KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

2 maart 2021 door Diana Grasso

Marijke Aerts printer.JPG

Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

Wat is KIEM en wat is de doelstelling?

Marijke: “KIEM is een samenwerkingsproject rond 3D-betonprinten. Na het zichtbaar maken van de 3D-betontechnologie in het C3PO-project, zullen we nu bekijken wat er nog nodig is om 3D-betonprinten in de markt te introduceren. We trachten de bouwwereld te inspireren en onze kennis die we in het eerste project opdeden, te delen. We bekijken welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen.”

Wie zijn de partners?

Marijke: “Onze rechtstreekse partners zijn Thomas More Hogeschool, Etib/Concrete house, Beneens, Vicre, Trias architecten, Saint Gobain Weber Beamix. En uiteraard werken we samen met verschillende bedrijven uit de bouwwereld.”

Welk nieuw talent en high potentials willen jullie aantrekken met KIEM?

Marijke: “We willen voornamelijk bouwbedrijven warm maken en inspireren om de 3D-betonprinttechnologie te bekijken en te onderzoeken wat dit voor hun bedrijfsproces kan betekenen. Kan zulke automatisatie hun bedrijf concurrentiëler in de markt zetten of kunnen ze zich daarmee uniek maken? Bouwbedrijven zijn van nature nogal conservatief, ze houden vast aan hun bekende technieken. Het is een uitdaging om deze innovatie in bedrijven ingang te laten vinden.”

Jullie printten vorig jaar een huis, hoe willen jullie deze technologie in de markt zetten? En hebben commerciële bedrijven jullie al benaderd om een huis te printen? Zijn er al samenwerkingen opgezet?

Marijke: “De printtechnologie wordt wereldwijd opgepikt. Ook onze Kempense bedrijven zullen deze evolutie mee moeten opnemen. In België zijn nog geen commerciële bedrijven gestart maar we hebben toch al weet van enkelen die de markt serieus aan het onderzoeken zijn. Ook WTCB, het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf, heeft een betonprinter aangekocht omdat zij ervan overtuigd zijn dat deze techniek ingang zal vinden in de Belgische bouwwereld. Ook zij volgen ons KIEM-project mee op de voet.”

Marijke Aerts geprint huis interview.JPG

Met het project C3PO en het 3D-betongeprint huis heeft Kamp C en de partners de Kempen op de kaart gezet als een ware ‘Silicon Valley van het 3D printen in de bouw’. Hoe willen jullie nieuwe kennis injecteren in de Kempen en hoe gaan jullie het cross sectoraal aanpakken?

Marijke: “We hebben ondertussen een aanzienlijk netwerk uitgebouwd waarin we onze kennis delen en waarbinnen we willen co-creëren. Met de wedstrijd “Kamp C Daagt Uit “ hebben we creatievelingen laten nadenken over mogelijke printuitdagingen. We zijn volop bezig deze om te zetten in effectief geprinte modellen.

Maar er zijn ook contacten gelegd met bestaande bedrijven die met ons samen willen bekijken of de printtechnologie in hun proces kan geïmplementeerd worden. Aan de hand van bestaande cases trachten we de innovatieve technologie te introduceren bij onze Belgische bedrijven.”

Kan je wat meer vertellen over de plannen om de Kempen verder uit te bouwen naar een innovatieve hub rond 3D-betonprinten?

Marijke: “Samen met de Thomas More Hogeschool, die in Geel gevestigd is, implementeren we het 3D-betonprinten in de opleidingen van onze toekomstige bouwpartners. We leiden de studenten op zodat de innovatie ook langs deze zijde ingang kan vinden in de markt.

Dus met een printer die ter beschikking is bij Kamp C, de werkkrachten van de toekomst bij Thomas Moore en Kempense lokale bedrijven als partners, samen vormen we een sterke groep om 3D-betonprinten te introduceren in de markt.”

Foto's: Marijke Aerts van Kamp C in het 3D-geprint huis

KIEM projectlogo's.JPG

Labels:

 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
 • BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit

  Voor ’t Centrum maakte de aannemer gebruik van digitale bouwmodellen: BIM. Dit Building Information Modelling systeem is veel meer dan 3D-tekenen en kent heel wat voordelen. Nauwkeuriger tekenwerk, overzicht bewaken en efficiëntie naar uitvoering zijn een greep uit de voordelen. Aannemer Joeri Beneens gaat er dieper op in.

  Lees meer
Sluiten