Circulair bouwen: 't centrum

Het project

In 2019 verrijst in Westerlo het eerste circulaire gebouw van België: ’t Centrum. In dat gebouw worden zoveel mogelijk pijlers van circulair bouwen geïntegreerd. Rond het gebouw en het bouwtraject zal initiatiefnemer Kamp C, het centrum voor duurzaam bouwen en innovatie van de provincie Antwerpen, samen met een heleboel partners een boeiend en innovatief leerproces opzetten, waaruit de hele bouwsector inspiratie kan putten.

Waarover gaat het?

In 2019 start Kamp C met de bouw van ’t Centrum op haar site in Westerlo. Het innovatieve gebouw moet de katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. Rond deze hotspot voor bouwinnovatie zal de komende jaren stap voor stap een circulair bedrijventerrein ontwikkeld worden.

Wat is het doel?

Circulair bouwen staat in Vlaanderen nog in de kinderschoenen. Door een brede kijk op circulair bouwen te geven en zelf het eerste circulaire gebouw neer te zetten, wil Kamp C die innovatieve en duurzame manier van bouwen in Vlaanderen van de grond krijgen. Het pilootproject rond ‘t Centrum zal inzicht geven in de obstakels en de oplossingen en de broodnodige circulaire transitie in de bouwsector versnellen.

Een geïntegreerd project

De bouw van ’t Centrum beperkt zich niet tot één aspect van circulair bouwen. Uniek aan het project is dat alle aspecten van circulair bouwen in rekening worden gebracht:

De voordelen

’t Centrum heeft heel wat voordelen in petto, niet alleen voor de omgeving, maar ook voor de toekomstige gebruikers. Zo zal het gebouw duurzaam en energiepositief zijn, omgeven door groen, met veel licht, een modulaire kantoorinrichting en aanpasbare werkplekken. ‘t Centrum wordt zo ontworpen dat tijdens de levensduur gemakkelijk aanpassingen mogelijk zijn, zonder veel extra energie en nieuwe materialen toe te voegen. Wanneer het gebouw verouderd is, kan het volledig gedemonteerd worden en kunnen de materialen hergebruikt worden.

’t Centrum zal bovendien nieuwe businessmodellen uittesten. Zo wordt licht geleased van de leveranciers. Dat zal hen stimuleren om duurzame producten te maken. Het resultaat: een veel lager energieverbruik, een langere levensduur, eenvoudig onderhoud en de mogelijkheid tot hergebruik. Alle gebruikte materialen zijn terug te vinden in een BIM-model (een digitaal model dat alle gegevens van een gebouw bundelt en waarmee alle bouwpartners samenwerken) en een materialenpaspoort. De financiering gebeurt deels vanuit circulaire businessmodellen.

Wie is erbij betrokken?

‘t Centrum krijgt vorm in samenwerking met een grote groep partners. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) is medefinancier en ook Thomas More is betrokken. Diverse experts in circulair bouwen zullen het gebouw mee vormgeven.

Hoe verloopt het project?

Kamp C werkt samen met het adviserend consortium ATP. ATP bestaat uit drie bedrijven: consultancybureau Alba Concepts; Turntoo, koploper in circulair bouwen met visionair architect Thomas Rau als gangmaker; en samengebracht door Jeroen Troost oprichter van PLEKvoor, een innovatieve starter gespecialiseerd in modulair bouwen.

ATP ondersteunt ons o.a. in het opzetten van de masterclasses, de financiële en juridische aspecten van de aanbesteding, het opstellen van de nodige aanbestedingsdocumenten… ATP is door Kamp C geselecteerd door een aanbestedingsprocedure voor het begeleidingstraject. Dit consortium is niet de partij die voor ons ’t Centrum zal bouwen. Zij zullen wel in het voortraject betrokken worden als adviseur inzake de aanbesteding, maar ze zullen zich niet inschrijven voor de aanbesteding van ’t Centrum.

Voor het ontwerp en de realisatie van ’t Centrum zullen wij opnieuw een objectieve keuze maken conform de wet overheidsopdrachten op basis van de opgegeven parameters. Op dit moment is er met geen enkel bedrijf, zij het Belgisch of Nederlands, enige afspraak gemaakt over het toewijzen van het project. Samen met ATP stelt Kamp C de ambities scherp voor het circulaire gebouw en in het najaar zal het bestek gepubliceerd worden. Eind 2018 zal Kamp C drie consortiums kiezen met wie we verder het traject ingaan.

