Tegen 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen bijna-energieneutraal (BEN) zijn. Maar hoe moet het daarna verder? “De huizen van morgen zullen steeds meer zelf instaan voor hun energievoorziening”, zegt Wouter Hilderson van Pixii, het kennisplatform rond energieneutraal bouwen.

  264. Lees verder...

    13 december 2018 om 09:53

    Circulair Bouwen

    Om de bouwsector mee te nemen in de transitie naar een duurzame samenleving heeft Kamp C een integrale visie rond circulair bouwen ontwikkeld: zeven pijlers tonen hoe we de bebouwde omgeving verregaand kunnen verduurzamen en innoveren.

  265. Lees verder...

    28 november 2018 om 10:35

    Selectieleidraad aanbesteding ’t Centrum wordt gepubliceerd op 30 november

    De circulaire economie is in de bouwsector aan een opmars bezig. Omdat er nood is aan concrete voorbeelden in Vlaanderen zet Kamp C hier sterk op in met het project ‘t Centrum. Binnen dit project gaan wij het eerste circulaire bedrijfsgebouw van Vlaanderen aanbesteden. Op vrijdag 30 november publiceren* we hiervoor onze selectieleidraad via het e-tendering platform. Deze leidraad is bedoeld om 3 consortia van bouwbedrijven te selecteren waarmee wij het gunningstraject van de aanbesteding ingaan. Dit gunningstraject zal dan uiteindelijk beslissen welk consortium de uiteindelijke opdracht gegund krijgt.

  266. Lees verder...

    28 november 2018 om 10:27

    Circular Retrofit Lab: eerste circulair renovatieproject in België

    Demonteerbare gevels, afwerkingspanelen met velcro en technieken die verschillende functies aankunnen, bij de renovatie van acht studentenkoten paste de Vrije Universiteit Brussel een indrukwekkende reeks van circulaire bouwoplossingen toe.

  267. Lees verder...

    28 november 2018 om 10:00

    Bouwsector engageert zich voor milieuvriendelijke kachels

    Ongeveer 30% van het fijnstof en de dioxines in Vlaanderen is afkomstig van mensen die stoken met hout. “Kachels en ketels moeten correct geïnstalleerd en onderhouden worden”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Met de ondertekening van de Green Deal Huishoudelijke Houtverwarming engageren we ons om installateurs te informeren en te ondersteunen.”

  268. Lees verder...

    28 november 2018 om 09:50

    4 circulaire businessmodellen in de praktijk

    In een circulair businessmodel verkoopt de leverancier geen product maar een dienst. Hoe zet je dat model om in de praktijk? Maak kennis met vier succesvolle circulaire businessmodellen.

  269. Lees verder...

    28 november 2018 om 09:44

    De Ceuvel: zo ziet een geslaagd transitieproject eruit

    Veel megaprojecten verzanden in het vooraf exact willen definiëren en plannen van het project. En dat werkt niet bij transitieprojecten, schreef Peter-Paul van den Berg, directeur van Kamp C, in zijn vorige blog. Het proefproject De Ceuvel in Amsterdam is een voorbeeld van hoe het wel kan.

  270. Lees verder...

    23 november 2018 om 12:58

    Update: premies netbeheerder 2019, zo goed als gekend…

    De energiepremies van de netbeheerder zullen vanaf 2019 lichtjes wijzigen. Deze wijzigingen moeten wel nog officieel goedgekeurd worden. Maar Vlaanderen geeft toch al een (vooruit)zicht op waar je je aan mag verwachten op vlak van financiële steun, als je vanaf volgend jaar start met een energiezuinige renovatie- en/of nieuwbouw van een woning.

  271. Lees verder...

    23 november 2018 om 12:28

    Siemen deelt zijn ENLEB-ervaring

    Siemen Brinksma is studentonderzoeker aan de Universiteit Maastricht (UM). Hij studeerde af als bachelor International Business bij UM in 2017. Na een eerste werkervaring, ging hij voorbije zomer als onderzoeker aan de slag voor het ENLEB-project. In december eindigt zijn opdracht en vertrekt Siemen op wereldreis.

