“Zelfs in onze vrije tijd zijn we bezig met C3PO”

18 juli 2019 door Diana Grasso

Siebe en Seppe.jpg

3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Sinds februari experimenteren enthousiaste studenten van Thomas More Bouw met de 3D-betonprinter op Kamp C, dit is uniek in Europa. De printer is een onderdeel van het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”. Met C3PO willen Kamp C en de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. We strikten een gehaaste Siebe en Seppe voor een interview. Ze blikken graag terug op hun ervaringen.

Hoelang zijn jullie al aan het experimenteren met de printer?

Siebe: “Sinds februari. We hebben meteen de opleiding 3D-printing gevolgd en toen konden we aan de slag. De week erna zijn we gestart met het team, we zijn er al sinds het begin bij.”

Hoe zijn jullie betrokken geraakt bij het project C3PO? Heb je je vrijwillig opgegeven?

Seppe: “Onze lector, meneer Boeckx, kwam een presentatie geven tijdens de projectles van ‘project 2’. De studenten die geïnteresseerd waren konden zich opgeven voor het project. Uit deze groep werden studenten gekozen. Studenten van de richting Hout meldden zich ook aan maar zij sloten minder goed aan bij het traject. Uiteindelijk bleven we met vijf over van de bouwafdeling.”

Waarom wilden jullie meewerken aan het project?

Siebe: “Ik was benieuwd hoe het zou evolueren. In Dubai en Saoedi-Arabië lopen ook projecten rond 3D-printing. Dubai beschikt sinds kort over een 3D-printer en men wil binnen enkele jaren dat dertig procent in de bouw 3D-geprint wordt. Het is tof om hier als student aan mee te werken, dat is een kans die je moet grijpen.”

Wat is je functie binnen het team?

Siebe: “Ik sta aan het hoofd van de ploeg studenten op de werf, bij de 3D-betonprinter dus. Ik coördineer de taken, vragen van bovenaf worden door mij behandeld. Maar we proberen zoveel mogelijk te overleggen en in groep te beslissen omdat we met een team zijn.”

Hoe ervaar je dit? Is het een hele verantwoordelijkheid?

Siebe: “Ik vind het leuk. Ik ben al vaker projectleider geweest en heb wel een groot verantwoordelijkheidsgevoel denk ik.”

Welke taken voer je uit?

Siebe: “Als de software klaar is geef ik dit door aan het team op de werf. Als we kunnen beginnen met beton te maken geef ik dit door, gerapporteerde fouten geef ik ook door …”

Seppe: “Ik sta aan de betonpomp en zorg ervoor dat er genoeg materiaal is: waterconsistentie, zien dat de ‘bucket’ niet te vol is, het regelen van de pomp. Aan het einde van de dag ben ik tevreden dat ik deel uitmaak van het team.”

C3PO is een groot project, zijn jullie hier ook mee bezig in je vrije tijd?

Siebe: “Constant, er gaat geen dag voorbij dat ik er niet aan denk. ‘We moeten dit nog doen of moeten dat nog regelen?’ … flitsen vaak door mijn hoofd. Zeker omdat we als studenten een grote verantwoordelijkheid gekregen hebben en het project leiden.”

Seppe: “Ja, als ik in mijn vrije tijd ideeën heb over wat we gaan printen, dit zijn verschillende vormen en structuren, teken ik ze uit. Dit vergt wel wat werk.”

Hoe zien jullie het huis printen evolueren?

Seppe: “Vorige week hebben we wanden geprint van één meter hoog. Stapsgewijs komt het rijtjeshuis in zicht, maar we moeten nog oefenen met de 3D-printer.”

Siebe: “We gaan met kleine passen vooruit. Als er een slechte laag op ligt, verliezen we wel tijd. Vorige week hebben we wanden geprint, we zijn er nog niet uit of we ze van binnen of buiten uit zullen isoleren. Als we wat verder staan met onze experimenten, is de 3D-printer de perfecte tool om een huis te printen.”

Seppe: “De 3D-printer kampt met heel wat kinderziektes, deze moeten er eerst uit.”

Maken jullie volgend academiejaar nog deel uit van het project?

Siebe: “In het eerste semester zeker, het tweede semester moeten we stage lopen. We hopen dat we bij één van de partners stage kunnen lopen.”

Seppe: “Er zijn niet genoeg stageplaatsen bij de partners, slechts twee bieden stageplaatsen aan.”

Willen jullie verdergaan in 3D-printing in de bouw?

Siebe: “De komende maanden zal veel duidelijk worden”.

Jullie worden de 3D-pioniers genoemd, welk gevoel geeft dit?

Siebe: “Ik vind het tof, we worden door veel mensen aangesproken. Op school staan geprinte bakjes, dit lokt wel wat kijklustigen. Hetzelfde geldt voor ons standje op de Creativity Day. Ik vind het fijn dat ons project aandacht krijgt.”

Seppe: “Veel mensen zijn vol lof over ons project, dit is ‘graaf’ en geeft voldoening.”

Partners

C3PO bestaat uit partners gaande van onderzoeksinstellingen tot innovatieve bouwbedrijven die mee hun schouders willen zetten onder het promoten van 3D-printing in de bouw. Universiteit Gent, Thomas More Hogeschool, Van Roey, Beneens, Trias Architecten, ETIB/CONCRETE HOUSE en ViCre zijn de projectpartners, Kamp C is de lead partner. In de volgende nieuwsbrieven lees je wat deze partners drijft om deel te nemen aan het project.

