Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Infocentrum is gesloten maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Het conferentiecentrum de Basis is open. Voor evenementen incl. recepties gelden er aangepaste coronamaatregelen tot max. 50 personen. Contacteer het Conferentie- en Bedrijvencentrum de Basis op 014/27 96 50 voor onze mogelijkheden.

KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

2 maart 2021 door Diana Grasso

Marijke Aerts printer.JPG

Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

Wat is KIEM en wat is de doelstelling?

Marijke: “KIEM is een samenwerkingsproject rond 3D-betonprinten. Na het zichtbaar maken van de 3D-betontechnologie in het C3PO-project, zullen we nu bekijken wat er nog nodig is om 3D-betonprinten in de markt te introduceren. We trachten de bouwwereld te inspireren en onze kennis die we in het eerste project opdeden, te delen. We bekijken welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen.”

Wie zijn de partners?

Marijke: “Onze rechtstreekse partners zijn Thomas More Hogeschool, Etib/Concrete house, Beneens, Vicre, Trias architecten, Saint Gobain Weber Beamix. En uiteraard werken we samen met verschillende bedrijven uit de bouwwereld.”

Welk nieuw talent en high potentials willen jullie aantrekken met KIEM?

Marijke: “We willen voornamelijk bouwbedrijven warm maken en inspireren om de 3D-betonprinttechnologie te bekijken en te onderzoeken wat dit voor hun bedrijfsproces kan betekenen. Kan zulke automatisatie hun bedrijf concurrentiëler in de markt zetten of kunnen ze zich daarmee uniek maken? Bouwbedrijven zijn van nature nogal conservatief, ze houden vast aan hun bekende technieken. Het is een uitdaging om deze innovatie in bedrijven ingang te laten vinden.”

Jullie printten vorig jaar een huis, hoe willen jullie deze technologie in de markt zetten? En hebben commerciële bedrijven jullie al benaderd om een huis te printen? Zijn er al samenwerkingen opgezet?

Marijke: “De printtechnologie wordt wereldwijd opgepikt. Ook onze Kempense bedrijven zullen deze evolutie mee moeten opnemen. In België zijn nog geen commerciële bedrijven gestart maar we hebben toch al weet van enkelen die de markt serieus aan het onderzoeken zijn. Ook WTCB, het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf, heeft een betonprinter aangekocht omdat zij ervan overtuigd zijn dat deze techniek ingang zal vinden in de Belgische bouwwereld. Ook zij volgen ons KIEM-project mee op de voet.”

Marijke Aerts geprint huis interview.JPG

Met het project C3PO en het 3D-betongeprint huis heeft Kamp C en de partners de Kempen op de kaart gezet als een ware ‘Silicon Valley van het 3D printen in de bouw’. Hoe willen jullie nieuwe kennis injecteren in de Kempen en hoe gaan jullie het cross sectoraal aanpakken?

Marijke: “We hebben ondertussen een aanzienlijk netwerk uitgebouwd waarin we onze kennis delen en waarbinnen we willen co-creëren. Met de wedstrijd “Kamp C Daagt Uit “ hebben we creatievelingen laten nadenken over mogelijke printuitdagingen. We zijn volop bezig deze om te zetten in effectief geprinte modellen.

Maar er zijn ook contacten gelegd met bestaande bedrijven die met ons samen willen bekijken of de printtechnologie in hun proces kan geïmplementeerd worden. Aan de hand van bestaande cases trachten we de innovatieve technologie te introduceren bij onze Belgische bedrijven.”

Kan je wat meer vertellen over de plannen om de Kempen verder uit te bouwen naar een innovatieve hub rond 3D-betonprinten?

Marijke: “Samen met de Thomas More Hogeschool, die in Geel gevestigd is, implementeren we het 3D-betonprinten in de opleidingen van onze toekomstige bouwpartners. We leiden de studenten op zodat de innovatie ook langs deze zijde ingang kan vinden in de markt.

Dus met een printer die ter beschikking is bij Kamp C, de werkkrachten van de toekomst bij Thomas Moore en Kempense lokale bedrijven als partners, samen vormen we een sterke groep om 3D-betonprinten te introduceren in de markt.”

