Hoe efficiënt zijn dakpannen met zonnepanelen?

15 maart 2018 door Pantarein Publishing

zonnecellen.jpg

Wie wil investeren in groene energie, maar niet wil inboeten in op uitzicht, legt zonnepannen op zijn dak: dakpannen of leien met geïntegreerde PV-cellen. Omdat het rendement wat lager ligt en de kostprijs hoger is, is de terugverdientijd wat langer.

Fabrikanten als Wienerberger, Smartroof en Eternit zien de vraag naar geïntegreerde zonnepanelen jaar na jaar stijgen. Sowieso kiezen meer en meer mensen voor zonnepanelen. Wie daarnaast een esthetische, onopvallende look verkiest, laat zonnepannen of -leien op zijn dak leggen. Meestal gaat het om leien, want dat vlakke formaat leent zicht beter voor BIPV (building integrated photovoltaic). De technologie is dezelfde als bij opbouwpanelen, enkel de bevestiging verschilt. Bij inbouwmontage wordt de dakbedekking op bepaalde plaatsen vervangen door de PV-panelen, die waterdicht worden afgewerkt.

Dirk Verbeeck, adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C: “In vergelijking met klassieke PV-panelen zijn zonnepannen kleinere modules. Ze worden aan elkaar gelinkt tot één werkend geheel. Dat houdt ook in dat er meer installatietechniek nodig is op het dak. Al die verschillende dakpannen of leien moeten elektrisch met mekaar verbonden worden. Een aantal fabrikanten levert de zonnepannen ook als één module, de pannen zijn dan aan elkaar gelinkt tot een dubbele of viervoudige module.”

Vervangbaar

Eternit is al tien jaar bezig met geïntegreerde zonnepanelen. De producent biedt zonneleien en -pannen met monokristallijne zonnecellen aan die rechtstreeks op de panlatten worden gelegd. Bernard Glorie, productmanager Slates & Components: “Het grote voordeel is dat het paneel makkelijk vervangen kan worden. Bovendien kunnen de dakpannen of leien en de zonnepanelen in één beweging door dezelfde dakdekker geplaatst worden, je hoeft geen beroep te doen op een gespecialiseerde firma. Bij een probleem, bijvoorbeeld een lek, kan je ook bij diezelfde aannemer terecht.”

Handig is ook dat sommige fabrikanten hun zonnepan zo ontworpen hebben dat ze combineerbaar is met klassieke dakpannen of leien. Maar de meerwaarde van het geïntegreerde systeem is in de eerste plaats esthetisch van aard. “De meeste mensen kiezen voor onze zonnepannen omdat ze willen investeren in groene energie en tegelijk niet willen inboeten op het uitzicht van hun dak”, zegt Bernard Glorie. Bert De Schutter van het Kenniscentrum Energie van Thomas More haalt nog een mogelijk pluspunt aan: “Het zou kunnen dat sneeuw iets sneller van de panelen verdwijnt als het begint te dooien. Dat hangt echter voornamelijk af van de zoninstraling, en met de huidige isolatienormen zal de invloed van de temperatuur minimaal zijn.”

Vooral nieuwbouw

Heeft het systeem ook beperkingen? Dirk Verbeeck: “Het grootste nadeel is de meer ingewikkelde installatietechniek. PV-panelen worden doorgaans gegarandeerd voor twintig jaar. Dan hebben ze nog een opbrengst van 80 à 85 procent van de initiële opbrengst. Maar ook daarna blijven die PV-installaties energie opwekken. De levensduur van PV-panelen schatten we op dertig jaar. Dat is minder lang dan een dakbedekking meegaat. Bij Smartroof en Eternit kunnen de PV-elementen wel vervangen worden. Hopelijk blijft dat systeem de volgende dertig jaar op de markt.”

“Het grootste nadeel is het kostenplaatje”, meent Bernard Glorie. “Omdat de zonnepanelen perfect moeten passen in het dak, werken we met een aluminium frame. Daardoor heb je meer kosten aan materialen dan bij opbouwzonnepanelen. Onze Solesia-pannen en -leien komen ook vooral in aanmerking bij nieuwbouw. Bij renovatie is het enkel interessant als je je volledige dak wil vernieuwen. En bij een plat dak hebben zonnepannen natuurlijk weinig zin.”

Lager rendement

Het rendement van zonnepannen ligt ook lager. Bert De Schutter: “Omdat er geen luchtstroming rond en onder de panelen is, zal de temperatuur tijdens zonnige en warme dagen sterk stijgen, waardoor het rendement van de panelen afneemt.” PV-panelen hebben een ideale bedrijfstemperatuur van zo’n 26°C. De klassieke montage, waarbij de PV-panelen los van het dak staan, laat verluchting en dus koeling onder de panelen toe. Dat is met geïntegreerde panelen niet altijd het geval. Zeker in combinatie met dunne-film-technologie gaan de rendementen daardoor wat kleiner worden. Die techniek is minder rendabel dan de meer klassieke panelen die samengesteld zijn uit mono- of polykristallijne cellen.

