't Centrum: Circulair gebouw

In 2019 verrijst in Westerlo het eerste circulaire gebouw van België: ’t Centrum. In dat gebouw worden zoveel mogelijk pijlers van circulair bouwen geïntegreerd. Rond het gebouw en het bouwtraject zal initiatiefnemer Kamp C, het centrum voor duurzaam bouwen en innovatie van de provincie Antwerpen, samen met een heleboel partners een boeiend en innovatief leerproces opzetten, waaruit de hele bouwsector inspiratie kan putten.

Waarover gaat het?

In 2019 start Kamp C met de bouw van ’t Centrum op haar site in Westerlo. Het innovatieve gebouw moet de katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. Rond deze hotspot voor bouwinnovatie zal de komende jaren stap voor stap een circulair bedrijventerrein ontwikkeld worden.

Wat is het doel?

Circulair bouwen staat in Vlaanderen nog in de kinderschoenen. Door een brede kijk op circulair bouwen te geven en zelf het eerste circulaire gebouw neer te zetten, wil Kamp C die innovatieve en duurzame manier van bouwen in Vlaanderen van de grond krijgen. Het pilootproject rond ‘t Centrum zal inzicht geven in de obstakels en de oplossingen en de broodnodige circulaire transitie in de bouwsector versnellen.

Een geïntegreerd project

De bouw van ’t Centrum beperkt zich niet tot één aspect van circulair bouwen. Uniek aan het project is dat alle aspecten van circulair bouwen in rekening worden gebracht:

 • Circulaire gebiedsontwikkeling
 • Circulaire materialen
 • Circulair ontwerpen
 • Circulaire businessmodellen
 • Circulair aanbesteden
 • Circulaire financiering
 • Het nieuwe werken 

De voordelen

’t Centrum heeft heel wat voordelen in petto, niet alleen voor de omgeving, maar ook voor de toekomstige gebruikers. Zo zal het gebouw duurzaam en energiepositief zijn, omgeven door groen, met veel licht, een modulaire kantoorinrichting en aanpasbare werkplekken. ‘t Centrum wordt zo ontworpen dat tijdens de levensduur gemakkelijk aanpassingen mogelijk zijn, zonder veel extra energie en nieuwe materialen toe te voegen. Wanneer het gebouw verouderd is, kan het volledig gedemonteerd worden en kunnen de materialen hergebruikt worden.

’t Centrum zal bovendien nieuwe businessmodellen uittesten. Zo wordt licht geleased van de leveranciers. Dat zal hen stimuleren om duurzame producten te maken. Het resultaat: een veel lager energieverbruik, een langere levensduur, eenvoudig onderhoud en de mogelijkheid tot hergebruik. Alle gebruikte materialen zijn terug te vinden in een BIM-model (een digitaal model dat alle gegevens van een gebouw bundelt en waarmee alle bouwpartners samenwerken) en een materialenpaspoort. De financiering gebeurt deels vanuit circulaire businessmodellen.

Wie is erbij betrokken?

‘t Centrum krijgt vorm in samenwerking met een grote groep partners. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) is medefinancier en ook Thomas More is betrokken. Diverse experts in circulair bouwen zullen het gebouw mee vormgeven.

Hoe verloopt het project?

Kamp C werkt samen met het adviserend consortium ATP. ATP bestaat uit drie bedrijven: consultancybureau Alba Concepts; Turntoo, koploper in circulair bouwen met visionair architect Thomas Rau als gangmaker; en samengebracht door Jeroen Troost oprichter van PLEKvoor, een innovatieve starter gespecialiseerd in modulair bouwen.

ATP ondersteunt ons o.a. in het opzetten van de masterclasses, de financiële en juridische aspecten van de aanbesteding, het opstellen van de nodige aanbestedingsdocumenten… ATP is door Kamp C geselecteerd door een aanbestedingsprocedure voor het begeleidingstraject. Dit consortium is niet de partij die voor ons ’t Centrum zal bouwen. Zij zullen wel in het voortraject betrokken worden als adviseur inzake de aanbesteding, maar ze zullen zich niet inschrijven voor de aanbesteding van ’t Centrum.

