Kamp C in 't kort
Kamp C wil de bouwsector helpen om te verduurzamen. Op Kamp C ontdek je tal van inspirerende demonstraties en kan je advies en opleidingen volgen. Werk samen met onze community aan de duurzame oplossingen van de toekomst.
SOFAR zetel
Bij kamp C benaderen we alles vanuit de R-ladder. Dit biedt een gestructureerde benadering voor het evalueren van duurzaamheid. Met dit in gedachte kozen we voor een circulaire zetel van het Belgische merk SOFAR. Ze werken met duurzame materialen en gaan voor een tijdloos en modulair ontwerp.
Ben je op zoek naar een nieuwe zetel?
Kijk dan eerst of er geen zetel in de aanbieding is in je kennissenkring of de kringloopwinkel/2dehandsmarkt.
Vind je hier geen geschikte zetel en wil je toch een nieuwe, dan kan een zetel zoals deze van Sofar een duurzaam alternatief zijn.
Sofar zetels scoren goed op duurzaamheid dankzij de lokale productie, hoogwaardige materialen en hun modulaire ontwerp. Aanbevelingen voor verbetering zijn onder andere meer inzetten op hergebruik of natuurlijke materialen en meer transparantie over het gebruik van giftige stoffen en watergebruik tijdens de productie. Het publiceren van certificeringen en gedetailleerde duurzaamheidsrapporten kan helpen om de duurzaamheid verder te onderbouwen en te verbeteren.
Materialen
Sofar zetels gebruiken hoogwaardige materialen en worden lokaal gemaakt wat de CO2-uitstoot door transport vermindert en de milieu-impact beperkt. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van aluminium frames, zo kan er 1 frame gebruikt worden voor binnen- en buiten zetels. Je kan ook kiezen tussen natuurvezels en gerecycleerd polyester, beide duurzame opties. Er wordt gestreefd naar minimale schadelijke stoffen, hoewel specifieke informatie hierover ontbreekt. De materialen zijn zuiver en geschikt voor hergebruik en recycling bijvoorbeeld de aluminium frames en de vulling van de kussens, dankzij het modulaire ontwerp. Dit maakt reparatie en onderhoud eenvoudig, terwijl de slijtvastheid bijdraagt aan een langere levensduur.
Op dit moment experimenteren ze met reststromen door hun collectie 'REST'. Hier maken ze sierkussens die uitsluitend uit restmateriaal bestaan, zowel de stof als de vulling.
Er wordt nog weinig ingezet op hergebruik van materiaal of reststromen of op biogebaseerde materialen en niet van alle onderdelen is duidelijk hoe ze verwerkt worden. Het aandeel virgin materiaal is aanzienlijk zoals bijvoorbeeld het natuurschuim in de kussens.
Energie
De energiebehoefte voor de fabricage van Sofar zetels wordt verminderd door de productie in België. Ook een aanzienlijk deel van de grondstoffen haalt men uit België of Europa. Dit verlaagt de transportenergie die nodig is.
Water
Hoewel er geen specifieke informatie is over de waterbehoefte tijdens de productie, is het waterverbruik tijdens de gebruiksfase minimaal en beperkt tot het onderhoud van de zetels.
Take-back service
Je kan bij SOFAR ook je oude zetel terug inleveren. Zo willen ze recycling en hergebruik stimuleren. De levenscyclus van de zetel of de materialen kan op deze manier verlengt worden, dit draagt bij aan een meer regeneratieve economie.
Herstelservice
SOFAR wil werken met een DPD, een digitaal product paspoort, waardoor je als klant toegang krijgt tot een reparatiegids. Je krijgt zo de mogelijkheid om de zetel zelf te herstellen, dit verlaagt uiteraard de kosten maar het verhoogt ook je eigen reparatieskills. Indien de schade toch te groot is om hem zelf te kunnen herstellen, bieden ze ook een herstelservice aan.
Ben of ken je producenten van natuurlijke materialen die SOFAR kan gebruiken in hun zetels? Naam dan contact op via: