Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

13 augustus 2020 door Diana Grasso

stepping stone waterfall Gerd Vercauteren.jpg

Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

Het ontwerp ‘Stepping Stone Waterfall’ werd ingediend door TEN agency. Het is een 3D-betongeprinte 'groene muur' met koppeling van extra functies zoals een waterval, een rustpunt en een fietsstalling. Het regenwater wordt in de overkapping verzameld waarna het over de muur als waterval in een mini-vijvertje met 'stepping stones' terecht komt. De module kan op wandelknooppunten geplaatst worden of in een reeks gekoppeld worden op parkings of mobipunten. Een geïntegreerd waterleidingsysteem met pomp zorgt voor een continue werking van de waterval en watervoorziening voor de planten.

“Stepping Stone Waterfall verdient de 3D Print Award omdat het de mogelijkheden van 3D-printen koppelt aan verschillende functies die vervat zijn in één geprint product dat een eigen identiteit en vormgeving uitstraalt. Het slim integreren van een waterleidingsysteem tijdens het printen zelf vereenvoudigt het productie- en installatieproces. Dit product laat ook de combinatie zien met ander materialen zoals dit voor het afdak een extra esthetische meerwaarde kan opleveren. Het 3D-beton printing proces biedt hier extra mogelijkheden op vlak van functionaliteit en vormgeving die met conventioneel bouwen niet mogelijk zijn. Het gebruik van beton krijgt hier een extra dimensie en beleving,” stelt TEN agency.

fountain of eden Gerd vercauteren.jpg

'Fountain of Eden' is het tweede ontwerp van TEN agency. Het is een 3D-geprinte fontein waar regenwater in de bovenste schaal opgevangen wordt en het vervolgens in de onderste schaal als een fontein opgevangen wordt. De fontein wordt geprint in twee delen: de bovenste schaal wordt 180° gedraaid en op het geheel gelegd. Optioneel kan een waterpompsysteem en groenvoorziening geïntegreerd worden.

“Deze Fountain of Eden zou de 3D Print Award moeten winnen omdat het een vormgeving betreft die niet conventioneel in beton gegoten kan worden. Het ontwerp laat ook zien dat met 3D-betonprinten mooie, elegante producten op zich kunnen gemaakt worden naast constructieve elementen. De mogelijkheid om deze fontein te verschalen met 3D-printing maakt een familie van producten mogelijk,” aldus TEN agency.

detail voorgevel wouter kimps.jpg

Wouter Kimps van CVO De Verdieping creëerde een detail dat in de voorgevel van een woning of kantoor geplaatst kan worden om het geheel interessanter of aantrekkelijker te maken. Er kan bijvoorbeeld het bedrijfslogo op geprint worden.

“Het object zou een dubbele kost kunnen tegengaan waardoor het plaatsen van reclameborden bij bedrijven overbodig kan worden. Het object is ook bruikbaar in de meeste omgevingen en kan bij elk soort gevelsteen gebruikt worden waardoor dit wel interessant kan zijn voor ‘massaproductie’,” licht Kimps toe.

Lees alles over de ontwerpen in de categorieën 'interieurtoepassingen' en 'student'.

Op 8 september maakt Kamp C de winnaars 3D Print Awards bekend

De stemmen voor de 3D Print Awards zijn geteld. Op 8 september maakt Kamp C de winnaars bekend. De komende vier weken brengen we de finalisten en hun ontwerpen in beeld.

Kamp C organiseerde in het kader van het Europees project ‘C3PO’ een wedstrijd, 3D Print Awards, voor (interieur)architecten, ontwerpers en studenten. De kandidaten konden voorstellen van objecten of bouwelementen die geprint kunnen worden met een 3D-betonprinter insturen via www.kampcdaagtuit.be. De ontwerpen moesten inspirerend zijn en de meerwaarde van een 3D-printer optimaal tot zijn recht laten komen. Deelnemers konden in de categorieën ruwbouwelementen en interieurtoepassingen projecten indienden. Daarnaast is er ook een aparte categorie voor studenten. De vakjury stelde een shortlist samen van de ontwerpen waarvoor online gestemd kon worden door het publiek. Deze stemming is afgerond en op 8 september worden de winnaars bekend gemaakt. Hun ontwerpen zullen geprint worden met de 3D-betonprinter op Kamp C die eerder een huis printte.

logo C3PO.png

Labels:

 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
 • BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit

  Voor ’t Centrum maakte de aannemer gebruik van digitale bouwmodellen: BIM. Dit Building Information Modelling systeem is veel meer dan 3D-tekenen en kent heel wat voordelen. Nauwkeuriger tekenwerk, overzicht bewaken en efficiëntie naar uitvoering zijn een greep uit de voordelen. Aannemer Joeri Beneens gaat er dieper op in.

  Lees meer
Sluiten