Exploded View Beyond Building

Het project

2023_03_28_ProvincieAntwerpen_KampC-8886

Foto: Tom Corneille

Van april tot en met oktober 2023 kon je The Exploded View Beyond Building bezoeken op Kamp C. De installatie toont meer dan 100 biobased bouwtoepassingen, circulaire bouwmethoden en vertelt het verhaal van de veranderende waardeketen waar het deel van is. We tonen met deze installatie welke toepassingen vandaag, morgen en overmorgen op de markt zullen zijn en hoe alle schakels in de keten hierin een rol spelen: van grondstof bij de landbouwer tot marktklare bouwtoepassing. We willen tonen aan het grote publiek hoe gezond, lokaal, betaalbaar en betrouwbaar deze materialen zijn. Alle informatie over de materialen, methoden en het verhaal van The Exploded View lees je hier.

Het huis van de toekomst werd feestelijk afgezwaaid tijdens ons slotcongres. Hoe die dag is verlopen, lees je hieronder. Alle presentaties vind je terug onder het tabblad 'downloads' op deze pagina. 

Sprekers

Lucas De Man

Lucas De Man is één van de creatieve zielen van Biobased Creations, de ontwerpers van The Exploded View Beyond Building. Hij kon dus niet ontbreken op ons slotcongres. Dat hij de zaal inspireerde, is het minste dat gezegd kan worden. Zijn speech begon hij door te vertellen over het ontstaan van het huis van de toekomst. Meer dan 100 unieke biogebaseerde materialen onder één dak, het samenbrengen van verschillende sectoren die nodig zijn om de bouwsector écht te transformeren, een gezonde plek om aan te werken en in te wonen, wat een creatie. 

Lucas sprak over sustainability en accountability: waar leg je verantwoording voor af? Durf je als bedrijf, overheid, mens zeggen wat je echt belangrijk vindt? Ga je hierover in gesprek en durf je veranderen? Dankzij de innovatieve ideeën van Biobased Creations durven we een stapje verder gaan. 

Afsluiten deed Lucas met enkele mooie woorden: "We weten niet wat de toekomst brengt, maar we weten wel dat het heel interessant gaat worden." Ben jij ook benieuwd naar de toekomst? Surf snel naar de website van Biobased Creations of bekijk de presentatie van Lucas via 'downloads'.

Onno Dwars

Op het moment dat jij daadwerkelijk in de spiegel kan kijken en zeggen: “Ik heb echt het maximale wat in mijn verbeeldingscapaciteit mogelijk is om positieve impact te maken gedaan”, voldoe je er voor mij aan. Het gaat om mentaliteit.” Deze inspirerende woorden komen van Onno Dwars. Als directeur van Ballast Nedam Development, een Nederlandse projectontwikkelaar, lichtte hij tijdens ons slotcongres een tipje van de sluier op over hun projecten en de duurzame impact die ze proberen maken.

Onno geeft aan dat het neerkomt op een moreel kompas, als mens en als bedrijf. Waarmee ben je bezig en durf je elkaar te bevragen? Dat is de essentie voor het transformeren van de bouwsector naar een duurzaam gegeven. Ze willen de wereld mooi maken. Steden als natuurparken kunnen inrichten. Door meer duurzame ingrepen te doen in de gebouwde omgeving, vertelt Onno, kunnen we ervoor zorgen dat mensen langer leven.

Als bedrijf moeten ze ervoor zorgen dat er samenwerkingen komen tussen verschillende partijen om echt het verschil te kunnen maken. Als bedrijf willen ze het goede voorbeeld stellen, de politiek overtuigen zodat de positieve impact vergroot. Wil je weten hoe ze dit doen? Ben je benieuwd naar hun projecten? Bekijk de presentatie van Onno onder het tabblad 'Downloads' of surf naar hun website.

Bas Van de Westerlo

Ook Bas Van de Westerlo van Volantis, een ingeniers-, architectuur- en consultancygroep, mochten we verwelkomen op het afscheid van The Exploded View Beyond Building. Het motto van Volantis is niet te misverstaan: "Let's change the perspective". Het zijn praktische doeners die durven dromen. Bas is Business Unit Manager Circulariteit bij Volantis, waardoor circulair bouwen tot zijn expertise behoort. De combinatie met gezondheid is voor hem ontzettend belangrijk. Hij vertelde ons er meer over tijdens het slotcongres.

