Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Infocentrum is gesloten tot 01/04/2021 maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Het conferentiecentrum de Basis is terug open. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet mogelijk.

De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

20 augustus 2020 door Diana Grasso

hot-tub20-2. Iman H.jpg

Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

Iman Hadzhivalcheva, studente aan de Saxion Hogeschool in Enschede, ontwierp een Hot Tub 2.0. Het bad is een parametrisch gemodelleerd item dat zijn geometrie bijwerkt op basis van hoeveel mensen het wil gebruiken en wat de beschikbare ruimte is. Aan de achterkant van het bad bevindt zich een zitruimte dat volledig kan worden bedrukt (100% vulling) of alleen het kader. Voor het zitgedeelte kunnen materialen gebruikt worden bv. hout, plastic of mozaïeken. Aan de buitenkant is er een open haard dat er organisch en gezellig uitziet en aanvoelt. De vuurkamer en de schoorsteen zullen gebruikt worden voor het verwarmen van het water in het bad via een dunne wand tussen het water en het vuur. De schoorsteen is bijna drie meter hoog zodat de rook de gebruikers niet stoort. Om de warmteoverdracht te versnellen, kan een koperkool geïnstalleerd worden in de kamer. Het object kan ook worden gebruikt als een eenvoudige open haard met twee banken aan de voorkant met een holle ruimte om hout op te slaan. Het bad kan ook buiten geplaatst worden.

“Het vinden van creatieve toepassing van 3D-betonprinting is nog steeds een uitdaging. De kracht van 3DCP ligt in de mogelijkheid om unieke, organische en zachte geometrieën te creëren. Met deze technologie is het ook mogelijk om complexe geometrieën te maken en functie-integratie te implementeren. Deze sterke punten waren mijn uitgangspunten voor het ontwerp dat ik probeerde te implementeren in de laatste geometrie van het object. Het project is ook realistisch om 3D-geprint te worden, omdat het geen extreme uitsteeksels bevat of teveel stress moet dragen. Ik heb ervaring met 3DCP en vooral met de slicing- en printstrategie waarmee ik kan helpen om ervoor te zorgen dat het object op een logische en faalveilige manier wordt afgedrukt … Willen we niet allemaal in een lekker warm bad op het einde van de dag?,” licht Hadzhivalcheva toe.

zitbank-Stefan Bernar.png

Stefaan Bernar van CVO De Verdieping bedacht een zitbank met afgeronde vlakken voor binnen- of buitengebruik. “Het is een originele zitbank, geen alledaagse met enkel rechte lijnen.”

wijnrek Nick Marien.jpg

Nick Mariën van CVO De Verdieping creëerde een wijnrek in de vorm van een boom.

“Door de vele golvende vormen zal dit ontwerp een (hopelijk haalbare) uitdaging zijn om te printen. Het ontwerp zelf is mijn inziens wel origineel en zou niet misstaan in een modern interieur,” zegt Mariën.

Harmonic Division Gerd Vercauteren.jpg

TEN agency ontwikkelde ‘Harmonic Division’, een slimme room divider voor binnen of een space divider voor buiten. Het is een 3D-geprinte scheidingswand van vier meter lang die verschillende functionele modules zoals een zitelement, verlichting, glas of groenvoorziening kan bevatten.

“Dit ontwerp verdient de 3D Print Award omdat het zich kan aanpassen naar de behoefte van de klant op vlak van dimensies en functionaliteiten. Zo kan de Harmonic Divider korter of langer geprint worden en kan de spatiëring smaller of breder. Door de slimme visgraatstructuur kan de module in één keer geprint worden. Tevens zorgt een slim printplan voor geïntegreerde elektriciteit (verlichting) en waterleidingen die de planten voorzien van water. De module kan eindeloos en repetitief aan elkaar geschakeld worden in lijn of met spatiëring tussen de modules. Bovendien kan er ook gespeeld worden met verschillende betonkleuren om het geheel levendig te maken. De verticale oriëntatie van de lamellen zorgt dan weer voor een verrassend effect bij 3D-betonprinten omdat men in het algemeen eerder een horizontale lijnvorming verwacht bij 3D-printing. Kortom, dit ontwerp bewijst dat 3D-betonprinten op een esthetische en functionele wijze kan toegepast worden,” verduidelijkt TEN agency.

Ontdek de ontwerpen in de categorieën ‘exterieur’ en 'student'.

logo C3PO.png

Labels:

 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
 • Bouwsector datet met creatieve ondernemers in uniek innovatietraject Build.Create.Innovate.

  Kamp C (het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw) en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (een verbindingsplatform voor de creatieve economie in provincie Antwerpen) starten samen een nieuw innovatietraject waarin de bouwsector wordt uitgenodigd om met creatieve ondernemers aan de slag te gaan. In maart gaat het traject van start met een matchmaking die deelnemers uit beide sectoren op maat aan elkaar koppelt om een optimaal resultaat te krijgen. Kandidaten hiervoor kunnen zich nog aanmelden.

  Lees meer
 • Bouw van Vlaamse Housing 4.0. Energy pilot nadert

  Hoe maak je nulenergiewoningen voor iedereen haalbaar? Kamp C en de provincie Vlaams-Brabant zijn met het Europees project ‘Housing 4.0. Energy’ de uitdaging aangegaan. Samen met 8 partners uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, onderzoeken we de mogelijkheden van innovatieve technieken en materialen om CO2-neutraal te bouwen. In het Vlaams-Brabantse Huldenberg en op een aantal sites in het buitenland worden energiezuinige 'piloothuizen' gebouwd. Hoe ver staan ze al?

  Lees meer
 • Het SOLARISE project laat de zon schijnen voor alle burgers

  Kamp C vindt het belangrijk om bij nieuwbouw en renovatie energetisch performante constructies na te streven. Deze taak werd al opgenomen in de dagelijkse werking van Kamp C en via het Interreg-project SOLARISE zal dit nog verder uitgebouwd worden.

  Lees meer
 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • Kamp C wint Europese Procura+ Award

  Kamp C wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

  Lees meer
 • Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend

  Kamp C maakt vandaag de winnaars van de 3D Print Awards bekend. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De laureaten zullen hun inzendingen later echt geprint zien worden door een immense 3D-betonprinter op Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Dit zijn de laatste finalisten van de 3D Print Awards

  Aanstaande dinsdag maken we de winnaars van de 3D Print Awards bekend! Welke studenten behalen de eerste plaats? Ontdek alvast de laatste ontwerpen.

  Lees meer
Sluiten