Ga verder naar de inhoud

Onze missie en visie

Kamp C heeft als doel de bouwsector volledig duurzaam te maken. We organiseren opleidingen en workshops voor iedereen met interesse in duurzaam bouwen. Laat je inspireren door onze inspirerende demonstraties en projecten. Werk samen met universiteiten, bedrijven en overheden aan innovatieve projecten, en word deel van onze bruisende Kamp C Community. 

Missie

Kamp C wil de duurzame waardeketen in de bouw versterken.

Visie

Kamp C wil samen met haar community experimenteren met materialen en technieken, deze tonen én opschalen, om te tonen hoe we in de toekomst zullen bouwen volgens 6 duurzame pijlers.

Wat doet Kamp C?

Kamp C wil de bouwsector helpen verduurzamen. Dit doen we op 3 manieren

Ten eerste kan je op Kamp C de duurzame innovaties van de toekomst ontdekken op ons demonstratieterrein. Boek een rondleiding, teambuilding of evenement en maak kennis met onze inspirerende gebouwen en startups. Je kan ook een kantoor huren voor je bedrijf en deel uitmaken van onze Kamp C Community (+link naar Kamp Community) 

Ten tweede kan je op Kamp C advies inwinnen over duurzaam bouwen. Burgers kunnen terecht op duurzaamwonen.be, en publieke organisaties en bedrijven kunnen advies vragen via email hidden; JavaScript is required of deelnemen aan intensieve begeleidingstrajecten rond circulair bouwen, energiegemeenschappen, collectieve renovatie, enzovoort. 

Ten derde ontwikkelen we samen met kennisinstellingen en bedrijven nieuwe oplossingen voor de bouwsector, door middel van demonstraties en projecten.

6 pijlers van duurzaamheid

Duurzaam bouwen is niet enkel je woning voldoende isoleren en zonnepanelen leggen, het omvat zoveel meer. Denk aan de uitdagingen rond inname van openbare ruimte, verharding, toegankelijkheid en meer. 

Kamp C definieert duurzaam bouwen volgens 6 pijlers: duurzame energie, duurzame bouwmaterialen, efficiënt ruimtegebruik, beperking van gebruik van water, aandacht voor biodiversiteit en maximale inclusiviteit

We leggen het wat meer uit. Duurzaam bouwen omvat het gebruik van milieuvriendelijke materialen die lokaal geproduceerd of gerecycleerd zijn, en het minimaliseren van energieverbruik door goede isolatie en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en windturbines. Maar het houdt ook in dat water efficiënt wordt gebruikt door verbruik te beperken en regenwater te hergebruiken, terwijl ruimtegebruik wordt beperkt door compacter te bouwen en gebouwen te delen met andere gebruikers. Bovendien betekent het ook dat er ruimte wordt gemaakt voor biodiversiteit door oppervlakken te ontharden en inheemse planten te gebruiken rond en tegen gebouwen. 

Tenslotte betekent duurzaam bouwen ook het streven naar inclusiviteit door woningen betaalbaar te maken én de publieke ruimte kwalitatief en op mensenmaat te ontwikkelen, waarbij bewoners zinvolle inspraak hebben in bouwprojecten. 

Materialen

Duurzame materialen zijn milieuvriendelijk over hun hele levenscyclus. Ze zijn lokaal geproduceerd gewassen of hernieuwbare bronnen, of afkomstig van hergebruik. Ze hebben een lage impact in termen van energieverbruik, emissies en afvalproductie, en zijn gezond voor de installateur en bewoner. 

Energie

Duurzame energie is hernieuwbaar en betrouwbaar, en zonder uitstoot van broeikasgassen. 

Water

Duurzaam watergebruik zorgt ervoor dat iedereen toegang blijft hebben tot proper drinkwater, inclusief de landbouw en natuur. 

Ruimte

Duurzaam ruimtegebruik in het reeds volgebouwd Vlaanderen zorgt dat we ruimte blijven houden om te leven, werken en ontspannen. 

Biodiversiteit

Een sterke biodiversiteit leidt tot een gezonde en aangename leefomgeving en tal van ecosysteemdiensten, zoals bestuiving en zuivering van water, gezonde lucht, en vermindering van hitte-effecten in steden en overstromingen. 

Inclusiviteit

Inclusiviteit: Iedereen heeft recht op een comfortabele en betaalbare woning, met medezeggenschap over projecten in een veilige buurt waar iedereen welkom is. 

De geschiedenis van Kamp C

Kamp C is één van de voormalige Britse militaire kampen in de Kempen. Die kampen ontstonden in 1952, in volle koude oorlog, onder het Belgisch-Brits akkoord "Operatie Gondola". 

Kamp C was volledig uitgerust. Denk maar aan administratieve gebouwen, slaapgelegenheden, eetzalen, een kapel, een medische afdeling en een brandweerstation. Het werd vervolgens gebruikt als opslagterrein voor reservisteneenheden die jaarlijks naar België kwamen om te oefenen met hun opgeslagen legermateriaal en voertuigen. 

De val van de Berlijnse muur in 1989 betekende het einde van de koude oorlog en van de militaire dreiging vanuit het Oostblok. Daarom besliste de Britse regering om al het legermateriaal voor de Britse Reservisten terug in Engeland op te slaan. Dit ging gepaard met de sluiting van alle Britse basissen, met uitzondering van een klein deel in Emblem. 

In 1994 werd de stuurgroep 'Herbestemming militaire domeinen Kempen' opgericht, bestaande uit alle betrokken gemeenten, enkele provincieraadsleden en socio-economische actoren van de regio. In 2003 opende Kamp C de deuren.