Eerste on-site geprinte huis voorgesteld op Design Week in Milaan

1 juni 2018 door Pantarein Publishing

4 badkamer c 3D Housing 05.jpg

De Milan Design Week pakte dit jaar uit met een primeur voor de bouwsector: op het Piazza Cesare Beccaria stond tijdelijk het eerste on-site geprinte betonnen huis in Europa, 100 vierkante meter groot en voorzien van een leefruimte, keuken, bad- en slaapkamer.

Het huis, een ontwerp van architectenbureau CLS Architects, bestaat uit 35 betonnen modules die elk in 60 tot 90 minuten tijd geprint werden met een mobiele robotprinter van het Nederlandse CyBe Construction. De volledige constructie werd in amper 48 uur tijd geprint. In samenwerking met cementspecialist Italcementi ontwikkelde CyBe ook zijn eigen mortel. “Het bijzondere aan deze betonmix is dat ze veel sneller uithardt dan traditionele betonsoorten, waardoor de onderste lagen sterk genoeg zijn om het gewicht van de bovenste lagen te dragen”, vertelt Guglielmo Carra van ingenieursbedrijf Arup – de vierde partner in het project –  in het architectuur- en designmagazine Dezeen.

Rendabel

Tijdens de Design Week werd 3D Housing 05 beloond met de award voor Best Sustainability. Met hun project willen de partners aantonen dat 3D-printen ver genoeg staat om meer complexe betonnen structuren te bouwen op grote schaal. En dat op een manier die snel is, rendabel en een minimale hoeveelheid bouwafval veroorzaakt. “Wij geloven dat de technologie van 3D-printen cruciaal is om de bouwindustrie duurzamer, efficiënter en minder verspillend te maken. Er ontstaat minder afval tijdens de bouw en de materialen kunnen end-of-life hergebruikt worden of een nieuwe functie krijgen.” Het gebouw zal binnenkort gedemonteerd worden en naar een nieuwe locatie verhuizen.

www.3dhousing05.com

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

Labels:

  • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

    In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

    Lees meer
  • De evoluties van 3D-printen in de bouw in kaart

    Kamp C onderzoekt en experimenteert al enkele jaren met 3D-betonprinten in de bouw. Vorig jaar printten we samen met de projectpartners van C3PO een woning. Het huis is afgewerkt en ondertussen verhuisde de printer naar een andere locatie op het terrein van Kamp C. Hier experimenteren studenten van Thomas More Bouw met de winnende ontwerpen van de 3D Print Awards. Het leek ons interessant om de geschiedenis van het 3D-printen in de bouw te in kaart te brengen. Projectverantwoordelijken Emiel Ascione en Marijke Aerts onderzochten de evoluties.

    Lees meer
  • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

    Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

    Lees meer
  • Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend

    Kamp C maakt vandaag de winnaars van de 3D Print Awards bekend. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De laureaten zullen hun inzendingen later echt geprint zien worden door een immense 3D-betonprinter op Kamp C in Westerlo.

    Lees meer
  • Dit zijn de laatste finalisten van de 3D Print Awards

    Aanstaande dinsdag maken we de winnaars van de 3D Print Awards bekend! Welke studenten behalen de eerste plaats? Ontdek alvast de laatste ontwerpen.

    Lees meer
  • Ontdek de eerste drie studenten van de 3D Print Awards!

    In totaal stootten vijf studenten door naar de shortlist in de 3D Print Awards. Het publiek kon online stemmen op zijn favoriete ontwerpen. De eerste drie ontwerpen vind je hieronder.

    Lees meer
  • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

    Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

    Lees meer
  • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

    Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

    Lees meer
  • Wereldprimeur: Kamp C print als eerste een gehele woning uit één stuk

    Op Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw, in Westerlo werd een huis geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. De woning is negentig vierkante meter groot en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer. Dit een wereldprimeur.

    Lees meer
  • Stem mee voor de 3D Print Awards

    Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

    Lees meer
Sluiten