The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

12 april 2023 door Sarah Verbeeck

2023_03_31_ProvincieAntwerpen_KampC-9151.jpg

In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis, strijkt nog tot oktober neer op het terrein van Kamp C. In dit biohuis vind je zo’n honderd toepassingen terug van natuurlijke bouwmaterialen. Kamp C wil alle landbouwers en bouwers de kans geven uitgebreid kennis te maken met circulair bouwen en hen tonen wat zij voor elkaar kunnen betekenen in een heuse revolutionaire samenwerking. Op dinsdag 9 mei nodigt Kamp C daarom de landbouw- en bouwsector uit voor een interessante voormiddag.

Op het programma:

  • 9 – 9.30 uur: welkom
  • 9.30 – 10.10 uur: toelichting door Kamp C, Rurant, Biobased Creations en Exie
  • 10.10 – 10.50 uur: rondleiding in The Exploded View Beyond Building
  • 10.50 – 11 uur: pauze
  • 11 – 12.20 uur: netwerksessie met pioniers, nieuwkomers en ervaren experts uit de bouw- en landbouwsector
  • 12.20 – 13 uur: lunch

Rurant vzw ijvert voor het behoud en de versterking van een aantrekkelijk, leefbaar en dynamisch platteland in de provincie Antwerpen. Deze provincieorganisatie zet in op meer duurzaamheid en innovatie in de bouw, en op ruraal ondernemerschap, streekontwikkeling en participatie. Ze wil de transitie naar een duurzame samenleving versnellen. 

Biobased Creations bedacht en maakte The Exploded View Beyond Building. Deze creatieve studio specialiseert zich in installaties, projecten en storytelling over de transitie naar een circulaire wereld.
Lucas De Man, een van de bedenkers en ontwerpers van The Exploded View Beyond Building, geeft de rondleiding.

Exie stelt volledig circulair bouwmateriaal voor als een volwaardig alternatief voor traditionele bouwproducten. Voorbeelden zijn kalkhennepmixen en -wanden voor verschillende toepassingen, onder meer voor isolatie.

Wil je je inschrijven voor dit evenement en meer leren over wat er vandaag al mogelijk is voor jou? Dat kan via deze pagina

Labels:

  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

    Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

    Lees meer
  • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

    In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

    Lees meer
  • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

    De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

    Lees meer
  • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

    In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

    Lees meer
  • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

    Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

    Lees meer
  • BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit

    Voor ’t Centrum maakte de aannemer gebruik van digitale bouwmodellen: BIM. Dit Building Information Modelling systeem is veel meer dan 3D-tekenen en kent heel wat voordelen. Nauwkeuriger tekenwerk, overzicht bewaken en efficiëntie naar uitvoering zijn een greep uit de voordelen. Aannemer Joeri Beneens gaat er dieper op in.

    Lees meer
  • Cellulose houdt ’t Centrum warm

    Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

    Lees meer
  • Schelpenisolatie als vloerisolatie in ‘t Centrum

    Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.

    Lees meer
  • Uitgelicht: de visie achter ’t circulaire kantoorgebouw ‘t Centrum

    Samen met een consortium van 7 bedrijven realiseert Kamp C in Westerlo een flexibel aanpasbaar kantoorgebouw. Met zijn weldoordachte circulaire ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet dit gebouw, een katalysator zijn voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. We vroegen aan de bedrijfs-en projectleiders wat hun visie is op circulair bouwen en het circulair bouwconsortium.

    Lees meer
Sluiten