Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie-Schrijf je in voor gratis bouwadvies

Circulair bouwen

Circulaire economie en de bouw

Het circulaire gedachtengoed zal de bouwsector enorm treffen en deze disruptieve vloedgolf is niet meer te stoppen. Als de bouwsector nu niet in actie schiet zal hij overspoelt worden door nieuwe spelers, start-ups en internationale bedrijven die zich wel hebben getransformeerd naar de circulaire economie.

Niet duurzaam maar circulair bouwen

Het economisch systeem van circulaire streeft een werkelijke positieve impact na.  Bij duurzaam bouwen denken we nu nog vaak aan het energiezuiniger maken van gebouwen of het kiezen van een bepaald materiaal omdat het een minder negatief effect heeft op ons milieu. Het gaat om de dingen minder slecht doen.

Bij circulair bouwen is het streven goed te doen. Niet energiezuinig, maar energieneutraal of positief: hernieuwbare energie opwekken in het gebouw dat de volledig vraag dekt. Niet downcycling van bouwafval onder de wegen, maar er voor zorgen dat bouwonderdelen demontabel zijn: zoals legoblokken die hergebruikt kunnen worden  zonder dat er materiaal verloren gaat.

Duurzaam bouwen is nu vaak nog een keuze van de bouwheer, de consument. Een circulaire economie is een vanzelfsprekendheid voor alle partijen: de dingen goed doen geeft voor iedereen voordelen op alle vlakken: economisch én ecologisch.

Circulair bedrijventerrein

Om circulair bouwen in de praktijk te brengen, ontwikkelt Kamp C een circulair bedrijventerrein op de site. We plannen nu de eerste stappen: het eerste circulair gebouw ’t Centrum, een 3D print infrastructuur voor de bouw en de opstart van een fablab/makers space voor bouwbedrijven.

Pijlers circulair bouwen

Volgens Kamp C zijn er  6 pijlers van circulair bouwen:

Circulaire gebiedsontwikkeling

Bedrijven kunnen zich slechts ergens vestigen, wanneer hun afvalstroom de grondstof van een ander bedrijf is. Denk aan energie- en warmteoverschot, maar ook GFT, compost… bijvoorbeeld bedrijf x heeft een grote warmtevraag, terwijl één van de aanwezige bedrijven een warmte overschot heeft, dan worden deze  aan elkaar  gekoppeld.

Circulaire Materialen

Materialen bij het circulair bouwen zijn: biologische, na-groeibare, zuivere materialen, lokale materialen, ge-upcyclede materialen, herbruikte of gerecyclede materialen, grondstof onafhankelijk (lees schaarse grondstoffen die op die manier niet uitgeput worden), herbruikbare materialen.

Circulair Ontwerpen

Een circulair ontworpen gebouw is demontabel, remontabel en veranderingsgericht gebouwd. Gebruik makend van droge verbindingen. Gebouwen worden “material-banks”, tijdelijke materiaal depots met een materialenpaspoort.

Circulaire BusinessModellen

Het hanteren van circulaire businessmodellen zorgt ervoor dat  het eigenaarschap bij de producent terecht komt: van product naar dienst/service. De bouwheer is  niet meer de eigenaar van het gehele gebouw, maar betaalt voor het gebruik en de ervaring. Zo krijgen de producenten incentives om circulaire producten te gaan maken en aanbieden, zij blijven ten slotte eigenaar van alle materialen en willen er voor zorgen dat hun materiaal een nuttige grondstof blijft.

Circulair Aanbesteden/Inkopen

Aanbestedingen vertrekken  niet meer van een voorgekauwd pakket van eisen, maar van een doordacht programma van ambities waar de bouwbedrijven zelf mee hun invulling aan kunnen geven. Hierbij komt het toepassen van Rapid Circular Contracting.

Het is dus niet één hoofdaannemer die de aanbesteding wint, maar meerdere bouwcoalities zonder een hiërarchie.

Het Nieuwe Werken:

Hier gaat het om een totaal andere inrichting en indeling van een gebouw vanwege een andere visie op het werken: Het Nieuwe Werken wordt de norm. Er wordt geen kantoorruimte, het systeem biedt een gezonde werkplek aan in een circulair gebouw.

Contactpersoon

#circulairbouwenKC

Over projecten

 1. “Begin vandaag nog met slimmer bouwen”

  De Nederlandse ontwikkelaar Bohemen zet snel, efficiënt en met meer rendement gebouwen neer door rechtstreeks samen te werken met alle leveranciers. Moeten we dan allemaal aannemerloos bouwen? Niet per se, zegt CEO Stan Roestenberg, die zijn aanpak zal toelichten op het inspiratiecafé over aannemerloos bouwen op 19 april 2018. “Een nieuwe kijk op het bouwproces biedt ook kansen voor bouwbedrijven.”

  Lees verder...
 2. Gevel als tijdelijke opslagplaats van bouwmaterialen

  Een muur optrekken zonder mortel of lijm? Met Facadeclick klik je bouwstenen eenvoudig in – en weer uit – elkaar. Alle onderdelen van de muur zijn herbruikbaar, maar het systeem beperkt zich voorlopig wel tot gevels.

  Lees verder...
 3. 3D-printen: heilige graal of fata morgana?

  Zet 3D-printen de bouwsector binnenkort volledig op zijn kop? Of blijft het bij enkele experimenten in de marge? “Alleen door 3D-printen onvermoeibaar uit te testen, kan de techniek doorbreken in de Belgische bouwsector”, zegt ontwerppionier Jan Leyssens.

  Lees verder...

Nieuws

 1. Hoe ver staan we met het Cradle to Cradleprincipe in België?

  De circulaire economie kreeg de afgelopen jaren veel aandacht door het werk van Ellen MacArthur. Zij onderzocht de transitie naar circulaire bedrijfsprocessen, gebaseerd op een gesloten kringloop van materialen. Het sluit aan bij de principes van Cradle to Cradle.

  Lees verder...
 2. Grensoverschrijdend project wil betoncirkel sluiten

  De vraag stijgt naar kwalitatieve betonproducten met een zo laag mogelijke milieu-impact. Een nieuw Interreg-project richt zich op de zuivere scheiding van de verschillende fracties van beton om hoogwaardige recyclage mogelijk te maken. De Vrije Universiteit Brussel heeft de leiding.

  Lees verder...
 3. Hoe ontwerpen we gebouwen in 2025?

  Slimme technologie zal de manier waarop we bouwen ingrijpend veranderen. Dat zegt trendwatcher Stefaan Vandist. Een fast forward naar de bouwsector anno 2025.

  Lees verder...