Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

7 februari 2023 door Diana Grasso

Chris van de Voorde bureau.jpg

Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

Hoe ben je op het idee gekomen om circulaire modulaire wanden te fabriceren?

Chris: “Ik ben een ingenieur met een passie voor interieurwanden. Ik heb bij een bedrijf gewerkt dat wanden maakte voor standenbouw in de eventsector in Roeselare. Dat bedrijf is waanzinnig opgeschaald. Ik werkte er als hoofd R&D. Ik dacht als circulaire economie en wanden in de standenbouw werken, dan zal dat ook moeten werken in de kantooromgeving.

Toen ben ik zelf een bedrijf begonnen genaamd ‘JUUNOO’. Ik was 30 jaar toen ik JUUNOO oprichtte, het bedrijf is genoemd naar mijn 2 kinderen. Climate change is happening en we moeten het zo snel mogelijk gaan oplossen. Je kan als ondernemer zelf dingen gaan oplossen. Daarom ben ik gestart met JUUNOO. In mijn ogen gingen mijn vorige leidinggevenden niet snel genoeg vooruit om impact te kunnen maken. Met JUUNOO willen we dit wel realiseren, het staat voor zo snel mogelijk zo veel mogelijk impact creëren.”

Wat kenmerkt jullie wanden?

Chris: “Je kan de kenmerken vergelijken met Legoblokken. Dat zijn een paar gestandaardiseerde elementen en daarmee kan je elke vorm, lengte en hoogte aandoen. De binnenkant van de wand bestaat uit stalen modules (de body) die uitschuifbaar zijn in de hoogte. Daarop gaan we dan op een demonteerbare manier, met onze JUUNOO-tape, afwerkingsplaten (de skin). Het concept heet daarom ook ‘keep the body, change the skin’. De binnenkant van de wand is altijd aanpasbaar in hoogte en lengte en kan je tot 30 keer hergebruiken. De skin, of topplaten, kan je op termijn vervangen. Je kan er na verloop van tijd bijvoorbeeld houttinten van maken, een andere kleur aan geven, … Daarnaast kan je ook kiezen voor een basis akoestische wand of je kan er een top akoestische wand van maken door een andere afwerkingsplaat te kiezen."

Kan het product nog verder doorontwikkeld worden?

Chris: “Wij hebben onze eigen Legoblokken gemaakt, ook daar is eentje van de jaren 50 nog steeds compatibel met de Legoblokken van vandaag. Hetzelfde geldt voor ons product. We zijn natuurlijk bezig met methodes om de CO2-uitstoot bij onze productie te verlagen of andere technische verbeteringen te doen maar het product zelf gaat eeuwig en altijd backward compatibel zijn. De basis van het product ligt vast en gaan we blijven gebruiken zodat een wand die over 50 jaar wordt verkocht nog altijd perfect samenwerkt met de wand van vandaag. 

Op het vlak van innovatie hadden we eerst de volle wanden. Nu hebben we de brandwerende wanden en glazen wanden op de markt gezet. We hebben geïnnoveerd op het vlak van akoestische wanden, glazen wanden en stilteboxen (telefooncellen en meetingboxen op kantoor). Op deze drie grote assen ontwikkelen we verder. We zetten hierop in omdat we alles willen aanbieden wat nodig is om een kantoor goed in te delen.

De grote innovatie waar we nu mee bezig zijn, is de digitale innovatie. De productranges staan op punt. We hebben top akoestische waarden, esthetiek, … we willen nu de gebruikservaring voor de aannemer en bouwheer optimaliseren zodat hij heel snel een zicht kan krijgen op zijn budget. Door akoestische studies op te nemen in de software wordt er nog meer waarde gecreëerd. Als alle betrokkenen deze info in ons digitale systeem kunnen toevoegen, dan wordt alles gebundeld. Zo krijg je een goed zicht op de restwaarde en waar de materialen zitten. Ons digitale systeem heet JUUNOO Voltage, het werkt heel gedetailleerd. Het doel is dat de bouwheer vlot aan informatie kan geraken zodat hun werk vereenvoudigt.”

Hoe kijken jullie naar het “product as a service”-principe? Is er vraag naar? Hoe spelen jullie hierop in?

