Boek een rondleiding in ’t Centrum, expo biobased-circulair bouwen (CBCI) en industrialisatie van een totaalrenovatiepakket (INDU-ZERO). Bouwadviezen verlopen digitaal.

Het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux staat op Kamp C

12 mei 2022 door Diana Grasso

gevel 't Centrum Compagnie Fotografie-1.jpg

Kamp C en een eerder geselecteerd consortium van zeven bedrijven bouwden ’t Centrum in Westerlo. Dit is het eerste volledig circulair kantoorgebouw in Vlaanderen. Het gebouw telt drie bouwlagen en heeft een totale oppervlakte van 2.400 m². De hoge mate van circulariteit van het gebouw is opmerkelijk, het bestaat uit herbruikbare materialen en kan volledig gedemonteerd worden en elders heropgebouwd. In het gebouw worden innovatieve materialen, toepassingen, technieken en nieuwe bedrijfsmodellen gebruikt.

Kamp C wil sterk inzetten op de transitie in de bouwsector van traditionele processen naar circulair bouwen. Met ’t Centrum worden zowel de gebruikers als de omgeving gestimuleerd om anders om te gaan met grondstoffen. Afvalstromen worden tot een minimum herleid en er wordt ingezet op een duurzame energievoorziening en waterhuishouding. Daarnaast gaat er veel aandacht naar bewustmaking en gedragsverandering, en het reduceren van de energiebehoefte van de gebruikers. De ervaringen met alternatieve vormen van partnerschap maar ook van financierings- en verdienmodellen zullen gedeeld worden met het grotere publiek. Met ’t Centrum wil Kamp C tonen hoe circulair bouwen mogelijk is en de bouwsector een duwtje in de rug geven.

Door het weldoordachte circulaire ontwerp en de bewuste keuze voor materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen is dit gebouw een katalysator voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. Het gebouw is ontworpen volgens een modulair gestandaardiseerd grid. Het consortium wil met het concept effectief aantonen dat het gebouw makkelijk te verplaatsbaar en uitbreidbaar is.

“Grote spelers op de kantorenmarkt, zoals Immobel, voorspellen dat de vraag naar duurzame gebouwen de komende jaren zal toenemen. Met ’t Centrum willen we zoveel mogelijk bouwbedrijven stimuleren om mee op die kar te springen. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de tewerkstelling in de bouwsector, een van de economische speerpuntsectoren in de provincie Antwerpen,” aldus provincie Antwerpen.

“Dat we toekomstbestendig moeten gaan bouwen is wel duidelijk. Vanuit die gedachte werd ’t Centrum gebouwd,” verduidelijkt Emiel Ascione, projectverantwoordelijke bij Kamp C.

Innovatieve toepassingen

KampC_Jasmien-Smets_webresolutie-technieken

Het kantoorgebouw bestaat uit gestandaardiseerde modulaire wanden, vloeren, kolommen en balken. De elementen zijn enerzijds in houtskeletstructuur, GL en CLT. Op deze manier krijgen we een gebouw dat makkelijk aanpasbaar, uitbreidbaar en te renoveren is en de componenten zijn eenvoudig te recupereren en behouden zo hun waarde op lange termijn. Bouwen met statiegeld wordt nu mogelijk. Alle gebruikte materialen zijn terug te vinden in een Building Information Model (BIM) waaraan het materialenpaspoort rechtstreeks wordt gekoppeld. BIM is een digitaal model dat alle gegevens van een gebouw bundelt en waarmee alle bouwpartners samenwerken.

’t Centrum maakt gebruik van een innovatief gebouwenbeheersysteem. Het gebouwbeheersysteem draagt bij aan een geoptimaliseerd en zo laag mogelijk energieverbruik, maar zal ook preventief onderhoud mee gaan sturen en er zo voor zorgen dat het de levensduur verlengt. Het gebouwbeheerssysteem zelf is uitgerust met draadloze sensoren, dit vermijdt heel wat meters kabel en maakt de installatie makkelijk uit te breiden of in te krimpen.

De levenscyclusanalyse (LCA)-analyse toont dat de milieu-impact van het gebouw zeer laag is. Het bespaart ten opzichte van traditionele gebouwen van gelijkaardige omvang circa 800 ton CO2 (te vergelijken met de captatie van circa 70 hectare/100 voetbalvelden bos).

