Calculus bouwt innovatief beheerplatform voor ’t Centrum

28 februari 2022 door Diana Grasso

Calculus gebouwenbeheersysteem.JPG

’t Centrum maakt gebruik van een innovatief gebouwenbeheersysteem. Voor het circulair kantoorgebouw ontwikkelde Calculus een flexibel circulair en remonteerbaar beheerplatform dat gebruikt wordt om water en energieverbruik te monitoren en te beperken.

Calculus is een Limburgse scale-up die 5 jaar geleden opgericht werd door 5 jonge en dynamische visionairen. Zij bouwden een serviceplatform dat ondertussen al jaren gebruikt wordt om water en energieverbruik op grote festivals en andere evenementen te beheren. Vrij snel werd duidelijk dat het platform ook ingezet kon worden naar bedrijfsprocessen en assets. Het Calculus-platform kan ondertussen voor uiteenlopende toepassingen worden ingezet, zoals de controle van machineparken, productielijnen en klimaatbeheersing in fabrieken en gebouwen.

Calculus schema koelbalken en ventilatie

Bijkomende uitdagingen voor het remonteerbare gebouw ’t Centrum

Toen Joeri Beneens vertelde over het innovatieve project ging Calculus graag de uitdaging aan om een gebouwbeheerplatform uit te denken dat eveneens circulair en remonteerbaar is. Het beheerplatform moest dus flexibel geschaald kunnen worden en het energie en waterverbruik tot een minimum beperkt worden.

Remonteerbaar en flexibel schaalbaar

Daarom koos Calculus om gebruik te maken van zijn eigen ontwikkelde gateway C07 (zie foto) die een draadloos communicatienetwerk opbouwt: een private LoRa netwerk, waarmee alle andere draadloze sensoren en stuurmodules (Calculus C04 gateway’s) uitgelezen en aangestuurd kunnen worden.

Er kunnen sensoren en stuurmodules bijgeplaatst en weggehaald worden zonder dat de werking van het beheersysteem in het gedrang komt.

Een bijkomend voordeel is de snelle installatie en de kilometers bekabeling die werden uitgespaard.

Energie en waterverbruik minimaliseren

Het Calculus-beheerplatform wil nog een stapje verder gaan dan een klassiek gebouwbeheersysteem. De regelalgoritmes die opgesteld worden zullen eveneens rekening houden met de aanwezigheid en gedragspatronen van de gebruikers van het gebouw en de weersvoorspelling. Zo zullen HVAC-systemen afgeschakeld worden als er geen warmte- of koudevraag is, rekening houdend met het feit of er mensen aanwezig zijn in het gebouw. Hiermee wordt het energieverbruik verder beperkt.

Ook het waterverbruik en de recuperatie en zuivering van grijswater wordt permanent gemonitord. Hoofddoel is om het gebruik van leidingwater te minimaliseren. Een regenwaterput hoeft niet bijgevuld te worden als het de volgende dag gaat regenen.

Demo- en Pilootgebouw gedurende 20 jaar

Het gebouw zal gedurende 20 jaar volledig digitaal gemonitord en gestuurd worden. Met de steun van Flux 50 werd de scope van het project verder uitgebreid zodat alle aspecten in de sturing en onderhoud van het gebouw digitaal in kaart worden gebracht.

Ook de gedetailleerde monitoring van de werking van het BEO-veld en een mogelijke verdere energetische optimalisatie hiervan staat op het programma.

Meer info: surf naar www.calculus.group

Foto's: gebouwenbeheersysteem 07 gateway + schema koelbalken en ventilatie © Calculus

Labels:

 • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

  Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

  Lees meer
 • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

  Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

  Lees meer
 • Kamp C zet circulair Vlaanderen op de kaart

  Wat is er zo uniek aan circulair bouwen? En hoe slaagt ’t Centrum erin om als eerste circulair gebouw van Vlaanderen de bakens te verzetten? Vijf experts lichten toe.

  Lees meer
 • Werken in ’t Centrum: ervaringen van kantoorhouders

  Vier maanden geleden namen de kantoorhouders hun intrek in ’t Centrum. Tijd om even stil te staan: Is het echt anders werken in een circulair kantoorgebouw? Wat zijn de voordelen en zijn er ook nadelen? En heeft werken in een houten gebouw een effect op je gezondheid? We spraken met aannemer Joeri Beneens van Beneens Bouw en Interieur, Stefan Belmans van Streng-th, architecte Sarah Theeuws van West Architectuur, Sofie Torfs van Kamp C en Tijs Proost van Ismart.

  Lees meer
 • 't Centrum verwelkomt groepen voor rondleidingen

  Sinds 2021 bouwen we aan het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux: ’t Centrum. Dit innovatief gebouw is de katalysator voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. Het gebouw is sinds kort klaar om getoond te worden aan het publiek! Vanaf nu kun je dus online een rondleiding reserveren.

  Lees meer
 • Het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux staat op Kamp C

  Kamp C en een eerder geselecteerd consortium van zeven bedrijven bouwden ’t Centrum in Westerlo. Dit is het eerste volledig circulair kantoorgebouw in Vlaanderen. Het gebouw telt drie bouwlagen en heeft een totale oppervlakte van 2.400 m². De hoge mate van circulariteit van het gebouw is opmerkelijk, het bestaat uit herbruikbare materialen en kan volledig gedemonteerd worden en elders heropgebouwd. In het gebouw worden innovatieve materialen, toepassingen, technieken en nieuwe bedrijfsmodellen gebruikt.

  Lees meer
 • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

  Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

  Lees meer
 • De uitdagingen van een circulair studietraject

  Streng-th, een bouwkundig ingenieursbureau, verzorgde het studietraject voor het circulair kantoorgebouw ’t Centrum. De onderzoeksfase bleek een hele uitdaging en verschilt toch wel van een klassiek project. Ingenieurs Brecht Beirinckx en Stefan Belmans vertellen waarom.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
Sluiten