Kamp C in 't kort
Kamp C wil de bouwsector helpen om te verduurzamen. Op Kamp C ontdek je tal van inspirerende demonstraties en kan je advies en opleidingen volgen. Werk samen met onze community aan de duurzame oplossingen van de toekomst.
Partner in de kijker: Circular Matters
Elke liefhebber van interior design weet dat de afwerking van een keukenkastje een keuken kan maken of kraken. In The Exploded View: Beyond Building zorgde Circular Matters daarom voor de plantaardige panelen. “Met ons innovatieve materiaal bieden we een antwoord op de gezondheids- en milieuproblemen die gelinkt zijn aan de toxische harsen in klassiek plaatmateriaal en de microplastics die in fossiele kunststoffen zitten”, stelt oprichter Pieter Dondeyne.
Bijproduct wordt grondstof
Elk jaar ontstaan grote hoeveelheden plantaardige nevenstromen in de voedings- en groensector. Die bijproducten geeft Circular Matters een tweede leven. Ze dienen als grondstof voor een nieuw type natuurlijke kunststof dat volledig biogbased, lokaal en circulair is. Per vat bier blijft er bijvoorbeeld zo’n 10 kilogram vaste graanresten over. Die worden omgevormd tot de ‘lijm’ die de vezels van het paneel samenhoudt. Die vezels komen bijvoorbeeld uit maaisel.
Omdat de grondstoffen volledig natuurlijk zijn, kunnen de panelen op het einde van hun levensduur gewoon worden gecomposteerd. Bovendien kan, afhankelijk van de grondstoffen en verwerkingsmethoden, het eindresultaat er anders uitzien of andere eigenschappen hebben.
Duurzaam productieproces
Naast panelen maakt Circular Matters ook plantaardige wandtegels. “Een ecologisch alternatief voor klassieke keramische tegels”, zegt Pieter. “De grondstoffen komen deels uit Frankrijk en deels uit België. Het hoofdingrediënt zijn lege maïskolven, die overblijven nadat de maïskorrel eraf gehaald is. Daarnaast gebruiken we ook grondstoffen die bijvoorbeeld uit de productie van biobrandstoffen komen.”
“De temperaturen die wij nodig hebben liggen tien keer lager dan de typische temperaturen om tegels te bakken”
- Pieter Dondeyne
Ook het productieproces is zo duurzaam mogelijk, legt Pieter uit: “De tegels zijn zo hard en stevig door de natuurlijke bindingen die worden gevormd door de druk en de temperatuur. De temperaturen die wij nodig hebben liggen tien keer lager dan de typische temperaturen om tegels te bakken. Bovendien wekken we al die energie op met groene stroom uit zonnepanelen vanop ons dak.”