Kamp C in 't kort
Kamp C wil de bouwsector helpen om te verduurzamen. Op Kamp C ontdek je tal van inspirerende demonstraties en kan je advies en opleidingen volgen. Werk samen met onze community aan de duurzame oplossingen van de toekomst.
C3PO
3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van specifieke bouwonderdelen tot tijdelijke huisvesting en zelfs volledige appartementen worden al uitgevoerd. Met het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, heeft de provincie Antwerpen samen met Kamp C deze innovatieve techniek versneld in Vlaanderen.


In 2020 printten de projectpartners de eerste woning met een vaststaande printer. Het project KIEM, “Kennisdeling - Inspiratie -Eliminatie barrières – Marktintroductie”, beoogt een versnelde introductie van de techniek van het 3D-betonprinten in de bouwsector.
Het doel van het 3D-betonprintproject KIEM is:
- (K) Kennisdeling van de ervaringen opgedaan tijdens C3PO project via masterclasses, een concrete expo, digitaal lesmateriaal, train-de-trainer sessies en een inbedding van de technologie in de curricula van Thomas More.
- (I) Inspiratie door co-creatie: Via de wedstrijd kampcdaagtuit gaan we samen met bedrijven, scholen en architecten co-creëren. Door alles te printen wat bedacht werd, laten we de wereld zien wat mogelijk is en brengen we (potentiële) ondernemers op ideeën. Hierdoor zullen nieuw talent en high potentials hun weg vinden tot de Kempen. Met bestaande (internationale) initiatieven (start-ups) die reeds actief zijn op het gebied van 3D-betonprinten om zo nieuwe kennis te injecteren in de Kempen. Cross-sectoraal gaan we (o.a.) de creatieve sector combineren met de bouwsector om hierdoor nieuwe ideeën te genereren en te laten doorstromen naar de markt.
- (E) Eliminatie barrières: Het aanpakken van de actuele barrières van de technologie Denk aan: de discrepantie tussen de geldende tekentechniek en de slicing software. Maar er wordt ook onderzocht wat de markt tegen houdt om te investeren in deze nieuwe technologie.
- (M) Marktintroductie: Valoriseren van de technologie door een business plan op te stellen, met als uiteindelijk doel een spin-off voor te bereiden. In deze nieuwe fase willen we de functie als living lab en innovatieve hub van de Kempen verder uitbouwen door de infrastructuur voor verschillende doeleinden open te stellen, dat wil zeggen: we bouwen een ecosysteem uit rond de ‘exploitatie’ van de betonprinter en verbinden organisaties en ondernemers op verschillende manieren aan de technologie en de werking.
De bouwsector wordt vaak aanzien als vuil en onaantrekkelijk werk dat fysiek veel van de werknemers vergt. Met de traditionele bouwmethoden verloopt het werk traag. Maar de bouwsector is volop in verandering en evolueert naar een hightech omgeving: met een 3D-printer wordt een moderne productietechniek geïntegreerd in het bouwproces. 3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars, in Vlaanderen moet het nog meer op gang komen. Het project C3PO wilde hier verandering in brengen en 3D-printen versneld invoeren in de bouwsector in Vlaanderen. Kamp C is hierin geslaagd door een demowoning te printen met een 3D-betonprinter. Het huis werd geprint in één stuk, dit is uniek op wereldvlak. C3PO wordt verdergezet in het project KIEM dat een versnelde introductie van de techniek van het 3D-betonprinten in de bouwsector beoogt.
Projectpartners
Thomas More, Vicre, Weber, Beneens, Etib/Concrete House en Trias Architecten zijn projectpartner in het project KIEM. Het project loopt van 1/09/2020 tot 31/08/2022 en wordt gesubsidieerd door het EFRO-programma. Het projectbudget bedraagt 807.750 EUR waarvan de Europese financiering 323.100 EUR bedraagt . De provinciale financiering: (via eigen inbreng Kamp C) bedraagt 231.000 EUR.
Persbericht: "Wereldprimeur: Kamp C print als eerste een gehele woning uit één stuk"
Eerste geprint huis in Europa op Kamp C
Veelgestelde vragen over de 3D-geprinte woning
Hoe lang duurde het printproces?
We hebben effectief 15 werkdagen (ca.8u/dag) geprint. Dit was verspreid over 3 maanden door de beschikbaarheid van de studenten van Thomas More Bouw. Ze zaten net in een blok- en examenperiode en hadden ook nog lessen. Door de techniek verder te ontwikkelen kan deze tijd nog aanzienlijk verkort worden.
Hoe lang duurde het totale bouwproces?
De ruwbouw werd geprint in 15 werkdagen (ca.8u/dag), maar deze waren verspreid over 3 maanden door de beschikbaarheid van de studenten. De afwerking gebeurde op een klassieke manier. De totale bouwtijd voor onze woning heeft een half jaar geduurd. Echter zijn hier nog vele optimalisaties in te realiseren door dit soort proces beter op elkaar aan te sluiten en sommige zaken beter op voorhand uit te denken.
Ik wil ook zo'n huis, waar kan ik terecht?
We houden van uw vooruitstrevendheid, maar helaas is het nog iets te vroeg daarvoor. We hebben als overheidsinstantie ingezet op deze techniek om dit gemis in de Vlaamse bouwsector aan te tonen en aan te zetten tot actie. Dat lijkt te lukken:
- Groep Van Roey heeft als eerste de techniek van het 3D-printen in België toegepast in een commerciaal project.
- Alex Van Olmen, CEO van ETIB nv, kondigde tijdens onze persconferentie aan te zullen investeren in het aanschaffen van een printer.