  272. Lees verder...

    21 november 2018 om 12:24

    Energiemeesters helpen je slimmer omgaan met energie

    Verschillende vrijwilligers volgen een opleiding tot energiemeester. Zij bezoeken je om tips te geven om zuiniger om te gaan met energie en fors te besparen op je energiefactuur. Energiemeester Dirk van Laer uit Brecht aan het woord:

  273. Lees verder...

    14 november 2018 om 11:29

    RHEDCOOP: renovatie en hernieuwbare energiediensten via coöperaties

    RHEDCOOP, is wel beter bekend als het project “Renovatie en Hernieuwbare EnergieDiensten via COOPeraties”. Vijftien partners uit Vlaanderen en Nederland slaan de handen in elkaar om sneller meer woningen energetisch te renoveren en te voorzien van hernieuwbare energie. Kamp C focust extra op kwetsbare doelgroepen zoals sociale huurders.

  274. Lees verder...

    14 november 2018 om 11:17

    “Circulaire gebiedsontwikkeling kan bedrijven een fikse besparing opleveren”

    “Richt bedrijventerreinen zo in dat bedrijven elkaars reststromen kunnen gebruiken”, stelt Peter-Paul van den Berg, directeur van Kamp C. Het afval van bedrijf A wordt dan de grondstof van bedrijf B. “Met circulaire gebiedsontwikkeling verminderen bedrijven hun transportbewegingen aanzienlijk en dat levert hen een fikse besparing op.”

  275. Lees verder...

    14 november 2018 om 11:13

    Kan circulair bouwen wonen opnieuw betaalbaar maken?

    Acht procent van de gezinnen heeft het moeilijk om zijn woonkrediet af te betalen. Is leningvrij en circulair wonen een interessant alternatief voor de groeiende groep mensen die zich geen eigen woning kan veroorloven? Dat onderzoekt WoonC, een netwerk van onderzoekers, investeerders, materiaalproducenten en overheden, met de bouw van een circulaire woning.

  276. Lees verder...

    14 november 2018 om 11:07

    “Smart buildings zijn beste garantie om black-out te voorkomen”

    “Rust nieuwe gebouwen uit met een slim sturingsmechanisme voor het energieverbruik zodat ze grote schommelingen op het distributienet mee kunnen opvangen.” Dat zegt Kris Van Dingenen, technisch directeur bij Techlink, de federatie van technische installatiebedrijven.

  277. Lees verder...

    14 november 2018 om 11:01

    E-book In transitie: “Wees niet bang om fouten te maken”

    “Het pad naar een duurzame samenleving vormt zich vanzelf wanneer je onderweg bent en niet wanneer je er in je kantoortje over nadenkt.” Dat is de conclusie van Kamp C-directeur Peter-Paul van den Berg. In een nieuwe blogpost vertelt hij hoe iedereen de duurzame samenleving kan waarmaken.

  278. Lees verder...

    9 november 2018 om 15:40

    Kamp C registreert 1000ste bouwadvies

    Woensdag registreerde Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie, uit Westerlo zijn duizendste bouwadvies. Dit is enkele weken vroeger dan vorig jaar. Iedereen kan terecht bij Kamp C voor vragen over duurzaam bouwen.

  279. Lees verder...

    7 november 2018 om 13:32

    Studiedag DC-technologie

    De wereld wordt een DC-wereld en is onlosmakend verbonden met de huidige energietransitie, althans “the believers”. Wat zijn de echte voordelen, hoe verloopt de integratie, welke projecten kenden reeds succes en vormt de nodige cultuuromslag het grootste struikelblok? U komt het allemaal te weten tijdens deze studiedag met inspirerende sprekers.

