18 augustus 2021

Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.
Wat is schelpenisolatie?
Teun: “Schelpenisolatie is isolatie door gewassen en gezeefde schelpen uit de zee. Ze kunnen eindeloos hergebruikt worden door de vastheid en het is een niet-bewerkt materiaal. Wat circulariteit eenvoudig maakt.”
Voor welke toepassingen kun je schelpen gebruiken?
Teun: “Schelpenisolatie is geschikt voor zeer uiteenlopende toepassingen. Van voedingssupplementen voor dierenvoeding tot bouwmateriaal.
Concreet zetten we schelpen in voor het isoleren met biobased materialen. Ze zijn circulair en multi-inzetbaar als na-isolatie, als bodembedekker, constructietoepassing of stabiliteit en als toevoeging.
Schelpenisolatie is onder andere geschikt voor deze toepassingen:
- isolatie van kruipkelders: als bodemafsluiter in bestaande gebouwen, in een kruipkelder
- bouwen op schelpen: als funderingsmateriaal voor lichte constructies zoals houtskeletbouw (warmte isolatie, drukvast)
- infiltratievoorzieningen: drainage, wadi, tuinpaden
- vloerisolatie en constructie op volle grond zoals in ’t Centrum op Kamp C”
Wat maakt schelpenisolatie circulair?
Teun: “Schelpen is het enige isolatiemateriaal dat tegen water kan zonder aangetast te worden. Ze zijn bio-ecologisch, hebben geen toevoegingen, worden niet verankerd in de constructie (losliggend) en zijn daarom ook gemakkelijk te recupereren zijn en opnieuw in dezelfde toepassing te hergebruiken; daarom zijn ze circulair. Bij duurzaam bouwen gebruik je milieuvriendelijke producten met een goede isolatiewaarde. Dit zijn twee voorwaarden waar schelpen ruimschoots aan voldoen.
Dat ze natuurlijk en duurzaam zijn, spreekt uiteraard voor zich. Bovendien zijn ze multifunctioneel. Schelpen komen namelijk voor in verschillende maten en vormen. De kleine exemplaren zijn ideaal voor drainage van (tuin)paden, de grote versies werken bijzonder warmte-isolerend.
Zij zuiveren zelfs het klimaat in je woning door een natuurlijke barrière tussen het grondwater en de begane grondvloer te vormen. Mensen die gevoelig zijn voor vochtverschillen (reuma- en astmapatiënten) kunnen met een gerust hart ademen in elke ruimte."
Welke isolatiewaarde geven de schelpen?
Teun: “De isolatie Lambda-waarde is volgens het WTCB 0.155 W/m²K en volgens de TU Delft 0.106 W/m²K.”
Hoe en waarom worden ze gebruikt in ’t Centrum?
Teun: “De schelpenisolatie wordt gebruikt als vloerisolatie in ’t Centrum. Het is een constructie op volle grond met een dikte van 60 cm, in totaal een 440 m3, in ’t Centrum liggen gewassen en gezeefde schelpen van 15-35mm.
De schelpenisolatie is circulair en zorgt voor een ideale luchtvochtigheid in het gebouw. Stank, schimmels, ongedierte of betonrot krijgen geen kans. Dat komt doordat een laag schelpen, in tegenstelling tot zand, niet capillair is: ze zuigen geen water omhoog. De schelpen vormen een natuurlijke barrière tussen het grondwater en de begane grondvloer. De bovenste laag schelpen is helemaal droog en de verdamping van grondwater vermindert aanzienlijk."
Van waar komen de schelpen?
Teun: “Er is een eindeloze aanvoer van schelpen uit de Noordzee en de Oosterschelde. Schelpen zijn nagroeibaar: jaarlijks maken weekdieren volop nieuwe schelpen. De voorraad is dus quasi onbeperkt.
De schelpen komen via een gecontroleerde baggering van schelpen en schelpenzand uit Nederland. Daar gebeurt de winning per schip door de schelpen op te zuigen uit de Noordzee, de Waddenzee en de Zeeuwse wateren.
Aan boord gaan ze door een zeef en krijgen ze tot twee keer toe een flinke wasbeurt. Aan wal zeeft men de schelpen opnieuw en worden ze gewassen met zoet water. Zo blijven er geen zoutresten meer achter en verstoort het schelpenwinnen de fauna en flora niet.”
Meer info: www.ecoschelp.be
Foto: vloerisolatie van Ecoschelp in 't Centrum