Boek een rondleiding in ’t Centrum, expo biobased-circulair bouwen (CBCI) en industrialisatie van een totaalrenovatiepakket (INDU-ZERO). Bouwadviezen verlopen digitaal. Kamp C is gesloten van maandag 26 december tot en met maandag 2 januari 2023.

Sarah kijkt uit naar de komst van The Exploded View Beyond Building op Kamp C

19 oktober 2022 door Diana Grasso

Sarah Exploded View.jpg

Binnenkort verhuist de tentoonstelling The Exploded View Beyond Building van Floriade Expo in Almere naar Kamp C. Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke, licht toe.

The Exploded View Beyond Building is een tentoonstelling in de vorm van een huis dat bestaat uit meer dan 100 biobased materialen, circulaire bouwmethoden en vertelt het verhaal van de veranderende waardeketen waar het onderdeel van het is. De demowoning werd ontwikkeld door Biobased Creations die met The Exploded View het publiek op een radicaal andere manier wil laten kijken naar de realisatie van een huis. Ze tonen de toepassingen en materialen van vandaag, morgen en overmorgen.

Het concept verwijst ook naar de eindeloze, potentiële materiaalstromen die voorradig zijn en die niet of nauwelijks in de bouwsector gebruikt worden zoals materiaalstromen uit de voeding, rioolwater of onze eigen woonomgeving.

De woning werd ontwikkeld met een breed partnerschap. Biobased Creations toont wat ze ontdekt hebben bij de ontwikkeling van het paviljoen, maar ook wat ze nog niet weten, wat de kwaliteiten, maar ook de pijnpunten zijn. Ontdek hier meer over The Exploded View.

Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke, geeft meer details.

Wat is de planning?

Sarah: “We zetten de komende tijd nog volop in op de uitbouw van een breed netwerk, waarbij we zoeken naar de juiste lokale partners die met ons een samenwerking aangaan om een lokale invulling te geven aan het paviljoen. Partners kunnen zowel inhoudelijk een bijdrage leveren aan het programma dat we uitwerken, of door de integratie van lokale biobased materialen. In maart volgend jaar start de opbouw en in november volgt de demontage.

Daartussen, van april tot en met oktober 2023 zullen we een interessant en inspirerend programma aanbieden rond de installatie om kennis te delen en een netwerk op te bouwen. De activiteiten zullen voornamelijk gericht zijn op bouwprofessionelen, maar lokale overheden, gesubsidieerde bouwheren, scholen en particulieren zijn welkom. De activiteiten in het programma zullen onder meer bestaan uit rondleidingen, inspiratiesessies, workshops, netwerkevents en themadagen. Hou zeker onze website en nieuwsbrieven in de gaten voor het programma.”

Wat is jouw rol in het project?

Sarah: “Ik ben projectverantwoordelijke. Ik werk het project volledig uit, zowel praktisch als inhoudelijk. Dat doe ik samen met mijn collega’s."

Exploded View Beyond Building Floriade

Ligt het project je nauw aan het hart en waarom?

Sarah: “Ja, The Exploded View zet sterk in op de missie van Kamp C om de duurzame waardeketen te versterken. The Exploded View Beyond Building geeft mooie voorbeelden van hoe we met natuurlijke, circulaire materialen nu en in de toekomst kunnen leven op een manier die de aarde gezond houdt en ervoor zorgt dat wij in een gezonde woning leven. Tijdens de renovatie van mijn eigen woning heb ik ook aandacht besteed aan duurzaamheid en natuurlijke materialen. Het project ligt me zeker nauw aan het hart. Er staan ons grote uitdagingen te wachten om de klimaatdoelstellingen te halen. Uitdagingen die ook een impact hebben op de bouwsector en onze gebouwde omgeving. De projecten waar Kamp C aan meewerkt, proberen hierin mee te zoeken naar oplossingen.

Ik vind erg interessant en waardevol om met ons team hieraan te kunnen meewerken.”

Is Kamp C nog op zoek naar partners of sponsors?

