De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. De derde zaterdag van de maand kun je terecht op Kamp C voor een fysiek bouwadvies tussen 9u en 17u. Maak steeds een afspraak via mail bouwadvies@kampc.be. Expo C krijgt een update en is momenteel gesloten. Kamp C is gesloten op 1 en 2 november door feestdagen.

De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

20 augustus 2020 door Diana Grasso

hot-tub20-2. Iman H.jpg

Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

Iman Hadzhivalcheva, studente aan de Saxion Hogeschool in Enschede, ontwierp een Hot Tub 2.0. Het bad is een parametrisch gemodelleerd item dat zijn geometrie bijwerkt op basis van hoeveel mensen het wil gebruiken en wat de beschikbare ruimte is. Aan de achterkant van het bad bevindt zich een zitruimte dat volledig kan worden bedrukt (100% vulling) of alleen het kader. Voor het zitgedeelte kunnen materialen gebruikt worden bv. hout, plastic of mozaïeken. Aan de buitenkant is er een open haard dat er organisch en gezellig uitziet en aanvoelt. De vuurkamer en de schoorsteen zullen gebruikt worden voor het verwarmen van het water in het bad via een dunne wand tussen het water en het vuur. De schoorsteen is bijna drie meter hoog zodat de rook de gebruikers niet stoort. Om de warmteoverdracht te versnellen, kan een koperkool geïnstalleerd worden in de kamer. Het object kan ook worden gebruikt als een eenvoudige open haard met twee banken aan de voorkant met een holle ruimte om hout op te slaan. Het bad kan ook buiten geplaatst worden.

“Het vinden van creatieve toepassing van 3D-betonprinting is nog steeds een uitdaging. De kracht van 3DCP ligt in de mogelijkheid om unieke, organische en zachte geometrieën te creëren. Met deze technologie is het ook mogelijk om complexe geometrieën te maken en functie-integratie te implementeren. Deze sterke punten waren mijn uitgangspunten voor het ontwerp dat ik probeerde te implementeren in de laatste geometrie van het object. Het project is ook realistisch om 3D-geprint te worden, omdat het geen extreme uitsteeksels bevat of teveel stress moet dragen. Ik heb ervaring met 3DCP en vooral met de slicing- en printstrategie waarmee ik kan helpen om ervoor te zorgen dat het object op een logische en faalveilige manier wordt afgedrukt … Willen we niet allemaal in een lekker warm bad op het einde van de dag?,” licht Hadzhivalcheva toe.

zitbank-Stefan Bernar.png

Stefaan Bernar van CVO De Verdieping bedacht een zitbank met afgeronde vlakken voor binnen- of buitengebruik. “Het is een originele zitbank, geen alledaagse met enkel rechte lijnen.”

wijnrek Nick Marien.jpg

Nick Mariën van CVO De Verdieping creëerde een wijnrek in de vorm van een boom.

“Door de vele golvende vormen zal dit ontwerp een (hopelijk haalbare) uitdaging zijn om te printen. Het ontwerp zelf is mijn inziens wel origineel en zou niet misstaan in een modern interieur,” zegt Mariën.

Harmonic Division Gerd Vercauteren.jpg

TEN agency ontwikkelde ‘Harmonic Division’, een slimme room divider voor binnen of een space divider voor buiten. Het is een 3D-geprinte scheidingswand van vier meter lang die verschillende functionele modules zoals een zitelement, verlichting, glas of groenvoorziening kan bevatten.

“Dit ontwerp verdient de 3D Print Award omdat het zich kan aanpassen naar de behoefte van de klant op vlak van dimensies en functionaliteiten. Zo kan de Harmonic Divider korter of langer geprint worden en kan de spatiëring smaller of breder. Door de slimme visgraatstructuur kan de module in één keer geprint worden. Tevens zorgt een slim printplan voor geïntegreerde elektriciteit (verlichting) en waterleidingen die de planten voorzien van water. De module kan eindeloos en repetitief aan elkaar geschakeld worden in lijn of met spatiëring tussen de modules. Bovendien kan er ook gespeeld worden met verschillende betonkleuren om het geheel levendig te maken. De verticale oriëntatie van de lamellen zorgt dan weer voor een verrassend effect bij 3D-betonprinten omdat men in het algemeen eerder een horizontale lijnvorming verwacht bij 3D-printing. Kortom, dit ontwerp bewijst dat 3D-betonprinten op een esthetische en functionele wijze kan toegepast worden,” verduidelijkt TEN agency.

Ontdek de ontwerpen in de categorieën ‘exterieur’ en 'student'.

logo C3PO.png

Labels:

 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
 • BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit

  Voor ’t Centrum maakte de aannemer gebruik van digitale bouwmodellen: BIM. Dit Building Information Modelling systeem is veel meer dan 3D-tekenen en kent heel wat voordelen. Nauwkeuriger tekenwerk, overzicht bewaken en efficiëntie naar uitvoering zijn een greep uit de voordelen. Aannemer Joeri Beneens gaat er dieper op in.

  Lees meer
 • Cellulose houdt ’t Centrum warm

  Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

  Lees meer
 • Schelpenisolatie als vloerisolatie in ‘t Centrum

  Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.

  Lees meer
 • Uitgelicht: de visie achter ’t circulaire kantoorgebouw ‘t Centrum

  Samen met een consortium van 7 bedrijven realiseert Kamp C in Westerlo een flexibel aanpasbaar kantoorgebouw. Met zijn weldoordachte circulaire ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet dit gebouw, een katalysator zijn voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. We vroegen aan de bedrijfs-en projectleiders wat hun visie is op circulair bouwen en het circulair bouwconsortium.

  Lees meer
 • “aha!”-Mobiel geeft advies over energiezuinige renovaties

  Bij de “aha!”-Mobiel kan iedereen terecht met vragen over energiezuinige renovaties en voor hulp bij zijn renovatietraject. In juni konden de inwoners van Kontich en Mortsel. er terecht. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  Lees meer
 • Kamp C: meiboom op eerste circulair kantoorgebouw in Vlaanderen

  Op de site van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, in Westerlo verrijst het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen. Kamp C realiseert dit samen met een consortium van 7 bedrijven en organisaties. Met een weldoordacht circulair ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet het een katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. De nieuwbouw krijgt de naam ’t Centrum. De werken zijn volop aan de gang. Vandaag is bij Kamp C in Westerlo de meiboom geplant op de houtskeletstructuur.

  Lees meer
 • “aha!”-Mobiel komt tot bij de burger in Kontich en Mortsel

  Vandaag werd de “aha!”-Mobiel voorgesteld in Kontich. Dit is een mobiel waar iedereen terecht kan met vragen over energiezuinige renovaties en voor wie hulp wil bij zijn renovatietraject. Volgende week staat de mobiel in Mortsel. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  Lees meer
 • Zes nieuwe milieuvriendelijke en betaalbare woningen ingehuldigd in Huldenberg

  In het Vlaams-Brabantse Huldenberg werden zes kleine demowoningen gebouwd die zowel milieuvriendelijk als betaalbaar zijn. De provincie Vlaams-Brabant en Kamp C pionieren er, dankzij Europese steun, met woningen die koolstofarm en energiezuinig zijn en tegelijkertijd toegankelijk voor de brede en groeiende groep van één- tot driepersoonshuishoudens.

  Lees meer
Sluiten