Levendig Kamp C: het verhaal van RSK

16 januari 2024 door Diana Grasso

RSK.jpeg

Er zit leven in Kamp C. Heel wat start-ups, scale-ups en ondernemingen vinden hun thuis op onze terreinen. We stellen jullie graag voor aan RSK Benelux en RSK Energy & Climate. Wat ooit begon als een bodemonderzoeksbureau is nu een veelzijdig bedrijf met heel wat functies. Baué Boonen en Thessa Van Limbergen vertellen ons er alles over. 

In 2018 verhuisden enkele werknemers van RSK Benelux naar Kamp C. In eerste instantie kwam de locatie op de radar door de nood aan uitbreiding. RSK zorgt er graag voor dat alle werknemers een kantoorplekje vinden dicht bij huis. Maar al snel werd duidelijk dat Kamp C meer was dan een nabije locatie. Het was de groene omgeving die hen overtuigde om hier een kantoor te huren. Sinds enkele maanden vinden ook de collega’s van RSK Energy & Climate hun weg richting Kamp C.

Van bodemonderzoek tot energie-audits

RSK Benelux is van oorsprong een bodemonderzoeksbureau. Hun focus ligt voornamelijk op milieutechnische zaken, zoals bodemsanering. Stap voor stap is het bedrijf beginnen uitbreiden en ondertussen hebben ze ook de afdeling ‘materialen’ onder zich.

Wanneer we een put graven, kunnen we ook de kwaliteit van de grond bepalen”, vertelt Baué Boonen. “We bieden sloopbegeleiding aan, voorzien proeven om de infiltratiecapaciteit in onverharde grond te voorzien en hebben een eigen veldwerkteam die stalen handmatig of machinaal kan afnemen. Met die werken dragen we ook een stuk bij aan de bouwsector, naast ons milieutechnisch werk.

RSK Energy & Climate staat op hun beurt klaar om de energiewereld te veroveren. Als dochteronderneming van RSK Benelux doen ze alles wat te maken heeft met de nodige energietransitie. Ze helpen andere ondernemingen om koolstofneutraal te worden. Dit gaat van het houden van energieaudits, naar de implementatie van de CO2-prestatieladder tot het onderzoeken van de CO2-voetafdruk van bedrijven.

Thessa Van Limbergen: “Tijdens een energieaudit bekijken we bijvoorbeeld waar de energiestromen van een bedrijf zitten en hoe we deze kunnen verbeteren. We introduceren ook ISO 50001 in bedrijven, een internationale standaard voor energie-efficiëntie. We houden ons voornamelijk bezig met de pre-engineering, waarbij we heel wat plannen en voorstellen maken voor een meer energie-efficiënt bedrijf.

RSK Benelux is daarnaast niet alleen bezig met de CO2-afdruk van anderen, maar ook die van henzelf. Een ISO 14000-gecertificeerd-moederbedrijf, de mogelijkheid tot telewerken en elektrische wagens – ook zelf houden ze hun impact binnen hun werkzaamheden zo laag mogelijk.

Een voorproefje voor later

En dan de grote vraag: wat brengt de toekomst? De bouwwereld beweegt, en RSK Benelux en RSK Energy & Climate blijven niet achter. Tijdens het saneren van gronden probeert RSK Benelux vandaag al zoveel mogelijk ter plaatse te saneren en gebruik te maken van de bestaande biologie. Ze creëren de juiste omstandigheden en gebruiken de eigen micro-bacteriën uit de grond. Er wordt wel gegraven, maar de grond wordt ter plaatse gereinigd. Hier zullen ze in de toekomst op blijven inzetten. Waar ze vandaag nog sloopinventarissen opmaken bekijkt RSK Benelux of ze deze kunnen evolueren richting een hergebruikinventaris, om ook op die manier hun circulaire steentje bij te dragen.

RSK Energy heeft de ambitie om te blijven groeien. Ze richten hun ogen op een Europese samenwerking met andere bedrijven uit de groep. Ook werken met het Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) kan boeiende kansen bieden. Wij kijken alvast benieuwd mee naar waar hun bedrijfsavonturen hen brengen!

Zo eindigt ons kijkje achter de schermen bij RSK Benelux en RSK Energy & Climate. Wil jij het leven op Kamp C - dat duurzaam, dynamisch en ongelooflijk interessant is - zelf komen ervaren? Dat kan! Huur een kantoor via deze pagina

Labels:

 • De Thomas More-lessen 'Bouwen met de 3D-betonprinter' gaan van start bij Kamp C

  Op de site van Kamp C werd enkele jaren geleden een enorme 3D-betonprinter geïnstalleerd. Vanaf vandaag starten de eerstejaarsstudenten uit de opleiding Bouw van de Thomas More-hogeschool er met hun projectwerking binnen 3D-betonprinten. Hun focus ligt op het printen van maatschappelijk ondersteunende prototypes, zoals drempels om de straat rolstoeltoegankelijk te maken of trappen op maat. Ze doen dat met duurzame materialen zoals printmengsels die minder of geen cement bevatten en waarvan de productie minder CO2 uitstoot. De ambitie van deze samenwerking tussen Kamp C en de Thomas More-hogeschool is om Vlaanderen leidinggevend te maken in het printen van beton.

