3D-printen in de bouw

Het project: KIEM

3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van specifieke bouwonderdelen tot tijdelijke huisvesting en zelfs volledige appartementen worden al uitgevoerd. Met het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, heeft de provincie Antwerpen samen met Kamp C deze innovatieve techniek versneld in Vlaanderen. In 2020 printten de projectpartners de eerste woning met een vaststaande printer. Het project KIEM, “Kennisdeling - Inspiratie -Eliminatie barrières – Marktintroductie”, beoogt een versnelde introductie van de techniek van het 3D-betonprinten in de bouwsector.

exterieur_C3PO_webresolutie.jpg

Het doel van het 3D-betonprintproject KIEM is:

  1. (K) Kennisdeling van de ervaringen opgedaan tijdens C3PO project via masterclasses, een concrete expo, digitaal lesmateriaal, train-de-trainer sessies en een inbedding van de technologie in de curricula van Thomas More.
  2. (I) Inspiratie door co-creatie: Via de wedstrijd www.kampcdaagtuit.be gaan we samen met bedrijven, scholen en architecten co-creëren. Door alles te printen wat bedacht werd, laten we de wereld zien wat mogelijk is en brengen we (potentiële) ondernemers op ideeën. Hierdoor zullen nieuw talent en high potentials hun weg vinden tot de Kempen. Met bestaande (internationale) initiatieven (start-ups) die reeds actief zijn op het gebied van 3D-betonprinten om zo nieuwe kennis te injecteren in de Kempen. Cross-sectoraal gaan we (o.a.) de creatieve sector combineren met de bouwsector om hierdoor nieuwe ideeën te genereren en te laten doorstromen naar de markt.
  3. (E) Eliminatie barrières: Het aanpakken van de actuele barrières van de technologie Denk aan: de discrepantie tussen de geldende tekentechniek en de slicing software. Maar er wordt ook onderzocht wat de markt tegen houdt om te investeren in deze nieuwe technologie.
  4. (M) Marktintroductie: Valoriseren van de technologie door een business plan op te stellen, met als uiteindelijk doel een spin-off voor te bereiden. In deze nieuwe fase willen we de functie als living lab en innovatieve hub van de Kempen verder uitbouwen door de infrastructuur voor verschillende doeleinden open te stellen, dat wil zeggen: we bouwen een ecosysteem uit rond de ‘exploitatie’ van de betonprinter en verbinden organisaties en ondernemers op verschillende manieren aan de technologie en de werking.

De bouwsector wordt vaak aanzien als vuil en onaantrekkelijk werk dat fysiek veel van de werknemers vergt. Met de traditionele bouwmethoden verloopt het werk traag. Maar de bouwsector is volop in verandering en evolueert naar een hightech omgeving: met een 3D-printer wordt een moderne productietechniek geïntegreerd in het bouwproces. 3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars, in Vlaanderen moet het nog meer op gang komen. Het project C3PO wilde hier verandering in brengen en 3D-printen versneld invoeren in de bouwsector in Vlaanderen. Kamp C is hierin geslaagd door een demowoning te printen met een 3D-betonprinter. Het huis werd geprint in één stuk, dit is uniek op wereldvlak. C3PO wordt verdergezet in het project KIEM dat een versnelde introductie van de techniek van het 3D-betonprinten in de bouwsector beoogt.

Projectpartners

Thomas More, Vicre, Weber, Beneens, Etib/Concrete House en Trias Architecten zijn projectpartner in het project KIEM. Het project loopt van 1/09/2020 tot 31/08/2022 en wordt gesubsidieerd door het EFRO-programma. Het projectbudget bedraagt 807.750 EUR waarvan de Europese financiering 323.100 EUR bedraagt . De provinciale financiering: (via eigen inbreng Kamp C) bedraagt 231.000 EUR.

Persbericht: "Wereldprimeur: Kamp C print als eerste een gehele woning uit één stuk"

Projectbeschrijving C3PO

Deze actie draagt bij aan de provinciale klimaatdoelstellingen van de provincie Antwerpen gebundeld in Plan Vandaag www.planvandaag.be.

SD2 tekstSD7 tekst

#KIEM & #3Dprintenkampc

Project partners

Weber logo.png

Beneens Logo.png

Over projecten

  1. Lees verder...

    30 november 2021 om 14:43

    3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

    In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  2. Lees verder...

    2 maart 2021 om 02:03

    KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

    Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  3. Lees verder...

    8 september 2020 om 11:56

    Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend

    Kamp C maakt vandaag de winnaars van de 3D Print Awards bekend. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De laureaten zullen hun inzendingen later echt geprint zien worden door een immense 3D-betonprinter op Kamp C in Westerlo.

Nieuws

  1. Lees verder...

    6 maart 2024 om 08:40

    VACATURE: Administratief medewerker (voltijds - tijdelijk)

    Ben jij ijzersterk in administratie? Krijg jij energie van structuur en overzicht? Ben jij een georganiseerde duizendpoot? Dan ben jij misschien wel onze nieuwe administratieve kracht bij Kamp C!

  2. Lees verder...

    26 februari 2024 om 08:00

    VACATURE: Architect-adviseur duurzaamheid

    Hallo,

    Mijn naam is An. Ik werk als architect-adviseur binnen Kamp C. En wie weet jij binnenkort ook!

  3. Lees verder...

    19 februari 2024 om 15:14

    Kamp C zoekt vrijwillige gidsen / storytellers

    Vind je duurzaamheid en circulariteit ook belangrijk in het toekomstige wonen? Ben je nieuwsgierig naar hoe we biobased en circulaire materialen in de bouw kunnen gebruiken? Is duurzaam en/of circulair bouwen je passie of prikkelt dit onderwerp je? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken!

Sluiten