Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Infocentrum is gesloten tot 01/05/2021 maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Het conferentiecentrum de Basis is terug open. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet mogelijk.

Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

13 augustus 2020 door Diana Grasso

stepping stone waterfall Gerd Vercauteren.jpg

Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

Het ontwerp ‘Stepping Stone Waterfall’ werd ingediend door TEN agency. Het is een 3D-betongeprinte 'groene muur' met koppeling van extra functies zoals een waterval, een rustpunt en een fietsstalling. Het regenwater wordt in de overkapping verzameld waarna het over de muur als waterval in een mini-vijvertje met 'stepping stones' terecht komt. De module kan op wandelknooppunten geplaatst worden of in een reeks gekoppeld worden op parkings of mobipunten. Een geïntegreerd waterleidingsysteem met pomp zorgt voor een continue werking van de waterval en watervoorziening voor de planten.

“Stepping Stone Waterfall verdient de 3D Print Award omdat het de mogelijkheden van 3D-printen koppelt aan verschillende functies die vervat zijn in één geprint product dat een eigen identiteit en vormgeving uitstraalt. Het slim integreren van een waterleidingsysteem tijdens het printen zelf vereenvoudigt het productie- en installatieproces. Dit product laat ook de combinatie zien met ander materialen zoals dit voor het afdak een extra esthetische meerwaarde kan opleveren. Het 3D-beton printing proces biedt hier extra mogelijkheden op vlak van functionaliteit en vormgeving die met conventioneel bouwen niet mogelijk zijn. Het gebruik van beton krijgt hier een extra dimensie en beleving,” stelt TEN agency.

fountain of eden Gerd vercauteren.jpg

'Fountain of Eden' is het tweede ontwerp van TEN agency. Het is een 3D-geprinte fontein waar regenwater in de bovenste schaal opgevangen wordt en het vervolgens in de onderste schaal als een fontein opgevangen wordt. De fontein wordt geprint in twee delen: de bovenste schaal wordt 180° gedraaid en op het geheel gelegd. Optioneel kan een waterpompsysteem en groenvoorziening geïntegreerd worden.

“Deze Fountain of Eden zou de 3D Print Award moeten winnen omdat het een vormgeving betreft die niet conventioneel in beton gegoten kan worden. Het ontwerp laat ook zien dat met 3D-betonprinten mooie, elegante producten op zich kunnen gemaakt worden naast constructieve elementen. De mogelijkheid om deze fontein te verschalen met 3D-printing maakt een familie van producten mogelijk,” aldus TEN agency.

detail voorgevel wouter kimps.jpg

Wouter Kimps van CVO De Verdieping creëerde een detail dat in de voorgevel van een woning of kantoor geplaatst kan worden om het geheel interessanter of aantrekkelijker te maken. Er kan bijvoorbeeld het bedrijfslogo op geprint worden.

“Het object zou een dubbele kost kunnen tegengaan waardoor het plaatsen van reclameborden bij bedrijven overbodig kan worden. Het object is ook bruikbaar in de meeste omgevingen en kan bij elk soort gevelsteen gebruikt worden waardoor dit wel interessant kan zijn voor ‘massaproductie’,” licht Kimps toe.

Lees alles over de ontwerpen in de categorieën 'interieurtoepassingen' en 'student'.

Op 8 september maakt Kamp C de winnaars 3D Print Awards bekend

De stemmen voor de 3D Print Awards zijn geteld. Op 8 september maakt Kamp C de winnaars bekend. De komende vier weken brengen we de finalisten en hun ontwerpen in beeld.

Kamp C organiseerde in het kader van het Europees project ‘C3PO’ een wedstrijd, 3D Print Awards, voor (interieur)architecten, ontwerpers en studenten. De kandidaten konden voorstellen van objecten of bouwelementen die geprint kunnen worden met een 3D-betonprinter insturen via www.kampcdaagtuit.be. De ontwerpen moesten inspirerend zijn en de meerwaarde van een 3D-printer optimaal tot zijn recht laten komen. Deelnemers konden in de categorieën ruwbouwelementen en interieurtoepassingen projecten indienden. Daarnaast is er ook een aparte categorie voor studenten. De vakjury stelde een shortlist samen van de ontwerpen waarvoor online gestemd kon worden door het publiek. Deze stemming is afgerond en op 8 september worden de winnaars bekend gemaakt. Hun ontwerpen zullen geprint worden met de 3D-betonprinter op Kamp C die eerder een huis printte.

logo C3PO.png

Labels:

 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • Vinkenhof Berlaar gerenoveerd in co-creatie met bewoners

  Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen renoveerde op innovatieve wijze de gevel van een halfopen bebouwing in Vinkenhof in Berlaar. Om de aanpak van de renovatie te bepalen werd een beroep gedaan op de gebruikservaring van de huurders uit de wijk zelf. De renovatie paste in het project EnergieNeutraal Levensloopbestedig Bouwen (ENLEB) en werd gerealiseerd met steun van Europa, Vlaanderen en de provincie Antwerpen. Kamp C is hoofdpartner van dat project en begeleidde samen met Zonnige Kempen het co-creatietraject met de bewoners.

  Lees meer
 • Neem deel aan webinars over renovatie

  Ben jij benieuwd hoe Zonnige Kempen de oude dokterswoning in Vorselaar, Het Huis Van Bockstal, omtoverde tot energiezuinige appartementen? Of wil je weten welke innovatieve technieken en co-creatietraject werden toegepast? Wil je binnenkort gebruik maken van de handige online tool om je woning te verduurzamen? Of ben je geïnteresseerd in de inzichten van het Europese project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB)? Neem dan zeker deel aan de webinars op 20 en 22 april.

  Lees meer
 • Bouwsector datet met creatieve ondernemers in uniek innovatietraject Build.Create.Innovate.

  Kamp C (het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw) en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (een verbindingsplatform voor de creatieve economie in provincie Antwerpen) starten samen een nieuw innovatietraject waarin de bouwsector wordt uitgenodigd om met creatieve ondernemers aan de slag te gaan. In maart gaat het traject van start met een matchmaking die deelnemers uit beide sectoren op maat aan elkaar koppelt om een optimaal resultaat te krijgen. Kandidaten hiervoor kunnen zich nog aanmelden.

  Lees meer
 • Bouw van Vlaamse Housing 4.0. Energy pilot nadert

  Hoe maak je nulenergiewoningen voor iedereen haalbaar? Kamp C en de provincie Vlaams-Brabant zijn met het Europees project ‘Housing 4.0. Energy’ de uitdaging aangegaan. Samen met 8 partners uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, onderzoeken we de mogelijkheden van innovatieve technieken en materialen om CO2-neutraal te bouwen. In het Vlaams-Brabantse Huldenberg en op een aantal sites in het buitenland worden energiezuinige 'piloothuizen' gebouwd. Hoe ver staan ze al?

  Lees meer
 • Het SOLARISE project laat de zon schijnen voor alle burgers

  Kamp C vindt het belangrijk om bij nieuwbouw en renovatie energetisch performante constructies na te streven. Deze taak werd al opgenomen in de dagelijkse werking van Kamp C en via het Interreg-project SOLARISE zal dit nog verder uitgebouwd worden.

  Lees meer
 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • Kamp C wint Europese Procura+ Award

  Kamp C wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

  Lees meer
Sluiten