Circulair bouwen: 't Centrum

Het project

Blog: onderaan de pagina

In 2019 organiseerde Kamp C een circulair aanbestedingstraject ter voorbereiding van de bouw van het eerste circulaire gebouw van België: ’t Centrum. In dit gebouw worden zoveel mogelijk pijlers van circulair bouwen geïntegreerd. Rond het gebouw en het bouwtraject zal initiatiefnemer Kamp C, samen met een heleboel partners een boeiend en innovatief leerproces opzetten, waaruit de hele bouwsector inspiratie kan putten.

Waarover gaat het?

In het voorjaar van 2021 startte Kamp C gestart met de bouw van ’t Centrum op zijn site in Westerlo. Het innovatieve gebouw is een katalysator voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. Rond deze hotspot voor bouwinnovatie zal de komende jaren ruimte zijn voor andere circulaire bouwprojecten. Het gebouw werd officieel geopend in mei 2022.

Wat is het doel?

Circulair bouwen staat in Vlaanderen nog in de kinderschoenen, toegegeven het zijn geen babyschoentjes meer, maar volwassenen schoenen zijn toch nog niet aan de orde. Door een brede kijk op circulair bouwen te geven en zelf het eerste circulaire gebouw neer te zetten, wil Kamp C die innovatieve en duurzame manier van bouwen in Vlaanderen van de grond krijgen. Het pilootproject rond ‘t Centrum zal inzichten geven in de obstakels en de oplossingen en zo de broodnodige circulaire transitie in de bouwsector versnellen.

Een geïntegreerd project

’t Centrum houdt rekening met alle aspecten van circulair bouwen. Kamp C heeft deze samengebracht in zeven pijlers:

Iconen+overzicht.pngDe voordelen

’t Centrum heeft heel wat voordelen in petto, niet alleen voor de omgeving, maar ook voor de toekomstige gebruikers. Het bedrijfsgebouw is duurzaam en energieneutraal, met veel licht en omgeven door groen. Het bevat een modulaire kantoorinrichting en transformeerbare werkplekken. Aanpassingen kunnen gemakkelijk gebeuren, zonder dat hiervoor veel extra energie en nieuwe materialen toe te voegen nodig zijn. Het gebouw kan volledig gedemonteerd worden. Zowel het ontwerp, de materialen als de verbindingen zijn hierop voorzien.

’t Centrum test bovendien nieuwe businessmodellen uit. Zo kan bijvoorbeeld licht geleased worden van de leveranciers. Dat stimuleert hen om duurzame producten te maken. Het resultaat: een veel lager energieverbruik, een langere levensduur, eenvoudig onderhoud en de mogelijkheid tot hergebruik.

Alle gebruikte materialen zijn terug te vinden in een Building Information Model (BIM) en een materialenpaspoort. BIM is een digitaal model dat alle gegevens van een gebouw bundelt en waarmee alle bouwpartners samenwerken. De financiering gebeurt deels vanuit circulaire businessmodellen.

Wie is erbij betrokken?

Voor ‘t Centrum worden de krachten gebundeld in een grote groep partners. Voor het voortraject en de aanbesteding was de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) medefinancier en Thomas More Hogeschool ook betrokken partner. Daarnaast zullen diverse experts in circulair bouwen het gebouw mee vormgeven, dit voornamelijk in de vorm van het winnende consortium.

Stakeholderoverleg en masterclasses als voorbereiding

Ter voorbereiding op de aanbesteding, organiseerde Kamp C een stakeholderoverleg op 12 juni 2018. Hier werden het proces en onze ambities voor het circulair gebouw voorgesteld en afgetoetst.

In juni, september en oktober 2018 vonden vijf masterclasses plaats. Met tal van inspirerende sprekers en cases, maar ook workshops en opdrachten gingen we dieper in op alle aspecten van circulair bouwen.

Hoe verliep de circulaire aanbesteding?

