17 november 2021

In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?
De vergroening van gevels, daken en de directe omgeving van gebouwen is een goede manier om circulariteit te verhogen. Groen voorziet gebouwen namelijk van ecosysteemdiensten met een circulaire werking. Dit zijn gratis diensten uit de natuur.
“In ‘t Centrum voorzien we twee groene wanden die hun eigen circulaire kwaliteiten hebben. De functie van deze wanden is veel meer dan de gewone muren. De groene wand binnen heeft invloed op het leefklimaat. Het exacte effect zal nauwkeurig gemeten worden. De benodigde irrigatie van de wanden geschiedt met regenwater dat we bij het gebouw opvangen,” verduidelijkt Teun Depreeuw, zaakvoerder van Muurtuin.
Groenwand
De groene wand buiten fungeert als bouwschil voor een deel van het gebouw, waarbij het groen isolatie als extra dienst levert. Deze groene buitenmuur voeden we met grijs water (TOTAL VALUE WALL©). De aangepaste beplanting heeft hier de functie van verticale waterzuivering, waarbij grijs water voeding voor de planten levert.
Onderhoud
Normaal gezien hebben muurtuinen driemaal per jaar onderhoud nodig: bijplanten, snoeien en bijmesten. De klassieke muurtuin binnen heeft extra licht nodig om de gebruikte binnenplanten groen te houden.
Voor de buitenmuur worden aangepaste planten gebruikt in de klassieke muurtuin, die gevoed worden met grijs water. Voor deze opstelling wordt gebruik gemaakt van de resultaten van de eerder uitgevoerde TOTAL VALUE WALL©-test, die een versie 2.3 als resultaat geeft op het ’t Centrum.
Meer info: www.muurtuin.be
Foto: voorbeeld van een groenwand door Muurtuin (copyright)