Kamp C is gesloten op 13 en 14 mei door een feestdag.

De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

20 augustus 2020 door Diana Grasso

hot-tub20-2. Iman H.jpg

Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

Iman Hadzhivalcheva, studente aan de Saxion Hogeschool in Enschede, ontwierp een Hot Tub 2.0. Het bad is een parametrisch gemodelleerd item dat zijn geometrie bijwerkt op basis van hoeveel mensen het wil gebruiken en wat de beschikbare ruimte is. Aan de achterkant van het bad bevindt zich een zitruimte dat volledig kan worden bedrukt (100% vulling) of alleen het kader. Voor het zitgedeelte kunnen materialen gebruikt worden bv. hout, plastic of mozaïeken. Aan de buitenkant is er een open haard dat er organisch en gezellig uitziet en aanvoelt. De vuurkamer en de schoorsteen zullen gebruikt worden voor het verwarmen van het water in het bad via een dunne wand tussen het water en het vuur. De schoorsteen is bijna drie meter hoog zodat de rook de gebruikers niet stoort. Om de warmteoverdracht te versnellen, kan een koperkool geïnstalleerd worden in de kamer. Het object kan ook worden gebruikt als een eenvoudige open haard met twee banken aan de voorkant met een holle ruimte om hout op te slaan. Het bad kan ook buiten geplaatst worden.

“Het vinden van creatieve toepassing van 3D-betonprinting is nog steeds een uitdaging. De kracht van 3DCP ligt in de mogelijkheid om unieke, organische en zachte geometrieën te creëren. Met deze technologie is het ook mogelijk om complexe geometrieën te maken en functie-integratie te implementeren. Deze sterke punten waren mijn uitgangspunten voor het ontwerp dat ik probeerde te implementeren in de laatste geometrie van het object. Het project is ook realistisch om 3D-geprint te worden, omdat het geen extreme uitsteeksels bevat of teveel stress moet dragen. Ik heb ervaring met 3DCP en vooral met de slicing- en printstrategie waarmee ik kan helpen om ervoor te zorgen dat het object op een logische en faalveilige manier wordt afgedrukt … Willen we niet allemaal in een lekker warm bad op het einde van de dag?,” licht Hadzhivalcheva toe.

zitbank-Stefan Bernar.png

Stefaan Bernar van CVO De Verdieping bedacht een zitbank met afgeronde vlakken voor binnen- of buitengebruik. “Het is een originele zitbank, geen alledaagse met enkel rechte lijnen.”

wijnrek Nick Marien.jpg

Nick Mariën van CVO De Verdieping creëerde een wijnrek in de vorm van een boom.

“Door de vele golvende vormen zal dit ontwerp een (hopelijk haalbare) uitdaging zijn om te printen. Het ontwerp zelf is mijn inziens wel origineel en zou niet misstaan in een modern interieur,” zegt Mariën.

Harmonic Division Gerd Vercauteren.jpg

TEN agency ontwikkelde ‘Harmonic Division’, een slimme room divider voor binnen of een space divider voor buiten. Het is een 3D-geprinte scheidingswand van vier meter lang die verschillende functionele modules zoals een zitelement, verlichting, glas of groenvoorziening kan bevatten.

“Dit ontwerp verdient de 3D Print Award omdat het zich kan aanpassen naar de behoefte van de klant op vlak van dimensies en functionaliteiten. Zo kan de Harmonic Divider korter of langer geprint worden en kan de spatiëring smaller of breder. Door de slimme visgraatstructuur kan de module in één keer geprint worden. Tevens zorgt een slim printplan voor geïntegreerde elektriciteit (verlichting) en waterleidingen die de planten voorzien van water. De module kan eindeloos en repetitief aan elkaar geschakeld worden in lijn of met spatiëring tussen de modules. Bovendien kan er ook gespeeld worden met verschillende betonkleuren om het geheel levendig te maken. De verticale oriëntatie van de lamellen zorgt dan weer voor een verrassend effect bij 3D-betonprinten omdat men in het algemeen eerder een horizontale lijnvorming verwacht bij 3D-printing. Kortom, dit ontwerp bewijst dat 3D-betonprinten op een esthetische en functionele wijze kan toegepast worden,” verduidelijkt TEN agency.

Ontdek de ontwerpen in de categorieën ‘exterieur’ en 'student'.

logo C3PO.png

Labels:

 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
 • Twee jaar Green Deal Circulair Bouwen, Kamp C bouwt mee!

