3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

30 november 2021 door Diana Grasso

3D-inspiratiedagen op Kamp C printer

In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

Wat is het effect van weersinvloeden op geprinte elementen?

Dit is gelijkaardig aan klassieke betonnen elementen die blootstaan aan weerselementen. Op gevelelementen zouden we bijvoorbeeld aanraden om een coating aan te brengen om de grote poriën af te sluiten. Zo is dat in de geprinte woning op Kamp C ook uitgevoerd.

Is er een verschil in treksterkte – tussen de lagen en in lengterichting?

De zogenaamde “interlayer bonding” is inderdaad iets dat nauwkeurig gemonitord moet worden en dat erg afhangt van het gebruikte materiaal, de omstandigheden en vooral ook van de “time gap”. Als de omstandigheden juist zijn is het perfect mogelijk om een monoliet materiaal te printen waarvan de sterkte eigenschappen dus onafhankelijk zijn van de belastingsrichting.

Hoe zit het met het esthetisch aspect: kan je terwijl je aan het printen bent, de zijkanten ineens gladstrijken?

Daar bestaan inderdaad mogelijkheden om aan de extrusiekop “flappen” te bevestigen die de print onmiddellijk gladstrijken. Deze systemen worden ook met de dag performanter. Op Kamp C hebben we voor onze woning besloten om onze focus hier niet op te leggen, bovendien vonden wij het gelaagde effect mooi omdat het aantoont hoe het gebouw tot stand is gekomen.

Naast deze flappen zijn er bijvoorbeeld ook softwarematige mogelijkheden om de laagjes licht te laten verspringen ten opzicht van elkaar zodat er allerhande patronen gecreëerd kunnen worden.  

Hoe borg je de kwaliteit van eerste laag tot laatste?

Sensoren in de pompinstallatie meten continu de viscositeit van het mengsel. Er worden zeer veel teststukken geprint (analoog aan de stalen die worden genomen bij klassiek beton alleen hoger in aantal), deze geven voldoende garantie over de kwaliteit van de gehele print.

3D-inspiratiedagen op Kamp C

Wordt er ook buiten Europa hard ingezet op 3D-printen in de bouw?

C3PO en KIEM waren de eerste projecten rond 3D-printen in de bouw in Vlaanderen en België. Cobod, een Deense leverancier van 3D-printers, ziet de grootste groei in de Verenigde Staten (VS). Zij hebben het afgelopen jaar hun eerste printer geleverd aan de Verenigde Staten. Er kwamen onmiddellijk bestellingen bij waardoor ze zelfs een lokale hub in de VS hebben geopend. Wereldwijd gezien zit de meeste kennis, ontwikkeling en R&D in: België, Nederland, Denemarken, Frankrijk, Duitsland.

Welke software is het meest geschikt om te 3D-printen?

In de bouw wordt Revit veel gebruikt om constructies uit te tekenen, Rhino en Grashopper zijn veel gebruikte softwareprogramma’s om de output uit deze programma’s als input te gebruiken voor slicing programma’s.

Is er al een visie rond 3D-printen in de bouw bij architecten? Hoe zit het met scholing?

Er is meer en meer interesse vanuit de architectuurwereld, maar er is nog maar weinig voeling met de techniek. Men weet niet goed wat kan en vooral ook wat niet kan. De aanwezige experten gaven ook meermaals aan dat het printen van constructieve elementen een volledig andere ontwerpaanpak vergt dan een conventioneel ontwerp. Het is weinig efficiënt een ontwerp te maken en vervolgens te gaan onderzoeken hoe dit geprint kan worden, er moet vanaf het begin rekening worden gehouden met de printbaarheid.

3D-inspiratiedagen Kamp C zaaloverzicht

Heb je vragen over 3D-betonprinten? Bekijk de webpagina van het project KIEM of mail naar info@kampc.be.

Labels:

 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
 • BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit

  Voor ’t Centrum maakte de aannemer gebruik van digitale bouwmodellen: BIM. Dit Building Information Modelling systeem is veel meer dan 3D-tekenen en kent heel wat voordelen. Nauwkeuriger tekenwerk, overzicht bewaken en efficiëntie naar uitvoering zijn een greep uit de voordelen. Aannemer Joeri Beneens gaat er dieper op in.

  Lees meer
Sluiten