Toxiciteit, hittestress, biodiversiteit, hergebruik en recyclage: er spelen meer belangen mee in de keuze tot circulair bouwen. Geen onderwerp bleef onbesproken tijdens Bas' presentatie. Je leest er alles over onder het tabblad 'Downloads'. Meer informatie over Volantis vind je hier terug.

Sessies

Stuurgroep Bouw & Landbouw (besloten) en Bouw & Landbouw bouwen samen aan duurzame biomateriaalketens i.s.m. Vlaanderen Circulair en ILVO

Hoe kunnen we voor biogebaseerde bouwmaterialen een duurzame waardeketen vormen tussen bouw en landbouw? Deze vraag stond centraal in beide sessies. Met de verschillende belanghebbenden gingen we in discussie om de eerste stappen richting een antwoord te bepalen. Samen met Rurant, Vlaanderen Circulair, B2B en de andere aanwezigen verwerken we de input die uit de sessies komt en maken we een actieplan op. Het is het begin van een reis zonder vaste route, maar we geloven dat we samen de eindstreep halen.

Meer informatie over Rurant vind je hier.

Natuurpuntboerderij Bos 't Ename i.s.m. Eurabo - Circulariteit in de praktijk

Eurabo is als leverancier van natuurlijke materialen nauw betrokken bij circulaire en biobased bouwprojecten. Zij zien hun rol als leverancier breder dan hun klanten enkel voorzien van de nodige bouwmaterialen. Samenwerking en meedenken met alle bouwactoren - van architect, ingenieur en aannemer tot bouwheer - zien zij als een cruciaal element bij het realiseren van een succesvol duurzaam, circulair en biogebaseerd bouwproject. Vanuit deze context heeft Eurabo o.a. meegewerkt aan de realisatie van de Natuurpuntboerderij in het bos van Ename, te Oudenaarde.

De renovatie en uitbreiding van deze boerderij, als educatief centrum van Natuurpunt, is een schoolvoorbeeld geworden van circulair, natuurlijk en natuurinclusief bouwen. Er werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van streekeigen natuurlijke materialen en ambachten én er werd ook optimaal ingezet op samenwerking met lokale verenigingen, scholen, natuurbeheerders en landbouwers. Naast een duurzaam project is deze natuurpuntboerderij dus ook een sociaal project voor de regio geworden.

In de presentatie van Dries Hubrechts (Inkoopverantwoordelijke & adviseur bij Eurabo) komen we te weten hoe de verschillende pijlers van circulair en natuurlijk bouwen in de praktijk zijn toegepast in dit project. Daarnaast komen er ook nog enkele andere praktijkvoorbeelden aan bod en zien we hoe ook hier optimaal werd ingezet op circulaire en natuurlijke bouwtechnieken en materialen

Meer informatie over de natuurpuntboerderij vind je hier.

Zoersel bouwt de toekomst

Eyes Hearts Hands, wat is dat? Dit innovatieve project stimuleert de transformatie van steden. Daarbij verliest het niets uit het oog: het lokale erfgoed en de sociale context van de stad, de betrokkenheid van inwoners, de verbinding tussen verschillende actoren en een groene transitie dicht bij huis. Het project slaat een brug tussen kunst, cultuur en onderwijs enerzijds en wetenschap en technologie anderzijds.

Eén van de zeven demoprojecten vinden we terug in onze eigen provincie, meerbepaald in Zoersel. Met de ondersteuning van Kamp C en Zonnewind CV ontwerpen zij een nieuw inclusief, innovatief en duurzaam bibliotheekfiliaal: een plek om elkaar te ontmoeten, van elkaar te leren, elkaar te inspireren en te creëren.

Om het project te laten slagen, zijn zij nog op zoek naar een sterk bouwteam. Daarom stelden ze het project voor tijdens het slotcongres. Benieuwd naar meer? Duik snel in het 'downloads'-tabblad op deze pagina en bekijk de presentatie van Zoersel.

