Momenteel gaan alle bouwadviezen digitaal door. Maak steeds een afspraak via mail bouwadvies@kampc.be. Expo C krijgt een update en is momenteel gesloten. Tot eind maart zijn er geen bezoeken en rondleidingen mogelijk aan ’t Centrum en de 3D-woning door bouwwerken en corona. In de lente zullen we een uitgewerkt aanbod bekendmaken.

De uitdagingen van een circulair studietraject

20 december 2021 door Diana Grasso

Strength Stefan en Brecht bouwplan.JPG

Streng-th, een bouwkundig ingenieursbureau, verzorgde het studietraject voor het circulair kantoorgebouw ’t Centrum. De onderzoeksfase bleek een hele uitdaging en verschilt toch wel van een klassiek project. Ingenieurs Brecht Beirinckx en Stefan Belmans vertellen waarom.

Hoe heb je het studietraject ervaren?

Stefan: “Het begeleidingstraject is een hele uitdaging gebleken. De projectopvolging, waar we als mede-bouwheer en toekomstig eigenaar, bij betrokken waren, liep samen met stabiliteits-technische vragen.

De uitdagingen die we moesten overwinnen waren niet enkel van technische aard, maar vaak ook conceptueel en budgettair. De hele coronapandemie heeft een grote impact gehad op vlak van beschikbaarheid van materialen, levertermijnen en kostprijs. Er moest steeds een evenwicht worden gezocht tussen de criteria, zonder de uitvoering in het gedrang te brengen. Niet zelden moesten we in overleg met de andere consortiumpartners genomen beslissingen op moment van uitvoer herbekijken.

Ik denk dat, mochten we ditzelfde project enkele jaren eerder hebben opgestart, de realisatie ervan een stuk makkelijker zou zijn geweest … al heeft de situatie ons nu natuurlijk wel gedwongen om een versnelling hoger te schakelen en creatief te zijn om binnen budget en planning te blijven.”

Is een circulair studietraject anders dan een klassiek studietraject?

Brecht: “De aanpak van de studie is verschillend van een klassiek project omdat je het lastenboek schrijft en herschrijft tijdens het project, rekening houdend met alle randvoorwaarden. Omdat het overall budget vastligt, dwingen beslissingen in de ene je tot herzieningen in andere disciplines.

De gebruikte materialen en concepten zijn wel vergelijkbaar met klassieke studies ... we hebben voor de stabiliteit geen revolutionaire of pilootprincipes gebruikt. Het budget en uitvoeringstermijnen lieten niet toe om heel veel buiten de lijnen te kleuren.

Het dwong ons wel om creatiever om te gaan met de gekende materialen en ze optimaler te gaan inzetten.”

Waar heb je extra rekening mee moeten houden of wat is het verschil?

Brecht: “An sich is veel van wat gerealiseerd is, vergelijkbaar met een klassiek project, zij het dan dat de uitvoering en de controles en cours de route gebeurden. Op dat vlak zie ik weinig verschil.

Een klassieke benadering van ’t Centrum, waarbij alles op voorhand uitgedetailleerd is en bij de uitvoering geen vragen meer gesteld moeten worden, is zeker mogelijk. En dat was initieel ook het plan. We hebben voldoende tijd genomen om alle punten en komma’s te zetten.

Maar de budgettaire realiteit heeft ons hier ingehaald. Nét omdat ons budget vast lag (het deel van bouwheer Kamp C) moesten we ons continu aanpassen aan de marktsituatie én niet zelden beslissingen herzien in de positieve én negatieve zin. Zo hebben we bepaalde keuzes aangehouden, ondanks de gestegen prijzen, omdat die essentieel waren voor het verhaal dat we willen brengen. Op een aantal andere punten hebben we een trade-off gemaakt en gekozen voor een bewezen oplossing die sneller leverbaar was. We willen uiteindelijk ook een functioneel gebouw en geen technologische demo-ruimte.”

Strength Stefan en Brecht 1

Wat zijn de plannen van Streng-th met het kantoor als ’t Centrum klaar is?
Stefan: “Streng-th heeft zich geëngageerd als co-bouwheer en geïnvesteerd in 100 m² extra ruimte binnen het ’t Centrum. Na 7 jaar huurder in de Basis, was het moment gekomen om zelf iets te realiseren en kwam een project als ’t Centrum op het perfecte moment. We staan immers nog altijd achter onze keuze om ons op het domein van Kamp C te vestigen.

Het is de bedoeling dat we zelf kantoor houden in ’t Centrum (50%). De andere 50 m² willen we voorlopig te huur aanbieden. Kandidaten die een inspirerende werkplek zoeken, mogen zich altijd melden.

We geloven sterk in de interactie en samenwerking met de andere bedrijven die zich in ’t Centrum gaan vestigen. De raakvlakken met West Architectuur en TEN zijn tot uiting gekomen doorheen de realisatie en we weten exact waar elkaars kracht schuilt. We gaan graag op het elan verder die de afgelopen 2 jaar is ontstaan.

Ik ben er van overtuigd dat we samen nog mooie dingen gaan realiseren.”

Heb je vragen voor Streng-th of heb je interesse om een deel van hun kantoorruimte te huren in ’t Centrum? Contacteer Stefan en Brecht via info@streng-th.be.

Foto’s: Stefan Belmans en Brecht Beirinckx van Streng-th –  © Kamp C

Labels:

 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
 • 5 weetjes over vacuüm glas in ’t Centrum

  De beglazing in ’t Centrum bestaat deels uit vacuümglas. Dit isoleert zo goed als drievoudig glas maar is zo dik als enkel glas. We spraken met Stefan Lips, Sales Director bij FINEO Europe.

  Lees meer
 • Cementloze dekvloer in ‘t Centrum

  In ’t Centrum werd cementloze chape gebruikt. Dit is een nieuwe circulaire dekvloer. De chape bestaat uit herwonnen zand van bouw- en sloopafval, stratenveegsel en zand uit rioleringen. Wouter Vermin, Manager Treatment & Valorisation bij Bioterra, geeft meer uitleg.

  Lees meer
 • Cellulose houdt ’t Centrum warm

  Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

  Lees meer
 • Schelpenisolatie als vloerisolatie in ‘t Centrum

  Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.

  Lees meer
 • ’t Centrum kiest voor CLT

  Het circulair kantoorgebouw ’t Centrum is in volle opbouw op Kamp C. De draagconstructie bestaat uit CLT. Maar waarom kiest men juist voor CLT? Aannemer Joeri Beneens legt uit.

  Lees meer
 • ’t Centrum: gebouwd met cementloze funderingen dankzij het Interreg NWE URBCON-project

  Recent zette Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw in Westerlo, de eerste stappen in de opbouw van ’t Centrum op haar site in Westerlo. Dit innovatief gebouw combineert verschillende pijlers van duurzaam bouwen tot het eerste circulaire kantoorgebouw van België. Een innovatief leerproces, waaruit heel de bouwsector inspiratie kan putten.

  Lees meer
 • BEO-veld zorgt voor verwarming en koeling in ‘t Centrum

  ’t Centrum, het circulair kantoorgebouw op Kamp C, maakt gebruik van een BEO-veld. Tenerga, gespecialiseerd in toepassingen van hernieuwbare thermische energie, legde het BEO-veld aan. Jan Laga, CEO van Tenerga, legt uit waarom dit thermisch energiesysteem uiterst geschikt is in een circulair gebouw en licht de voordelen van ondiepe geothermie toe.

  Lees meer
Sluiten