De zaadjes zijn dus geplant, maar het gaat nog even duren voor we met zijn allen kunnen gaan oogsten. Vergelijk het even met de ontwikkeling van een vaccin; we hebben de klinische fase met succes doorstaan maar het zal nog even duren voor je het bij de apotheker kan krijgen.
Wat kost zo'n huis?
We kunnen daar geen getal op plakken, gewoonweg onze kosten optellen is niet representatief om verschillende redenen:
- Het is een eerste in zijn soort en we hebben veel onderzoeken en testen moeten doen die bij een eventueel volgend project niet meer nodig zijn. Zelfs tijdens het printen hebben we bijgestuurd, dit zijn allemaal zaken die een volgende keer efficiënter kunnen. Dit is letterlijk "leergeld".
- Verschillende partners en bedrijven hebben inspanningen geleverd geheel of gedeeltelijk voor hun eigen rekening.
- Er is nog geen markt dus de prijzen hebben zich nog niet kunnen vormen. Op basis van onze huidige ervaring menen we dat een woning van deze grootte printen op dit moment circa 25% duurder is dan een "klassieke" woning van deze omvang. Met verdere ontwikkeling, opschaling en marktconcurrentie zou dit snel kunnen dalen.
Zit er wapening in de print?
Neen, er is geen structurele wapening toegepast. Er is enkel op enkele cruciale plaatsen (zoals bv. boven raamopeningen) een beperkte wapening met de hand aangebracht. In de mortel zelf zitten ook vezels die de plastische krimp beperken (om scheurtjes tijdens het uitdrogen zoveel mogelijk te beperken).
Zit er isolatie in de muren?
We hebben gewerkt met twee verschillende types van muren. In de ene muur is er een holle binnenruimte waar isolatie wordt ingeblazen. In de andere muur wordt gewerkt met een isolatie die aan de buitenkant wordt aangebracht en waarop een afwerkingslaag wordt gezet in crepi of verticale zonnepanelen. Alles is zo ontworpen dat het geheel koudebrugvrij is.
Wat is het energiepeil van de woning?
Dit wordt momenteel nog berekend. Binnenkort weten we het resultaat.
Hoe snel gaat het printen?
We printen aan 250mm/s. Dat is een maximum dat we hebben ingesteld om veiligheidsredenen, maar mits de nodige voorzieningen zou dat nog sneller kunnen. De volledige woning wordt laagje per laagje geprint, één laagje is ongeveer 15mm dik. De layertijd is de tijd die de printer erover doet om één zo'n laagje over de volledige omtrek van het gebouw te voorzien. Die layertijd bedroeg tijdens ons proces ongeveer 8min, maar deze moet worden bijgestuurd afhankelijk van de mortel en de omstandigheden.
Waarom zou printen in de bouw nuttig zijn?
Beschouw dergelijke printer om te beginnen Maar als extra tool. Werken met een schroevendraaier gaat ook, maar met een schroefmachine is het vaak toch, sneller, accurater en aangenamer werken. Bovendien biedt deze tool veel extra mogelijkheden. Om te beginnen is er al de enorme vormvrijheid: het is even gemakkelijk om een kromme muur te printen dan een rechte. We hebben geen bekisting nodig, dat spaart enorm veel arbeid, materiaal én tijd. We maken enkel het materiaal aan dat we nodig hebben, waardoor er geen overschotten zijn. We printen enkel daar waar het structureel nodig is. Zo zijn onze muren bijvoorbeeld deels hol, wat ook weer een besparing op materialen is. Al die materiaalbesparingen verminderen het benodigde transport. Door de vormvrijheid kunnen we ook functies gaan combineren.
Printen met beton: dat is toch niet ecologisch?!
Beton is na water het meest gebruikte materiaal ter wereld. We zouden met zijn allen gemiddeld circa 3m³ beton per persoon per jaar verbruiken (in wegenis, bruggenbouw, riolering, waterbouw, woningen, kantoren, enzovoort). Beton is nu eenmaal een alom beschikbaar en veelzijdig materiaal.
We hebben reeds toegelicht hoe deze techniek een grote materiaalbesparing oplevert. Als we door de inzet van deze techniek in de klassieke betonbouw ook maar enkele procenten materiaal op het gigantische totaalvolume kunnen besparen heeft dat een grote impact.
Bovendien is er zeer veel evolutie in wat men "groen beton" noemt:
- vervanging van cement door alternatieve bindmiddelen;
- recuperatie van bestaand beton. In onze bestaande infrastructuur en gebouwen zit zeer veel beton dat de komende jaren gaat vrijkomen. Kunnen we dat opnieuw inzetten in hoogwaardige toepassingen zonder het te moeten gaan degraderen?
Als we met dat soort materialen kunnen printen, maken we wederom een grote sprong richting een duurzame bouw. Ook bijvoorbeeld leem, een volledig natuurlijk product, heeft potentieel om geprint te worden. De ontwikkelingen om deze milieuvriendelijkere materialen printbaar te maken zijn in volle gang. Eens deze beschikbaar zijn kunnen ze op dezelfde manier met dezelfde printer worden toegepast. Wij hopen dan ook dat ons project een positieve impuls levert aan de ontwikkeling van deze materialen.
Hoe werkt de printer?
Op bovenstaand filmpje kan je de werking zeer goed zien. Wij hebben wat men noemt een gantry printer. Het werkingsprincipe is in feite hetzelfde als dat van een kleine plastic 3D printer: een spuitkop beweegt over 3 verschillende assen in de printruimte van 10x10x10 meter. Het materiaal wordt via slangen van de betonpomp naar de printkop gevoerd.
Deze actie draagt bij aan de provinciale klimaatdoelstellingen van de provincie Antwerpen gebundeld in Plan Vandaag www.planvandaag.be.