Sarah kijkt uit naar de komst van The Exploded View Beyond Building op Kamp C

19 oktober 2022 door Diana Grasso

Sarah Exploded View.jpg

Binnenkort verhuist de tentoonstelling The Exploded View Beyond Building van Floriade Expo in Almere naar Kamp C. Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke, licht toe.

The Exploded View Beyond Building is een tentoonstelling in de vorm van een huis dat bestaat uit meer dan 100 biobased materialen, circulaire bouwmethoden en vertelt het verhaal van de veranderende waardeketen waar het onderdeel van het is. De demowoning werd ontwikkeld door Biobased Creations die met The Exploded View het publiek op een radicaal andere manier wil laten kijken naar de realisatie van een huis. Ze tonen de toepassingen en materialen van vandaag, morgen en overmorgen.

Het concept verwijst ook naar de eindeloze, potentiële materiaalstromen die voorradig zijn en die niet of nauwelijks in de bouwsector gebruikt worden zoals materiaalstromen uit de voeding, rioolwater of onze eigen woonomgeving.

De woning werd ontwikkeld met een breed partnerschap. Biobased Creations toont wat ze ontdekt hebben bij de ontwikkeling van het paviljoen, maar ook wat ze nog niet weten, wat de kwaliteiten, maar ook de pijnpunten zijn. Ontdek hier meer over The Exploded View.

Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke, geeft meer details.

Wat is de planning?

Sarah: “We zetten de komende tijd nog volop in op de uitbouw van een breed netwerk, waarbij we zoeken naar de juiste lokale partners die met ons een samenwerking aangaan om een lokale invulling te geven aan het paviljoen. Partners kunnen zowel inhoudelijk een bijdrage leveren aan het programma dat we uitwerken, of door de integratie van lokale biobased materialen. In maart volgend jaar start de opbouw en in november volgt de demontage.

Daartussen, van april tot en met oktober 2023 zullen we een interessant en inspirerend programma aanbieden rond de installatie om kennis te delen en een netwerk op te bouwen. De activiteiten zullen voornamelijk gericht zijn op bouwprofessionelen, maar lokale overheden, gesubsidieerde bouwheren, scholen en particulieren zijn welkom. De activiteiten in het programma zullen onder meer bestaan uit rondleidingen, inspiratiesessies, workshops, netwerkevents en themadagen. Hou zeker onze website en nieuwsbrieven in de gaten voor het programma.”

Wat is jouw rol in het project?

Sarah: “Ik ben projectverantwoordelijke. Ik werk het project volledig uit, zowel praktisch als inhoudelijk. Dat doe ik samen met mijn collega’s."

Exploded View Beyond Building Floriade

Ligt het project je nauw aan het hart en waarom?

Sarah: “Ja, The Exploded View zet sterk in op de missie van Kamp C om de duurzame waardeketen te versterken. The Exploded View Beyond Building geeft mooie voorbeelden van hoe we met natuurlijke, circulaire materialen nu en in de toekomst kunnen leven op een manier die de aarde gezond houdt en ervoor zorgt dat wij in een gezonde woning leven. Tijdens de renovatie van mijn eigen woning heb ik ook aandacht besteed aan duurzaamheid en natuurlijke materialen. Het project ligt me zeker nauw aan het hart. Er staan ons grote uitdagingen te wachten om de klimaatdoelstellingen te halen. Uitdagingen die ook een impact hebben op de bouwsector en onze gebouwde omgeving. De projecten waar Kamp C aan meewerkt, proberen hierin mee te zoeken naar oplossingen.

Ik vind erg interessant en waardevol om met ons team hieraan te kunnen meewerken.”

Is Kamp C nog op zoek naar partners of sponsors?

Sarah: “Jazeker, iedereen die reeds werkt met biobased en/of circulaire materialen, of de intentie heeft omdat te doen, is meer dan welkom. Zoals eerder aangehaald, wil Kamp C een breed netwerk opzetten, met partners om kennis te delen.”

Ben je benieuwd naar het vervolg van The Exploded View Beyond Building op Kamp C? Hou dan zeker onze website, nieuwsbrieven en sociale media in de gaten de komende maanden. Heb je interesse in een partnerschap? Neem dan een kijkje in deze brochure.

Foto's: coverfoto Sarah Verbeeck van Kamp C, foto 2: Exploded View Beyond Building op Floriade Expo in Almere.

Labels:

 • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

  De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

  Lees meer
 • Kamp C motiveert samenwerken met maatwerkbedrijven voor de toekomst van de bouw

  In het kader van de klimaatdoelstellingen staat de bouwwereld vandaag voor de gigantische uitdaging om haar verbruik en uitstoot terug te dringen. Om hierin te slagen, zullen biogebaseerde materialen en circulair bouwen steeds meer aan belang winnen. Er zijn echter veel niet-automatiseerbare handelingen - en dus veel werkkrachten - nodig om het hergebruik van materialen mogelijk te maken. Hier kunnen maatwerkbedrijven een sterke rol opnemen, want zij blinken uit in repetitief, niet-automatiseerbaar werk. Kamp C wil deze mogelijke samenwerkingen in de bouwsector stimuleren en bracht daarvoor een nieuwe brochure uit vol tips en voorbeelden.

  Lees meer
 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Kamp C blikt terug op projecten

  Kamp C werkte mee aan heel wat projecten. We blikken terug op de belangrijkste verwezenlijkingen uit 2022.

  Lees meer
 • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

  Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

  Lees meer
 • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

  Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

  Lees meer
 • Kamp C zet circulair Vlaanderen op de kaart

  Wat is er zo uniek aan circulair bouwen? En hoe slaagt ’t Centrum erin om als eerste circulair gebouw van Vlaanderen de bakens te verzetten? Vijf experts lichten toe.

  Lees meer
Sluiten