Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

22 november 2022 door Diana Grasso

team Sidati.jpg

Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

Wie is Sidati en welke activiteiten doen jullie? Krijgen circulariteit en bio-based materialen al een plaats in jullie huidige manier van werken?

David: “SIDATI is een bio-ecologische houtbouwer, we bouwen circulair en met nagroeibare materialen. We noemen onszelf, in de wereld van de bouwsector, een ruwbouwaannemer. Dat wil zeggen dat we structuren optrekken en wind-, water-, en luchtdicht achterlaten.

We zien ons als een atypisch bouwbedrijf en zetten graag de toffe sfeer op ons kantoor en op de werf voorop, maar waken continu op de perfectie! We zijn ervan overtuigd dat we op die manier ook de beste resultaten kunnen neerzetten. Daarnaast zijn transparantie en overleg onze stokpaardjes. We zeggen zoals het is, nemen geen blad voor de mond, een no-nonsense aanpak. Je krijgt van ons altijd een duidelijke en eerlijke visie.

We werken altijd in bouwteams. Op die manier zet elke partij zijn volledige ervaring en deskundigheid in om een optimale verhouding qua budget, tijd en kwaliteit te bekomen.

We vinden het belangrijk om telkens gelijkwaardig in overleg te kunnen gaan met zowel de bouwheer, de architect, de ingenieur als de andere aannemers.

Wij hebben altijd bio-ecologisch gebouwd, voor ons is het nooit anders geweest. Uiteraard is dat een constante maar boeiende zoektocht.”

Het paviljoen The Exploded View is reeds een bestaande constructie. Waarom willen jullie als houtbouwer hieraan meewerken?

David: “Dit project is een kans om onze zoektocht in ecologische materialen verder uit te breiden om dan hopelijk in toekomstige bouwprojecten in te zetten. 

Daarnaast zijn we heel erg benieuwd hoe we nu een bestaande structuur demonteren en op een andere plaats terug monteren. Dit zou voor ons het allereerste project zijn dat 100% circulair is, dat was vooral de grootste trigger om hiervoor in te tekenen. Tot op vandaag we hebben nog geen enkel zelf gezet gebouw gedemonteerd om terug te hergebruiken of terug op te bouwen. Het lijkt ons daarom heel interessant om de expertise die dit project brengt, mee te nemen in de denkwijze rond circulariteit in nieuwe projecten. We zijn er zeker van dat we op andere zaken zullen letten.”

Wat zijn jullie ambities op het vlak van duurzaam bouwen? Wat willen jullie uit The Exploded View halen?

Claire: “In onze sector zijn de aannemers die bio-based en circulair bouwen nog steeds in de minderheid en dat vinden wij regelmatig heel frustrerend. Wij blijven vaak steken in ons eigen netwerk (partners, architecten) en dan krijg je snel het idee dat we goed bezig zijn. Totdat je hier even uitstapt en geconfronteerd wordt met de harde realiteit dat er nog steeds veel meer met dezelfde vervuilende grondstoffen gebouwd wordt, terwijl de alternatieven al lang voorhanden zijn.

Daarnaast lopen we ook tegen architecten aan die niet genoeg weten van duurzame materialen en opdrachtgevers die de stap niet durven wagen. The Exploded View is daarom een mooi voorbeeld om materialen te laten voelen, ruiken en zien.

Men vindt het vaak te ingewikkeld om zich te verhouden tot een alternatief bouwproces. Laat staan alle vooroordelen die er nog steeds zijn (geitenwollensokken, mindere kwaliteit, …).

Volgens ons moeten de opdrachtgevers de stap wagen maar architecten kunnen daarbij helpen.

De architecten moeten dus de materialen in handen krijgen en de mogelijkheden ontdekken.

We zien wel al regelmatig dat steen vervangen wordt door hout maar de rest van het bouwproces blijft hetzelfde en dat is jammer.

Om die reden is deze tentoonstelling heel waardevol om o.a. de architecten en bouwheren te laten ontdekken welke mogelijkheden er ondertussen al zijn.

Kamp C wil met het project inzetten op kennisdeling en netwerkopbouw. Hoe zullen jullie hieraan bijdragen?

Claire: “Gandhi zei ooit: ‘Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien’. Een quote waar wij volledig achterstaan. Voor ons betekent dit om resoluut te kiezen voor duurzame materialen, geen compromissen meer te maken en dus als voorbeeld te dienen.

Vanuit de overtuiging dat het beter moet en beter kan met duurzaam en gezond bouwen in België, vinden we het dan ook onze plicht om onze kennis te delen.

Kennisdeling leidt ook tot inspireren en activeren. De impact van de bouw is groot en daarom is er behoefte om versneld tot resultaten te komen met betrekking tot circulariteit.

We bespreken onze ervaringen nu al met architecten en het zit gewoon in ons om onze kennis én mening te delen. Dit project kan ons dus ook een springplank geven om dit nog meer te gaan doen.

Om het dus hoog op de agenda te krijgen moeten we gaan samenwerken en het gewoon doen!"

Wil je meewerken aan The Exploded View of op de hoogte blijven? Hou www.kampc.be in de gaten.

Foto: Team van houtbouwer SIDATI uit Lier (copyright SIDATI)

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
 • BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit

  Voor ’t Centrum maakte de aannemer gebruik van digitale bouwmodellen: BIM. Dit Building Information Modelling systeem is veel meer dan 3D-tekenen en kent heel wat voordelen. Nauwkeuriger tekenwerk, overzicht bewaken en efficiëntie naar uitvoering zijn een greep uit de voordelen. Aannemer Joeri Beneens gaat er dieper op in.

  Lees meer
 • Cellulose houdt ’t Centrum warm

  Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

  Lees meer
 • Schelpenisolatie als vloerisolatie in ‘t Centrum

  Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.

  Lees meer
 • Uitgelicht: de visie achter ’t circulaire kantoorgebouw ‘t Centrum

  Samen met een consortium van 7 bedrijven realiseert Kamp C in Westerlo een flexibel aanpasbaar kantoorgebouw. Met zijn weldoordachte circulaire ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet dit gebouw, een katalysator zijn voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. We vroegen aan de bedrijfs-en projectleiders wat hun visie is op circulair bouwen en het circulair bouwconsortium.

  Lees meer
Sluiten