Educatie

Kamp C voor scholen

Kamp C heeft als taak om de potentiële bouwer/verbouwer, de lokale overheden en de bouwsector te sensibiliseren, informeren en inspireren over duurzaam bouwen, innovatie in de sector en over de transitie naar een duurzame samenleving. Scholieren en studenten mogen in deze werking niet ontbreken. Zij zijn de bouwers en bouwprofessionelen van de toekomst. Ons educatief aanbod voor scholen:  

Rondleidingen

De tentoonstelling Expo C laat leerlingen van het secundair onderwijs kennis maken met de basisprincipes van duurzaam bouwen en wonen. Hoe moet je thuis en op school omgaan met energie en water, welke bouwmaterialen gebruik je best voor een duurzame en energiezuinige woning?

Ga je met je klas liever zelf op ontdekking doorheen onze tentoonstelling? De zelfgidsbrochure (€2 per leerling) of een gids van Kamp C (€4 per leerling) vertelt je klas alles over duurzaam bouwen en wonen. Een rondleiding duurt gemiddeld anderhalf uur.

Ontdek onze zelfgidsbrochure!

Ook studenten hoger onderwijs kunnen op Kamp C terecht voor een interactieve rondleiding, Onze experts leggen de basisprincipes van duurzaam bouwen uit en tonen een aantal praktisch uitgewerkte opstellingen. Hulp nodig bij een eindwerk of thesis? Onze medewerkers zetelen graag in de jury. Wij bespreken ook graag mogelijke andere samenwerkingen.

Workshop hernieuwbare energie (lager en secundair onderwijs)

Tijdens deze workshop bouw je zelf een eenvoudige zonnecel en kom je ook te weten hoe de energie van de zon wordt omgezet in bruikbare energie voor allerhande toepassingen.  Je komt ook meer te weten over  andere hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie en waterkracht. Voor leerlingen van secundaire scholen raden we aan deze workshop te combineren met een rondleiding over hernieuwbare energiebronnen.

De prijs voor deze workshop bedraagt 2 euro per leerling. 

Leerkrachten

Ook als leerkracht kan je terecht op Kamp C. Wens je extra uitleg? Een rondleiding? Heb je vragen over hoe je bijvoorbeeld STEM moet invullen? Onze adviseurs ondersteunen je graag.

Duurzaam naar Kamp C

Wanneer je met je klas de verplaatsing naar Kamp C per fiets of via openbaar vervoer maakt, krijg je 50% korting op het totale bedrag van de rondleiding (al dan niet met gids).

Op deze manier willen wij scholen stimuleren om ook hun uitstappen en studietrips zo duurzaam mogelijk te organiseren. Gebruikers van het openbaar vervoer vragen wij een bewijs van verplaatsing per trein en/of bus (kopie tickets, reservatie,…). Er is een bushalte vlakbij Kamp C op de Olenseweg. Vanuit het station van Herentals neem je dan bus 305. Fietsers zien we graag arriveren op hun fiets.

Wil je ’s middags op Kamp C je boterhammetjes opeten, dan kan dat in onze cafetaria. Er is plaats voor max. 60 personen. Verpak je jouw lunch en drank op een duurzame manier ( brooddoos, koekendoosje, drinkbus,…) en sorteer je mee je afval?

Samenwerking met scholen

Vandaag is het bouwproces niet meer dezelfde als die van 25 jaar geleden. De veranderingen in de wereld en in de bouwsector volgen elkaar steeds sneller op. Ook ons educatief aanbod mag niet achterblijven, daarom vinden wij het belangrijk om de tentoonstelling van Kamp C continu up-to-date te houden. Scholen kunnen ons daarbij helpen. We staan dan ook steeds open voor het bekijken en uitwerken van gezamenlijke projecten.

 

Contactpersoon

Dorien De Wit

Educatief verantwoordelijke

#educatiekampc

Over projecten

 1. Ervaringsuitwisseling thermografie: lessons learned

  Op 8 mei 2017 vond in Maastricht een uitwisseling plaats tussen de See2Do! partners en experten en lokale partners over thermografie. Thermografie is een belangrijk aspect in het See2Do! project: DOEN door te ZIEN. Thermografie, zowel vanuit de lucht, langs de weg (gevels) als in de woning, toont waar actie nodig is en kan een eerste aanzet zijn om de woning energetisch te gaan verbeteren.

  Lees verder...
 2. “De adviseur van Kamp C kwam langs op het juiste moment

  In het project See2Do! werken Vlaamse en Nederlandse partners samen om burgers en lokale overheden aan te zetten tot een energie-efficiënte gebouwrenovatie. Adviseur Piet Wielemans van Kamp C geeft advies aan koppels die hun huis willen renoveren. Wekelijks bezoekt hij huizen met onafhankelijk en neutraal bouwadvies: “Subsidies zullen alsmaar minderen en dan is onze ondersteuning in de vorm van bouwadvies belangrijk”.

  Lees verder...
 3. Mechelen renoveert

  In de komende jaren wordt zowel het dorpshuis van Hombeek (deelgemeente van Mechelen) als het kantoorgebouw van IGEMO (gelegen in de binnenstad) energiezuinig gerenoveerd. Beide projecten worden uitgevoerd met steun van Europa, binnen het INTERREG-project See2Do!.

  Lees verder...

Nieuws

 1. Energiemeester zkt gezin

  Wil je thuis energie besparen maar weet je niet hoe? Richt je tot een energiemeester in jouw buurt.

  Deze energieexperts staan klaar om jou te helpen.

  Lees verder...
 2. Europees project ENLEB goedgekeurd

  Het grensoverschrijdend Interreg VA programma Vlaanderen-Nederland heeft het ENLEB-project goedgekeurd. In ENLEB werken Vlaamse en Nederlandse partners samen aan de ontwikkeling van een integraal concept voor verduurzaming van woningen van particuliere eigenaars op basis van co-creatie, met de focus op zelfvoorzienendheid, zodat woningen energieneutraal blijven ook al verandert het energieprofiel van de bewoner.

  Lees verder...