2 maart 2021

Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.
Wat is KIEM en wat is de doelstelling?
Marijke: “KIEM is een samenwerkingsproject rond 3D-betonprinten. Na het zichtbaar maken van de 3D-betontechnologie in het C3PO-project, zullen we nu bekijken wat er nog nodig is om 3D-betonprinten in de markt te introduceren. We trachten de bouwwereld te inspireren en onze kennis die we in het eerste project opdeden, te delen. We bekijken welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen.”
Wie zijn de partners?
Marijke: “Onze rechtstreekse partners zijn Thomas More Hogeschool, Etib/Concrete house, Beneens, Vicre, Trias architecten, Saint Gobain Weber Beamix. En uiteraard werken we samen met verschillende bedrijven uit de bouwwereld.”
Welk nieuw talent en high potentials willen jullie aantrekken met KIEM?
Marijke: “We willen voornamelijk bouwbedrijven warm maken en inspireren om de 3D-betonprinttechnologie te bekijken en te onderzoeken wat dit voor hun bedrijfsproces kan betekenen. Kan zulke automatisatie hun bedrijf concurrentiëler in de markt zetten of kunnen ze zich daarmee uniek maken? Bouwbedrijven zijn van nature nogal conservatief, ze houden vast aan hun bekende technieken. Het is een uitdaging om deze innovatie in bedrijven ingang te laten vinden.”
Jullie printten vorig jaar een huis, hoe willen jullie deze technologie in de markt zetten? En hebben commerciële bedrijven jullie al benaderd om een huis te printen? Zijn er al samenwerkingen opgezet?
Marijke: “De printtechnologie wordt wereldwijd opgepikt. Ook onze Kempense bedrijven zullen deze evolutie mee moeten opnemen. In België zijn nog geen commerciële bedrijven gestart maar we hebben toch al weet van enkelen die de markt serieus aan het onderzoeken zijn. Ook WTCB, het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf, heeft een betonprinter aangekocht omdat zij ervan overtuigd zijn dat deze techniek ingang zal vinden in de Belgische bouwwereld. Ook zij volgen ons KIEM-project mee op de voet.”
Met het project C3PO en het 3D-betongeprint huis heeft Kamp C en de partners de Kempen op de kaart gezet als een ware ‘Silicon Valley van het 3D printen in de bouw’. Hoe willen jullie nieuwe kennis injecteren in de Kempen en hoe gaan jullie het cross sectoraal aanpakken?
Marijke: “We hebben ondertussen een aanzienlijk netwerk uitgebouwd waarin we onze kennis delen en waarbinnen we willen co-creëren. Met de wedstrijd “Kamp C Daagt Uit “ hebben we creatievelingen laten nadenken over mogelijke printuitdagingen. We zijn volop bezig deze om te zetten in effectief geprinte modellen.
Maar er zijn ook contacten gelegd met bestaande bedrijven die met ons samen willen bekijken of de printtechnologie in hun proces kan geïmplementeerd worden. Aan de hand van bestaande cases trachten we de innovatieve technologie te introduceren bij onze Belgische bedrijven.”
Kan je wat meer vertellen over de plannen om de Kempen verder uit te bouwen naar een innovatieve hub rond 3D-betonprinten?
Marijke: “Samen met de Thomas More Hogeschool, die in Geel gevestigd is, implementeren we het 3D-betonprinten in de opleidingen van onze toekomstige bouwpartners. We leiden de studenten op zodat de innovatie ook langs deze zijde ingang kan vinden in de markt.
Dus met een printer die ter beschikking is bij Kamp C, de werkkrachten van de toekomst bij Thomas Moore en Kempense lokale bedrijven als partners, samen vormen we een sterke groep om 3D-betonprinten te introduceren in de markt.”
Foto's: Marijke Aerts van Kamp C in het 3D-geprint huis