Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

17 november 2021 door Diana Grasso

Installing FoamGlas on vapour barier 2.jpg

Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

1. Levensduur

Het doel van het duurzame circulaire kantoor ’t Centrum, is een kantoor te zijn dat de tand des tijds doorstaat. Het wordt gebouwd op het terrein van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, dat als missie heeft de transitie naar een duurzame samenleving te versnellen, met duurzaamheid en innovatie als leidende principes.

Door de manier waarop 't Centrum wordt gebouwd, wordt het in feite een enorme opslagplaats van materialen. Te zijner tijd kan het worden afgebroken en opnieuw worden opgebouwd om te voldoen aan nieuwe verwachtingen voor kantoorruimten.

Om de tand des tijds te kunnen doorstaan, heeft het dakterras van het gebouw isolatie nodig die meerdere malen kan worden hergebruikt zonder haar eigenschappen te verliezen.

Isolatie uit cellulair glas is hiervoor een mogelijke oplossing. In het EPD* is de opgegeven referentielevensduur van FOAMGLAS® cellulair glasisolatiemateriaal 100 jaar.

2. Herbruikbaarheid

Cellulaire glasisolatie voor platte daken wordt gewoonlijk op zijn plaats gelijmd. In dit geval was lijmen geen optie omdat het dak gemakkelijk demonteerbaar en herbruikbaar moest zijn.

De producent ontwikkelde een innovatieve oplossing waarbij cellulaire glasisolatie niet wordt gelijmd, maar los op een dampscherm wordt gelegd en vervolgens wordt voorzien van een onbrandbare coating. 't Centrum is een proefproject en een kans om de oplossing te testen en in actie te zien.

Wanneer de installatie zonder lijm wordt uitgevoerd, kunnen isolatieplaten van cellulair glas gemakkelijk worden verwijderd en hergebruikt.

Installing FoamGlas on vapour barier

3. Gerecycleerde grondstof

Alle materialen die voor de bouw van het innovatieve circulaire kantoorgebouw zijn gebruikt, zijn zorgvuldig en bewust gekozen. Een voordeel van isolatie met cellulair glas is dat het grootste deel van de grondstof wordt gerecycleerd; uit autoruiten en afval van snijresten in de eigen fabriek van de fabrikant.

4. Combinatie van kenmerken

Door de combinatie van duurzaamheid en de producteigenschappen van cellulair glas wordt een hoge mate van circulariteit bereikt.

Brandveiligheid is een vanzelfsprekendheid, want cellulair glas is onbrandbaar. Cellulair glas isolatie is bovendien 100% waterdicht en 100% dampdicht. Het heeft een hoge druksterkte en is dimensioneel stabiel.

Hier kun je meer lezen over de duurzame aspecten van cellulair glas: https://www.foamglas.com/nl-be/duurzaamheid

Foto's: installatie van FOAMGLAS® op dakterras in 't Centrum 

Labels:

 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulose houdt ’t Centrum warm

  Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

  Lees meer
 • Schelpenisolatie als vloerisolatie in ‘t Centrum

  Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.

  Lees meer
 • Uitgelicht: de visie achter ’t circulaire kantoorgebouw ‘t Centrum

  Samen met een consortium van 7 bedrijven realiseert Kamp C in Westerlo een flexibel aanpasbaar kantoorgebouw. Met zijn weldoordachte circulaire ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet dit gebouw, een katalysator zijn voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. We vroegen aan de bedrijfs-en projectleiders wat hun visie is op circulair bouwen en het circulair bouwconsortium.

  Lees meer
 • Kamp C: meiboom op eerste circulair kantoorgebouw in Vlaanderen

  Op de site van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, in Westerlo verrijst het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen. Kamp C realiseert dit samen met een consortium van 7 bedrijven en organisaties. Met een weldoordacht circulair ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet het een katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. De nieuwbouw krijgt de naam ’t Centrum. De werken zijn volop aan de gang. Vandaag is bij Kamp C in Westerlo de meiboom geplant op de houtskeletstructuur.

  Lees meer
 • Kamp C wint Europese Procura+ Award

  Kamp C wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

  Lees meer
 • Kamp C’s project is koploper in Europese wedstrijd

  Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum, dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van het circulair kantoorgebouw, werd genomineerd voor een Procura+ Award. In de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’ maakt Kamp C kans om tot laureaat gekozen te worden. In augustus worden de finalisten bekend gemaakt en in het najaar volgen de winnaars.

  Lees meer
 • “Kamp Circulair” bouwt op Kamp C het eerste volledig circulair gebouwde bedrijfsgebouw van België

  Kamp C zal op zijn site in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen bouwen. Kamp C heeft het afgelopen jaar een circulaire aanbesteding opgezet om een geschikt bouwconsortium te kiezen om deze innovatieve opdracht uit te voeren. Het einde van de aanbesteding werd op 17/01/2020 afgerond en de keuze is gevallen op het consortium Kamp Circulair.

  Lees meer
 • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

  Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

  Lees meer
Sluiten