Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

25 november 2021 door Diana Grasso

Exie Board Beneens web 1.jpg

De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

Wat is het Exie Board? 

Bart: “Het Exie Board (Fiberboard isolatiepanelen) is een magnesium oxide plaat die rechtstreeks uit de mijnen wordt ontgonnen. Het is een virgin materiaal dat hergebruikt kan worden. De magnesiumoxide wordt geperst en is 100% zonder additieven. Dit biedt een alternatief in een dampopen situatie, zowel binnen als buiten. De magnesiumoxide wordt zodanig hard geperst dat het zeer drukvast is en een hoge stijfheidsfactor heeft zodat de plaat vaak als (draag)muur wordt gebruik. Het Exie Board is ook volledig recycleerbaar en kan na zijn levensduur gebruikt worden als bodemverbeteraar. Het materiaal is ook makkelijk te verwerken. De diktes variëren naargelang het project van 4mm tot 24mm.  

Wat maakt het materiaal zo duurzaam en circulair?

Bart: “Het duurzaamheidsaspect zit enerzijds in het productieproces wat rechtstreeks mijnbouw is. Er zijn geen schadelijke stoffen. Het Exie Board is volledig herbruikbaar. Het circulaire aspect komt voor uit het feit dat je het zowel in prefabtoepassingen, renovatie als in nieuwbouw kan gaan inzetten. Je kan de volledige muur hergebruiken voor een andere toepassing of je kan bij restauratie/renovatie de plaat wegnemen en vervangen door een andere of je kan ze ergens anders gaan inzetten. De platen kunnen geschroefd worden, geniet en eventueel verlijmd met een circulaire lijm die sinds kort ook door een van onze partners wordt aangeboden. Ze zijn ook geschikt voor bepaalde kleinere toepassingen, kleinere wanden door middel van velcro-verbindingen. Het is dus een circulair materiaal, het kan met één arbeidsgang: dit betekent dat men twee platen die klassiek zijn (een OSB- en een Gyproc © - of gipsvezelplaat) gaan vervangen door één enkele plaat. Hierdoor heb je minder arbeidstijd, minder afval, minder schroeven, minder materiaalverbruik.”

Exie Board Beneens web 2

Hoe zit het met de prijs?

Bart: “De magnesiumoxide plaat is momenteel voordeliger dan de klassieke platen, zeker wanneer je de arbeidstijd meerekent (2-in-1). De platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en formaten.”

Welke functie vervult dit paneel in ’t Centrum?

Joeri: “De platen zijn toegepast aan de buitenkant van de houtskeletwanden. Oorspronkelijk was er een houtwolplaat voorzien maar deze was niet meer beschikbaar op het moment dat we ze nodig hadden. De plaat moest onbrandbaar en ademend zijn.” 

Waarom heeft het bouwteam gekozen voor deze panelen? 

Joeri: “Exie kwam met dit duurzaam alternatief. In de vergelijking van enkele alternatieven is het bouwbestuur gevolgd in dit voorstel.” 

Hoe hebben jullie het aangepakt om een alternatief voorzien?

Joeri: “We hebben verschillende leveranciers gevraagd naar alternatieve opties die aan alle eisen voldeden. Na het ontvangen van voorstellen, staaltjes en de offertes hebben we een doordachte circulaire keuze gemaakt.”

Meer info: www.exih2.be

Foto’s: Exie Board isolatieplaten uit magnesium oxide in ’t Centrum (copyright Joeri Beneens)

* NB: Correctie: Exie Board zijn dampopen afwerkingsplaten uit magnesium oxide.

 

Labels:

 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
 • Cellulose houdt ’t Centrum warm

  Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

  Lees meer
 • Schelpenisolatie als vloerisolatie in ‘t Centrum

  Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.

  Lees meer
 • Uitgelicht: de visie achter ’t circulaire kantoorgebouw ‘t Centrum

  Samen met een consortium van 7 bedrijven realiseert Kamp C in Westerlo een flexibel aanpasbaar kantoorgebouw. Met zijn weldoordachte circulaire ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet dit gebouw, een katalysator zijn voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. We vroegen aan de bedrijfs-en projectleiders wat hun visie is op circulair bouwen en het circulair bouwconsortium.

  Lees meer
 • Kamp C: meiboom op eerste circulair kantoorgebouw in Vlaanderen

  Op de site van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, in Westerlo verrijst het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen. Kamp C realiseert dit samen met een consortium van 7 bedrijven en organisaties. Met een weldoordacht circulair ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet het een katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. De nieuwbouw krijgt de naam ’t Centrum. De werken zijn volop aan de gang. Vandaag is bij Kamp C in Westerlo de meiboom geplant op de houtskeletstructuur.

  Lees meer
 • Kamp C wint Europese Procura+ Award

  Kamp C wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

  Lees meer
 • Kamp C’s project is koploper in Europese wedstrijd

  Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum, dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van het circulair kantoorgebouw, werd genomineerd voor een Procura+ Award. In de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’ maakt Kamp C kans om tot laureaat gekozen te worden. In augustus worden de finalisten bekend gemaakt en in het najaar volgen de winnaars.

  Lees meer
 • “Kamp Circulair” bouwt op Kamp C het eerste volledig circulair gebouwde bedrijfsgebouw van België

  Kamp C zal op zijn site in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen bouwen. Kamp C heeft het afgelopen jaar een circulaire aanbesteding opgezet om een geschikt bouwconsortium te kiezen om deze innovatieve opdracht uit te voeren. Het einde van de aanbesteding werd op 17/01/2020 afgerond en de keuze is gevallen op het consortium Kamp Circulair.

  Lees meer
 • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

  Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

  Lees meer
Sluiten