  280. Lees verder...

    22 oktober 2018 om 15:33

    Innovatieve zeecontainers op Kamp C

    14 zeecontainers staan sinds kort te blinken op de site van Kamp C in Westerlo. Kamp C geeft hen een tweede leven in samenwerking met creatievelingen. Tiny home, kantoor, vergaderfaciliteit of leslokaal, de mogelijkheden zijn eindeloos!

  281. Lees verder...

    22 oktober 2018 om 15:08

    8 voorwaarden voor energiezuinige wijken

    Heel wat sociale woonwijken uit de jaren 1960, ’70 en ’80 verbruiken (te) veel energie. De woningen één voor één energiezuinig maken vraagt veel tijd. Wat is er nodig om renovatieconcepten op grote schaal te kunnen toepassen en naar energiezuinige wijken te evolueren?

  282. Lees verder...

    22 oktober 2018 om 14:52

    “Circulair aanbesteden levert meer innovatieve, duurzame voorstellen op”

    De markt voldoende ruimte geven om zelf innovatieve voorstellen te doen voor een bouwproject: dat is de kern van circulair aanbesteden. “Als de focus niet op de laagste prijs maar op het beste voorstel ligt, komen aannemers en uitvoerders veel creatiever uit de hoek”, zegt Jonathan Verdonck van Kamp C

  283. Lees verder...

    22 oktober 2018 om 14:42

    Van ‘sprinkhanenplaag’ naar duurzame samenleving

    Onze samenleving evolueert naar meer duurzaamheid en innovatie. Waarom is die transitie nodig en welke rol kan Kamp C daarin spelen? Directeur Peter-Paul van den Berg toont de weg in een inspirerende blog.

  284. Lees verder...

    18 oktober 2018 om 19:56

    Enthousiaste studente helpt op masterclass tijdens de Youca-dag

    Kamp C organiseerde vandaag zijn vierde masterclass rond circulair bouwen op de Thomas More Campus in Geel. We kregen versterking van Jana, een zeer enthousiaste studente, in het kader van de Youth for Change and Action Day.

  285. Lees verder...

    4 oktober 2018 om 10:09

    Circulair bouwen: “Materialenpaspoort maakt hergebruik van materialen makkelijker”

    Het gebruik van circulaire materialen is een belangrijk onderdeel van circulair bouwen. De materialen worden zo lang mogelijk (her)gebruikt, tot ze uiteindelijk op een milieuvriendelijke manier worden afgebroken. “Een materialenpaspoort kan een hulpmiddel zijn om materialen opnieuw te gebruiken of terug te winnen”, zegt Wim Debacker van onderzoekscentrum VITO.  

  286. Lees verder...

    4 oktober 2018 om 10:02

    Blog 1: Nieuwe blog gidst bouwsector door de transitie

    Onze samenleving moet dringend evolueren naar meer duurzaamheid en innovatie. Hoe verloopt die transitie in de bouwsector en welke rol kan Kamp C daarin spelen? Directeur Peter-Paul van den Berg toont de weg in een nieuwe, inspirerende blog.

  287. Lees verder...

    2 oktober 2018 om 11:37

    Eerste Vlaams netwerk energiemeesters van kracht

    De energiemeesters, ook wel eens energieadviseurs genoemd, startten vorige week met een opleiding en geven zo de aftrap van het Vlaams netwerk vrijwillige energieadviseurs. “Wie laat ’s nachts nog een lamp branden?”, vroeg een energiemeester zich af. Een 15-tal vrijwilligers bij Eandis in Turnhout volgen een opleiding tot energiemeester. Zij bezoeken mensen om tips te geven om zuiniger om te gaan met energie en fors te besparen op je energiefactuur.

  288. Lees verder...

    17 september 2018 om 15:25

    Circulair bouwen: 7 tips van een architect

    Nu duurzaam bouwen stilaan ingeburgerd raakt, komt de overtreffende trap in het verschiet: circulair bouwen. Daarbij ligt de nadruk niet alleen op duurzame materialen en technieken, maar vooral ook op flexibiliteit en demonteerbaarheid. Hoe zorg je ervoor dat een gebouw moeiteloos een tweede leven krijgt? Kris Blykers van A-tract Architecture geeft tips.