KIEM projectlogo's.JPG

Labels:

 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
 • “aha!”-Mobiel komt tot bij de burger in Kontich en Mortsel

  Vandaag werd de “aha!”-Mobiel voorgesteld in Kontich. Dit is een mobiel waar iedereen terecht kan met vragen over energiezuinige renovaties en voor wie hulp wil bij zijn renovatietraject. Volgende week staat de mobiel in Mortsel. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  Lees meer
 • Zes nieuwe milieuvriendelijke en betaalbare woningen ingehuldigd in Huldenberg

  In het Vlaams-Brabantse Huldenberg werden zes kleine demowoningen gebouwd die zowel milieuvriendelijk als betaalbaar zijn. De provincie Vlaams-Brabant en Kamp C pionieren er, dankzij Europese steun, met woningen die koolstofarm en energiezuinig zijn en tegelijkertijd toegankelijk voor de brede en groeiende groep van één- tot driepersoonshuishoudens.

  Lees meer
 • Twee jaar Green Deal Circulair Bouwen, Kamp C bouwt mee!

  De bouwsector heeft een belangrijke impact op het totale materialengebruik in Vlaanderen: zo’n 30 tot 40% van ons afval komt uit de bouw. De wijze waarop we bouwen en wonen heeft bovendien een grote invloed op onze CO2-voetafdruk. Door de omvang van de sector en het totale volume aan materialen, maakt een gezamenlijke verandering richting circulaire economie echt het verschil.

  Lees meer
 • Energiezuiniger wonen? De Samen Duurzamer Wonen Tool adviseert en verbindt

  Energie besparen: het is goed voor je portemonnee én voor het milieu. De gloednieuwe Samen Duurzamer Wonen Tool helpt je op weg naar een energiezuiniger huis. Bovendien kan de tool je in contact brengen met mensen uit jouw buurt die dezelfde stap willen zetten.

  Lees meer
 • De evoluties van 3D-printen in de bouw in kaart

  Kamp C onderzoekt en experimenteert al enkele jaren met 3D-betonprinten in de bouw. Vorig jaar printten we samen met de projectpartners van C3PO een woning. Het huis is afgewerkt en ondertussen verhuisde de printer naar een andere locatie op het terrein van Kamp C. Hier experimenteren studenten van Thomas More Bouw met de winnende ontwerpen van de 3D Print Awards. Het leek ons interessant om de geschiedenis van het 3D-printen in de bouw te in kaart te brengen. Projectverantwoordelijken Emiel Ascione en Marijke Aerts onderzochten de evoluties.

  Lees meer
 • Vinkenhof Berlaar gerenoveerd in co-creatie met bewoners

  Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen renoveerde op innovatieve wijze de gevel van een halfopen bebouwing in Vinkenhof in Berlaar. Om de aanpak van de renovatie te bepalen werd een beroep gedaan op de gebruikservaring van de huurders uit de wijk zelf. De renovatie paste in het project EnergieNeutraal Levensloopbestedig Bouwen (ENLEB) en werd gerealiseerd met steun van Europa en de provincie Antwerpen. Kamp C is hoofdpartner van dat project en begeleidde samen met Zonnige Kempen het co-creatietraject met de bewoners.

  Lees meer
 • Neem deel aan webinars over renovatie

  Ben jij benieuwd hoe Zonnige Kempen de oude dokterswoning in Vorselaar, Het Huis Van Bockstal, omtoverde tot energiezuinige appartementen? Of wil je weten welke innovatieve technieken en co-creatietraject werden toegepast? Wil je binnenkort gebruik maken van de handige online tool om je woning te verduurzamen? Of ben je geïnteresseerd in de inzichten van het Europese project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB)? Neem dan zeker deel aan de webinars op 20 en 22 april.

  Lees meer
 • Bouwsector datet met creatieve ondernemers in uniek innovatietraject Build.Create.Innovate.

  Kamp C (het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw) en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (een verbindingsplatform voor de creatieve economie in provincie Antwerpen) starten samen een nieuw innovatietraject waarin de bouwsector wordt uitgenodigd om met creatieve ondernemers aan de slag te gaan. In maart gaat het traject van start met een matchmaking die deelnemers uit beide sectoren op maat aan elkaar koppelt om een optimaal resultaat te krijgen. Kandidaten hiervoor kunnen zich nog aanmelden.

  Lees meer
Sluiten