Kamp C werkte samen met het adviserend consultancybureau Alba Concepts voor de aanbesteding.

Alba Concepts ondersteunde Kamp C bij de organisatie van de masterclasses, de uitwerking van de financiële en juridische aspecten van de aanbesteding, de opmaak van de nodige aanbestedingsdocumenten enzovoort.

In november 2018 lieten we onze selectieleidraad op de markt los met als doel drie bouwconsortia te selecteren voor de volgende stap in de aanbesteding. In februari sloten we de aanmeldingen af. Het resultaat was erg mooi: maar liefst zeven consortia met in totaal een 50-tal bedrijven hebben zich aangemeld.

Vervolgens hebben we met een zeskoppige jury, onder leiding van een onafhankelijk voorzitter, een zo objectief mogelijke score toegekend aan de teams. Dat bleek geen makkelijke opgave. Alle consortia beschikten immers over voldoende capaciteiten, expertise en kennis van diverse aspecten van circulair bouwen. Lees hier meer over de gekozen consortia.

Dialoogronde en gunning

Na de selectie volgde een dialoogronde met de drie gekozen consortia. Hierbij ging Kamp C tweemaal individueel in gesprek met hen. De dialoog had als doel om onduidelijkheden weg te nemen in de aanbestedingsdocumenten en het optimaliseren van de oplossingen passende bij de behoefte.

Voor de gesprekken van start gingen, had Kamp C een eerste versie van de aanbestedingsdocumenten gedeeld met de consortia. Hierin stond concreet beschreven wat wij als opdrachtgever verwachten. Dit vormde ook het vertrekpunt voor de consortia om zich voor te bereiden.

In het dialooggesprekken werden de opgave en de plannen van de aanbieders in hoofdlijnen besproken. Uitgangspunten van het dialooggesprek waren:

  • Tweerichtingsgesprek, elkaar bevragen;
  • Focus op succesfactoren van de opgave en de mogelijke risico’s die succes in de weg kunnen staan.

Dankzij deze dialoog kon Kamp C de aanbestedingsdocumenten verbeteren. De feedback vanuit de consortia tijdens de gesprekken was hier van essentieel belang.  Bovendien konden de aanbieders zelf hun concept verbeteren.

Na da dialoogronde kregen de aanbieders de tijd om hun aanbieding te finaliseren en in november 2019 in te dienen. Hierbij kregen ze ook de mogelijkheid om hun ontwerp via een presentatie toe te lichten. Deze aanbiedingen zijn beoordeeld door een zevenkoppige jury onder leiding van een onafhankelijke voorzitter. Na een eerste individuele beoordeling en vervolgens een consensusoverleg, werd gekozen voor het consortium “Kamp Circulair”. Dit consortium is samengesteld uit zeven bedrijven met aannemersbedrijf Beneens, TEN, Streng-th, Muurtuin, West Architectuur, Tenerga en VITO maken deel uit van het team. Lees hier meer over deze gunning.

gevel 't Centrum  Compagnie Fotografie-1

't Centrum is klaar!

Na de aanbesteding is Kamp C samen met het winnende consortium aan de slag gegaan voor de uitwerking van het ontwerp, het vastleggen van de te gebruiken materialen en technieken en de uiteindelijke inrichting. 

De bouwwerken van 't Centrum zijn gestart in mei 2021. In mei 2022 werd het gebouw officieel geopend. Kamp C realiseert dit samen met een consortium van 7 bedrijven en organisaties. Met een weldoordacht circulair ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet het een katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. Meer details vind je in het persbericht.

Reserveer een rondleiding in ‘t Centrum

Logobanner centrum

Deze actie draagt bij aan de provinciale klimaatdoelstellingen van de provincie Antwerpen gebundeld in Plan Vandaag www.planvandaag.be.