  289. Lees verder...

    17 september 2018 om 15:21

    ABN AMRO ruilt klassiek kantoor voor circulaire proeftuin

    De Nederlandse bank ABN AMRO kampte al een tijdje met een tekort aan vergaderlokalen. De bouwplannen om hun kantoortoren in Amsterdam uit te breiden lagen klaar. Maar de bank gooide het roer om en besloot een circulair gebouw neer te zetten dat bijdraagt aan een duurzame samenleving.

  290. Lees verder...

    17 september 2018 om 15:19

    E-book ‘In transitie’: “De bouwsector hinkt achterop in duurzaamheid”

    In transitie is het geesteskind van auteur Dik Bijl en Kamp C-directeur Peter-Paul van den Berg. Het boek bestaat uit twee delen. ‘Onderweg naar een duurzame samenleving’ is geschreven als een ontdekkingsreis. ‘Duurzaamheid en innovatie in de bouw’ focust op de bouwsector. De boodschap in het tweeluik is duidelijk: onze samenleving moet veranderen. Maar hoe beginnen we daaraan?

  291. Lees verder...

    4 september 2018 om 08:53

    Bezoek de huizen van morgen

    Op 10, 11, 17 en 18 november komt België weer massaal op de been voor de Ecobouwers Opendeurdagen. Niet zomaar een openhuizendag, maar hét kijkwoningenevenement dat integraal kiest voor de toekomst.

  292. Lees verder...

    23 augustus 2018 om 09:04

    Restaurant in Utrecht scoort met innovatief businessmodel

    Een volledig demontabel gebouw, opgetrokken volgens circulaire principes: restaurant The Green House in Utrecht is een knap staaltje circulair bouwen. Maar wat het concept echt innovatief maakt, is het businessmodel dat erachter schuilgaat. “Zaken als meubilair en verlichting worden niet aangekocht maar geleased. Zelfs de kruiden in de serre worden betaald per gebruik.”

  293. Lees verder...

    23 augustus 2018 om 09:02

    Veroorzaakt Cross Laminated Timber een revolutie in de bouw?

    Met een team van 8 medewerkers 62 serviceflats optrekken in 6 weken tijd? De disruptieve bouwtechniek Cross Laminated Timber (CLT) maakt het mogelijk. De bedrijven Beneens en CLT-S sprongen al op de kar en doen voor Kamp C de voordelen van deze innovatieve bouwmethode uit de doeken.

  294. Lees verder...

    5 juli 2018 om 11:29

    Een huis als een IKEA-meubel: Vlaams bedrijf lanceert zelfbouwpakket-ten

    Het Vlaamse bouwbedrijf Systimber wil de Europese bouwmarkt veroveren met een eenvoudig maar slim concept: een massieve houtbouwconstructie die je in elkaar kan zetten zonder hijswerktuigen.

  295. Lees verder...

    21 juni 2018 om 11:23

    Omgekeerd bouwen: tot 35% goedkoper en dubbel zo snel

    De Belgische start-up Bhaluu Construction maakt gebruik van een omgekeerde bouwmethode, waarbij de wanden van binnen naar buiten worden opgetrokken. De innovatieve techniek kan naar verluidt 35 procent op de kostprijs en 55 procent op de bouwtijd besparen.

  296. Lees verder...

    21 juni 2018 om 11:09

    Bamboe als constructiemateriaal van de toekomst?

    Bamboe is niet alleen het favoriete voedsel van panda’s, maar ook een verrassend veelzijdig bouwmateriaal: robuust, duurzaam en bijna onbeperkt beschikbaar. Toch is bouwen met bamboe vandaag eerder uitzondering dan regel. Komt daar binnenkort verandering in?