  De bouwsector heeft een belangrijke impact op het totale materialengebruik in Vlaanderen: zo’n 30 tot 40% van ons afval komt uit de bouw. De wijze waarop we bouwen en wonen heeft bovendien een grote invloed op onze CO2-voetafdruk. Door de omvang van de sector en het totale volume aan materialen, maakt een gezamenlijke verandering richting circulaire economie echt het verschil.

  Lees meer
 • Energiezuiniger wonen? De Samen Duurzamer Wonen Tool adviseert en verbindt

  Energie besparen: het is goed voor je portemonnee én voor het milieu. De gloednieuwe Samen Duurzamer Wonen Tool helpt je op weg naar een energiezuiniger huis. Bovendien kan de tool je in contact brengen met mensen uit jouw buurt die dezelfde stap willen zetten.

  Lees meer
 • De evoluties van 3D-printen in de bouw in kaart

  Kamp C onderzoekt en experimenteert al enkele jaren met 3D-betonprinten in de bouw. Vorig jaar printten we samen met de projectpartners van C3PO een woning. Het huis is afgewerkt en ondertussen verhuisde de printer naar een andere locatie op het terrein van Kamp C. Hier experimenteren studenten van Thomas More Bouw met de winnende ontwerpen van de 3D Print Awards. Het leek ons interessant om de geschiedenis van het 3D-printen in de bouw te in kaart te brengen. Projectverantwoordelijken Emiel Ascione en Marijke Aerts onderzochten de evoluties.

  Lees meer
 • Vinkenhof Berlaar gerenoveerd in co-creatie met bewoners

  Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen renoveerde op innovatieve wijze de gevel van een halfopen bebouwing in Vinkenhof in Berlaar. Om de aanpak van de renovatie te bepalen werd een beroep gedaan op de gebruikservaring van de huurders uit de wijk zelf. De renovatie paste in het project EnergieNeutraal Levensloopbestedig Bouwen (ENLEB) en werd gerealiseerd met steun van Europa en de provincie Antwerpen. Kamp C is hoofdpartner van dat project en begeleidde samen met Zonnige Kempen het co-creatietraject met de bewoners.

  Lees meer
 • Neem deel aan webinars over renovatie

  Ben jij benieuwd hoe Zonnige Kempen de oude dokterswoning in Vorselaar, Het Huis Van Bockstal, omtoverde tot energiezuinige appartementen? Of wil je weten welke innovatieve technieken en co-creatietraject werden toegepast? Wil je binnenkort gebruik maken van de handige online tool om je woning te verduurzamen? Of ben je geïnteresseerd in de inzichten van het Europese project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB)? Neem dan zeker deel aan de webinars op 20 en 22 april.

  Lees meer
 • Bouwsector datet met creatieve ondernemers in uniek innovatietraject Build.Create.Innovate.

  Kamp C (het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw) en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (een verbindingsplatform voor de creatieve economie in provincie Antwerpen) starten samen een nieuw innovatietraject waarin de bouwsector wordt uitgenodigd om met creatieve ondernemers aan de slag te gaan. In maart gaat het traject van start met een matchmaking die deelnemers uit beide sectoren op maat aan elkaar koppelt om een optimaal resultaat te krijgen. Kandidaten hiervoor kunnen zich nog aanmelden.

  Lees meer
 • Bouw van Vlaamse Housing 4.0. Energy pilot nadert

  Hoe maak je nulenergiewoningen voor iedereen haalbaar? Kamp C en de provincie Vlaams-Brabant zijn met het Europees project ‘Housing 4.0. Energy’ de uitdaging aangegaan. Samen met 8 partners uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, onderzoeken we de mogelijkheden van innovatieve technieken en materialen om CO2-neutraal te bouwen. In het Vlaams-Brabantse Huldenberg en op een aantal sites in het buitenland worden energiezuinige 'piloothuizen' gebouwd. Hoe ver staan ze al?

  Lees meer
 • Het SOLARISE project laat de zon schijnen voor alle burgers

  Kamp C vindt het belangrijk om bij nieuwbouw en renovatie energetisch performante constructies na te streven. Deze taak werd al opgenomen in de dagelijkse werking van Kamp C en via het Interreg-project SOLARISE zal dit nog verder uitgebouwd worden.

  Lees meer
Sluiten