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

Meer informatie over het project vind je op https://www.kampc.be/innovatie/projecten/c3po

Foto: Siebe (projectleider) en Seppe (materiaalverantwoordelijke)

Labels:

 • 3D-pioniers van Thomas More Bouw printen op Kamp C

  Een groep gemotiveerde studenten van Thomas More Bouw zijn al enkele maanden aan het experimenteren met de 3D-betonprinter op de site van Kamp C in Westerlo, in het kader van het project C3PO. Ze willen een rijtjeshuis met twee verdiepingen printen. Momenteel onderzoeken de studenten welke materialen en structuren optimaal passen. Het schooljaar loopt bijna af en in september gaan de studenten naar hun derde Bachelor. We spraken Joost en Antonie, één van de 3D-pioniers van Thomas More Bouw.

  Lees meer
 • 3D-printen: heilige graal of fata morgana?

  Zet 3D-printen de bouwsector binnenkort volledig op zijn kop? Of blijft het bij enkele experimenten in de marge? “Alleen door 3D-printen onvermoeibaar uit te testen, kan de techniek doorbreken in de Belgische bouwsector”, zegt ontwerppionier Jan Leyssens.

  Lees meer
 • Gezocht: circulaire innovatieve producten!

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterkin opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Met het project C3PO, “Cocreatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, gaat Kamp C samen met haar partners een gebouw printen. Om dit gebouw mee vorm te geven zijn we nog op zoek naar innovatieve spelers die circulaire producten willen komen testen. Het gebouw zelf zal naast een showcase van 3D printen zo ook een demo worden van een circulaire gebouw dat een duurzaam verhaal vertelt naar de buitenwereld. Het gebouw zal een centrale plaats krijgen op onze site te Westerlo, die druk wordt bezocht door bouwprofessionelen, scholen, particulieren en overheden.
  Lees meer
 • Recordaantal bezoekers op Kamp C tijdens Open Bedrijvendag

  Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie, zette zijn deuren open voor het grote publiek tijdens Open Bedrijvendag. Tweeduizend geïnteresseerden in innovatie in de bouw bezochten Kamp C, dit is een record. Het grote publiek kon voor het eerst kennismaken met de 3D-betonprinter, waarmee binnenkort een gebouw geprint zal worden op de campus van Kamp C.

  Lees meer
 • 3D-printen in de bouw is de toekomst volgens de academische wereld

  3D-printen en digitalisering zijn hot items op Kamp C. De spanning stijgt in aanloop naar Open Bedrijvendag  op 6 oktober en de bezoekdag voor bedrijven op 4 oktober. Bovendien is het nieuwe academiejaar begonnen. De redactie van Kamp C sprak met Thomas More Hogeschool en Universiteit Gent, twee academische projectpartners binnen C3PO die helpen met de experimenten met de 3D-betonprinter die binnenkort een demogebouw zal printen in Westerlo.

  Lees meer
 • “De eerste experimenten met de 3D-betonprinter hebben ervoor gezorgd dat we nog meer geloven in de toepasbaarheid van de techniek”

  Sinds januari bevindt de grootste 3D-betonprinter van Europa zich op het domein van Kamp C in Westerlo. Acht organisaties, zowel uit de wetenschaps- als bedrijfswereld, bundelen hun krachten om 3D-printen in de bouwsector te stimuleren. Onder leiding van Kamp C zetten Universiteit Gent, Thomas More Hogeschool, Van Roey, Beneens, Trias Architecten, ETIB/CONCRETE HOUSE en ViCre zich elke dag in om het bouwverhaal een nieuwe dimensie te geven. Met het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, wil de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. Vandaag vertellen Beneens, ETIB/CONCRETE HOUSE en Kamp C waarom ze deelnemen aan het project tijdens een diepte-interview.

  Lees meer
 • Van selectie naar gunning: interactie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer

  ’t Centrum zal het eerste circulaire kantoorgebouw van België worden op de site van Kamp C in Westerlo. Via een Design, Build, Maintain & Energy opdracht heeft Kamp C de werkzaamheden binnen ’t Centrum in één opdracht uitgevraagd. In maart dit jaar koos een zeskoppige jury drie consortia voor de circulaire aanbesteding van het project ’t Centrum. Na de bekendmaking van de drie geselecteerde consortia, volgt nu een proces waarin opdrachtgever- en nemer met elkaar in dialoog gaan.

  Lees meer
 • Kamp C koopt supersnelle 3D-printer aan van Deense pionier 3D Printhuset

  Vlaamse bouwbedrijven zullen binnenkort aan het experimenteren kunnen slaan met 3D-printen. Kamp C ging voor de aankoop van de technologie in zee met het Deense 3D Printhuset. De state-of-the-art-printtechniek zal vanaf eind 2018 beschikbaar zijn.

  Lees meer
 • Eerste on-site geprinte huis voorgesteld op Design Week in Milaan

  De Milan Design Week pakte dit jaar uit met een primeur voor de bouwsector: op het Piazza Cesare Beccaria stond tijdelijk het eerste on-site geprinte betonnen huis in Europa, 100 vierkante meter groot en voorzien van een leefruimte, keuken, bad- en slaapkamer.

  Lees meer
 • 10 pioniers in de 3D-printbouw

  3D-printen in de bouw is niet langer een project voor de verre toekomst. Kamp C maakte een reis rond de wereld en ontdekte tien vernieuwende bedrijven die indrukwekkende 3D-printers ontwikkelen.

  Lees meer
Sluiten