Chris: “Je hebt circulaire materialen die theoretisch hergebruikt kunnen worden maar bij ons ligt de nadruk op economisch circulaire materialen. Deze zijn winstgevend als je ze hergebruikt. Het is belangrijk om er iets mee te verdienen zodat je een rendabel bedrijfsmodel hebt.”

Upfront Cashback model

Hoe hebben jullie bijgedragen aan de realisatie van ’t Centrum? Wat zorgt ervoor dat de wanden passen in het concept van een circulair kantoorgebouw?

Chris: “De wanden zijn ontwikkeld om circulair te zijn. Alles wat we verkopen, kopen we ook terug. We zetten ten volle in op circulaire economie. We verdienen meer op wanden die we teruggekocht hebben en een tweede keer verkopen dan met nieuwe wanden. Na 7 jaar komen ofwel de materialen terug en wordt alsnog de restwaarde betaald. Bij leasing kijken we op 36 maanden. Daarna verlaagt je tarief.

Ook in ’t Centrum hebben we ons upfront cashback model toegepast. Dit is een terugkoopmodel waarbij we de wanden op voorhand terugkopen. De materialen in dit project zijn op voorhand teruggekocht geweest door JUUNOO zodanig dat de bouwheer op voorhand minder moest betalen. Dat is een optie voor de klanten. We beginnen het leasen van wanden steeds meer aan te bieden, voornamelijk voor Amerikaanse klanten. De klanten kunnen hun wanden zelf hergebruiken, als tweede mogelijkheid koopt JUUNOO de wanden terug en geven we ze ergens anders een tweede leven, de derde optie is het leasen van wanden. Met deze businessmodellen experimenteren we en leren we van.”

Lees ook het interview "Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde".

Foto: Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO - copyright Kamp C

Labels:

 • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

  Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

  Lees meer
 • Kamp C zet circulair Vlaanderen op de kaart

  Wat is er zo uniek aan circulair bouwen? En hoe slaagt ’t Centrum erin om als eerste circulair gebouw van Vlaanderen de bakens te verzetten? Vijf experts lichten toe.

  Lees meer
 • Werken in ’t Centrum: ervaringen van kantoorhouders

  Vier maanden geleden namen de kantoorhouders hun intrek in ’t Centrum. Tijd om even stil te staan: Is het echt anders werken in een circulair kantoorgebouw? Wat zijn de voordelen en zijn er ook nadelen? En heeft werken in een houten gebouw een effect op je gezondheid? We spraken met aannemer Joeri Beneens van Beneens Bouw en Interieur, Stefan Belmans van Streng-th, architecte Sarah Theeuws van West Architectuur, Sofie Torfs van Kamp C en Tijs Proost van Ismart.

  Lees meer
 • 't Centrum verwelkomt groepen voor rondleidingen

  Sinds 2021 bouwen we aan het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux: ’t Centrum. Dit innovatief gebouw is de katalysator voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. Het gebouw is sinds kort klaar om getoond te worden aan het publiek! Vanaf nu kun je dus online een rondleiding reserveren.

  Lees meer
 • Het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux staat op Kamp C

  Kamp C en een eerder geselecteerd consortium van zeven bedrijven bouwden ’t Centrum in Westerlo. Dit is het eerste volledig circulair kantoorgebouw in Vlaanderen. Het gebouw telt drie bouwlagen en heeft een totale oppervlakte van 2.400 m². De hoge mate van circulariteit van het gebouw is opmerkelijk, het bestaat uit herbruikbare materialen en kan volledig gedemonteerd worden en elders heropgebouwd. In het gebouw worden innovatieve materialen, toepassingen, technieken en nieuwe bedrijfsmodellen gebruikt.

  Lees meer
 • Calculus bouwt innovatief beheerplatform voor ’t Centrum

  ’t Centrum maakt gebruik van een innovatief gebouwenbeheersysteem. Voor het circulair kantoorgebouw ontwikkelde Calculus een flexibel circulair en remonteerbaar beheerplatform dat gebruikt wordt om water en energieverbruik te monitoren en te beperken.

  Lees meer
 • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

  Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

  Lees meer
 • De uitdagingen van een circulair studietraject

  Streng-th, een bouwkundig ingenieursbureau, verzorgde het studietraject voor het circulair kantoorgebouw ’t Centrum. De onderzoeksfase bleek een hele uitdaging en verschilt toch wel van een klassiek project. Ingenieurs Brecht Beirinckx en Stefan Belmans vertellen waarom.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
Sluiten