  Lees meer
 • VACATURE: Administratief medewerker Kamp C

  Ben jij ijzersterk in administratie? Krijg jij energie van structuur en overzicht? Ben jij een georganiseerde duizendpoot? Dan ben jij misschien wel onze nieuwe administratieve kracht bij Kamp C!

  Lees meer
 • VACATURE: Horeca-assistent (halftijds)

  We zijn op zoek naar een energieke en gemotiveerde horeca-assistent om mee met ons team de werking van het congrescentrum draaiende te houden en een warme en gastvrije sfeer te creëren voor al onze bezoekers. 

  Je zal werken in avonduren. Dit is voornamelijk van 16 tot 20 uur, maar kan ook wisselen in functie van de werking van Kamp C

  Lees meer
 • Kamp C zoekt vrijwillige gidsen / storytellers

  Vind je duurzaamheid en circulariteit ook belangrijk in het toekomstige wonen? Ben je nieuwsgierig naar hoe we biobased en circulaire materialen in de bouw kunnen gebruiken? Is duurzaam en/of circulair bouwen je passie of prikkelt dit onderwerp je? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken!

  Lees meer
 • Podcast: circulair bouwen voor lokale besturen

  In deze vijfdelige podcastreeks gaan we samen met website Architectura dieper in op circulair bouwen. Het onderwerp van deze tweede aflevering: hoe kunnen lokale besturen circulair bouwen (faciliteren)?

  Lees meer
 • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

  De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Sidati

  Hout is van nature een prima bouwmateriaal om energiezuinig mee te bouwen. Het wordt dan ook uitgebreid gebruikt in The Exploded View: Beyond Building. Aannemersbedrijf Sidati was verantwoordelijk voor de opbouw van het demohuis op de site van Kamp C: “Als ecologische houtbouwer vinden we het belangrijk om aan dit soort projecten mee te werken.”

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Circular Matters

  Elke liefhebber van interior design weet dat de afwerking van een keukenkastje een keuken kan maken of kraken. In The Exploded View: Beyond Building zorgde Circular Matters daarom voor de plantaardige panelen. “Met ons innovatieve materiaal bieden we een antwoord op de gezondheids- en milieuproblemen die gelinkt zijn aan de toxische harsen in klassiek plaatmateriaal en de microplastics die in fossiele kunststoffen zitten”, stelt oprichter Pieter Dondeyne.

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Eurabo

  In The Exploded View komen heel wat vernieuwende materialen en technieken voorbij. Voor de isolatietechnieken staat onder andere Eurabo in. Het bedrijf uit Ronse startte als schaverij, maar is intussen uitgegroeid tot een groothandel in ecologische bouw-, hout- en isolatiematerialen voor vakmensen en consumenten.

  “The Exploded View inspireert en motiveert bezoekers”, zegt Dries Hubrechts, de verantwoordelijke voor inkoop en advies bij Eurabo. “Ook wij willen ons ‘boompje’ bijdragen om de lineaire manier van bouwen om te buigen naar circulaire bouwsystemen met biogebaseerde materialen.”

  Lees meer
 • Partner in de kijker: RURANT

  RURANT zet in op ruraal ondernemerschap, streekontwikkeling en participatie in de provincie Antwerpen. Als vzw brengt RURANT organisaties, ondernemers, burgers en beleidsmakers samen om de plattelandsuitdagingen van de toekomst aan te gaan. Projectcoördinator Joris Matthé legt uit hoe nieuwe ontwikkelingen in de bouwsector ook landbouwers ten goede komen en vice versa.

  “De bouw en de landbouw zijn twee sectoren die tot op heden weinig mosterd bij elkaar vonden”, zegt Joris. “De opkomende markt van biogebaseerde bouwmaterialen brengt daar verandering in. Niet alleen zit er veel potentieel in de samenwerking, ze is zelfs broodnodig. Zonder landbouwers worden er geen vezels geteeld en zonder de bouwsector kan er met die vezels geen hoogwaardig eindproduct gemaakt worden. Als plattelandsvereniging heeft RURANT echter geen gemakkelijke toegang tot de bouwsector. Een partner zoals Kamp C hebben we dan ook hard nodig.”

  Lees meer
Sluiten