Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

6 november 2023 door Diana Grasso

2023_08_19_KampC-07999.jpg

De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

Zeven maanden lang kon het grote publiek The Exploded View Beyond Building komen ontdekken. De reizende tentoonstelling, in de vorm van een levensgroot huis en bedacht door Biobased Creations, toont hoeveel mogelijkheden duurzame bouwtoepassingen nu al bieden. Het huis werd namelijk gebouwd uit meer dan 100 biogebaseerde en circulaire bouwmaterialen, die allemaal evenzeer tot de verbeelding spreken. Muren uit mycelium of een keukenblad uit veenbessen: je kan het zo gek niet bedenken. Toch is meer dan één derde van de getoonde materialen vandaag al op de markt beschikbaar en zit nog eens één derde in de laatste ontwikkelingsfase.

De afgelopen maanden mochten we meer dan 3.000 bezoekers ontvangen tijdens meer dan 110 rondleidingen en evenementen voor The Exploded View Beyond Building,” vertelt Alexander van Haesbroeck, manager van Kamp C. “Het succes toont het belang aan van duurzame bouwtoepassingen voor een breed publiek. Tijdens de evenementen voor architecten en bouwprofessionelen werd duidelijk dat duurzaamheid en ontwerp hand in hand gaan. Landbouwers ontdekten dan weer hoe zij een spil zijn in de overgang naar duurzamer bouwen. Vandaag trekken we dan ook tevreden de deur dicht van The Exploded View Beyond Building.

Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke bij Kamp C, blikt ook verblijd terug: “Het is opvallend hoeveel nationale en internationale interesse er is voor dit thema. Aan het begin van de zomer brachten delegaties uit Japan en Rwanda een bezoek aan The Exploded View. In het kader van het Climate Tech Forum mochten we deze zomer bovendien een delegatie van de Nederlandse ambassade verwelkomen. We zijn trots dat we samen met onze partners biogebaseerd bouwen mee op de kaart kunnen zetten.”

Slotcongres

Toekomstmuziek

Om de deuren van het huis succesvol te sluiten, bracht Kamp C partners, bouwprofessionals, landbouwers en lokale besturen samen op een feestelijk afsluitmoment. Verschillende keynotepresentaties van toonaangevende sprekers in het vak inspireerden de aanwezigen. Zo vertelde Lucas De Man, één van de creatieve breinen achter de tentoonstelling: “De innovatie in biogebaseerde materialen is nog niet klaar. De ketenontwikkeling die we hebben zien ontstaan rond The Exploded View Beyond Building is een reden om door te gaan.”  

De 6 inhoudelijke sessies van de dag schenen een licht op circulariteit en een waardevolle ketenontwikkeling, thema’s die belangrijk zijn om de biogebaseerde bouwbeweging in een stroomversnelling te brengen. Zo werd het nieuwe project Eyes Hearts Hands Urban Revolution voorgesteld door de gemeente Zoersel. Het Europese project wil een inclusieve transformatie realiseren van stedelijke landschappen. Zoersel is één van de zeven demoprojecten. Ze werken samen met Kamp C en energiecoöperatie Zonnewind om een nieuw circulair en participatief bibliotheekfiliaal te ontwerpen. Het project dient om andere lokale besturen te prikkelen om hun patrimonium verder te verduurzamen. Verder kon Kamp C tijdens het congres rekenen op de expertise en kennis van o.a. Eurabo, Vlaanderen Circulair, ILVO, POM Antwerpen en het Innovatiesteunpunt voor Landbouw en Platteland om alle sectoren te verbinden. Een laatste rondleiding door het huis diende als afsluiter.

Dankzij de circulaire bouwmethode van het biogebaseerde huis zal het binnenkort elders een plekje vinden om meer mensen te inspireren. Ook Kamp C timmert verder aan de weg richting een biogebaseerde en circulaire bouwwereld. De komende jaren werken we aan een innovatiecentrum met demonstraties en vernieuwende projecten. Tijdens het congres werd daarom samen met RURANT het startschot gegeven voor een nieuwe ketensamenwerking die verder bouwt op The Exploded View Beyond Building. Samen zullen ze de knelpunten van biogebaseerd bouwen identificeren, samenwerkingen tussen bouw en landbouw stimuleren en bouwen aan een duurzame waardeketen.

Meer info: www.theexplodedview.com

Foto:The Exploded View Beyond Building op Kamp C - copyright Tom Cornille

Labels:

 • Kamp C motiveert samenwerken met maatwerkbedrijven voor de toekomst van de bouw

  In het kader van de klimaatdoelstellingen staat de bouwwereld vandaag voor de gigantische uitdaging om haar verbruik en uitstoot terug te dringen. Om hierin te slagen, zullen biogebaseerde materialen en circulair bouwen steeds meer aan belang winnen. Er zijn echter veel niet-automatiseerbare handelingen - en dus veel werkkrachten - nodig om het hergebruik van materialen mogelijk te maken. Hier kunnen maatwerkbedrijven een sterke rol opnemen, want zij blinken uit in repetitief, niet-automatiseerbaar werk. Kamp C wil deze mogelijke samenwerkingen in de bouwsector stimuleren en bracht daarvoor een nieuwe brochure uit vol tips en voorbeelden.

  Lees meer
 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Kamp C blikt terug op projecten

  Kamp C werkte mee aan heel wat projecten. We blikken terug op de belangrijkste verwezenlijkingen uit 2022.

  Lees meer
 • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

  Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

  Lees meer
 • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

  Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Sarah kijkt uit naar de komst van The Exploded View Beyond Building op Kamp C

  Binnenkort verhuist de tentoonstelling The Exploded View Beyond Building van Floriade Expo in Almere naar Kamp C. Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke, licht toe.

  Lees meer
 • Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

  Lees meer
 • Kamp C zet circulair Vlaanderen op de kaart

  Wat is er zo uniek aan circulair bouwen? En hoe slaagt ’t Centrum erin om als eerste circulair gebouw van Vlaanderen de bakens te verzetten? Vijf experts lichten toe.

  Lees meer
Sluiten