SD1 tekstSD2 tekst

Contactpersoon

#tcentrumkampc

In samenwerking met:

Blog over ’t Centrum & circulair bouwen

  1. Lees meer over "Kamp C zoekt vrijwillige gidsen / storytellers"

    19 februari 2024 om 15:14

    Kamp C zoekt vrijwillige gidsen / storytellers

    Vind je duurzaamheid en circulariteit ook belangrijk in het toekomstige wonen? Ben je nieuwsgierig naar hoe we biobased en circulaire materialen in de bouw kunnen gebruiken? Is duurzaam en/of circulair bouwen je passie of prikkelt dit onderwerp je? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken!

  2. Lees meer over "Scholieren vanaf 10 jaar ontdekken de bouwsector met doe-het-zelf bouwpakket en online game"

    16 mei 2023 om 20:40

    Scholieren vanaf 10 jaar ontdekken de bouwsector met doe-het-zelf bouwpakket en online game

    Bijna één op de vijf knelpuntberoepen komt uit de bouwsector. Om scholieren op cruciale momenten te laten kennismaken met de bouwsector, lanceert provincie Antwerpen een nieuwe leeromgeving: Hylas, onderwijs buiten de school. Momenteel testen 300 leerlingen van zeven scholen Hylas uit in Kamp C. Vanaf september kunnen alle scholen zich inschrijven.

  3. Lees meer over "Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C"

    15 maart 2023 om 08:36

    Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

    Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

  4. Lees meer over "Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO"

    8 februari 2023 om 14:04

    Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

    Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

  5. Lees meer over "Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO"

    7 februari 2023 om 15:37

    Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

    Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

  6. Lees meer over "Kamp C organiseert leertraject circulair bouwen voor publieke organisaties"

    31 januari 2023 om 11:37

    Kamp C organiseert leertraject circulair bouwen voor publieke organisaties

    Dit voorjaar dompelen Kamp C en de provincie Antwerpen jullie graag onder in het thema ‘circulair bouwen’. Welke tools helpen je om te evolueren naar een circulair patrimonium? Benieuwd naar ’t Centrum, het eerste volledig circulair kantoorgebouw in Vlaanderen, en andere voorbeeldprojecten? Hoe kan je circulariteit verankeren in je beleid? 

  7. Lees meer over "Sluit je aan bij het netwerk van Kamp C: word gids / storyteller"

    19 januari 2023 om 09:56

    Sluit je aan bij het netwerk van Kamp C: word gids / storyteller

    Ben jij gebeten door biobased en circulair bouwen? Sluit je dan aan bij het netwerk van Kamp C. Word gids/storyteller bij Kamp C en vertel het verhaal aan onze bezoekers. Onze duurzaamheidsexperten ontvangen je met open armen en delen graag hun kennis en contacten met jou. Zo sta jij al een stap dichter bij biobased en circulair bouwen.

  8. Lees meer over "Kamp C zet circulair Vlaanderen op de kaart"

    12 oktober 2022 om 15:54

    Kamp C zet circulair Vlaanderen op de kaart

    Wat is er zo uniek aan circulair bouwen? En hoe slaagt ’t Centrum erin om als eerste circulair gebouw van Vlaanderen de bakens te verzetten? Vijf experts lichten toe.

  9. Lees meer over "Werken in ’t Centrum: ervaringen van kantoorhouders"

    18 augustus 2022 om 16:41

    Werken in ’t Centrum: ervaringen van kantoorhouders

    Vier maanden geleden namen de kantoorhouders hun intrek in ’t Centrum. Tijd om even stil te staan: Is het echt anders werken in een circulair kantoorgebouw? Wat zijn de voordelen en zijn er ook nadelen? En heeft werken in een houten gebouw een effect op je gezondheid? We spraken met aannemer Joeri Beneens van Beneens Bouw en Interieur, Stefan Belmans van Streng-th, architecte Sarah Theeuws van West Architectuur, Sofie Torfs van Kamp C en Tijs Proost van Ismart.

