De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

20 augustus 2020 door Diana Grasso

hot-tub20-2. Iman H.jpg

Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

Iman Hadzhivalcheva, studente aan de Saxion Hogeschool in Enschede, ontwierp een Hot Tub 2.0. Het bad is een parametrisch gemodelleerd item dat zijn geometrie bijwerkt op basis van hoeveel mensen het wil gebruiken en wat de beschikbare ruimte is. Aan de achterkant van het bad bevindt zich een zitruimte dat volledig kan worden bedrukt (100% vulling) of alleen het kader. Voor het zitgedeelte kunnen materialen gebruikt worden bv. hout, plastic of mozaïeken. Aan de buitenkant is er een open haard dat er organisch en gezellig uitziet en aanvoelt. De vuurkamer en de schoorsteen zullen gebruikt worden voor het verwarmen van het water in het bad via een dunne wand tussen het water en het vuur. De schoorsteen is bijna drie meter hoog zodat de rook de gebruikers niet stoort. Om de warmteoverdracht te versnellen, kan een koperkool geïnstalleerd worden in de kamer. Het object kan ook worden gebruikt als een eenvoudige open haard met twee banken aan de voorkant met een holle ruimte om hout op te slaan. Het bad kan ook buiten geplaatst worden.

“Het vinden van creatieve toepassing van 3D-betonprinting is nog steeds een uitdaging. De kracht van 3DCP ligt in de mogelijkheid om unieke, organische en zachte geometrieën te creëren. Met deze technologie is het ook mogelijk om complexe geometrieën te maken en functie-integratie te implementeren. Deze sterke punten waren mijn uitgangspunten voor het ontwerp dat ik probeerde te implementeren in de laatste geometrie van het object. Het project is ook realistisch om 3D-geprint te worden, omdat het geen extreme uitsteeksels bevat of teveel stress moet dragen. Ik heb ervaring met 3DCP en vooral met de slicing- en printstrategie waarmee ik kan helpen om ervoor te zorgen dat het object op een logische en faalveilige manier wordt afgedrukt … Willen we niet allemaal in een lekker warm bad op het einde van de dag?,” licht Hadzhivalcheva toe.

zitbank-Stefan Bernar.png

Stefaan Bernar van CVO De Verdieping bedacht een zitbank met afgeronde vlakken voor binnen- of buitengebruik. “Het is een originele zitbank, geen alledaagse met enkel rechte lijnen.”

wijnrek Nick Marien.jpg

Nick Mariën van CVO De Verdieping creëerde een wijnrek in de vorm van een boom.

“Door de vele golvende vormen zal dit ontwerp een (hopelijk haalbare) uitdaging zijn om te printen. Het ontwerp zelf is mijn inziens wel origineel en zou niet misstaan in een modern interieur,” zegt Mariën.

Harmonic Division Gerd Vercauteren.jpg

TEN agency ontwikkelde ‘Harmonic Division’, een slimme room divider voor binnen of een space divider voor buiten. Het is een 3D-geprinte scheidingswand van vier meter lang die verschillende functionele modules zoals een zitelement, verlichting, glas of groenvoorziening kan bevatten.

“Dit ontwerp verdient de 3D Print Award omdat het zich kan aanpassen naar de behoefte van de klant op vlak van dimensies en functionaliteiten. Zo kan de Harmonic Divider korter of langer geprint worden en kan de spatiëring smaller of breder. Door de slimme visgraatstructuur kan de module in één keer geprint worden. Tevens zorgt een slim printplan voor geïntegreerde elektriciteit (verlichting) en waterleidingen die de planten voorzien van water. De module kan eindeloos en repetitief aan elkaar geschakeld worden in lijn of met spatiëring tussen de modules. Bovendien kan er ook gespeeld worden met verschillende betonkleuren om het geheel levendig te maken. De verticale oriëntatie van de lamellen zorgt dan weer voor een verrassend effect bij 3D-betonprinten omdat men in het algemeen eerder een horizontale lijnvorming verwacht bij 3D-printing. Kortom, dit ontwerp bewijst dat 3D-betonprinten op een esthetische en functionele wijze kan toegepast worden,” verduidelijkt TEN agency.

Ontdek de ontwerpen in de categorieën ‘exterieur’ en 'student'.

logo C3PO.png

Labels:

 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
 • BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit

  Voor ’t Centrum maakte de aannemer gebruik van digitale bouwmodellen: BIM. Dit Building Information Modelling systeem is veel meer dan 3D-tekenen en kent heel wat voordelen. Nauwkeuriger tekenwerk, overzicht bewaken en efficiëntie naar uitvoering zijn een greep uit de voordelen. Aannemer Joeri Beneens gaat er dieper op in.

  Lees meer
Sluiten