  297. Lees verder...

    1 juni 2018 om 10:43

    Bouwen zonder nagels en schroeven

    WOODinc levert duurzame houtskeletbouw die je zelf kunt monteren en hergebruiken.

  298. Lees verder...

    1 juni 2018 om 10:40

    Eerste on-site geprinte huis voorgesteld op Design Week in Milaan

    De Milan Design Week pakte dit jaar uit met een primeur voor de bouwsector: op het Piazza Cesare Beccaria stond tijdelijk het eerste on-site geprinte betonnen huis in Europa, 100 vierkante meter groot en voorzien van een leefruimte, keuken, bad- en slaapkamer.

  299. Lees verder...

    1 juni 2018 om 10:35

    Maak je bouwproject in 4 stappen circulair

    Circulair bouwen vraagt een andere manier van denken. Om opdrachtgevers te helpen de klik te maken, stelde Nederland Circulair! – het matchmakingplatform voor circulaire ondernemers – een praktische leidraad op.

  300. Lees verder...

    21 april 2018 om 20:11

    Hoe ver staan we met het Cradle to Cradleprincipe in België?

    De circulaire economie kreeg de afgelopen jaren veel aandacht door het werk van Ellen MacArthur. Zij onderzocht de transitie naar circulaire bedrijfsprocessen, gebaseerd op een gesloten kringloop van materialen. Het sluit aan bij de principes van Cradle to Cradle.

  301. Lees verder...

    21 april 2018 om 20:07

    Grensoverschrijdend project wil betoncirkel sluiten

    De vraag stijgt naar kwalitatieve betonproducten met een zo laag mogelijke milieu-impact. Een nieuw Interreg-project richt zich op de zuivere scheiding van de verschillende fracties van beton om hoogwaardige recyclage mogelijk te maken. De Vrije Universiteit Brussel heeft de leiding.

  302. Lees verder...

    21 april 2018 om 20:04

    Hoe ontwerpen we gebouwen in 2025?

    Slimme technologie zal de manier waarop we bouwen ingrijpend veranderen. Dat zegt trendwatcher Stefaan Vandist. Een fast forward naar de bouwsector anno 2025.

  303. Lees verder...

    21 april 2018 om 19:59

    10 pioniers in de 3D-printbouw

    3D-printen in de bouw is niet langer een project voor de verre toekomst. Kamp C maakte een reis rond de wereld en ontdekte tien vernieuwende bedrijven die indrukwekkende 3D-printers ontwikkelen.

  304. Lees verder...

    21 april 2018 om 19:53

    Dynamisch bouwen: kansen en knelpunten

    Door te evolueren van statisch naar dynamisch bouwen kunnen we de materiaalkringloop in de bouwsector sluiten. Maar voor het zover is zijn er inspanningen nodig van fabrikanten, aannemers, architecten en de overheid.

  305. Lees verder...

    29 maart 2018 om 16:55

    Rotor DC redt waardevolle bouwmaterialen van de sloophamer

    Wanneer in België een karaktervol kantoorgebouw wordt afgebroken, is ontmantelingsbedrijf Rotor DC er als de kippen bij. “Wij redden hoogwaardige bouwmaterialen van de schroothoop en geven ze een nieuw leven op de tweedehandsmarkt.”

  306. Lees verder...

    29 maart 2018 om 16:51

    “Begin vandaag nog met slimmer bouwen”

    De Nederlandse ontwikkelaar Bohemen zet snel, efficiënt en met meer rendement gebouwen neer door rechtstreeks samen te werken met alle leveranciers. Moeten we dan allemaal aannemerloos bouwen? Niet per se, zegt CEO Stan Roestenberg, die zijn aanpak zal toelichten op het inspiratiecafé over aannemerloos bouwen op 19 april 2018. “Een nieuwe kijk op het bouwproces biedt ook kansen voor bouwbedrijven.”

  307. Lees verder...

    29 maart 2018 om 16:48

    ‘Nanohout’: duurzaam en superisolerend

    Door lignine uit hout te verwijderen, slaagden onderzoekers aan de Universiteit van Maryland (VS) erin om hout ultrasterk en isolerend te maken. Het ‘nanohout’ is zes keer lichter dan staal en kan duurzaam geproduceerd worden. Volgens materiaalwetenschappers lonkt een revolutie in de bouwsector.

  308. Lees verder...

    29 maart 2018 om 16:43

    Gevel als tijdelijke opslagplaats van bouwmaterialen

    Een muur optrekken zonder mortel of lijm? Met Facadeclick klik je bouwstenen eenvoudig in – en weer uit – elkaar. Alle onderdelen van de muur zijn herbruikbaar, maar het systeem beperkt zich voorlopig wel tot gevels.

  309. Lees verder...

    29 maart 2018 om 16:38

    3D-printen: heilige graal of fata morgana?

    Zet 3D-printen de bouwsector binnenkort volledig op zijn kop? Of blijft het bij enkele experimenten in de marge? “Alleen door 3D-printen onvermoeibaar uit te testen, kan de techniek doorbreken in de Belgische bouwsector”, zegt ontwerppionier Jan Leyssens.

  310. Lees verder...

    15 maart 2018 om 17:12

    TOTEM-tool informeert bouwsector over milieu-impact van materialen

    De materiaalimpact van verschillende bouwoplossingen objectief vergelijken? Met de gloednieuwe TOTEM-tool is dat voortaan mogelijk. “Wat is het duurzaamst: bouwen met een betonnen of een stalen structuur? TOTEM beantwoordt die vraag eindelijk op een objectieve manier”, getuigt Koen Feyaerts van VK Architects & Engineers.

  311. Lees verder...

    15 maart 2018 om 17:07

    “Van afval tot duurzame grondstof voor 3D-printers”

    Van afval uit de kolen- en metaalindustrie maakt het Rotterdamse bedrijf CONCR3DE poeders en binders voor 3D-printers. Die nieuwe techniek bespaart tot 90 procent CO2 in vergelijking met de productie van cement. Het resultaat:  hoogkwalitatieve, complexe componenten voor de bouw, zoals recent een ornament van de eeuwenoude triomfboog in Palmyra.

  312. Lees verder...

    15 maart 2018 om 16:59

    Hoe efficiënt zijn dakpannen met zonnepanelen?

    Wie wil investeren in groene energie, maar niet wil inboeten in op uitzicht, legt zonnepannen op zijn dak: dakpannen of leien met geïntegreerde PV-cellen. Omdat het rendement wat lager ligt en de kostprijs hoger is, is de terugverdientijd wat langer.

  313. Lees verder...

    15 maart 2018 om 16:54

    “Mis de boot niet: doe nu ervaring op met circulair bouwen”

    “Als bouwbedrijven klaar willen zijn voor de toekomst, moeten ze nú ervaring opdoen met circulair bouwen. Zo drukken ze hun stempel op de manier waarop circulair bouwen ingang zal vinden in Vlaanderen.” Dat zegt Peter-Paul van den Berg,directeur van Kamp C, in een interview over de krijtlijnen van circulair bouwen.

  314. Lees verder...

    13 oktober 2017 om 10:12

    Energiemeester zkt gezin

    Wil je thuis energie besparen maar weet je niet hoe? Richt je tot een energiemeester in jouw buurt.

    Deze energieexperts staan klaar om jou te helpen.

  315. Lees verder...

    1 juni 2017 om 10:05

    Europees project ENLEB goedgekeurd

    Het grensoverschrijdend Interreg VA programma Vlaanderen-Nederland heeft het ENLEB-project goedgekeurd. In ENLEB werken Vlaamse en Nederlandse partners samen aan de ontwikkeling van een integraal concept voor verduurzaming van woningen van particuliere eigenaars op basis van co-creatie, met de focus op zelfvoorzienendheid, zodat woningen energieneutraal blijven ook al verandert het energieprofiel van de bewoner.

Sluiten