Circulaire bedrijfsruimte i.s.m. POM Antwerpen

Samen met POM Antwerpen nodigden we enkele bouwexperten uit voor een gesprek over biogebaseerd en circulair bouwen. Welke vooroordelen, misvattingen of valkuilen komen er naar boven als we het hebben over deze aanpak? Is het nu er zoveel faillissementen zijn in de bouwsector wel een goed moment om te gaan innoveren of houden het niet beter bij de conservatieve methoden? Wat hebben ondernemers en gemeenten nodig voor de uitrol van biogebaseerd bouwen? 

We legden de vragen voor aan Sarah Theeuws (West Architectuur), Filip Schepers (POM Antwerpen), Julie Peeters (VLAIO), Ingmar Nopens (C-Biotech) en Bart D'haese (Isohemp). Hun antwoorden lees je terug in dit verslag.

Lokale partners

Om de tentoonstelling een lokale invulling te geven, zette Kamp C in op partnerschappen. Zowel materiaal- als kennis- en netwerkpartners werden uitgenodigd om met ons mee te denken.

In mei 2022 lanceerde Kamp C een brede oproep naar de bouwsector om organisaties te vinden die samen met ons mee wilden bouwen. Al deze materialen hebben een fysieke plaats gekregen in het paviljoen. Het publiek kan tijdens de rondleiding kennismaken met deze producten.

  • Acoustix: Pan-Terre – akoestisch plaatmateriaal van cellulose uit papierafval en vlas.
  • Isohemp: Hemp Blokcs - Isolatiemateriaal gemaakt uit stengels van hennepplanten en hydraulische kalk
  • Arte Constructo: Unilit - Gevelafwerking gemaakt van zuivere hydraulische kalk
  • Wienerberger – ClickBrick: Demontabele en 100 procent herbruikbare gevelsteen uit klei
  • Eurabo – adviseur en verdeler van ecologische bouwmaterialen van o.a. Geocell, Smartply OSB Pro Clima Solitex Fronta Quattro, constructiehout, thermohout en celit onderdakplaten
  • Woodinc: CircuWallPanels, een circulair gevelelement
  • Muurtuin: Verticaal groen
  • Circular Matters: Muurtegel op basis van mais en vlasvezels
  • Bio-Home: houten bedframe gemaakt van omgewaaide populieren met 100% natuurlatex matras van zeegras.
  • BC-materials: Gent Waste Brick voor DING

Daarnaast zette ook Colruyt Group zijn schouders onder het project om een positieve impact teweeg te brengen op ecologisch en sociaal vlak. In het Vakcentrum Duurzame Bouwmaterialen onderzoeken ze per materiaalsoort en per toepassing de verschillende paden om de milieu-impact ervan te verbeteren. Tegelijkertijd onderzoekt het R&D&I Food Team hoe men biogebaseerde reststromen hoogwaardig kan inzetten. Het project The Exploded View stimuleert hun overkoepelende werking. Dit project gaf hen de kans om out of the box connecties te zoeken en op verschillende vlakken te werken naar duurzaamheid toe.

Het Design Museum Gent stelde bij het paviljoen het DING-traject voor waarbij hun eigen circulaire gevelsteen werd ontwikkeld in samenwerking met BC-Materials en Vlaanderen Circulair. Design Museum Gent gaf eveneens de kans aan Orineo en Onbetaalbaar, Circular Matters en Studio Plastique om hun producten een plaats te geven in The Exploded View. Verder rekenden we op de steun van VIBE, Bouwunie, Sidati, Rurant, Buurman en Thomas More als partners van dit innovatieve project.

The Exploded View Beyond Building op Kamp C kwam tot stand dankzij de samenwerking met volgende partners:

Logos evbb

#explodedview

Nieuws

  1. Lees meer ...

    12 april 2023 om 15:00

    The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  2. Lees meer ...

    15 maart 2023 om 08:36

    Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

    Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

  3. Lees meer ...

    19 januari 2023 om 09:56

    Sluit je aan bij het netwerk van Kamp C: word gids / storyteller

    Ben jij gebeten door biobased en circulair bouwen? Sluit je dan aan bij het netwerk van Kamp C. Word gids/storyteller bij Kamp C en vertel het verhaal aan onze bezoekers. Onze duurzaamheidsexperten ontvangen je met open armen en delen graag hun kennis en contacten met jou. Zo sta jij al een stap dichter bij biobased en circulair bouwen.

Sluiten