Kamp C blikt terug op projecten

14 februari 2023 door Diana Grasso

CBCI pic artikel.jpg

Kamp C werkte mee aan heel wat projecten. We blikken terug op de belangrijkste verwezenlijkingen uit 2022.

Solarise 

solarise zonnepanelen

Solarise bevordert de adoptie van zonne-energie in historische/openbare gebouwen en huishoudens (met een focus op lage inkomensgezinnen). Op deze manier ondersteunt Solarise de EU-doelstelling om 20% energieverbruik uit hernieuwbare energiebronnen te halen tegen 2020. Het project is gestart in maart 2018 en loopt af in maart 2023. Heel wat projectpartners werken mee aan Solarise: Université de Picardie Jules Verne (FR), KULeuven/TC Ghent (BE), Brighton & Hove City Council (UK), Flux50 (BE), Middelburg (NL), Enercoop (FR), Kamp C (BE), Zoersel (BE), Middelkerke (BE), Fourmies (FR), Heerhugowaard (NL) en University of Portsmouth (UK). Dankzij Solarise kon gemeente Zoersel innovatieve zonne-energie oplossingen testen en demonstreren. Zo kwamen er op het dak van de gerenoveerde pastorij thermische zonneleien, gekoppeld aan een waterpomp met een ijsbuffersysteem. 

Circular Biobased Construction Industry  

mobiele Expo CBCI

Twee levensechte bouwprojecten vormen de kern van het Circular Biobased Construction Industry (CBCI) project. Wij noemen ze onze living labs: een uitbreiding van een gezondheidscentrum in Provincie Zeeland en een nieuwbouw op de bouwcampus van KU Leuven te Gent. Dit nieuwe circulair gebouw zal later ingezet worden als rijwoning in een stadsvernieuwingsproject in Gent. De uitkomsten van de testopstellingen en van de verschillende studies over biogebaseerde materialen worden samen met praktische tips gepresenteerd in de CBCI expo op Kamp C. Alle info om de expo te bezoeken of de mobiele versie gratis te ontlenen vind je op de website. Het project CBCI is afgerond maar we zetten verder in op biobased bouwen op Kamp C met de komst van de tentoonstelling Exploded View Beyond Building.  

Project Build. Create. Innovate 

collage inspiratieontbijt BCI 031221

Samen met POM Antwerpen voerde Kamp C het project Build.Create.Innovate. uit. Het project heeft als doelstelling om (Kempense) bedrijven actief in de bouwsector te sensibiliseren over de nood aan duurzame innovatie en te ondersteunen bij het versterken van hun concurrentiële positie binnen een snel veranderend en steeds internationaler economisch klimaat. Via cross-sectorale samenwerking met creatieve experten stimuleerden we nieuwe vormen van ondernemerschap of intrapreneurship. Tijdens het co-creatietraject van 2022 hebben we 4 Kempense kmo’s begeleid met hun bedrijfsmodel. Vier creatieve ondernemingen uit de provincie Antwerpen hebben in co-creatie met deze kmo’s een concreet actieplan opgesteld om duurzame innovatie te implementeren binnen hun bedrijfsvoering. Het slotmoment werd georganiseerd bij ETAP Lighting. Benieuwd naar de ervaringen van de deelnemers? Bekijk hier onze eindpublicatie. Het project liep van 1 oktober 2020 tot 30 september 2022. 

Project Housing 4.0 Energy 

Christian Troniseck persmoment Huldenberg H4.0E

Foto: persmoment Huldenberg H4.0E - copyright Christian Troniseck

Hoe maak je lage-energiewoningen voor iedereen haalbaar? Kamp C en de provincie Vlaams-Brabant gingen met het Europees project ‘Housing 4.0. Energy’ de uitdaging aan. Samen met onze Europese partners: European Institute for Innovation – Technology (HU), Gemeente Almere (NL), Technische Universiteit Delft (NL), Carlow Kilkenny Energy Agency (IE), South West College (IE), WikiHouse Foundation (UK), onderzochten we de mogelijkheden van innovatieve technieken en materialen om CO2-neutraal te bouwen. In het Vlaams-Brabantse Huldenberg en op zes sites in het buitenland werden energiezuinige 'piloothuizen gebouwd.’ 

Vanuit het partnerschap hebben we in 2022 onderstaande zaken gerealiseerd:  

 • Een digitaal platform om kleinschalige en energieneutrale woningen te ontwerpen 

 • De eindconferentie op de Floriade Expo in Almere 

 • Online trainingmodules 

Housing 4.0 Energy kwam tot stand dankzij het subsidieprogramma Interreg North-West Europe. Het project loopt van 31 mei 2018 tot 28 februari 2023. Kamp C rondde haar bijdrage af op 1 juli 2022. 

Wil je meer weten over deze projecten, andere projecten of samenwerkingen met Kamp C? Mail ons op info@kampc.be. 

Coverfoto: Circular Biobased Construction Industry  

Labels:

 • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

  De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

  Lees meer
 • Kamp C motiveert samenwerken met maatwerkbedrijven voor de toekomst van de bouw

  In het kader van de klimaatdoelstellingen staat de bouwwereld vandaag voor de gigantische uitdaging om haar verbruik en uitstoot terug te dringen. Om hierin te slagen, zullen biogebaseerde materialen en circulair bouwen steeds meer aan belang winnen. Er zijn echter veel niet-automatiseerbare handelingen - en dus veel werkkrachten - nodig om het hergebruik van materialen mogelijk te maken. Hier kunnen maatwerkbedrijven een sterke rol opnemen, want zij blinken uit in repetitief, niet-automatiseerbaar werk. Kamp C wil deze mogelijke samenwerkingen in de bouwsector stimuleren en bracht daarvoor een nieuwe brochure uit vol tips en voorbeelden.

  Lees meer
 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

  Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

  Lees meer
 • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

  Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Sarah kijkt uit naar de komst van The Exploded View Beyond Building op Kamp C

  Binnenkort verhuist de tentoonstelling The Exploded View Beyond Building van Floriade Expo in Almere naar Kamp C. Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke, licht toe.

  Lees meer
 • Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

  Lees meer
 • Kamp C zet circulair Vlaanderen op de kaart

  Wat is er zo uniek aan circulair bouwen? En hoe slaagt ’t Centrum erin om als eerste circulair gebouw van Vlaanderen de bakens te verzetten? Vijf experts lichten toe.

  Lees meer
Sluiten