Kamp C zet circulair Vlaanderen op de kaart

12 oktober 2022 door Diana Grasso

KampC_Jasmien-Smets_webresolutie-total value wand.jpg

Wat is er zo uniek aan circulair bouwen? En hoe slaagt ’t Centrum erin om als eerste circulair gebouw van Vlaanderen de bakens te verzetten? Vijf experts lichten toe.

Innovatief proces

Sofie Torfs over circulaire aanbesteding

In een traditionele openbare aanbesteding voor een gebouw is de prijs vaak het leidend criterium: wie het goedkoopst kan bouwen, krijgt al snel de opdracht. Kamp C introduceert de circulaire aanbesteding in de bouwsector. We dagen hierbij de markt uit om in een consortium tot innovatieve, circulaire bouwoplossingen te komen. De weg naar zo’n innovatief, duurzaam bouwproces, waarbij maximaal wordt ingezet op hergebruik en energie-efficiëntie, leggen we samen af. Ook dat is uniek: Kamp C heeft als de bouwheer een volkomen transparante, intense samenwerking met alle partners van het winnend consortium. Tot slot illustreert ’t Centrum ook de opzet van de provincie om in te zetten op een duurzame, regionaal verankerde waardeketen in de bouw. ” 

– Sofie Torfs, projectverantwoordelijke Kamp C

Innovatieve toepassingen

Joeri Beneens over circulaire materialen

“Bij een circulair bouwproject kies je van bij de start voor materialen die zolang mogelijk in de kringloop blijven. Het komt erop neer om materialen te gebruiken die zo lang mogelijk hun waarde behouden en over de volledige levensduur een minimale impact hebben op het milieu. In ’t Centrum illustreert de gevelbekleding hoe we aan recuperatie en hergebruik van bestaande materialen doen. De planken ervan zijn, net als de trap, afkomstig van andere gebouwen en krijgen nu een tweede leven. Om ze klaar te maken voor hergebruik, werkten we samen met arbeiders uit de sociale tewerkstelling. Dat sociale aspect vinden we belangrijk. Bij de keuze en verwerking van tegels, de ramen en het tapijt werkten we ook circulair. We hanteren BIM (Building Information Modelling), een volledig digitaal bouwmodel dat bijkomende circulaire voordelen oplevert. Alle materialen en technieken die we gebruiken, zijn hierin opgenomen. Zo krijgen we een geïntegreerd materialenpaspoort, dat hergebruik en demontage van individuele onderdelen vergemakkelijkt en proactief inspeelt op onderhoud.”

– Joeri Beneens, zaakvoerder van aannemer Beneens

Teun Depreeuw over de ‘Total Value Wall’

“Circulair moet volgens mij meteen ook bio-ecologisch zijn en ’t Centrum toont dat goed aan. Vergroen je gebouw en je verhoogt niet enkel het mentale welzijn van je werknemers, maar je gebruikt ook meteen gratis ecosysteemdiensten uit de natuur. Zo hebben de groene buitenmuren van ’t Centrum ook circulaire kwaliteiten. Ze zorgen voor een natuurlijke isolatie, een groene bouwschil, én zuiveren het ‘grijs’ water, afkomstig van lavabo’s en douchecellen. De muren zijn als het ware verticale waterzuiveringsstations die hergebruik toelaten, bijvoorbeeld om planten te voeden. We noemen zo’n functionele, duurzame verticale groenmuur een Total Value Wall, een Belgische primeur trouwens.”

–  Teun Depreeuw, zaakvoerder Muurtuin

Sarah Theeuws over het demonteerbare gebouw

“Bouwen met een vaste gridstructuur is op zich niet nieuw, al doen we dat bij ’t Centrum op de meest duurzame, flexibele manier. De keuze van afmetingen, materialen en bouwtechnieken zijn een schoolvoorbeeld van circulair bouwen. Een grid van 5 meter op 5 is ideaal voor kantooromgevingen, zo wees onze voorstudie uit. Zo krijg je een zo groot mogelijke overspanning met zo weinig mogelijk kolommen. Bouwen in gridstructuur kan met elk traditioneel constructiemateriaal, maar wij kozen voor Cross Laminated Timber, omdat hout CO2-capterend is. De Universiteit van Luik bestudeerde dat een houtconstructie drie keer minder koolstofemissies heeft dan een betonnen structuur. Tot slot kozen we ervoor het grid niet permanent te verankeren. De kolommen, balken en vloeren worden op een mechanische manier, met bouten, draadstangen en schroeven, in elkaar geklikt. Het gebouw kan zo bijzonder snel gezet én gedemonteerd worden. Zowel voor de aannemer als voor ons architectenbureau inspireert een project als ’t Centrum – moduleerbaar met maximaal waardebehoud – ons bij toekomstige opdrachten.”

