Exploded View Beyond Building

Het project

2023_03_28_ProvincieAntwerpen_KampC-8886

Foto: Tom Cornille

Van april tot en met oktober 2023 kan je The Exploded View Beyond Building bezoeken op Kamp C. De installatie toont meer dan 100 biobased bouwtoepassingen, circulaire bouwmethoden en vertelt het verhaal van de veranderende waardeketen waar het deel van is. Het paviljoen van The Exploded View Beyond Building werd bedacht en ontworpen door Biobased Creations.  

Met The Exploded View gaat Kamp C nog verder in op de thematiek van de biogebaseerde en circulaire bouwmaterialen. We tonen met deze installatie welke toepassingen vandaag, morgen en overmorgen op de markt zullen zijn en hoe alle schakels in de keten hierin een rol spelen: van grondstof bij de landbouwer tot marktklare bouwtoepassing. We willen tonen aan het grote publiek hoe gezond, lokaal, betaalbaar en betrouwbaar deze materialen zijn. Alle informatie over de materialen, methoden en het verhaal van The Exploded View lees je hier.

Lokale partners

Om de tentoonstelling een lokale invulling te geven, zet Kamp C sterk in op partnerschappen. Zowel materiaal- als kennis- en netwerkpartners worden uitgenodigd om met ons mee te denken.

In mei 2022 lanceerde Kamp C een brede oproep naar de bouwsector om organisaties te vinden die samen met ons mee wilden bouwen. Al deze materialen hebben een fysieke plaats gekregen in het paviljoen. Het publiek kan tijdens de rondleiding kennismaken met deze producten.

- Acoustix: Pan-Terre – akoestisch plaatmateriaal van cellulose uit papierafval en vlas.

- Isohemp: Hemp Blokcs - Isolatiemateriaal gemaakt uit stengels van hennepplanten en hydraulische kalk

- Arte Constructo: Unilit - Gevelafwerking gemaakt van zuivere hydraulische kalk

- Wienerberger – ClickBrick: Demontabele en 100 procent herbruikbare gevelsteen uit klei

- Eurabo – adviseur en verdeler van ecologische bouwmaterialen van o.a. Geocell, Smartply OSB Pro Clima Solitex Fronta Quattro, constructiehout, thermohout en celit onderdakplaten

- Woodinc: CircuWallPanels, een circulair gevelelement

- Muurtuin: verticaal groen

- Circular Matters: Muurtegel op basis van mais en vlasvezels

- Bio-Home: houten bedframe gemaakt van omgewaaide populieren met 100% natuurlatex matras van zeegras.

- BC-materials: Gent Waste Brick voor DING

Daarnaast zet ook Colruyt Group zijn schouders onder het project om een positieve impact teweeg te brengen op ecologisch en sociaal vlak. In het Vakcentrum Duurzame Bouwmaterialen onderzoeken ze per materiaalsoort en per toepassing de verschillende paden om de milieu-impact ervan te verbeteren. Tegelijkertijd onderzoekt het R&D&I Food Team hoe men biogebaseerde reststromen hoogwaardig kan inzetten. Het project The Exploded View stimuleert hun overkoepelende werking. Dit project geeft hen de kans om out of the box connecties te zoeken en op verschillende vlakken te werken naar duurzaamheid toe.

Het Design Museum Gent stelt bij het paviljoen het DING-traject voor waarbij hun eigen circulaire gevelsteen werd ontwikkeld in samenwerking met BC-Materials en Vlaanderen Circulair. Design Museum Gent geeft eveneens de kans aan Orineo en Onbetaalbaar, Circular Matters en Studio Plastique om hun producten een plaats te geven in The Exploded View. Verder kunnen we rekenen op de steun van VIBE, Bouwunie, Sidati, Rurant, Buurman en Thomas More als partners van dit innovatieve project.

Maak kennis met The Exploded View

Samen met de partners, heeft Kamp C een inhoudelijk programma uitgewerkt met netwerkevents, inspiratiesessies en themadagen. De kalender wordt weldra gepubliceerd op onze website. De events zullen ook in onze activiteitenaanbod opgenomen worden.

Tijdens deze events krijgen bezoekers de kans om deel te nemen aan een rondleiding in het paviljoen. Daarnaast kan er via de Kamp C website ook een begeleid bezoek geboekt worden. Op dinsdag en donderdag zijn de rondleidingen voorbehouden voor professionelen. Particulieren zijn welkom op de 3de zaterdag van de maand van april tot en met oktober (m.u.v. juli).

Wens je een rondleiding? Bezoek dan snel de rondleidingen-pagina van Exloded View.

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden voor een samenwerking in het kader van The Exploded View Beyond Building? Download dan snel deze brochure.

The Exploded View Beyond Building op Kamp C kwam tot stand dankzij de samenwerking met volgende partners:

Logos evbb

#explodedview

Nieuws

 1. Lees meer ...

  12 april 2023 om 15:00

  The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

 2. Lees meer ...

  15 maart 2023 om 08:36

  Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

  Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

 3. Lees meer ...

  19 januari 2023 om 09:56

  Sluit je aan bij het netwerk van Kamp C: word gids / storyteller

  Ben jij gebeten door biobased en circulair bouwen? Sluit je dan aan bij het netwerk van Kamp C. Word gids/storyteller bij Kamp C en vertel het verhaal aan onze bezoekers. Onze duurzaamheidsexperten ontvangen je met open armen en delen graag hun kennis en contacten met jou. Zo sta jij al een stap dichter bij biobased en circulair bouwen.

Sluiten