Momenteel gaan alle bouwadviezen digitaal door. Maak steeds een afspraak via mail bouwadvies@kampc.be. Expo C krijgt een update en is momenteel gesloten. Tot eind maart zijn er geen bezoeken en rondleidingen mogelijk aan ’t Centrum en de 3D-woning door bouwwerken en corona. In de lente zullen we een uitgewerkt aanbod bekendmaken.

Nieuwe premie energiemanagementsysteem

4 november 2021 door Diana Grasso

douchekop pixabay.jpg

Dankzij de komst van de digitale meter, kunnen gezinnen op een efficiënte manier hun warmte- en elektriciteitsverbruik regelen aan hun noden. Heel wat gezinnen verwarmen elektrisch in de vorm van een warmtepomp, warmtepompboiler, elektrische boiler of een accumulatieverwarming. Door de installatie van een sturingsapparaat kan je je elektriciteits- en warmteverbruik zoveel mogelijk afstemmen op je eigen productie (bijvoorbeeld via zonnepanelen), en/of het vermijden van piekmomenten. Voor de aankoop en de plaatsing door je installateur van dat sturingsapparaat, heb je recht op een premie.

Eenergiemanagementsystemen

Elektrische verwarmingstoestellen kun je laten regelen door een sturingsapparaat. Dat zijn toepassingen die je elektriciteitsgegevens kunnen uitlezen zoals bijvoorbeeld via de digitale meter.

Afhankelijk van de mogelijkheden van het toestel, kunnen ook energieprijzen van je leverancier, resultaten van een buitenvoeler, de gegevens van je omvormer PV-installatie e.d. uitgelezen worden. Maar meer functionaliteit maakt het toestel ook duurder.

Al die data worden dan gebruikt om toestellen aan- en uit te schakelen op de ideale moment. Daarbij wordt rekening gehouden met eigen elektriciteitsproductie, real-time energiekost, piekbelastingen, …

Dat laatste is niet onbelangrijk. Vanaf 1 juli 2022 gaan die pieken in de energievraag van je woning ook het netwerktarief bepalen (het capaciteitstarief).

In de premieregeling staat specifiek vermeld dat het om sturing gaat van elektrische verwarmingstoestellen. Als dat tot de mogelijkheden van het toestel behoort kun je daar ook andere apparaten mee gaan regelen. Alle toestellen die elektriciteit gebruiken om warmte te genereren zijn grootverbruikers.  

Een aantal van die sturingsapparaten kun je terugvinden op de website maakjemeterslim maar ook andere systemen dan die van dat lijstje komen in aanmerking. Vraag dat voor de zekerheid even na bij de installateur en/of Fluvius.

Sommige van die systemen haal je in huis als één onafhankelijk werkend toestel, anderen zijn dan weer gekoppeld aan een centrale server. Bij sommige toestellen hoort ook een abonnementsformule.

Premie

Voor de installatie van zo’n sturingsapparaat is er momenteel een premie voorzien. De installatie moet door een erkend aannemer elektriciteitswerken uitgevoerd zijn en de eindfacturen moeten dateren van na 1 januari 2021. Deze regeling is (voorlopig) voorzien tot 31 december 2022. De premie bedraagt 50% van het facturatiebedrag BTW inclusief en met een maximum premiebedrag van €400.

Meer info vind je op de website van Fluvius.

Ga zelf aan de slag met de infofiche van Kamp C. 

Foto: douchekop - © Pixabay

 

Labels:

 • Plan Vandaag: het klimaatplan voor de provincie Antwerpen

  Ook de Provincie Antwerpen maakt zich klaar voor een leefbare en klimaatveilige toekomst. Meer dan 200 klimaatacties staan op stapel. Zowel eigen initiatieven als ondersteunende maatregelen voor lokale besturen of andere partners. Die acties samen vormen een ambitieus klimaatplan om onze klimaatdoelstellingen tegen 2030 te behalen: Plan Vandaag. Of ook: plan vandaag, voor het veilige klimaat van morgen. 

  Lees meer
 • Provincie zoekt architect-adviseur voor Kamp C

  Provincie Antwerpen zoekt voor het Departement Economie, Streekbeleid en Europa - Kamp C in Westerlo, een architect-adviseur. Als architect-adviseur geef jij, maar ook jouw teamgenoten Dirk, Jet en An advies aan particulieren en organisaties hoe zij het beste duurzaam (ver)bouwen.

  Lees meer
 • Digitale bouwadviezen van Kamp C gingen in 2021 vooral over verwarmingssystemen

  Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, heeft vorig jaar welgeteld 975 keer een digitaal bouwadvies verleend. Het digitale aanbod, dat in 2020 omwille van de coronacrisis in het leven werd geroepen, wordt dus duidelijk gesmaakt. Veel mensen willen weten hoe ze kunnen besparen op hun energiefactuur. De meeste vragen hadden te maken met verwarmingssystemen.

  Lees meer
 • De uitdagingen van een circulair studietraject

  Streng-th, een bouwkundig ingenieursbureau, verzorgde het studietraject voor het circulair kantoorgebouw ’t Centrum. De onderzoeksfase bleek een hele uitdaging en verschilt toch wel van een klassiek project. Ingenieurs Brecht Beirinckx en Stefan Belmans vertellen waarom.

  Lees meer
 • Hoe complexe bouwknopen ontwarren én productizen: Buildtechnics & Studio Dott blikken terug op Build. Create. Innovate.

  Hoe maak je van maatwerk een standaardproduct? Het was geen sinecure, maar met hulp van creatief agency Studio Dott is bouwbedrijf Buildtechnics er toch in geslaagd. Een succesvolle samenwerking die begon met Build. Create. Innovate., een innovatietraject voor bouwbedrijven geïnitieerd door ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Rudy Slingers van Buildtechnics en Pieter Lesage van Studio Dott blikken terug op hun match.

  Lees meer
 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Karen en Christophe bouwen een passiefwoning in het centrum van Mechelen

  Karen en Christophe zijn begonnen aan een ambitieus bouwproject in Mechelen. Ze ‘zochten het grootste krot dat ze konden vinden’ en sloopten dit met uitzondering van de voorgevel en fundering en verbouwen het nu tot een passiefhuis.

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
Sluiten