Stakeholdersevent

Op 12 juni organiseerden we voor 't Centrum project een stakeholdersoverleg waar we ons proces en onze ambities voor het circulair gebouw hebben voorgesteld en afgetoetst. Tevens waren er vanuit Vlaanderen Circulair diverse andere circulaire bouwprojecten aanwezig die zich kort hebben voorgesteld.

Het verslag van deze dag is hier te vinden. Een uitgebreid verslag en presentaties zijn op te vragen via mail: jonathan.verdonck@kampc.be.

Masterclasses

Op 28 juni en 6 september organiseerden we de eerste twee masterclasses. We toonden concrete cases aan onze deelnemers en gingen via workshops en opdrachten dieper in op de aspecten van circulair bouwen en een circulaire propositie. Het verslag van deze inspirerende dagen is hier te vinden.


In het najaar volgen er nog 3 masterclasses, inschrijven kan hier.

Neem deel aan de masterclasses, en bouw mee aan het eerste circulaire gebouw van België!

Schrijf je in!

#tcentrumkampc

 • @KampC_be Ontdek de plannen @KampC_be rond circulair aanbesteden en 't Centrum in de interessante blog @_VCB https://t.co/lxMyz6XNwF #tcentrumkampcGisteren, 20:52

 • @KampC_be Inzicht schreef een mooi artikel over #tcentrumkampc! https://t.co/LG86df9nik @prov_antwerpen Benieuwd naar dit pro… https://t.co/BHB99XY7jC19 september 13:42

 • @KampC_be Op 4, 18 en 25 oktober vinden de laatste masterclasses van #tcentrumkampc plaats! Opnieuw staan verschillende thema… https://t.co/4uw8JP6wBj17 september 12:38

In samenwerking met:

Over projecten

 1. Lees verder...

  7 september 2018 13:45

  Tweede masterclass circulair bouwen groot succes

  Gisteren toverde het Comics Station in Antwerpen om tot een inspirerende masterclass over circulair bouwen. De masterclass kadert in de aanloop naar de aanbesteding van het eerste circulaire gebouw in België, ’t Centrum, en in het circulaire inspiratietraject van Kamp C. Deze tweede masterclass had als thema “het formuleren van een goede circulaire propositie”.

 2. Lees verder...

  23 augustus 2018 09:00

  “Overschakelen naar circulair bouwen? Start vanuit je sterktes”

  Op donderdag 6 september 2018 organiseert Kamp C in Antwerpen haar tweede masterclass Circulair Bouwen. Topic van de dag is het formuleren van een goede circulaire propositie. De masterclass maakt deel uit van het inspiratietraject dat Kamp C uitrolt in de aanloop naar de aanbesteding van ’t Centrum, het eerste circulaire gebouw in ons land.

 3. Lees verder...

  5 juli 2018 11:25

  3 circulaire gebouwen in beeld

  Circulair bouwen staat in Vlaanderen nog in de kinderschoenen, al neemt de interesse zienderogen toe. Onze noorderburen schoten iets eerder uit de startblokken en realiseerden de afgelopen jaren enkele knappe circulaire bedrijfsgebouwen. Kijk mee en laat je inspireren!

Nieuws

 1. Lees verder...

  17 september 2018 15:25

  Circulair bouwen: 7 tips van een architect

  Nu duurzaam bouwen stilaan ingeburgerd raakt, komt de overtreffende trap in het verschiet: circulair bouwen. Daarbij ligt de nadruk niet alleen op duurzame materialen en technieken, maar vooral ook op flexibiliteit en demonteerbaarheid. Hoe zorg je ervoor dat een gebouw moeiteloos een tweede leven krijgt? Kris Blykers van A-tract Architecture geeft tips.

 2. Lees verder...

  17 september 2018 15:21

  ABN AMRO ruilt klassiek kantoor voor circulaire proeftuin

  De Nederlandse bank ABN AMRO kampte al een tijdje met een tekort aan vergaderlokalen. De bouwplannen om hun kantoortoren in Amsterdam uit te breiden lagen klaar. Maar de bank gooide het roer om en besloot een circulair gebouw neer te zetten dat bijdraagt aan een duurzame samenleving.

 3. Lees verder...

  17 september 2018 15:19

  E-book ‘In transitie’: “De bouwsector hinkt achterop in duurzaamheid”

  In transitie is het geesteskind van auteur Dik Bijl en Kamp C-directeur Peter-Paul van den Berg. Het boek bestaat uit twee delen. ‘Onderweg naar een duurzame samenleving’ is geschreven als een ontdekkingsreis. ‘Duurzaamheid en innovatie in de bouw’ focust op de bouwsector. De boodschap in het tweeluik is duidelijk: onze samenleving moet veranderen. Maar hoe beginnen we daaraan?

Sluiten