– Sarah Theeuws, architecte bij West Architectuur

 KampC_Jasmien-Smets_webresolutie-werkplekken

(foto van de grid. Copyright Jasmien Smets & Kamp C)

Rob van Dun over het innovatief beheerplatform

“Het beheerplatform dat we voor 't Centrum ontwikkelden, wordt gebruikt om het water- en energieverbruik te monitoren en te beperken. Het houdt rekening met de bezettingsgraad van het gebouw en met weersvoorspellingen en is dus in vergelijking met een klassiek gebouwbeheersysteem heel wat intelligenter. HVAC-systemen worden bijvoorbeeld aangepast aan de hoeveelheid mensen in het gebouw, een regenwaterput hoeft niet bijgevuld als er regenval wordt voorspeld. Zo wordt energie- en leidingwaterverbruik beperkt. Kamp C gaat er prat op het eerste circulaire kantoorgebouw te voltooien, we wilden ons beheerplatform diezelfde circulaire kwaliteit geven. Daarvoor kozen we voor een volkomen draadloos communicatienetwerk. Zo vermijden we bekabeling en kunnen we sensoren en stuurmodules snel verplaatsen. Het beheerplatform is zo even moduleerbaar als ’t Centrum zelf.”

– Rob van Dun, zaakvoerder bij Calculus

Coverfoto: Total Value Wand. Copyright Jasmien Smets & Kamp C

Labels:

 • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

  Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

  Lees meer
 • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

  Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

  Lees meer
 • Werken in ’t Centrum: ervaringen van kantoorhouders

  Vier maanden geleden namen de kantoorhouders hun intrek in ’t Centrum. Tijd om even stil te staan: Is het echt anders werken in een circulair kantoorgebouw? Wat zijn de voordelen en zijn er ook nadelen? En heeft werken in een houten gebouw een effect op je gezondheid? We spraken met aannemer Joeri Beneens van Beneens Bouw en Interieur, Stefan Belmans van Streng-th, architecte Sarah Theeuws van West Architectuur, Sofie Torfs van Kamp C en Tijs Proost van Ismart.

  Lees meer
 • 't Centrum verwelkomt groepen voor rondleidingen

  Sinds 2021 bouwen we aan het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux: ’t Centrum. Dit innovatief gebouw is de katalysator voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. Het gebouw is sinds kort klaar om getoond te worden aan het publiek! Vanaf nu kun je dus online een rondleiding reserveren.

  Lees meer
 • Het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux staat op Kamp C

  Kamp C en een eerder geselecteerd consortium van zeven bedrijven bouwden ’t Centrum in Westerlo. Dit is het eerste volledig circulair kantoorgebouw in Vlaanderen. Het gebouw telt drie bouwlagen en heeft een totale oppervlakte van 2.400 m². De hoge mate van circulariteit van het gebouw is opmerkelijk, het bestaat uit herbruikbare materialen en kan volledig gedemonteerd worden en elders heropgebouwd. In het gebouw worden innovatieve materialen, toepassingen, technieken en nieuwe bedrijfsmodellen gebruikt.

  Lees meer
 • Calculus bouwt innovatief beheerplatform voor ’t Centrum

  ’t Centrum maakt gebruik van een innovatief gebouwenbeheersysteem. Voor het circulair kantoorgebouw ontwikkelde Calculus een flexibel circulair en remonteerbaar beheerplatform dat gebruikt wordt om water en energieverbruik te monitoren en te beperken.

  Lees meer
 • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

  Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

  Lees meer
 • De uitdagingen van een circulair studietraject

  Streng-th, een bouwkundig ingenieursbureau, verzorgde het studietraject voor het circulair kantoorgebouw ’t Centrum. De onderzoeksfase bleek een hele uitdaging en verschilt toch wel van een klassiek project. Ingenieurs Brecht Beirinckx en Stefan Belmans vertellen waarom.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
Sluiten