Een BEO-veld zorgt voor verwarming en koeling. Cementloze chape en funderingen werden speciaal ontwikkeld voor ’t Centrum. De cementloze funderingen werden gerealiseerd door het Interreg-project URBCON. Door gebruik te maken van de URBCON-beton samenstelling in deze funderingsblokken, kon er 22 500 kg aan secundaire grondstoffen worden ingezet en er werd 13 000 kg minder CO2 uitgestoten vergeleken met het gebruik van traditionele funderingen. De vloer bestaat uit schelpenisolatie en een groenwand zal het grijs water zuiveren. De meubels van het Infocentrum op Kamp C werden hergebruikt en geupcycled en maken deel uit van de kantoorinrichting.

Circulaire economie

KampC_Jasmien-Smets_webresolutie-gevel.jpg

Voor de gevelbekleding werd hout van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 in Antwerpen hergebruikt. Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken kregen een tweede leven als gevelbekleding in ’t Centrum.

Circulaire showcase

Het personeel van Kamp C kreeg een nieuwe werkplek in ’t Centrum. Het gebouw is een showcase voor circulair bouwen en dient als inspiratie voor nieuwe initiatieven en innovatie. Kamp C wil zoveel mogelijk materialen en technieken laten zien in ’t Centrum. Bijkomende info kun je binnenkort ter plaatse of online raadplegen.

Je kunt ’t Centrum ook bezoeken onder leiding van een gids. Voor een rondleiding dien je een afspraak te maken door te mailen naar info@kampc.be of vanaf 10 juni via de website www.kampc.be.

KampC_Jasmien-Smets_webresolutie-boom

Projectpartners

’t Centrum kwam tot stand door een bouwconsortium, Kamp Circulair genaamd. En is samengesteld uit zeven bedrijven: Beneens bouw en interieur, West Architectuur, Streng-th, Muurtuin, Tenerga, TENgroup, en VITO.

Logobanner centrum

URBCON+logo

Foto's: circulair kantoorgebouw 't Centrum op Kamp C - © Kamp C, Jasmien Smets & Compagnie Fotografie (gevel)

Labels:

 • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

  Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

  Lees meer
 • Kamp C zet circulair Vlaanderen op de kaart

  Wat is er zo uniek aan circulair bouwen? En hoe slaagt ’t Centrum erin om als eerste circulair gebouw van Vlaanderen de bakens te verzetten? Vijf experts lichten toe.

  Lees meer
 • Werken in ’t Centrum: ervaringen van kantoorhouders

  Vier maanden geleden namen de kantoorhouders hun intrek in ’t Centrum. Tijd om even stil te staan: Is het echt anders werken in een circulair kantoorgebouw? Wat zijn de voordelen en zijn er ook nadelen? En heeft werken in een houten gebouw een effect op je gezondheid? We spraken met aannemer Joeri Beneens van Beneens Bouw en Interieur, Stefan Belmans van Streng-th, architecte Sarah Theeuws van West Architectuur, Sofie Torfs van Kamp C en Tijs Proost van Ismart.

  Lees meer
 • 't Centrum verwelkomt groepen voor rondleidingen

  Sinds 2021 bouwen we aan het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux: ’t Centrum. Dit innovatief gebouw is de katalysator voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. Het gebouw is sinds kort klaar om getoond te worden aan het publiek! Vanaf nu kun je dus online een rondleiding reserveren.

  Lees meer
 • Calculus bouwt innovatief beheerplatform voor ’t Centrum

  ’t Centrum maakt gebruik van een innovatief gebouwenbeheersysteem. Voor het circulair kantoorgebouw ontwikkelde Calculus een flexibel circulair en remonteerbaar beheerplatform dat gebruikt wordt om water en energieverbruik te monitoren en te beperken.

  Lees meer
 • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

  Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

  Lees meer
 • De uitdagingen van een circulair studietraject

  Streng-th, een bouwkundig ingenieursbureau, verzorgde het studietraject voor het circulair kantoorgebouw ’t Centrum. De onderzoeksfase bleek een hele uitdaging en verschilt toch wel van een klassiek project. Ingenieurs Brecht Beirinckx en Stefan Belmans vertellen waarom.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
Sluiten