Kamp C blikt terug op projecten

14 februari 2023 door Diana Grasso

CBCI pic artikel.jpg

Kamp C werkte mee aan heel wat projecten. We blikken terug op de belangrijkste verwezenlijkingen uit 2022.

Solarise 

solarise zonnepanelen

Solarise bevordert de adoptie van zonne-energie in historische/openbare gebouwen en huishoudens (met een focus op lage inkomensgezinnen). Op deze manier ondersteunt Solarise de EU-doelstelling om 20% energieverbruik uit hernieuwbare energiebronnen te halen tegen 2020. Het project is gestart in maart 2018 en loopt af in maart 2023. Heel wat projectpartners werken mee aan Solarise: Université de Picardie Jules Verne (FR), KULeuven/TC Ghent (BE), Brighton & Hove City Council (UK), Flux50 (BE), Middelburg (NL), Enercoop (FR), Kamp C (BE), Zoersel (BE), Middelkerke (BE), Fourmies (FR), Heerhugowaard (NL) en University of Portsmouth (UK). Dankzij Solarise kon gemeente Zoersel innovatieve zonne-energie oplossingen testen en demonstreren. Zo kwamen er op het dak van de gerenoveerde pastorij thermische zonneleien, gekoppeld aan een waterpomp met een ijsbuffersysteem. 

Circular Biobased Construction Industry  

mobiele Expo CBCI

Twee levensechte bouwprojecten vormen de kern van het Circular Biobased Construction Industry (CBCI) project. Wij noemen ze onze living labs: een uitbreiding van een gezondheidscentrum in Provincie Zeeland en een nieuwbouw op de bouwcampus van KU Leuven te Gent. Dit nieuwe circulair gebouw zal later ingezet worden als rijwoning in een stadsvernieuwingsproject in Gent. De uitkomsten van de testopstellingen en van de verschillende studies over biogebaseerde materialen worden samen met praktische tips gepresenteerd in de CBCI expo op Kamp C. Alle info om de expo te bezoeken of de mobiele versie gratis te ontlenen vind je op de website. Het project CBCI is afgerond maar we zetten verder in op biobased bouwen op Kamp C met de komst van de tentoonstelling Exploded View Beyond Building.  

Project Build. Create. Innovate 

collage inspiratieontbijt BCI 031221

Samen met POM Antwerpen voerde Kamp C het project Build.Create.Innovate. uit. Het project heeft als doelstelling om (Kempense) bedrijven actief in de bouwsector te sensibiliseren over de nood aan duurzame innovatie en te ondersteunen bij het versterken van hun concurrentiële positie binnen een snel veranderend en steeds internationaler economisch klimaat. Via cross-sectorale samenwerking met creatieve experten stimuleerden we nieuwe vormen van ondernemerschap of intrapreneurship. Tijdens het co-creatietraject van 2022 hebben we 4 Kempense kmo’s begeleid met hun bedrijfsmodel. Vier creatieve ondernemingen uit de provincie Antwerpen hebben in co-creatie met deze kmo’s een concreet actieplan opgesteld om duurzame innovatie te implementeren binnen hun bedrijfsvoering. Het slotmoment werd georganiseerd bij ETAP Lighting. Benieuwd naar de ervaringen van de deelnemers? Bekijk hier onze eindpublicatie. Het project liep van 1 oktober 2020 tot 30 september 2022. 

Project Housing 4.0 Energy 

Christian Troniseck persmoment Huldenberg H4.0E

Foto: persmoment Huldenberg H4.0E - copyright Christian Troniseck

Hoe maak je lage-energiewoningen voor iedereen haalbaar? Kamp C en de provincie Vlaams-Brabant gingen met het Europees project ‘Housing 4.0. Energy’ de uitdaging aan. Samen met onze Europese partners: European Institute for Innovation – Technology (HU), Gemeente Almere (NL), Technische Universiteit Delft (NL), Carlow Kilkenny Energy Agency (IE), South West College (IE), WikiHouse Foundation (UK), onderzochten we de mogelijkheden van innovatieve technieken en materialen om CO2-neutraal te bouwen. In het Vlaams-Brabantse Huldenberg en op zes sites in het buitenland werden energiezuinige 'piloothuizen gebouwd.’ 

Vanuit het partnerschap hebben we in 2022 onderstaande zaken gerealiseerd:  

 • Een digitaal platform om kleinschalige en energieneutrale woningen te ontwerpen 

 • De eindconferentie op de Floriade Expo in Almere 

 • Online trainingmodules 

Housing 4.0 Energy kwam tot stand dankzij het subsidieprogramma Interreg North-West Europe. Het project loopt van 31 mei 2018 tot 28 februari 2023. Kamp C rondde haar bijdrage af op 1 juli 2022. 

Wil je meer weten over deze projecten, andere projecten of samenwerkingen met Kamp C? Mail ons op info@kampc.be. 

Coverfoto: Circular Biobased Construction Industry  

Labels:

 • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

  Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

  Lees meer
 • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

  Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Sarah kijkt uit naar de komst van The Exploded View Beyond Building op Kamp C

  Binnenkort verhuist de tentoonstelling The Exploded View Beyond Building van Floriade Expo in Almere naar Kamp C. Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke, licht toe.

  Lees meer
 • Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

  Lees meer
 • Kamp C zet circulair Vlaanderen op de kaart

  Wat is er zo uniek aan circulair bouwen? En hoe slaagt ’t Centrum erin om als eerste circulair gebouw van Vlaanderen de bakens te verzetten? Vijf experts lichten toe.

  Lees meer
 • Exploded View Beyond Building verhuist van Floriade Expo naar Kamp C

  Kamp C bezocht de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 in het Nederlandse Almere. Het was een inspirerende uitstap voor organisaties met interesse in duurzaam en biobased bouwen.

  Lees meer
 • De technologische innovaties van drie jaar 3D-betonprinten

  Sinds 2019 onderzoeken en experimenteren enkele bouwbedrijven (Etib/Concrete House, Beneens en Van Roey) en studenten van Thomas More met een 3D-betonprinter op Kamp C. In 2020 printten ze een demowoning in het kader van het project C3PO. Nu, drie jaar later, is 3D-printen een vast onderdeel geworden in de bacheloropleiding Bouw. Het printproces en de software ondergingen heel wat innovatieve transformaties. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Axel Boons, 3D manager bij Etib/Concrete House en Wetenschappelijk Onderzoeker bij Thomas More en Wouter Bourgeois, BIM-manager bij Beneens bouw en interieur lichten de evoluties in het printproces toe.

  Lees meer
 • Zilvermeer bestelt reuzegrote 3D-geprinte zonnebril bij Kamp C

  Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer heeft een nieuwe blikvanger, op het strand prijkt een reuzegrote zonnebril. Deze bril is 1,8 meter hoog en werd op vraag van het Zilvermeer geconstrueerd met de 3D-betonprinter van Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw. Studenten aan de bouwopleiding van de Thomas More Hogeschool deden op die manier kostbare praktijkervaring op.

  Lees meer
Sluiten