Kamp C in 't kort
Kamp C wil de bouwsector helpen om te verduurzamen. Op Kamp C ontdek je tal van inspirerende demonstraties en kan je advies en opleidingen volgen. Werk samen met onze community aan de duurzame oplossingen van de toekomst.
VONK
De bouwsector transformeert, en onze gebouwen blijven niet achter. In 2026 spreken we daarom niet meer van het Infocentrum, maar van VONK.
Het gaat vonken geven
Met de renovatie van het Infocentrum naar VONK veranderen we een iconisch gebouw op Kamp C tot de centrale hotspot van de site. Het gebouw wordt namelijk het kloppend hart van een transformerende bouwsector: het Vlaams innovatiecentrum voor biogebaseerd bouwen, een plek waar duurzaamheid en innovatie beleefd kunnen worden.
In het gebouw komen biogebaseerde materialen namelijk echt tot leven. Deze innovatieve materialen vormen niet alleen de basis van de renovatie zelf, maar spelen ook een centrale rol in de beleving en ervaring van bezoekers. VONK zal fungeren als een dynamisch platform, waar circulaire bouwprincipes niet enkel worden toegepast, maar ook actief worden gedemonstreerd en gevoeld.
Functies
VONK wordt dé plek waar verschillende actoren samenkomen om innovatieve producten en diensten te testen en te demonstreren. We stimuleren spelers uit de hele duurzame (bouw)sector om hun idee, op dat moment nog een vonk, te laten uitgroeien tot een heus vuur dat de toekomst van de sector mee richting geeft. Het gebouw zal dienen als een broedplaats voor nieuwe ideeën en als inspiratiebron voor iedereen die zich wil laten onderdompelen in de wereld van biogebaseerd en circulair bouwen.
Daarnaast worden de bezoekers van VONK hartelijk onthaald in een sfeervolle én immersive omgeving met horecagelegenheden, waar gezelligheid en inspiratie samenkomen. Hier kan je in een ontspannen sfeer netwerken, ideeën uitwisselen en deel uitmaken van een bloeiende community van professionals uit de duurzame bouwsector. Het gebouw biedt de ideale setting voor het organiseren en bijwonen van events, waar kennisdeling centraal staat.
In het kort: VONK belooft een ontmoetingsplek te worden waar circulaire en biogebaseerde bouwprincipes niet alleen gepresenteerd, maar ook écht beleefd worden. Het is een uitnodiging om samen te bouwen aan een duurzame toekomst.
De renovatie: Vlaams Innovatiecentrum voor Biogebaseerd Bouwen
Kamp C brengt al 20 jaar de bouwketen samen. Met de organisatie van adviestrajecten, opleidingen, rondleidingen, de realisatie van het circulair kantoorgebouw 't Centrum en de installatie The Exploded View Beyond Building (2023) heeft Kamp C de laatste jaren de transitie naar duurzaam bouwen aangejaagd. Hierdoor zijn we een aantrekkingspool geworden voor innovatieve bouwactoren uit heel Vlaanderen.
The Exploded View Beyond Building bevatte meer dan 100 biogebaseerde materialen en is een unieke combinatie van verhalen, materialen, methodes en onderzoek. Meer dan 1500 bezoekers kregen een rondleiding in dit tijdelijk paviljoen. Dit succes toont aan dat er op onze terreinen nog veel meer potentieel is, terwijl tegelijkertijd het besef groeit dat het aanbod van ecologische alternatieve voor klassieke bouwmaterialen nog erg beperkt is.
Binnen dit EFRO-project staat de ontwikkeling van een Vlaams Innovatiecentrum voor Biogebaseerde Bouwmaterialen centraal, waarbij de nadruk wordt gelegd op de cocreatie van biogebaseerde bouwmaterialen tussen bedrijven uit de bouw- en landbouwsector, evenals kennisinstellingen. Tijdens de renovatie van het gebouw wordt er sterk ingezet op het hergebruiken van materialen en technieken, en de renovatie wordt circulair van aard.
Het innovatiecentrum, dat dus de naam VONK krijgt, zal via een incubatorwerking startende en innoverende bedrijven ondersteunen door hen te verbinden met investeerders en subsidiekanalen, door netwerkmogelijkheden te faciliteren, door opleiding en advies aan te bieden, en door een testomgeving te creëren. Bedrijven komen hier in contact met onderzoeksinstellingen en onderzoekers worden gestimuleerd om hun resultaten te valoriseren. De volledige site van Kamp C biedt een omgeving aan die gericht is op duurzame demonstraties van de bedrijven en onderzoekers. Dit ecosysteem en bijhorende clusterorganisatie helpt starters en innoverende bedrijven om hun ideeën rond biogebaseerde bouwmaterialen te ontwikkelen, op te schalen en versneld op de markt te brengen.
Tegelijkertijd zet dit project ook in op een omschakeling in de landbouw - een sector in crisis. Door klimaatverandering ondervinden zij steeds meer last van droogte en groeit het besef van overbemesting en vervuiling. Organische reststromen en bepaalde gewassen kunnen als grondstof voor bouwmaterialen dienen, waarbij deze gewassen vaak geteeld kunnen worden in overstroombare of natte gebieden, of net meer droogteresistent zijn.
Ook bouwbedrijven en bedrijven uit de maakindustrie voelen steeds meer de noodzaak om hun bedrijfsvoering te verduurzamen en de omslag te maken naar een positieve impact op milieu en klimaat. In Vlaanderen bestaat vandaag nog een locatie waar de volledige ontwikkelingsketen van biogebaseerde bouwmaterialen samenkomt en waar innovatie rond het thema kan plaatsvinden. Het innovatiecentrum zal deze inhoudelijke rol opnemen voor Vlaanderen, en tegelijkertijd de innovatiecapaciteit voor specifiek de Kempen verhogen. Het innovatiecentrum richt zich op het versnellen van innovatie, het op de markt brengen van nieuwe producten en de uitbouw van het innovatie-ecosysteem. Hierdoor wordt niet alleen de CO2-uitstoot verminderd, maar ook onze afhankelijkheid van eindige bronnen en grondstoffen gereduceerd.
In het najaar van 2024 wordt er een ontwerpteam aangesteld voor de renovatie van het gebouw, in het voorjaar van 2025 gaat de realisatie echt van start en in de zomer van 2026 geven we het startschot van de werking in VONK.
EFRO Vlaanderen
Dit project ontvangt steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ten bedrage van 369.000,07 euro. Daarnaast krijgt Kamp C van het Fonds voor Innoveren en Ondernemen 92.250,05 euro financiering.
Het project 'Vlaams Innovatiecentrum voor Biogebaseerd Bouwen' heeft een looptijd van 1 november 2023 tot 31 oktober 2026.