Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Infocentrum is gesloten tot 01/05/2021 maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Het conferentiecentrum de Basis is terug open. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet mogelijk.

KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

2 maart 2021 door Diana Grasso

Marijke Aerts printer.JPG

Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

Wat is KIEM en wat is de doelstelling?

Marijke: “KIEM is een samenwerkingsproject rond 3D-betonprinten. Na het zichtbaar maken van de 3D-betontechnologie in het C3PO-project, zullen we nu bekijken wat er nog nodig is om 3D-betonprinten in de markt te introduceren. We trachten de bouwwereld te inspireren en onze kennis die we in het eerste project opdeden, te delen. We bekijken welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen.”

Wie zijn de partners?

Marijke: “Onze rechtstreekse partners zijn Thomas More Hogeschool, Etib/Concrete house, Beneens, Vicre, Trias architecten, Saint Gobain Weber Beamix. En uiteraard werken we samen met verschillende bedrijven uit de bouwwereld.”

Welk nieuw talent en high potentials willen jullie aantrekken met KIEM?

Marijke: “We willen voornamelijk bouwbedrijven warm maken en inspireren om de 3D-betonprinttechnologie te bekijken en te onderzoeken wat dit voor hun bedrijfsproces kan betekenen. Kan zulke automatisatie hun bedrijf concurrentiëler in de markt zetten of kunnen ze zich daarmee uniek maken? Bouwbedrijven zijn van nature nogal conservatief, ze houden vast aan hun bekende technieken. Het is een uitdaging om deze innovatie in bedrijven ingang te laten vinden.”

Jullie printten vorig jaar een huis, hoe willen jullie deze technologie in de markt zetten? En hebben commerciële bedrijven jullie al benaderd om een huis te printen? Zijn er al samenwerkingen opgezet?

Marijke: “De printtechnologie wordt wereldwijd opgepikt. Ook onze Kempense bedrijven zullen deze evolutie mee moeten opnemen. In België zijn nog geen commerciële bedrijven gestart maar we hebben toch al weet van enkelen die de markt serieus aan het onderzoeken zijn. Ook WTCB, het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf, heeft een betonprinter aangekocht omdat zij ervan overtuigd zijn dat deze techniek ingang zal vinden in de Belgische bouwwereld. Ook zij volgen ons KIEM-project mee op de voet.”

Marijke Aerts geprint huis interview.JPG

Met het project C3PO en het 3D-betongeprint huis heeft Kamp C en de partners de Kempen op de kaart gezet als een ware ‘Silicon Valley van het 3D printen in de bouw’. Hoe willen jullie nieuwe kennis injecteren in de Kempen en hoe gaan jullie het cross sectoraal aanpakken?

Marijke: “We hebben ondertussen een aanzienlijk netwerk uitgebouwd waarin we onze kennis delen en waarbinnen we willen co-creëren. Met de wedstrijd “Kamp C Daagt Uit “ hebben we creatievelingen laten nadenken over mogelijke printuitdagingen. We zijn volop bezig deze om te zetten in effectief geprinte modellen.

Maar er zijn ook contacten gelegd met bestaande bedrijven die met ons samen willen bekijken of de printtechnologie in hun proces kan geïmplementeerd worden. Aan de hand van bestaande cases trachten we de innovatieve technologie te introduceren bij onze Belgische bedrijven.”

Kan je wat meer vertellen over de plannen om de Kempen verder uit te bouwen naar een innovatieve hub rond 3D-betonprinten?

Marijke: “Samen met de Thomas More Hogeschool, die in Geel gevestigd is, implementeren we het 3D-betonprinten in de opleidingen van onze toekomstige bouwpartners. We leiden de studenten op zodat de innovatie ook langs deze zijde ingang kan vinden in de markt.

Dus met een printer die ter beschikking is bij Kamp C, de werkkrachten van de toekomst bij Thomas Moore en Kempense lokale bedrijven als partners, samen vormen we een sterke groep om 3D-betonprinten te introduceren in de markt.”

KIEM projectlogo's.JPG

Labels:

 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
 • Vinkenhof Berlaar gerenoveerd in co-creatie met bewoners

  Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen renoveerde op innovatieve wijze de gevel van een halfopen bebouwing in Vinkenhof in Berlaar. Om de aanpak van de renovatie te bepalen werd een beroep gedaan op de gebruikservaring van de huurders uit de wijk zelf. De renovatie paste in het project EnergieNeutraal Levensloopbestedig Bouwen (ENLEB) en werd gerealiseerd met steun van Europa, Vlaanderen en de provincie Antwerpen. Kamp C is hoofdpartner van dat project en begeleidde samen met Zonnige Kempen het co-creatietraject met de bewoners.

  Lees meer
 • Neem deel aan webinars over renovatie

  Ben jij benieuwd hoe Zonnige Kempen de oude dokterswoning in Vorselaar, Het Huis Van Bockstal, omtoverde tot energiezuinige appartementen? Of wil je weten welke innovatieve technieken en co-creatietraject werden toegepast? Wil je binnenkort gebruik maken van de handige online tool om je woning te verduurzamen? Of ben je geïnteresseerd in de inzichten van het Europese project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB)? Neem dan zeker deel aan de webinars op 20 en 22 april.

  Lees meer
 • Bouwsector datet met creatieve ondernemers in uniek innovatietraject Build.Create.Innovate.

  Kamp C (het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw) en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (een verbindingsplatform voor de creatieve economie in provincie Antwerpen) starten samen een nieuw innovatietraject waarin de bouwsector wordt uitgenodigd om met creatieve ondernemers aan de slag te gaan. In maart gaat het traject van start met een matchmaking die deelnemers uit beide sectoren op maat aan elkaar koppelt om een optimaal resultaat te krijgen. Kandidaten hiervoor kunnen zich nog aanmelden.

  Lees meer
 • Bouw van Vlaamse Housing 4.0. Energy pilot nadert

  Hoe maak je nulenergiewoningen voor iedereen haalbaar? Kamp C en de provincie Vlaams-Brabant zijn met het Europees project ‘Housing 4.0. Energy’ de uitdaging aangegaan. Samen met 8 partners uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, onderzoeken we de mogelijkheden van innovatieve technieken en materialen om CO2-neutraal te bouwen. In het Vlaams-Brabantse Huldenberg en op een aantal sites in het buitenland worden energiezuinige 'piloothuizen' gebouwd. Hoe ver staan ze al?

  Lees meer
 • Het SOLARISE project laat de zon schijnen voor alle burgers

  Kamp C vindt het belangrijk om bij nieuwbouw en renovatie energetisch performante constructies na te streven. Deze taak werd al opgenomen in de dagelijkse werking van Kamp C en via het Interreg-project SOLARISE zal dit nog verder uitgebouwd worden.

  Lees meer
 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • Kamp C wint Europese Procura+ Award

  Kamp C wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

  Lees meer
Sluiten