De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. De derde zaterdag van de maand kun je terecht op Kamp C voor een fysiek bouwadvies tussen 9u en 17u. Maak steeds een afspraak via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Expo C krijgt een update en is momenteel gesloten.

KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

2 maart 2021 door Diana Grasso

Marijke Aerts printer.JPG

Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

Wat is KIEM en wat is de doelstelling?

Marijke: “KIEM is een samenwerkingsproject rond 3D-betonprinten. Na het zichtbaar maken van de 3D-betontechnologie in het C3PO-project, zullen we nu bekijken wat er nog nodig is om 3D-betonprinten in de markt te introduceren. We trachten de bouwwereld te inspireren en onze kennis die we in het eerste project opdeden, te delen. We bekijken welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen.”

Wie zijn de partners?

Marijke: “Onze rechtstreekse partners zijn Thomas More Hogeschool, Etib/Concrete house, Beneens, Vicre, Trias architecten, Saint Gobain Weber Beamix. En uiteraard werken we samen met verschillende bedrijven uit de bouwwereld.”

Welk nieuw talent en high potentials willen jullie aantrekken met KIEM?

Marijke: “We willen voornamelijk bouwbedrijven warm maken en inspireren om de 3D-betonprinttechnologie te bekijken en te onderzoeken wat dit voor hun bedrijfsproces kan betekenen. Kan zulke automatisatie hun bedrijf concurrentiëler in de markt zetten of kunnen ze zich daarmee uniek maken? Bouwbedrijven zijn van nature nogal conservatief, ze houden vast aan hun bekende technieken. Het is een uitdaging om deze innovatie in bedrijven ingang te laten vinden.”

Jullie printten vorig jaar een huis, hoe willen jullie deze technologie in de markt zetten? En hebben commerciële bedrijven jullie al benaderd om een huis te printen? Zijn er al samenwerkingen opgezet?

Marijke: “De printtechnologie wordt wereldwijd opgepikt. Ook onze Kempense bedrijven zullen deze evolutie mee moeten opnemen. In België zijn nog geen commerciële bedrijven gestart maar we hebben toch al weet van enkelen die de markt serieus aan het onderzoeken zijn. Ook WTCB, het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf, heeft een betonprinter aangekocht omdat zij ervan overtuigd zijn dat deze techniek ingang zal vinden in de Belgische bouwwereld. Ook zij volgen ons KIEM-project mee op de voet.”

Marijke Aerts geprint huis interview.JPG

Met het project C3PO en het 3D-betongeprint huis heeft Kamp C en de partners de Kempen op de kaart gezet als een ware ‘Silicon Valley van het 3D printen in de bouw’. Hoe willen jullie nieuwe kennis injecteren in de Kempen en hoe gaan jullie het cross sectoraal aanpakken?

Marijke: “We hebben ondertussen een aanzienlijk netwerk uitgebouwd waarin we onze kennis delen en waarbinnen we willen co-creëren. Met de wedstrijd “Kamp C Daagt Uit “ hebben we creatievelingen laten nadenken over mogelijke printuitdagingen. We zijn volop bezig deze om te zetten in effectief geprinte modellen.

Maar er zijn ook contacten gelegd met bestaande bedrijven die met ons samen willen bekijken of de printtechnologie in hun proces kan geïmplementeerd worden. Aan de hand van bestaande cases trachten we de innovatieve technologie te introduceren bij onze Belgische bedrijven.”

Kan je wat meer vertellen over de plannen om de Kempen verder uit te bouwen naar een innovatieve hub rond 3D-betonprinten?

Marijke: “Samen met de Thomas More Hogeschool, die in Geel gevestigd is, implementeren we het 3D-betonprinten in de opleidingen van onze toekomstige bouwpartners. We leiden de studenten op zodat de innovatie ook langs deze zijde ingang kan vinden in de markt.

Dus met een printer die ter beschikking is bij Kamp C, de werkkrachten van de toekomst bij Thomas Moore en Kempense lokale bedrijven als partners, samen vormen we een sterke groep om 3D-betonprinten te introduceren in de markt.”

Foto's: Marijke Aerts van Kamp C in het 3D-geprint huis

KIEM projectlogo's.JPG

Labels:

 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
 • BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit

  Voor ’t Centrum maakte de aannemer gebruik van digitale bouwmodellen: BIM. Dit Building Information Modelling systeem is veel meer dan 3D-tekenen en kent heel wat voordelen. Nauwkeuriger tekenwerk, overzicht bewaken en efficiëntie naar uitvoering zijn een greep uit de voordelen. Aannemer Joeri Beneens gaat er dieper op in.

  Lees meer
 • Cellulose houdt ’t Centrum warm

  Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

  Lees meer
 • Schelpenisolatie als vloerisolatie in ‘t Centrum

  Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.

  Lees meer
 • Uitgelicht: de visie achter ’t circulaire kantoorgebouw ‘t Centrum

  Samen met een consortium van 7 bedrijven realiseert Kamp C in Westerlo een flexibel aanpasbaar kantoorgebouw. Met zijn weldoordachte circulaire ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet dit gebouw, een katalysator zijn voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. We vroegen aan de bedrijfs-en projectleiders wat hun visie is op circulair bouwen en het circulair bouwconsortium.

  Lees meer
 • “aha!”-Mobiel geeft advies over energiezuinige renovaties

  Bij de “aha!”-Mobiel kan iedereen terecht met vragen over energiezuinige renovaties en voor hulp bij zijn renovatietraject. In juni konden de inwoners van Kontich en Mortsel. er terecht. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  Lees meer
 • Kamp C: meiboom op eerste circulair kantoorgebouw in Vlaanderen

  Op de site van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, in Westerlo verrijst het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen. Kamp C realiseert dit samen met een consortium van 7 bedrijven en organisaties. Met een weldoordacht circulair ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet het een katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. De nieuwbouw krijgt de naam ’t Centrum. De werken zijn volop aan de gang. Vandaag is bij Kamp C in Westerlo de meiboom geplant op de houtskeletstructuur.

  Lees meer
 • “aha!”-Mobiel komt tot bij de burger in Kontich en Mortsel

  Vandaag werd de “aha!”-Mobiel voorgesteld in Kontich. Dit is een mobiel waar iedereen terecht kan met vragen over energiezuinige renovaties en voor wie hulp wil bij zijn renovatietraject. Volgende week staat de mobiel in Mortsel. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  Lees meer
 • Zes nieuwe milieuvriendelijke en betaalbare woningen ingehuldigd in Huldenberg

  In het Vlaams-Brabantse Huldenberg werden zes kleine demowoningen gebouwd die zowel milieuvriendelijk als betaalbaar zijn. De provincie Vlaams-Brabant en Kamp C pionieren er, dankzij Europese steun, met woningen die koolstofarm en energiezuinig zijn en tegelijkertijd toegankelijk voor de brede en groeiende groep van één- tot driepersoonshuishoudens.

  Lees meer
Sluiten