Op Kamp C worden de bijgestuurde maatregelen van de provincie Antwerpen nageleefd. Het dragen van een mondneusmasker is verplicht in publieke gebouwen en buiten op het domein van Kamp C. Dit geldt ook in het Conferentiecentrum ‘De Basis’ en bij rondleidingen. De bouwadviezen gaan digitaal door. Contacteer ons via mail of telefonisch voor een bouwadvies op T 014/27 96 50 of info@kampc.be.

“Zelfs in onze vrije tijd zijn we bezig met C3PO”

18 juli 2019 door Diana Grasso

Siebe en Seppe.jpg

3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Sinds februari experimenteren enthousiaste studenten van Thomas More Bouw met de 3D-betonprinter op Kamp C, dit is uniek in Europa. De printer is een onderdeel van het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”. Met C3PO willen Kamp C en de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. We strikten een gehaaste Siebe en Seppe voor een interview. Ze blikken graag terug op hun ervaringen.

Hoelang zijn jullie al aan het experimenteren met de printer?

Siebe: “Sinds februari. We hebben meteen de opleiding 3D-printing gevolgd en toen konden we aan de slag. De week erna zijn we gestart met het team, we zijn er al sinds het begin bij.”

Hoe zijn jullie betrokken geraakt bij het project C3PO? Heb je je vrijwillig opgegeven?

Seppe: “Onze lector, meneer Boeckx, kwam een presentatie geven tijdens de projectles van ‘project 2’. De studenten die geïnteresseerd waren konden zich opgeven voor het project. Uit deze groep werden studenten gekozen. Studenten van de richting Hout meldden zich ook aan maar zij sloten minder goed aan bij het traject. Uiteindelijk bleven we met vijf over van de bouwafdeling.”

Waarom wilden jullie meewerken aan het project?

Siebe: “Ik was benieuwd hoe het zou evolueren. In Dubai en Saoedi-Arabië lopen ook projecten rond 3D-printing. Dubai beschikt sinds kort over een 3D-printer en men wil binnen enkele jaren dat dertig procent in de bouw 3D-geprint wordt. Het is tof om hier als student aan mee te werken, dat is een kans die je moet grijpen.”

Wat is je functie binnen het team?

Siebe: “Ik sta aan het hoofd van de ploeg studenten op de werf, bij de 3D-betonprinter dus. Ik coördineer de taken, vragen van bovenaf worden door mij behandeld. Maar we proberen zoveel mogelijk te overleggen en in groep te beslissen omdat we met een team zijn.”

Hoe ervaar je dit? Is het een hele verantwoordelijkheid?

Siebe: “Ik vind het leuk. Ik ben al vaker projectleider geweest en heb wel een groot verantwoordelijkheidsgevoel denk ik.”

Welke taken voer je uit?

Siebe: “Als de software klaar is geef ik dit door aan het team op de werf. Als we kunnen beginnen met beton te maken geef ik dit door, gerapporteerde fouten geef ik ook door …”

Seppe: “Ik sta aan de betonpomp en zorg ervoor dat er genoeg materiaal is: waterconsistentie, zien dat de ‘bucket’ niet te vol is, het regelen van de pomp. Aan het einde van de dag ben ik tevreden dat ik deel uitmaak van het team.”

C3PO is een groot project, zijn jullie hier ook mee bezig in je vrije tijd?

Siebe: “Constant, er gaat geen dag voorbij dat ik er niet aan denk. ‘We moeten dit nog doen of moeten dat nog regelen?’ … flitsen vaak door mijn hoofd. Zeker omdat we als studenten een grote verantwoordelijkheid gekregen hebben en het project leiden.”

Seppe: “Ja, als ik in mijn vrije tijd ideeën heb over wat we gaan printen, dit zijn verschillende vormen en structuren, teken ik ze uit. Dit vergt wel wat werk.”

Hoe zien jullie het huis printen evolueren?

Seppe: “Vorige week hebben we wanden geprint van één meter hoog. Stapsgewijs komt het rijtjeshuis in zicht, maar we moeten nog oefenen met de 3D-printer.”

Siebe: “We gaan met kleine passen vooruit. Als er een slechte laag op ligt, verliezen we wel tijd. Vorige week hebben we wanden geprint, we zijn er nog niet uit of we ze van binnen of buiten uit zullen isoleren. Als we wat verder staan met onze experimenten, is de 3D-printer de perfecte tool om een huis te printen.”

Seppe: “De 3D-printer kampt met heel wat kinderziektes, deze moeten er eerst uit.”

Maken jullie volgend academiejaar nog deel uit van het project?

Siebe: “In het eerste semester zeker, het tweede semester moeten we stage lopen. We hopen dat we bij één van de partners stage kunnen lopen.”

Seppe: “Er zijn niet genoeg stageplaatsen bij de partners, slechts twee bieden stageplaatsen aan.”

Willen jullie verdergaan in 3D-printing in de bouw?

