Definities en soorten impact van bouwmaterialen i.s.m. VIBE en Pixii

Deze opleiding maakt deel uit van de zesdelige opleidingenreeks 'Materiaalkeuze voor bouwen met een positieve impact'. Ga je liever meteen voor een deepdive in de wondere wereld van alternatieve bouwmaterialen? Dan is deze opleidingsreeks je op het lijf geschreven.

In de transitie naar een bouwsector met een positieve impact op de planeet en de samenleving is het materiaalgebruik een belangrijk aandachtspunt. Er is een pak potentieel aanwezig voor een ambitieuzere en duurzamere aanpak. Samen met demonteerbare alternatieven bieden hergebruikte, biobased en natuurlijke bouwmaterialen een oplossing voor de problemen waar conventionele bouwmaterialen mee kampen.

Deze dagopleiding biedt je een algemeen overzicht van de verschillende materiaalsoorten (circulair, biobased, natuurlijk, hernieuwbaar, composteerbaar, demonteerbaar en recycleerbaar) en de impact die ze hebben op de gezondheid, de lokale economie, het milieu en de natuur. Ook kom je meer te weten over de verschilpunten tussen deze materialen.

In de namiddag komt Kjell Keymolen van Karibu Architecture aan het woord om mee te geven hoe zij die verschillende materialen implementeren in hun praktijk en welke concrete impact ze hebben. Daarnaast gaan Joris Matthé, projectcoördinator bij Rurant vzw, en Tuur Vandeweyer, onafhankelijk landbouwadviseur in regeneratieve landbouw, dieper in op de samenwerkingsmogelijkheden tussen de bouw- en landbouwsector. Tot slot krijg je de mogelijkheid om de revolutionaire demowoning The Exploded View te bezoeken op het terrein van Kamp C.

Inschrijven doe je via deze link.

Meer info over de opleiding en de kostprijs vind je hier terug.

Programma van De impact van materialen i.s.m. VIBE en Pixii

Op donderdag 28 september:
9:30 - 10:15 Introductie
10:15 - 11:00 Algemene introductie van de opleiding
11:00 - 11:15 Koffiepauze
11:15 - 12:30 Overzicht van de definities
12:30 - 13:30 Lunchpauze
13:30 - 14:30 Een architect aan het woord: praktijkcases van de verschillende materialen en hun impact
14:30 - 15:30 Bouwsector en landbouwsector slaan de handen in elkaar voor materialen met een positieve impact
15:30 - 15:45 Koffiepauze
15:45 - 16:45 Bezoek aan The Exploded View Beyond Building

Lees meer over het programma

Agenda

 1. Lees meer over "Digitaal bouwadvies op donderdag en derde zaterdag"

  30 november 2023

  Digitaal bouwadvies op donderdag en derde zaterdag

  Maak een afspraak voor een digitaal bouwadvies op donderdag of de derde zaterdag.

Volledige agenda

Nieuws

 1. Lees meer over "Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres"

  6 november 2023

  Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

  De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

 2. Lees meer over "Partner in de kijker: Sidati"

  25 september 2023

  Partner in de kijker: Sidati

  Hout is van nature een prima bouwmateriaal om energiezuinig mee te bouwen. Het wordt dan ook uitgebreid gebruikt in The Exploded View: Beyond Building. Aannemersbedrijf Sidati was verantwoordelijk voor de opbouw van het demohuis op de site van Kamp C: “Als ecologische houtbouwer vinden we het belangrijk om aan dit soort projecten mee te werken.”

Meer nieuws

Sluiten