Definities en soorten impact van bouwmaterialen i.s.m. VIBE en Pixii

Deze opleiding maakt deel uit van de zesdelige opleidingenreeks 'Materiaalkeuze voor bouwen met een positieve impact'. Ga je liever meteen voor een deepdive in de wondere wereld van alternatieve bouwmaterialen? Dan is deze opleidingsreeks je op het lijf geschreven.

In de transitie naar een bouwsector met een positieve impact op de planeet en de samenleving is het materiaalgebruik een belangrijk aandachtspunt. Er is een pak potentieel aanwezig voor een ambitieuzere en duurzamere aanpak. Samen met demonteerbare alternatieven bieden hergebruikte, biobased en natuurlijke bouwmaterialen een oplossing voor de problemen waar conventionele bouwmaterialen mee kampen.

Deze dagopleiding biedt je een algemeen overzicht van de verschillende materiaalsoorten (circulair, biobased, natuurlijk, hernieuwbaar, composteerbaar, demonteerbaar en recycleerbaar) en de impact die ze hebben op de gezondheid, de lokale economie, het milieu en de natuur. Ook kom je meer te weten over de verschilpunten tussen deze materialen.

In de namiddag komt Kjell Keymolen van Karibu Architecture aan het woord om mee te geven hoe zij die verschillende materialen implementeren in hun praktijk en welke concrete impact ze hebben. Daarnaast gaan Joris Matthé, projectcoördinator bij Rurant vzw, en Tuur Vandeweyer, onafhankelijk landbouwadviseur in regeneratieve landbouw, dieper in op de samenwerkingsmogelijkheden tussen de bouw- en landbouwsector. Tot slot krijg je de mogelijkheid om de revolutionaire demowoning The Exploded View te bezoeken op het terrein van Kamp C.

Inschrijven doe je via deze link.

Meer info over de opleiding en de kostprijs vind je hier terug.

Programma van De impact van materialen i.s.m. VIBE en Pixii

Op donderdag 28 september:
9:30 - 10:15 Introductie
10:15 - 11:00 Algemene introductie van de opleiding
11:00 - 11:15 Koffiepauze
11:15 - 12:30 Overzicht van de definities
12:30 - 13:30 Lunchpauze
13:30 - 14:30 Een architect aan het woord: praktijkcases van de verschillende materialen en hun impact
14:30 - 15:30 Bouwsector en landbouwsector slaan de handen in elkaar voor materialen met een positieve impact
15:30 - 15:45 Koffiepauze
15:45 - 16:45 Bezoek aan The Exploded View Beyond Building

Lees meer over het programma

Agenda

 1. Lees meer over "Digitaal bouwadvies op donderdag en derde zaterdag"

  7 september 2023

  Digitaal bouwadvies op donderdag en derde zaterdag

  Maak een afspraak voor een digitaal bouwadvies op donderdag of de derde zaterdag.

 2. Lees meer over "Definities en soorten impact van bouwmaterialen i.s.m. VIBE en Pixii"

  28 september 2023

  Definities en soorten impact van bouwmaterialen i.s.m. VIBE en Pixii

  Nieuwsgierig naar de impact van bouwmaterialen? In deze opleiding ontdek je meer over de impact die materialen hebben op gezondheid, economie, milieu en natuur. Je komt te weten wat de verschilpunten zijn tussen de duurzame bouwmaterialen die op de markt verkrijgbaar zijn.

Volledige agenda

Nieuws

 1. Lees meer over "Partner in de kijker: Circular Matters"

  5 september 2023

  Partner in de kijker: Circular Matters

  Elke liefhebber van interior design weet dat de afwerking van een keukenkastje een keuken kan maken of kraken. In The Exploded View: Beyond Building zorgde Circular Matters daarom voor de plantaardige panelen. “Met ons innovatieve materiaal bieden we een antwoord op de gezondheids- en milieuproblemen die gelinkt zijn aan de toxische harsen in klassiek plaatmateriaal en de microplastics die in fossiele kunststoffen zitten”, stelt oprichter Pieter Dondeyne.

 2. Lees meer over "Partner in de kijker: Eurabo"

  28 augustus 2023

  Partner in de kijker: Eurabo

  In The Exploded View komen heel wat vernieuwende materialen en technieken voorbij. Voor de isolatietechnieken staat onder andere Eurabo in. Het bedrijf uit Ronse startte als schaverij, maar is intussen uitgegroeid tot een groothandel in ecologische bouw-, hout- en isolatiematerialen voor vakmensen en consumenten.

  “The Exploded View inspireert en motiveert bezoekers”, zegt Dries Hubrechts, de verantwoordelijke voor inkoop en advies bij Eurabo. “Ook wij willen ons ‘boompje’ bijdragen om de lineaire manier van bouwen om te buigen naar circulaire bouwsystemen met biogebaseerde materialen.”

Meer nieuws

Sluiten