Siebe: “De komende maanden zal veel duidelijk worden”.

Jullie worden de 3D-pioniers genoemd, welk gevoel geeft dit?

Siebe: “Ik vind het tof, we worden door veel mensen aangesproken. Op school staan geprinte bakjes, dit lokt wel wat kijklustigen. Hetzelfde geldt voor ons standje op de Creativity Day. Ik vind het fijn dat ons project aandacht krijgt.”

Seppe: “Veel mensen zijn vol lof over ons project, dit is ‘graaf’ en geeft voldoening.”

Partners

C3PO bestaat uit partners gaande van onderzoeksinstellingen tot innovatieve bouwbedrijven die mee hun schouders willen zetten onder het promoten van 3D-printing in de bouw. Universiteit Gent, Thomas More Hogeschool, Van Roey, Beneens, Trias Architecten, ETIB/CONCRETE HOUSE en ViCre zijn de projectpartners, Kamp C is de lead partner. In de volgende nieuwsbrieven lees je wat deze partners drijft om deel te nemen aan het project.

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

Meer informatie over het project vind je op https://www.kampc.be/innovatie/projecten/c3po

Foto: Siebe (projectleider) en Seppe (materiaalverantwoordelijke)

Labels:

 • Stem mee voor de 3D Print Awards

  Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

  Lees meer
 • 3D-geprint huis in aantocht op Kamp C

  Binnenkort wordt een huis geprint op Kamp C. Achter de schermen wordt alles grondig voorbereid en stijgt het enthousiasme bij de partners van het project C3PO. De partners werken al geruime tijd samen. We spraken met de laatste drie projectpartners TRiAS architecten, groep van Roey en ViCre.

  Lees meer
 • Win de eerste 3D Print Award van Kamp C

  Kamp C daagt architecten, ontwerpers en studenten uit om 3D-betonprinten in de bouwsector te integreren. Kamp C gaat met een wedstrijd op zoek naar creatieve ontwerpen die 3D-printbaar zijn. De beste inzendingen maken kans op een 3D Print Award!

  Lees meer
 • 3D-pioniers van Thomas More Bouw printen op Kamp C

  Een groep gemotiveerde studenten van Thomas More Bouw zijn al enkele maanden aan het experimenteren met de 3D-betonprinter op de site van Kamp C in Westerlo, in het kader van het project C3PO. Ze willen een rijtjeshuis met twee verdiepingen printen. Momenteel onderzoeken de studenten welke materialen en structuren optimaal passen. Het schooljaar loopt bijna af en in september gaan de studenten naar hun derde Bachelor. We spraken Joost en Antonie, één van de 3D-pioniers van Thomas More Bouw.

  Lees meer
 • 3D-printen: heilige graal of fata morgana?

  Zet 3D-printen de bouwsector binnenkort volledig op zijn kop? Of blijft het bij enkele experimenten in de marge? “Alleen door 3D-printen onvermoeibaar uit te testen, kan de techniek doorbreken in de Belgische bouwsector”, zegt ontwerppionier Jan Leyssens.

  Lees meer
 • Kamp C en Kamp Circulair bereiken nieuwe mijlpaal met indiening bouwaanvraag ’t Centrum

  Op 18 juni werd de bouwaanvraag voor ’t Centrum ingediend. Een nieuwe mijlpaal voor Kamp C en Kamp Circulair, het consortium dat het eerste circulaire kantoorgebouw van België zal bouwen. In dit artikel licht Sarah Theeuws (West Architectuur), architecte in het consortium, toe wat circulair bouwen voor haar betekent en hoe dat verschilt van een traditioneel bouwproces.

  Lees meer
 • Tweede lichting 3D-pioniers printen huis op Kamp C

  Bram en Michiel maken deel uit van de tweede lichting studenten van Thomas More Bouw die meewerken aan het 3D-printproject C3PO. Op Kamp C printten ze de eerste woning uit één geheel met een vaststaande printer en vertellen hun verhaal.

  Lees meer
 • Bezoek het geprint huis als particulier in juli en augustus

  Je hebt het waarschijnlijk al in de pers zien verschijnen: op Kamp C werd een huis geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. De woning is negentig vierkante meter groot en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer. Dit een wereldprimeur. In juli en augustus kun je als particulier de woning bezoeken op dinsdag.

  Lees meer
 • Kamp C - project community-based Virtual Power Plant (cVVP) wint Europese Duurzame Energieprijs ”Citizens’ Award EUSEW 2020”

  Kamp C won met het cVPP-project tijdens de Europese Duurzaamheidsweek de prestigieuze “Citizens’ Award EUSEW 2020”.

  Lees meer
 • Wereldprimeur: Kamp C print als eerste een gehele woning uit één stuk

  Op Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw, in Westerlo werd een huis geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. De woning is negentig vierkante meter groot en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer. Dit een wereldprimeur.

  Lees meer
Sluiten