Voor het ontwerp en de realisatie van ’t Centrum zullen wij opnieuw een objectieve keuze maken conform de wet overheidsopdrachten op basis van de opgegeven parameters. Op dit moment is er met geen enkel bedrijf, zij het Belgisch of Nederlands, enige afspraak gemaakt over het toewijzen van het project. Samen met ATP stelt Kamp C de ambities scherp voor het circulaire gebouw en in het najaar zal het bestek gepubliceerd worden. Eind 2018 zal Kamp C drie consortiums kiezen met wie we verder het traject ingaan.

Stakeholdersevent

Op 12 juni organiseerden we voor 't Centrum project een stakeholdersoverleg waar we ons proces en onze ambities voor het circulair gebouw hebben voorgesteld en afgetoetst. Tevens waren er vanuit Vlaanderen Circulair diverse andere circulaire bouwprojecten aanwezig die zich kort hebben voorgesteld.

Het verslag van deze dag is hier te vinden. Een uitgebreid verslag en presentaties zijn op te vragen via mail: jonathan.verdonck@kampc.be.

Masterclasses

Op 28 juni organiseerden we de eerste masterclass voor project ’t Centrum. We toonden concrete cases aan onze deelnemers en gingen via workshops dieper in op de aspecten proces, inhoud en financiën van een circulair gebouw. Bovendien kwamen verschillende organisaties die bezig zijn met circulair bouwen, pitchen. Het verslag van deze inspirerende dag is hier te vinden.


In het najaar volgen er nog 4 masterclasses, inschrijven kan hier.

Neem deel aan de masterclasses, en bouw mee aan het eerste circulaire gebouw van België!

Schrijf je in!

#tcentrumkampc

In samenwerking met:

Over projecten

 1. 3 circulaire gebouwen in beeld

  Circulair bouwen staat in Vlaanderen nog in de kinderschoenen, al neemt de interesse zienderogen toe. Onze noorderburen schoten iets eerder uit de startblokken en realiseerden de afgelopen jaren enkele knappe circulaire bedrijfsgebouwen. Kijk mee en laat je inspireren!

  Lees verder...
 2. 200 bezoekers tasten ‘circulair bouwen’ af op eerste masterclass

  In 2019 komt in Westerlo het eerste circulaire gebouw van België te staan: ’t Centrum. Rond dat gebouw en het bouwproces lanceerde Kamp C, samen met enkele partners, een innovatief leertraject. Het startschot werd gegeven op vrijdag 28 juni met de masterclass ‘Circulair bouwen’. “Een circulair gebouw kan veel meer waarde creëren dan alleen de kost van de materialen en de werkuren.”

  Lees verder...
 3. Experts leggen kansen en knelpunten van ’t Centrum bloot

  Het startschot voor de aanbesteding van het 100 procent circulaire kantoorgebouw ’t Centrum is gegeven. Maar welk circulair financieringsmodel leent zich het best om de bouw te realiseren? En hoe maken we van het gebouw een inspirerend en gezond toonbeeld van circulariteit en flexibiliteit? Die vragen legde Kamp C op 12 juni voor aan een panel van experts.

  Lees verder...

Nieuws

 1. Een huis als een IKEA-meubel: Vlaams bedrijf lanceert zelfbouwpakket-ten

  Het Vlaamse bouwbedrijf Systimber wil de Europese bouwmarkt veroveren met een eenvoudig maar slim concept: een massieve houtbouwconstructie die je in elkaar kan zetten zonder hijswerktuigen.

  Lees verder...
 2. Omgekeerd bouwen: tot 35% goedkoper en dubbel zo snel

  De Belgische start-up Bhaluu Construction maakt gebruik van een omgekeerde bouwmethode, waarbij de wanden van binnen naar buiten worden opgetrokken. De innovatieve techniek kan naar verluidt 35 procent op de kostprijs en 55 procent op de bouwtijd besparen.

  Lees verder...
 3. Bamboe als constructiemateriaal van de toekomst?

  Bamboe is niet alleen het favoriete voedsel van panda’s, maar ook een verrassend veelzijdig bouwmateriaal: robuust, duurzaam en bijna onbeperkt beschikbaar. Toch is bouwen met bamboe vandaag eerder uitzondering dan regel. Komt daar binnenkort verandering in?

  Lees verder...