De Thomas More-lessen 'Bouwen met de 3D-betonprinter' gaan van start bij Kamp C

3 mei 2024 door Diana Grasso

025_3DPrinterThomasMore.jpg

Op de site van Kamp C werd enkele jaren geleden een enorme 3D-betonprinter geïnstalleerd. Vanaf vandaag starten de eerstejaarsstudenten uit de opleiding Bouw van de Thomas More-hogeschool er met hun projectwerking binnen 3D-betonprinten. Hun focus ligt op het printen van maatschappelijk ondersteunende prototypes, zoals drempels om de straat rolstoeltoegankelijk te maken of trappen op maat. Ze doen dat met duurzame materialen zoals printmengsels die minder of geen cement bevatten en waarvan de productie minder CO2 uitstoot. De ambitie van deze samenwerking tussen Kamp C en de Thomas More-hogeschool is om Vlaanderen leidinggevend te maken in het printen van beton.

Thomas More en Kamp C werken al langer samen binnen het innovatieve domein van 3D-betonprinten. Nu gaan ze een stapje verder dan enkel het maken van betonstukken. Ze willen een opleidingscentrum creëren dat studenten en professionals voorbereidt op de toekomst van de bouwsector. Door middel van hands-on training, onderzoek en samenwerking met industrieleiders zal de hogeschool zo een referentiepunt worden voor innovatie, duurzaamheid en kennis op het gebied van 3D-betonprinten. Dat vraagt om belangrijke investeringen.

Lieve Gios, Opleidingsmanager Bouw bij Thomas More: “We geloven sterk in de kracht van een samenwerking tussen academische instellingen, bedrijven en praktijkgerichte organisaties. Met onze 3D-betonprinter en de plannen voor een opleidingscentrum zijn we vastbesloten de leiding te nemen in deze spannende en transformerende technologie.”

Op maat van de maatschappij

Kamp C, als partner in deze onderneming, juicht de ambities van de hogeschool toe. “Het is een geweldige stap voorwaarts in onze gezamenlijke inspanningen om innovatie te stimuleren en de bouwsector te transformeren”, zegt Kathleen Helsen, voorzitter van Kamp C. “Door de samenwerking met Thomas More kunnen we heel wat meer betekenen, door prototypes voor bedrijven en lokale besturen te ontwikkelen.” Helsen concretiseert: “De studenten zullen zaken printen die de noden in de maatschappij invullen. Denk aan ondersteuningen om drempels op straat rolstoeltoegankelijk te maken, trappen op maat in de openbare ruimte of artistieke invullingen.

Een duurzame uitdaging

Anderzijds is het gebruik van beton niet zonder nadelen. Daar wil de hogeschool rekening mee houden. De productie van cement, een ingrediënt van beton, stoot veel CO2 uit. Daarom experimenteren ze met nieuwe printmengsels die minder cement bevatten en zoeken ze zelfs naar alternatieven zonder cement. Maandag starten de studenten dan ook met het testen van een nieuwe printmortel gesponsord door Heidelberg Materials. Het Duitse bedrijf ontwierp een duurzame samenstelling met grotere granulaten en dus met minder cement.

Baanbrekend in beton

De plannen van Thomas More om een voortrekkersrol te vervullen in 3D-betonprinten zijn dus veelbelovend. Met een hernieuwde focus en samenwerking tussen academische instellingen en praktijkgerichte organisaties, is de toekomst van de bouwsector in Vlaanderen opwindend. Ook benieuwd? De hogeschool geeft een unieke kijk achter de schermen van de 3D-betonprinter, inclusief een wandeling door een echt 3D-geprint huis. 

Labels:

 • VACATURE: Projectmanager Duurzaam Bouwen

  Als projectmanager speel je een sleutelrol in het succes van onze projecten. Jouw takenpakket omvat een breed spectrum van verantwoordelijkheden, gericht op het bevorderen van duurzaamheid en innovatie in de bouwsector.

  Lees meer
 • VACATURE: Administratief medewerker Kamp C

  Ben jij ijzersterk in administratie? Krijg jij energie van structuur en overzicht? Ben jij een georganiseerde duizendpoot? Dan ben jij misschien wel onze nieuwe administratieve kracht bij Kamp C!

  Lees meer
 • VACATURE: Horeca-assistent (halftijds)

  We zijn op zoek naar een energieke en gemotiveerde horeca-assistent om mee met ons team de werking van het congrescentrum draaiende te houden en een warme en gastvrije sfeer te creëren voor al onze bezoekers. 

  Je zal werken in avonduren. Dit is voornamelijk van 16 tot 20 uur, maar kan ook wisselen in functie van de werking van Kamp C

  Lees meer
 • Kamp C zoekt vrijwillige gidsen / storytellers

  Vind je duurzaamheid en circulariteit ook belangrijk in het toekomstige wonen? Ben je nieuwsgierig naar hoe we biobased en circulaire materialen in de bouw kunnen gebruiken? Is duurzaam en/of circulair bouwen je passie of prikkelt dit onderwerp je? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken!

  Lees meer
 • Podcast: circulair bouwen voor lokale besturen

  In deze vijfdelige podcastreeks gaan we samen met website Architectura dieper in op circulair bouwen. Het onderwerp van deze tweede aflevering: hoe kunnen lokale besturen circulair bouwen (faciliteren)?

  Lees meer
 • Levendig Kamp C: het verhaal van RSK

  Er zit leven in Kamp C. Heel wat start-ups, scale-ups en ondernemingen vinden hun thuis op onze terreinen. We stellen jullie graag voor aan RSK Benelux en RSK Energy & Climate. Wat ooit begon als een bodemonderzoeksbureau is nu een veelzijdig bedrijf met heel wat functies. Baué Boonen en Thessa Van Limbergen vertellen ons er alles over. 

  Lees meer
 • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

  De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Sidati

  Hout is van nature een prima bouwmateriaal om energiezuinig mee te bouwen. Het wordt dan ook uitgebreid gebruikt in The Exploded View: Beyond Building. Aannemersbedrijf Sidati was verantwoordelijk voor de opbouw van het demohuis op de site van Kamp C: “Als ecologische houtbouwer vinden we het belangrijk om aan dit soort projecten mee te werken.”

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Circular Matters

  Elke liefhebber van interior design weet dat de afwerking van een keukenkastje een keuken kan maken of kraken. In The Exploded View: Beyond Building zorgde Circular Matters daarom voor de plantaardige panelen. “Met ons innovatieve materiaal bieden we een antwoord op de gezondheids- en milieuproblemen die gelinkt zijn aan de toxische harsen in klassiek plaatmateriaal en de microplastics die in fossiele kunststoffen zitten”, stelt oprichter Pieter Dondeyne.

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Eurabo

  In The Exploded View komen heel wat vernieuwende materialen en technieken voorbij. Voor de isolatietechnieken staat onder andere Eurabo in. Het bedrijf uit Ronse startte als schaverij, maar is intussen uitgegroeid tot een groothandel in ecologische bouw-, hout- en isolatiematerialen voor vakmensen en consumenten.

  “The Exploded View inspireert en motiveert bezoekers”, zegt Dries Hubrechts, de verantwoordelijke voor inkoop en advies bij Eurabo. “Ook wij willen ons ‘boompje’ bijdragen om de lineaire manier van bouwen om te buigen naar circulaire bouwsystemen met biogebaseerde materialen.”

  Lees meer
Sluiten