Ga verder naar de inhoud
Demo

Schelpenisolatie

Schelpen worden al van oudsher gebruikt als isolatiemateriaal onder woningen. Ook in ‘t Centrum pasten wij deze vorm van isolatie toe, in een dikke laag van 60 cm onder de vloer. Kom je aan de ingang, dan kan je ze zelf zien liggen.  

Draagt bij aan onze Visie
Materialen
Te bezichtigen in KAMP C - 't Centrum

Hoewel schelpen een stuk minder goed isoleren dan andere bio-ecologische materialen, kennen ze wel een goede isolerende werking en kunnen ze vochtproblemen voorkomen in de vloeropbouw van een gebouw. Ze dienen dan wel op de juiste manier toegepast te worden, door ze in een voldoende dikke laag onder je vloer of in je kruipkelder aan te brengen.  

Ecologisch materiaal 

Op ecologisch vlak kent schelpenisolatie heel wat voordelen: nagroeibaar, lokaal, en niet giftig. Op deze punten gaan we graag verder in.  

Nagroeibaar 

Onze oceanen zitten vol met ontelbare weekdiertjes, die op hun beurt zorgen voor een groot aantal schelpen. Zeeschelpen zijn namelijk het uitwendig kalkskelet van deze diertjes. Ze bestaan voornamelijk uit kalk en andere mineralen, en ze groeien mee met het organisme. Wanneer het weekdier sterft, blijft de schelp bestaan. Zo lang de firma’s die zeeschelpen inwinnen, zich aan de strikte opgelegde quota houden, zijn schelpen in principe dus een onuitputtelijke bron.  

De klimaatopwarming gooit ook hier roet in het eten. Doordat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer stijgt, nemen ook de oceanen veel meer CO2 op. Dit heeft als gevolg dat de PH-waarde van het water daalt, en dat de zeeën zuurder worden. Zuur lost kalk op, waardoor de weekdiertjes het in de toekomst veel moeilijker zullen hebben om te overleven. Hierdoor zou de winning van schelpen dus een stuk moeizamer kunnen verlopen.  

Lokaal 

De schelpen die in België als bouwmateriaal te koop zijn, worden gewonnen uit de Noordzee, Waddenzee, Zeeuwse wateren en de Oosterschelde. Schelpen zijn daardoor bij uitstek een lokaal bouwmateriaal. Hierdoor blijft de CO2-uitstoot voor transport beperkt. 

Geen giftige stoffen 

De schelpen bevatten ook geen giftige stoffen tegen ongedierte. De scherpe hoekjes en kantjes weren roofdieren en beestjes namelijk af zonder hulp. 

Schelpenisolatie in ‘t Centrum

Onder de vloer van ‘t Centrum werd een 60 centimeter dikke laag schelpen uit de Oosterschelde geblazen, met hierop een cementloze chape. De schelpen werden aangeleverd door Muurtuin. De chape bestaat uit zand (o.a. uit rioleringen), 100% gerecycleerde materialen die werden herwonnen van bouw- en sloopafval, en stratenveegsel. De chape kan in een volgend leven worden vermalen en opnieuw in dezelfde toepassing worden gebruikt met een nieuw bindmiddel. De vloerafwerking bestaat uit losliggende keramische tegels met een kurken onderlaag of tapijttegels. 

Ontdek meer over onze partners 

Meer demo's op een rijtje

Demo
20240916 iconen NEG 04

Cementloze dekvloer Bioterra

KAMP C - 't Centrum
Demo
20240916 iconen NEG 03
20240916 iconen NEG 06

Groenwanden muurtuin

KAMP C - 't Centrum
Demo
20240916 iconen NEG 04

Iso­la­tie­pla­ten Exie

KAMP C - 't Centrum