Sarah: “Jazeker, iedereen die reeds werkt met biobased en/of circulaire materialen, of de intentie heeft omdat te doen, is meer dan welkom. Zoals eerder aangehaald, wil Kamp C een breed netwerk opzetten, met partners om kennis te delen.”

Ben je benieuwd naar het vervolg van The Exploded View Beyond Building op Kamp C? Hou dan zeker onze website, nieuwsbrieven en sociale media in de gaten de komende maanden. Heb je interesse in een partnerschap? Neem dan een kijkje in deze brochure.

Foto's: coverfoto Sarah Verbeeck van Kamp C, foto 2: Exploded View Beyond Building op Floriade Expo in Almere.

Labels:

 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

  Lees meer
 • Kamp C zet circulair Vlaanderen op de kaart

  Wat is er zo uniek aan circulair bouwen? En hoe slaagt ’t Centrum erin om als eerste circulair gebouw van Vlaanderen de bakens te verzetten? Vijf experts lichten toe.

  Lees meer
 • Exploded View Beyond Building verhuist van Floriade Expo naar Kamp C

  Kamp C bezocht de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 in het Nederlandse Almere. Het was een inspirerende uitstap voor organisaties met interesse in duurzaam en biobased bouwen.

  Lees meer
 • De technologische innovaties van drie jaar 3D-betonprinten

  Sinds 2019 onderzoeken en experimenteren enkele bouwbedrijven (Etib/Concrete House, Beneens en Van Roey) en studenten van Thomas More met een 3D-betonprinter op Kamp C. In 2020 printten ze een demowoning in het kader van het project C3PO. Nu, drie jaar later, is 3D-printen een vast onderdeel geworden in de bacheloropleiding Bouw. Het printproces en de software ondergingen heel wat innovatieve transformaties. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Axel Boons, 3D manager bij Etib/Concrete House en Wetenschappelijk Onderzoeker bij Thomas More en Wouter Bourgeois, BIM-manager bij Beneens bouw en interieur lichten de evoluties in het printproces toe.

  Lees meer
 • Zilvermeer bestelt reuzegrote 3D-geprinte zonnebril bij Kamp C

  Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer heeft een nieuwe blikvanger, op het strand prijkt een reuzegrote zonnebril. Deze bril is 1,8 meter hoog en werd op vraag van het Zilvermeer geconstrueerd met de 3D-betonprinter van Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw. Studenten aan de bouwopleiding van de Thomas More Hogeschool deden op die manier kostbare praktijkervaring op.

  Lees meer
 • Werken in ’t Centrum: ervaringen van kantoorhouders

  Vier maanden geleden namen de kantoorhouders hun intrek in ’t Centrum. Tijd om even stil te staan: Is het echt anders werken in een circulair kantoorgebouw? Wat zijn de voordelen en zijn er ook nadelen? En heeft werken in een houten gebouw een effect op je gezondheid? We spraken met aannemer Joeri Beneens van Beneens Bouw en Interieur, Stefan Belmans van Streng-th, architecte Sarah Theeuws van West Architectuur, Sofie Torfs van Kamp C en Tijs Proost van Ismart.

  Lees meer
 • 't Centrum verwelkomt groepen voor rondleidingen

  Sinds 2021 bouwen we aan het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux: ’t Centrum. Dit innovatief gebouw is de katalysator voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. Het gebouw is sinds kort klaar om getoond te worden aan het publiek! Vanaf nu kun je dus online een rondleiding reserveren.

  Lees meer
 • Het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux staat op Kamp C

  Kamp C en een eerder geselecteerd consortium van zeven bedrijven bouwden ’t Centrum in Westerlo. Dit is het eerste volledig circulair kantoorgebouw in Vlaanderen. Het gebouw telt drie bouwlagen en heeft een totale oppervlakte van 2.400 m². De hoge mate van circulariteit van het gebouw is opmerkelijk, het bestaat uit herbruikbare materialen en kan volledig gedemonteerd worden en elders heropgebouwd. In het gebouw worden innovatieve materialen, toepassingen, technieken en nieuwe bedrijfsmodellen gebruikt.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
Sluiten