ProCirc

Het project

Hoe beter aan circulair bouwen bijdragen dan zelf actie te ondernemen? Als overheid zijn we het aan onszelf verplicht om het goede voorbeeld te geven, zo ook bij de aankoop van diensten en producten. Alleen zijn we gebonden aan de wetgeving rond openbare aanbestedingen. Hierdoor lijken circulaire processen en producten moeilijker aan bod te komen. Met het ProCirc-project willen we hier verandering in brengen. Samen met partners over Noord-West Europa zetten we 30 pilots op om nieuwe, circulaire manieren van aanbesteden uit te testen.

Het traditionele model van aanbesteden wil dat een overheid tot de in de details omschrijft wat ze wenst, waarbij de investering of aankoopprijs vaak het enige gunningscriterium is. Een aanpak die helaas weinig ruimte laat voor circulaire oplossingen. Nochtans kunnen aanbestedingen de circulaire economie stimuleren en de markt veranderen. Circulair aanbesteden kan bedrijven namelijk aanzetten om hun business model om te vormen en nieuwe innovatieve en economische opportuniteiten te creëren, zowel voor zichzelf als voor hun supply chain.

Met het Interreg-Noordzee-regioproject ProCirc worden experimenten geïmplementeerd om te  leren hoe circulaire economie en aanbesteden hand in hand kunnen gaan. Met deze demonstraties gaan we naar de genoemde verandering in de markt en dragen we bij aan de reductie van gebruikte nieuwe grondstoffen, afval en CO2-uitstoot ten opzichte van traditionele aanbestedingen. In ProCirc zetten we in op een daling van 20 tot 25%.

De aanbestedingen worden opgezet in de sectoren bouw, meubilair en inrichting en ICT. Kamp C is met project ’t Centrum, het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen, reeds circulair aanbesteden aan het testen in de bouwsector. Na de bouw van ’t Centrum zal ook de nodige inrichting circulair aanbesteed worden. De lessen die we trekken uit dit project, zullen we delen in het transnationale netwerk van ProCirc, zodat overheden over heel Europa hieruit leren.

Kamp C wil met het project enerzijds bouwbedrijven betrekken en anderzijds (lokale) overheden adviseren over circulair aanbesteden. In Vlaanderen werken we hiervoor samen met Vlaanderen Circulair en OVAM.

Het project heeft een totaalbudget van 3.966.200€, hiervan wordt 50% van de uitgaven gesubsidieerd door Europa. Kamp C ontvangt voor dit project 61.600,00€ cofinanciering van Provincie Antwerpen. Het project loopt van 13 december 2018 tot 13 juni 2023.

Partners

Rijkswaterstaat (NL), Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij (BE), Business in the Community (SC), Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling (DK), Kamp C (BE), Direktoratet for forvaltning og ikt (NO), Kolding Kommune NordDanmark (DK), ACR Plus (BE), CLEAN (DK), City of Malmo (SE), Zero Waste Scotland (SC)

Meer info

www.northsearegion.eu/procirc

Logo provincie en met steun van.JPG

Deze actie draagt bij aan de provinciale klimaatdoelstellingen van de provincie Antwerpen gebundeld in Plan Vandaag www.planvandaag.be.

SD1 tekstSD2 tekstSD4 tekstSD7 tekst

Contactpersoon

#interregprocirc

Geen tweets beschikbaar

Over projecten

  1. Lees verder...

    30 november 2021 om 14:43

    3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

    In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  2. Lees verder...

    2 maart 2021 om 02:03

    KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

    Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  3. Lees verder...

    8 september 2020 om 11:56

    Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend

    Kamp C maakt vandaag de winnaars van de 3D Print Awards bekend. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De laureaten zullen hun inzendingen later echt geprint zien worden door een immense 3D-betonprinter op Kamp C in Westerlo.

Nieuws

  1. Lees verder...

    6 maart 2024 om 08:40

    VACATURE: Administratief medewerker (voltijds - tijdelijk)

    Ben jij ijzersterk in administratie? Krijg jij energie van structuur en overzicht? Ben jij een georganiseerde duizendpoot? Dan ben jij misschien wel onze nieuwe administratieve kracht bij Kamp C!

  2. Lees verder...

    26 februari 2024 om 08:00

    VACATURE: Architect-adviseur duurzaamheid

    Hallo,

    Mijn naam is An. Ik werk als architect-adviseur binnen Kamp C. En wie weet jij binnenkort ook!

  3. Lees verder...

    19 februari 2024 om 15:14

    Kamp C zoekt vrijwillige gidsen / storytellers

    Vind je duurzaamheid en circulariteit ook belangrijk in het toekomstige wonen? Ben je nieuwsgierig naar hoe we biobased en circulaire materialen in de bouw kunnen gebruiken? Is duurzaam en/of circulair bouwen je passie of prikkelt dit onderwerp je? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken!

Sluiten