Ontdek de eerste drie studenten van de 3D Print Awards!

27 augustus 2020 door Diana Grasso

stoel.bmp

In totaal stootten vijf studenten door naar de shortlist in de 3D Print Awards. Het publiek kon online stemmen op zijn favoriete ontwerpen. De eerste drie ontwerpen vind je hieronder.

Arne Janssens, student aan Thomas More, creëerde een stenen stoel. “Dit is een stijlvolle en duurzame stoel die hopelijk ook comfortabel is om op te zitten. Dankzij de vorm van de stoel komt het aspect van ‘additive manufacturing’ goed tot zijn recht. Dit is een stoel die in een grote hoeveelheid heel mooi zou staan in een park of een andere (openbare) plek. De stoel is klein tegenover het totale printvolume maar laat toe meerdere tegelijk te printen,” zegt Janssens.

gen table quinten de korte.jpg

Quiten De Korte, student aan Thomas More, ontwikkelde een Gen-Table. “In alles wat ik doe, geloof ik in het uitdagen van de status quo. Ik geloof in het creatief toepassen van de nieuwste technologieën om het normaal van morgen te genereren.” Gen-Table is het resultaat van het proces waarbij ‘additive manufacturing’, ‘artificial intelligence’ en ‘circular economy’ in harmonie samen komen. Deze tafel toont dat het mogelijk is om opnieuw na te denken over productie, vormgeving en het milieu, op een manier dat deze aspecten versterkt en verbetert. Wanneer je gebouwen ter plekke gaat 3D-printen, waarom dan ook niet het meubilair? De ecologische impact die beton 3D-printen kan hebben, moet in relatie worden gezien tot de vorm complexiteit. Structuuroptimalisatie heeft tot gevolg dat er een verhoging van de vorm complexiteit plaatsvindt, maar wat tegelijkertijd materiaalbesparing oplevert.

Het is de verwachting dat dit ecologisch beter zal presteren als gekeken wordt naar de complete levensduur in vergelijking met traditionele structuren. De structuur van het meubel is gegenereerd met de hulp van artificiële intelligentie evolutie. Hierdoor komt een ideale vorm tot stand. Deze toont materiaalminimalisatie en krachtoptimalisatie. Dit gebeurt op basis van parameters zoals: materiaal, sterkte en 3D-printing optimalisatie. Het specificeren van deze parameters is voor een mens eenvoudig. Het oplossen van deze formule kan alleen door middel van computerrekenkracht. De organische vormgeving -door middel van A.I. gegenereerd- zou wel eens de ‘art nouveau’ van de 21ste eeuw kunnen worden. De afmetingen zijn: lengte 180 cm, breedte 90 cm, hoogte 77cm.

“Gen-Table staat voor ‘state of the art innovatie’ omdat het een harmonie creëert tussen design, manufacturing en businessmodel. Door ‘additive manufacturing’, ‘artificial intelligence’ en ‘circular economy’ te combineren, wordt de status quo uitgedaagd en ontstaat als het ware de toekomst. Het resultaat is meer dan een meubel, het is het resultaat van een innovatief proces dat diverse vernieuwingen samenbrengt. Dit proces is bij uitbreiding toepasbaar op diverse gebieden en bijgevolg een knap visitekaartje voor Kamp C,” licht De Korte toe.

opstelling-zitbogen.jpg

Douwe Wouters, student aan Thomas More UAS, ontwierp een zitboog. Het is een soort zithoek maar dan in boogvorm. De blauwe vlakken zijn kussens die men eventueel op deze plaats kan zetten.

“Dit object kan op vele plaatsen ingezet worden: bibliotheken, speelplaatsen, shoppingcentra en zelfs in je eigen tuin. Je bent niet gelimiteerd tot binnen of buiten. De manier van indelen en aankleding kan volledig bepaald worden door de klant zelf. Dit object kan zeker een kans hebben op deze award omdat het ruim inzetbaar is en de mogelijkheid heeft tot personalisatie,” verduidelijkt Wouters.

Ontdek de ontwerpen in de categorieën ‘exterieur’ en 'interieur'.

logo C3PO.png

Labels:

 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend

  Kamp C maakt vandaag de winnaars van de 3D Print Awards bekend. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De laureaten zullen hun inzendingen later echt geprint zien worden door een immense 3D-betonprinter op Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Dit zijn de laatste finalisten van de 3D Print Awards

  Aanstaande dinsdag maken we de winnaars van de 3D Print Awards bekend! Welke studenten behalen de eerste plaats? Ontdek alvast de laatste ontwerpen.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
 • Stem mee voor de 3D Print Awards

  Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

  Lees meer
 • 3D-geprint huis in aantocht op Kamp C

  Binnenkort wordt een huis geprint op Kamp C. Achter de schermen wordt alles grondig voorbereid en stijgt het enthousiasme bij de partners van het project C3PO. De partners werken al geruime tijd samen. We spraken met de laatste drie projectpartners TRiAS architecten, groep van Roey en ViCre.

  Lees meer
 • Win de eerste 3D Print Award van Kamp C

  Kamp C daagt architecten, ontwerpers en studenten uit om 3D-betonprinten in de bouwsector te integreren. Kamp C gaat met een wedstrijd op zoek naar creatieve ontwerpen die 3D-printbaar zijn. De beste inzendingen maken kans op een 3D Print Award!

  Lees meer
 • “Zelfs in onze vrije tijd zijn we bezig met C3PO”

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Sinds februari experimenteren enthousiaste studenten van Thomas More Bouw met de 3D-betonprinter op Kamp C, dit is uniek in Europa. De printer is een onderdeel van het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”. Met C3PO willen Kamp C en de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. We strikten een gehaaste Siebe en Seppe voor een interview. Ze blikken graag terug op hun ervaringen.

  Lees meer
Sluiten