Kamp C in 't kort
Kamp C wil de bouwsector helpen om te verduurzamen. Op Kamp C ontdek je tal van inspirerende demonstraties en kan je advies en opleidingen volgen. Werk samen met onze community aan de duurzame oplossingen van de toekomst.
Betonkernactivering in De Basis
Betonkernactivering is een energiezuinige techniek waarbij de thermische massa van beton in muren en vloeren wordt gebruikt om een constante binnentemperatuur te handhaven. Deze methode slaat warmte op en geeft deze gelijkmatig af, wat zorgt voor efficiënt verwarmen en koelen. Het systeem is geïntegreerd in de welfsels van conferentiecentrum De Basis om de energie-efficiëntie te verbeteren.
Wat is betonkernactivering?
Betonkernactivering (BKA) is een systeem waarbij kunststofbuizen in de kern van beton worden aangelegd, in De Basis bevinden die zich in de welfsels. In plaats van onder de vloer stroomt het water door deze buizen in de betonmassa zelf. Beton fungeert als een thermische buffer, die in de winter warmte vasthoudt en in de zomer koel blijft, door de temperatuur in de ruimte te reguleren. In de winter stroomt warm water door de buizen, waardoor de betonmassa opwarmt en zijn warmte geleidelijk aan de ruimte afgeeft. In de zomer stroomt kouder water door de leidingen, wat het beton afkoelt en de ruimte verkoelt.
Verwarmen in de winter
Wanneer het buiten koud is, stroomt warm water door de buizen in de betonmassa. De betonmassa warmt langzaam op en straalt deze warmte uit naar de binnenruimte. Het beton geeft alleen warmte af als de ruimtetemperatuur lager is dan de temperatuur van de betonnen kern, waardoor het systeem geen energie verspilt door overmatig bijverwarmen.
Koelen in de zomer
Op warme dagen stroomt kouder water door de leidingen. Dit koelt de betonnen welfsels af, die vervolgens de warmte uit de binnenruimte opnemen. Hierdoor ontstaat een verkoelend effect in de ruimte.
Voordelen
Betonkernactivering levert aanzienlijke energiebesparingen en zorgt voor een gelijkmatige, comfortabele temperatuurregeling zonder de nadelen van traditionele airconditioningsystemen, zoals tocht en droge lucht. Bovendien is het systeem onzichtbaar en geluidsloos.
Nadelen
Een belangrijk nadeel is dat beton, de basis van dit systeem, niet milieuvriendelijk is vanwege de hoge CO2-uitstoot tijdens de productie. Daarnaast werkt betonkernactivering traag; het duurt enkele uren voordat het beton de warmte of kou opneemt en weer afgeeft, wat snelle temperatuurveranderingen bemoeilijkt.