  10. Lees meer over "'t Centrum verwelkomt groepen voor rondleidingen"

    7 juni 2022 om 14:09

    't Centrum verwelkomt groepen voor rondleidingen

    Sinds 2021 bouwen we aan het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux: ’t Centrum. Dit innovatief gebouw is de katalysator voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. Het gebouw is sinds kort klaar om getoond te worden aan het publiek! Vanaf nu kun je dus online een rondleiding reserveren.

  11. Lees meer over "Het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux staat op Kamp C"

    12 mei 2022 om 14:00

    Het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux staat op Kamp C

    Kamp C en een eerder geselecteerd consortium van zeven bedrijven bouwden ’t Centrum in Westerlo. Dit is het eerste volledig circulair kantoorgebouw in Vlaanderen. Het gebouw telt drie bouwlagen en heeft een totale oppervlakte van 2.400 m². De hoge mate van circulariteit van het gebouw is opmerkelijk, het bestaat uit herbruikbare materialen en kan volledig gedemonteerd worden en elders heropgebouwd. In het gebouw worden innovatieve materialen, toepassingen, technieken en nieuwe bedrijfsmodellen gebruikt.

  12. Lees meer over "Calculus bouwt innovatief beheerplatform voor ’t Centrum"

    28 februari 2022 om 11:13

    Calculus bouwt innovatief beheerplatform voor ’t Centrum

    ’t Centrum maakt gebruik van een innovatief gebouwenbeheersysteem. Voor het circulair kantoorgebouw ontwikkelde Calculus een flexibel circulair en remonteerbaar beheerplatform dat gebruikt wordt om water en energieverbruik te monitoren en te beperken.

  13. Lees meer over "Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum"

    17 februari 2022 om 11:00

    Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

    Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

  14. Lees meer over "De uitdagingen van een circulair studietraject"

    20 december 2021 om 15:53

    De uitdagingen van een circulair studietraject

    Streng-th, een bouwkundig ingenieursbureau, verzorgde het studietraject voor het circulair kantoorgebouw ’t Centrum. De onderzoeksfase bleek een hele uitdaging en verschilt toch wel van een klassiek project. Ingenieurs Brecht Beirinckx en Stefan Belmans vertellen waarom.

  15. Lees meer over "Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum"

    25 november 2021 om 09:44

    Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

    De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  16. Lees meer over "Het belang van groenwanden in ’t Centrum"

    17 november 2021 om 15:46

    Het belang van groenwanden in ’t Centrum

    In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  17. Lees meer over "Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum"

    17 november 2021 om 15:25

    Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

    Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  18. Lees meer over "5 weetjes over vacuüm glas in ’t Centrum"

    22 oktober 2021 om 15:43

    5 weetjes over vacuüm glas in ’t Centrum

    De beglazing in ’t Centrum bestaat deels uit vacuümglas. Dit isoleert zo goed als drievoudig glas maar is zo dik als enkel glas. We spraken met Stefan Lips, Sales Director bij FINEO Europe.

  19. Lees meer over "Cementloze dekvloer in ‘t Centrum"

    30 september 2021 om 13:32

    Cementloze dekvloer in ‘t Centrum

    In ’t Centrum werd cementloze chape gebruikt. Dit is een nieuwe circulaire dekvloer. De chape bestaat uit herwonnen zand van bouw- en sloopafval, stratenveegsel en zand uit rioleringen. Wouter Vermin, Manager Treatment & Valorisation bij Bioterra, geeft meer uitleg.

  20. Lees meer over "BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit"

    30 augustus 2021 om 14:54

    BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit

    Voor ’t Centrum maakte de aannemer gebruik van digitale bouwmodellen: BIM. Dit Building Information Modelling systeem is veel meer dan 3D-tekenen en kent heel wat voordelen. Nauwkeuriger tekenwerk, overzicht bewaken en efficiëntie naar uitvoering zijn een greep uit de voordelen. Aannemer Joeri Beneens gaat er dieper op in.

Sluiten