Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Conferentiecentrum de Basis en het Infocentrum zijn gesloten maar blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet meer mogelijk. Deze maatregelen gelden tot 31/01/2021. Wij gaan er even tussenuit van 19/12/2020 tot 5/01/2021. Dan staan wij weer fris en enthousiast klaar voor jou. Prettige kerstdagen en een geweldig nieuwjaar!

De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

20 augustus 2020 door Diana Grasso

hot-tub20-2. Iman H.jpg

Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

Iman Hadzhivalcheva, studente aan de Saxion Hogeschool in Enschede, ontwierp een Hot Tub 2.0. Het bad is een parametrisch gemodelleerd item dat zijn geometrie bijwerkt op basis van hoeveel mensen het wil gebruiken en wat de beschikbare ruimte is. Aan de achterkant van het bad bevindt zich een zitruimte dat volledig kan worden bedrukt (100% vulling) of alleen het kader. Voor het zitgedeelte kunnen materialen gebruikt worden bv. hout, plastic of mozaïeken. Aan de buitenkant is er een open haard dat er organisch en gezellig uitziet en aanvoelt. De vuurkamer en de schoorsteen zullen gebruikt worden voor het verwarmen van het water in het bad via een dunne wand tussen het water en het vuur. De schoorsteen is bijna drie meter hoog zodat de rook de gebruikers niet stoort. Om de warmteoverdracht te versnellen, kan een koperkool geïnstalleerd worden in de kamer. Het object kan ook worden gebruikt als een eenvoudige open haard met twee banken aan de voorkant met een holle ruimte om hout op te slaan. Het bad kan ook buiten geplaatst worden.

“Het vinden van creatieve toepassing van 3D-betonprinting is nog steeds een uitdaging. De kracht van 3DCP ligt in de mogelijkheid om unieke, organische en zachte geometrieën te creëren. Met deze technologie is het ook mogelijk om complexe geometrieën te maken en functie-integratie te implementeren. Deze sterke punten waren mijn uitgangspunten voor het ontwerp dat ik probeerde te implementeren in de laatste geometrie van het object. Het project is ook realistisch om 3D-geprint te worden, omdat het geen extreme uitsteeksels bevat of teveel stress moet dragen. Ik heb ervaring met 3DCP en vooral met de slicing- en printstrategie waarmee ik kan helpen om ervoor te zorgen dat het object op een logische en faalveilige manier wordt afgedrukt … Willen we niet allemaal in een lekker warm bad op het einde van de dag?,” licht Hadzhivalcheva toe.

zitbank-Stefan Bernar.png

Stefaan Bernar van CVO De Verdieping bedacht een zitbank met afgeronde vlakken voor binnen- of buitengebruik. “Het is een originele zitbank, geen alledaagse met enkel rechte lijnen.”

wijnrek Nick Marien.jpg

Nick Mariën van CVO De Verdieping creëerde een wijnrek in de vorm van een boom.

“Door de vele golvende vormen zal dit ontwerp een (hopelijk haalbare) uitdaging zijn om te printen. Het ontwerp zelf is mijn inziens wel origineel en zou niet misstaan in een modern interieur,” zegt Mariën.

Harmonic Division Gerd Vercauteren.jpg

TEN agency ontwikkelde ‘Harmonic Division’, een slimme room divider voor binnen of een space divider voor buiten. Het is een 3D-geprinte scheidingswand van vier meter lang die verschillende functionele modules zoals een zitelement, verlichting, glas of groenvoorziening kan bevatten.

“Dit ontwerp verdient de 3D Print Award omdat het zich kan aanpassen naar de behoefte van de klant op vlak van dimensies en functionaliteiten. Zo kan de Harmonic Divider korter of langer geprint worden en kan de spatiëring smaller of breder. Door de slimme visgraatstructuur kan de module in één keer geprint worden. Tevens zorgt een slim printplan voor geïntegreerde elektriciteit (verlichting) en waterleidingen die de planten voorzien van water. De module kan eindeloos en repetitief aan elkaar geschakeld worden in lijn of met spatiëring tussen de modules. Bovendien kan er ook gespeeld worden met verschillende betonkleuren om het geheel levendig te maken. De verticale oriëntatie van de lamellen zorgt dan weer voor een verrassend effect bij 3D-betonprinten omdat men in het algemeen eerder een horizontale lijnvorming verwacht bij 3D-printing. Kortom, dit ontwerp bewijst dat 3D-betonprinten op een esthetische en functionele wijze kan toegepast worden,” verduidelijkt TEN agency.

Ontdek de ontwerpen in de categorieën ‘exterieur’ en 'student'.

logo C3PO.png

Labels:

Sluiten