Werken in ’t Centrum: ervaringen van kantoorhouders

18 augustus 2022 door Diana Grasso

KampC_Jasmien-Smets_webresolutie-werkplekken.jpg

Vier maanden geleden namen de kantoorhouders hun intrek in ’t Centrum. Tijd om even stil te staan: Is het echt anders werken in een circulair kantoorgebouw? Wat zijn de voordelen en zijn er ook nadelen? En heeft werken in een houten gebouw een effect op je gezondheid? We spraken met aannemer Joeri Beneens van Beneens Bouw en Interieur, Stefan Belmans van Streng-th, architecte Sarah Theeuws van West Architectuur, Sofie Torfs van Kamp C en Tijs Proost van Ismart.

Volgens aannemer Joeri Beneens heeft werken in een houten gebouw een positief effect op je gezondheid: “Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat werken in een houten kantoorgebouw je gezondheid bevordert. Het zorgt voor minder stress, hogere productiviteit en lager absenteïsme.”

Hoe bevalt het werken in ’t Centrum je?

Stefan Belmans (Streng-th): “Als piloot-gebruikers van 't Centrum, gaan we onze vierde maand in en we moeten zeggen dat het ons hier erg bevalt.

We hebben vooraf duidelijk gesteld dat voor ons het binnenklimaat een key-aspect was en minimaal hetzelfde comfort moest opleveren als in bedrijvencentrum De Basis, dit was onze vorige locatie.

Het moet gezegd dat de inregeling (temperatuur en ventilatie) moeilijk was, maar het gaat de goede richting uit. Een nieuw concept is altijd wat zoeken.”

Sarah Theeuws (West Architectuur): “Heel goed. Onze kantoorruimte is bijzonder aangenaam. De aanwezigheid van het terras buiten om de middagpauze door te brengen is fijn. Onze klanten zijn elke keer overdonderd door het gebouw.”

Tijs Proost (Ismart): “’t Centrum is een aangename, rustgevende omgeving. Het feit dat alle faciliteiten die je verwacht van een modern kantoorgebouw aanwezig zijn: de grote lichtinval, het open ontwerp van het centraal gedeelte en de mooie afwerking maakt het werken in dit gebouw super aangenaam!”

Sofie Torfs (Kamp C): “Een aantal zaken worden nog verder op punt gesteld zoals bijvoorbeeld akoestiek in de vergaderzalen en de integratie van de stilteboxen zodat er gebeld kan worden zonder anderen te storen. Maar de eerste ervaringen zijn alvast zeer positief. De openheid van het gebouw en de verschillende soorten werkplekken vallen zeker in de smaak.”

Wat is er anders aan werken in een circulair gebouw in vergelijking met een klassiek kantoorgebouw?

Stefan Belmans: (Streng-th): “Ik denk het niet dat het anders werken is in een circulair kantoorgebouw en dat is net de kracht van het ontwerp.

We hebben er net naar gestreefd om een project neer te zetten dat inruilbaar is met de klassieke benadering. De bedoeling was niet om een ‘huis van de toekomst’ te bouwen dat als soort van demo-gebouw toont wat er kán, maar om een praktisch gebouw te realiseren waarin gewerkt kan worden, met een concurrentieel budget.

We wilden tonen dat je perfect circulaire alternatieven kan ontwikkelen zonder in te boeten op comfort. Natuurlijk zijn er wat randvoorwaarden verbonden aan een dergelijk concept.

We zijn concurrentieel met klassieke concepten omdat we gebruik hebben kunnen maken van erfpacht. Erfpacht zorgt er voor dat we de grond niet moesten aankopen en ons budget volledig konden gebruiken voor de realisatie van het gebouw. Dat is een pluspunt.

Nadeel is wel dat bij aflopen van de pacht, het gebouw overgaat naar de erfpachtlater. Het genot op de investering is eindig … maar nog steeds meer dan rendabel. Daarom ook dat we mee zijn ingestapt.

Door het ontwerp slim en demontabel te maken is een deel van het kapitaal ook recupereerbaar aan het einde van de pacht. De tijd zal uitwijzen hoeveel van dit ‘slapend kapitaal’ te recupereren valt.”