Bernard Glorie maakt daar een kanttekening bij. “Het klopt dat het belangrijk is dat er verluchting is, maar die hoeft niet direct onder het zonnepaneel te lopen. Als een dak correct wordt gelegd, is er nog altijd verluchting tussen het onderdak en het dak zelf.”

Het vermogen van de verschillende zonnepannen op de markt varieert van 75 tot zo’n 166 wattpiek (Wp) per vierkante meter. “Dat is de opbrengst die de module maximaal kan opleveren”, zegt Dirk Verbeeck. “Een klassiek paneel heeft een vermogen van zo’n 185 Wp/m2. Beduidend meer dus. Dat is onder meer te wijten aan die dunne-film-technologie. Daar staat tegenover dat de prijs van dunne-filmpanelen wat lager ligt. Ze hebben ook wat minder last van het effect van beschaduwing. Bij de klassieke mono- of polykristallijne cellen heeft één minder beschenen paneel immers invloed op de hele installatie.”

Grotere investering

De lagere opbrengsten maken de terugverdientijd van zonnepannen langer. Het totale kostenplaatje hangt uiteraard af van de oppervlakte van je dak, de ligging en hellingsgraad … Maar over het algemeen zijn zonnepannen een grotere investering dan opbouwzonnepanelen. Dirk Verbeeck: “Prijzen variëren natuurlijk van fabrikant tot fabrikant, maar voor een type zonnepannen of -leien voor een installatie van 40 vierkante meter kun je rekenen op 20.000 à 25.000 euro, of 500 à 625 euro per vierkante meter, plaatsing inbegrepen. Voor klassieke monokristallijne panelen betaal je 200 à 400 euro per paneel (zo’n 133 tot 266 euro per vierkante meter), voor polykristallijne (met iets langer rendement) gaat het om 150 à 300 euro per paneel (zo’n 100 tot 200 euro per vierkante meter). Voor de installatie moet je er nog zo’n 15 procent bij rekenen. Kies je voor zonnepannen, dan spaar je natuurlijk wel dakbedekking uit, maar een installatie met zonnepannen of -leien blijft toch duurder dan een klassiek dak met opbouwpanelen.”

Volledig zonnedak

Een wat afwijkend idee van zonnepannen is wat de firma Izen op de markt brengt als het Entegre-zonnedak. Dat is vergelijkbaar met zonnepannen, maar wel in een groter formaat. De panelen worden gemonteerd op de pannenlatten en kunnen het hele dak bedekken. Hier ligt het rendement op 142,68 Wp/m². Nog altijd wat minder dan een klassiek paneel dus.

http://www.izen.be/nl/innovatie/entegre

Labels:

  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

    Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

    Lees meer
  • Sluit je aan bij het netwerk van Kamp C: word gids / storyteller

    Ben jij gebeten door biobased en circulair bouwen? Sluit je dan aan bij het netwerk van Kamp C. Word gids/storyteller bij Kamp C en vertel het verhaal aan onze bezoekers. Onze duurzaamheidsexperten ontvangen je met open armen en delen graag hun kennis en contacten met jou. Zo sta jij al een stap dichter bij biobased en circulair bouwen.

    Lees meer
  • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

    Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Tips om te besparen op je waterverbruik

    Wist je dat een Belg gemiddeld 95 liter water per dag verbruikt? Door de droogte moeten we allemaal zuiniger omspringen met water. Maar hoe doe je dat? Door enkele eenvoudige tips kun je besparen op je waterverbruik.

    Lees meer
  • Wat betekent condens aan de buitenzijden van je ramen?

    Wist je dat condens aan de buitenkant van je ramen een goed teken is? Dit wil zeggen dat het glas goed geïsoleerd is en dat de warmte binnen blijft. Architect Dirk Verbeeck van Kamp C legt uit.

    Lees meer
  • Zo voorkom je oververhitting van je woning

    Ken je dit fenomeen? Een prachtige, warme, zonnige dag: gaan fietsen, buiten spelen, buiten eten … uiteindelijk kom je moe maar voldaan terug naar binnen en kun je lekker gaan slapen. En dan komt de domper op de feestvreugde van de dag: binnen is het een ‘sauna’, zelfs een koude douche helpt maar tijdelijk en ’s nachts kan je de slaap niet vatten omdat je die warmte maar niet buiten krijgt. Dit fenomeen noemen we oververhitting. Net zoals een lichaam oververhit kan geraken door bijvoorbeeld te lang in de zon te zitten, kan dit ook gebeuren met onze gebouwen, waaronder dus ook onze woningen. Echter zijn er heel wat zaken waar we rekening mee kunnen houden om deze oververhitting zoveel mogelijk te vermijden en als het echt niet anders kan op zijn minst toch kunnen “genezen”… .

    Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Maar iedere persoon is anders, dus voor sommigen kan 22 °C of 23°C al genoeg zijn om het oncomfortabel warm te hebben. Met de zomer in het vooruitzicht geeft onze adviseur An enkele tips.

    Lees meer
  • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

    Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

    Lees meer
  • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

    Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

    Lees meer
Sluiten