De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. De derde zaterdag van de maand kun je terecht op Kamp C voor een fysiek bouwadvies tussen 9u en 17u. Maak steeds een afspraak via mail bouwadvies@kampc.be. Expo C krijgt een update en is momenteel gesloten. Kamp C is gesloten op 1 en 2 november door feestdagen.

Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

13 augustus 2020 door Diana Grasso

stepping stone waterfall Gerd Vercauteren.jpg

Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

Het ontwerp ‘Stepping Stone Waterfall’ werd ingediend door TEN agency. Het is een 3D-betongeprinte 'groene muur' met koppeling van extra functies zoals een waterval, een rustpunt en een fietsstalling. Het regenwater wordt in de overkapping verzameld waarna het over de muur als waterval in een mini-vijvertje met 'stepping stones' terecht komt. De module kan op wandelknooppunten geplaatst worden of in een reeks gekoppeld worden op parkings of mobipunten. Een geïntegreerd waterleidingsysteem met pomp zorgt voor een continue werking van de waterval en watervoorziening voor de planten.

“Stepping Stone Waterfall verdient de 3D Print Award omdat het de mogelijkheden van 3D-printen koppelt aan verschillende functies die vervat zijn in één geprint product dat een eigen identiteit en vormgeving uitstraalt. Het slim integreren van een waterleidingsysteem tijdens het printen zelf vereenvoudigt het productie- en installatieproces. Dit product laat ook de combinatie zien met ander materialen zoals dit voor het afdak een extra esthetische meerwaarde kan opleveren. Het 3D-beton printing proces biedt hier extra mogelijkheden op vlak van functionaliteit en vormgeving die met conventioneel bouwen niet mogelijk zijn. Het gebruik van beton krijgt hier een extra dimensie en beleving,” stelt TEN agency.

fountain of eden Gerd vercauteren.jpg

'Fountain of Eden' is het tweede ontwerp van TEN agency. Het is een 3D-geprinte fontein waar regenwater in de bovenste schaal opgevangen wordt en het vervolgens in de onderste schaal als een fontein opgevangen wordt. De fontein wordt geprint in twee delen: de bovenste schaal wordt 180° gedraaid en op het geheel gelegd. Optioneel kan een waterpompsysteem en groenvoorziening geïntegreerd worden.

“Deze Fountain of Eden zou de 3D Print Award moeten winnen omdat het een vormgeving betreft die niet conventioneel in beton gegoten kan worden. Het ontwerp laat ook zien dat met 3D-betonprinten mooie, elegante producten op zich kunnen gemaakt worden naast constructieve elementen. De mogelijkheid om deze fontein te verschalen met 3D-printing maakt een familie van producten mogelijk,” aldus TEN agency.

detail voorgevel wouter kimps.jpg

Wouter Kimps van CVO De Verdieping creëerde een detail dat in de voorgevel van een woning of kantoor geplaatst kan worden om het geheel interessanter of aantrekkelijker te maken. Er kan bijvoorbeeld het bedrijfslogo op geprint worden.

“Het object zou een dubbele kost kunnen tegengaan waardoor het plaatsen van reclameborden bij bedrijven overbodig kan worden. Het object is ook bruikbaar in de meeste omgevingen en kan bij elk soort gevelsteen gebruikt worden waardoor dit wel interessant kan zijn voor ‘massaproductie’,” licht Kimps toe.

Lees alles over de ontwerpen in de categorieën 'interieurtoepassingen' en 'student'.

Op 8 september maakt Kamp C de winnaars 3D Print Awards bekend

De stemmen voor de 3D Print Awards zijn geteld. Op 8 september maakt Kamp C de winnaars bekend. De komende vier weken brengen we de finalisten en hun ontwerpen in beeld.

Kamp C organiseerde in het kader van het Europees project ‘C3PO’ een wedstrijd, 3D Print Awards, voor (interieur)architecten, ontwerpers en studenten. De kandidaten konden voorstellen van objecten of bouwelementen die geprint kunnen worden met een 3D-betonprinter insturen via www.kampcdaagtuit.be. De ontwerpen moesten inspirerend zijn en de meerwaarde van een 3D-printer optimaal tot zijn recht laten komen. Deelnemers konden in de categorieën ruwbouwelementen en interieurtoepassingen projecten indienden. Daarnaast is er ook een aparte categorie voor studenten. De vakjury stelde een shortlist samen van de ontwerpen waarvoor online gestemd kon worden door het publiek. Deze stemming is afgerond en op 8 september worden de winnaars bekend gemaakt. Hun ontwerpen zullen geprint worden met de 3D-betonprinter op Kamp C die eerder een huis printte.

logo C3PO.png

Labels:

 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit

  Voor ’t Centrum maakte de aannemer gebruik van digitale bouwmodellen: BIM. Dit Building Information Modelling systeem is veel meer dan 3D-tekenen en kent heel wat voordelen. Nauwkeuriger tekenwerk, overzicht bewaken en efficiëntie naar uitvoering zijn een greep uit de voordelen. Aannemer Joeri Beneens gaat er dieper op in.

  Lees meer
 • Cellulose houdt ’t Centrum warm

  Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

  Lees meer
 • Schelpenisolatie als vloerisolatie in ‘t Centrum

  Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.

  Lees meer
 • Uitgelicht: de visie achter ’t circulaire kantoorgebouw ‘t Centrum

  Samen met een consortium van 7 bedrijven realiseert Kamp C in Westerlo een flexibel aanpasbaar kantoorgebouw. Met zijn weldoordachte circulaire ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet dit gebouw, een katalysator zijn voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. We vroegen aan de bedrijfs-en projectleiders wat hun visie is op circulair bouwen en het circulair bouwconsortium.

  Lees meer
 • “aha!”-Mobiel geeft advies over energiezuinige renovaties

  Bij de “aha!”-Mobiel kan iedereen terecht met vragen over energiezuinige renovaties en voor hulp bij zijn renovatietraject. In juni konden de inwoners van Kontich en Mortsel. er terecht. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  Lees meer
 • Kamp C: meiboom op eerste circulair kantoorgebouw in Vlaanderen

  Op de site van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, in Westerlo verrijst het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen. Kamp C realiseert dit samen met een consortium van 7 bedrijven en organisaties. Met een weldoordacht circulair ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet het een katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. De nieuwbouw krijgt de naam ’t Centrum. De werken zijn volop aan de gang. Vandaag is bij Kamp C in Westerlo de meiboom geplant op de houtskeletstructuur.

  Lees meer
 • “aha!”-Mobiel komt tot bij de burger in Kontich en Mortsel

  Vandaag werd de “aha!”-Mobiel voorgesteld in Kontich. Dit is een mobiel waar iedereen terecht kan met vragen over energiezuinige renovaties en voor wie hulp wil bij zijn renovatietraject. Volgende week staat de mobiel in Mortsel. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  Lees meer
 • Zes nieuwe milieuvriendelijke en betaalbare woningen ingehuldigd in Huldenberg

  In het Vlaams-Brabantse Huldenberg werden zes kleine demowoningen gebouwd die zowel milieuvriendelijk als betaalbaar zijn. De provincie Vlaams-Brabant en Kamp C pionieren er, dankzij Europese steun, met woningen die koolstofarm en energiezuinig zijn en tegelijkertijd toegankelijk voor de brede en groeiende groep van één- tot driepersoonshuishoudens.

  Lees meer
Sluiten