Sarah Theeuws (West Architectuur): “Door de veelheid van werkplekken en de ruimte is het fijn om sommige taken op een andere locatie uit te voeren binnen het gebouw dan enkel aan mijn bureau. De wisselwerking met de andere bedrijven is een pluspunt.”

Tijs Proost (Ismart): “De gebruikte materialen zorgen voor een frisse en unieke uitstraling én je hebt nog iets extra te vertellen aan nieuwe klanten.”

Sofie Torfs (Kamp C): “Het gebouw straalt een aantrekkelijke positieve sfeer uit. De houten constructie, grote ramen waardoor er veel natuurlijk licht binnenvalt en vooral de integratie van planten in het gebouw zorgen voor een aangenaam gevoel. Er is niet alleen uitzicht op groen rondom het gebouw maar ook binnen worden de gebruikers omringd door groen. Het ontwerp en de indeling dragen daar ook zeker toe bij. Door de werkruimte op te delen in een stille en niet-stille ruimte kunnen de collega’s naargelang hun werkzaamheden zelf kiezen waar ze gaan zitten. Moet er geconcentreerd gewerkt worden dan kan dat aan de bureaus en zit-staanwerkplekken. De stilteboxen bieden een omgeving om nog meer gefocust te werken en dat er een gesprek kan gevoerd worden zonder de anderen te storen. De verschillende werkzones zorgen er ook voor dat we bewust ons werk gaan inplannen waardoor de efficiëntie verhoogt.

Tussen de twee zones bevindt zich de ‘toog’ waar er ’s middags samen wordt gegeten en waar de collega’s, maar ook andere gebruikers van het gebouw, met een koffie wat kunnen bijpraten. De indeling bevordert beweging waardoor collega’s elkaar spontaan tegenkomen en meer aangemoedigd worden om ook op een informele manier elkaar aan te spreken. De baliemedewerker heeft een centrale werkplek in het gebouw waardoor ook deze collega meer betrokken wordt bij de werkzaamheden van de andere collega’s.”

Joeri Beneens (Beneens): “Werken in een houten kantoorgebouw heeft verschillende voordelen: het heeft positieve effecten op de gezondheid van werknemers. In het wetenschappelijk boek ‘De Houtbouw Revolutie’ beschrijven Dr. ir. Pablo van der Lugt en Ir. Atto Harsta de stressverminderende effecten, hogere productiviteit en tot 40% verlaagde absenteïsmecijfers.”

KampC_Jasmien-Smets_webresolutie-werkplekken vooraan

Wat zijn de voordelen en of nadelen aan kantoorhouden in een circulair kantoorgebouw?

Sarah Theeuws (West Architectuur): “Wij ervaren vooral positieve punten. Het gebruik van sommige materialen (zoals de loszittende tegels) is wel wennen. Vooral de wisselwerking met andere bedrijven en het makkelijk binnenlopen voor een andere invalshoek of andere expertise ervaar ik als zeer positief.”

Tijs Proost (Ismart): “Ik kan niet meteen nadelen bedenken. Alle eigenschappen van een goed kantoorgebouw zijn hier ook aanwezig.”

Sofie Torfs (Kamp C): Tijdens de eerste warme dagen was het gebouw aangenaam koel. In enkele aparte ruimtes dienen de technieken nog wat meer afgestemd te worden maar dat wordt momenteel verder op punt gezet. De keuze om de technieken aan het plafond in het zicht te laten zorgt er tevens voor dat de gebruikers zich meer bewust zijn van de duurzame technieken in het gebouw.

De komende maanden wordt de inrichting verder afgewerkt door onder andere de toevoeging van een lange tafel in de middenzone, de afwerking van het overdekt terras/werkruimte en de stilteboxen. Deze aanvullingen zullen de interactie met de gebruikers van het gebouw nog verder optimaliseren en bijdragen aan de fijne, aantrekkelijke werkplek die ongetwijfeld een positieve impact heeft op de gebruikers. We zien het dan ook echt als een voorbeeldgebouw voor anderen.”

Foto's: werkplekken Kamp C - copyright Jasmien Smets & Kamp C

Labels:

Sluiten